Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:28:24 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wspominienia  (Przeczytany 4669 razy)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« : 30 Października 2005, 22:34:42 »
0

Przeglądam sobie stronę www.ilza.info a tam opowiastka urodzonej w Starachowicach Krystyny Jandy. Ale do rzeczy, oto fragment:

Miałam dziesięć, jedenaście, trzynaście lat. Co roku wakacje spędzałam u ukochanych dziadków w Starachowicach .Tam miałam mój pokój, gliniane iłżeckie garnki, książki, obrazy które malowałam i wciąż przemalowywałam, tysiące zasuszonych listków, nieważnych już biletów, znaków i pamiątek pierwszych miłości . Tam też była kolejka wąskotorowa Starachowice - Iłża, stały szlak moich fascynacji i ówczesnych uniesień. Tam była wolność, lato, las, gorąco .Tam szło się kilometrami po rozgrzanej szynie z chłopakiem, śpiewając ,śmiejąc się i wyznając sobie wszystko co jest do wyznania. Tam odpoczywało się na chłodnych leśnych polanach, w milczeniu, w szumie drzew. Tam kolejka jechała tak wolno że zakochany we mnie chłopak mógł wyskoczyć i wrócić po chwili z zauważoną z okna kolejki , poziomką. Tam zapach lasu, chłodu, słońca, tartaków, potu robotników tartacznych pomieszanego z bełtem , poziomek, mieszał się z naszą młodością i pierwszą świadomością jacy jesteśmy i kim możemy być dla innych.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 31 Października 2005, 08:29:06 »
0

Należy więc oficjalnie zaprosić panią Krystynę na kurs zmartwychwstałą kolejką.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 31 Października 2005, 17:25:07 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Należy więc oficjalnie zaprosić panią Krystynę na kurs zmartwychwstałą kolejką.

O ile mi wiadomo to jest ona teraz trochę zajęta gdyż otwiera swój teatr w budynku dawnego kina Polonia. Ale oczywiście zaprosić jej nie zaszkodzi. W tego co pamiętam to z tym zamiarem szykował się już kolega Przembur - czy twórca www.ilza.info
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!