PAWEŁEK9
Czytelnik
Długość toru:: 9 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #60 : 14 Października 2006, 23:01:58 » |
0
|
dziekuje za informacje niechodzilo mnie dokladnie jaka persona trzyma wladze lecz partia jaka dziala (jak ma ten obecny takie poparcie to mam nadzieje ze jest dla was przychylny "pewnie wygra") a jesli chodzi o tabor to chyba wszyscy mamy nadzieje ze jest w takim stanie jak mowisz jest na obecny czas nienajgorszy (oprocz tej przekladni, bo szyby to jeszcze do zniesienia) dzieki jeszcze raz
POZDRO
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #61 : 18 Października 2006, 11:09:04 » |
0
|
Pawelku 9 , czy Ty jestes dziewiatym dzieckiem w Twojej Rodzinie(nic Jej nie ujmujac )  Piszesz jak chlop panszczyzniany ! Widze , ze na Twoim terenie nauka gramatyki jezyka polskiego wyszla juz z uzycia :wink: . Sadze ,ze sam mozesz wziac sie ,,w garsc'' i nadgonic braki ze skladni i interpunkcji. Kajet czy podrecznik mozesz brac na tory !!! Poki co , pod Twoim nickiem walnij sobie motto : Wyszlem na lekcje jezyka do prof.Bralczyka. Pozdrawiam litosciwie ok333
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #62 : 18 Października 2006, 11:46:44 » |
0
|
Pawełku, tym razem obietnica - żółta kartka bez dyskusji, jeżeli jeszcze raz zobaczę post pisany w takim stylu. Marcin Przybysz
|
|
|
|
|
|
|
kolej koszalin
|
 |
« Odpowiedz #63 : 25 Października 2006, 17:42:52 » |
0
|
No niestety ponownie na kolejną już 4 sesje z rzędu nie udało sie wrzucić uchwały o przyznaniu kolejce funduszy na obrady Sesji Miasta . W dniu 28 września 2006 wójt Gminy Manowo wysłał do UM Harmonogram Kosztów na to UM w dniu 12 października 2006r. wysłał list z zatwierdzeniem Harmonogramu Kosztów i poprosił o przygotowanie Porozumienia Międzygminnego. Na liście wysłanym przez UM widnieje data 12 października a obok stempel otrzymania listu przez Gminę Manowo 20 października 2006r. piątek, wójt dzwoni do mnie przed 15 i mówi że przed chwilą przyszedł list że UM chce jeszcze żeby przygotować Porozumienie Międzygminne. Umówiliśmy się na spotkanie w poniedziałek . Na poniedziałkowym spotkaniu otrzymałem z Prezesem kopie listu od UM, z listem prezes pojechał do UM po wytyczne do porozumienia. Gdy je otrzymałem od prezesa, wieczorem usiadłem napisałem Porozumienie i wysłałem e-mailem prezesowi, który naniósł swoją korektę i wysłał Wójtowi Gminy Manowo e-mailem propozycje porozumienia. Wójt wydrukował, po przeczytaniu odraz podpisał i przefaksował do UM. Była godzina 12.00 poszedłem do sekretariatu i widziałem jak Porozumienie z podpisem wójta zostało odebrane w UM za pomocą faksu. O godzinie 13 zadzwoniłem do sekretariatu prezydenta i usłyszałem że prezydent się zapoznał z porozumieniem i nie ma zastrzeżeń ale jest już za późno żeby wrzucić to na jutrzejszą sesje (prezydent stwierdził że ma już komplet dokumentów więc postara się aby znalazło się to na sesji grudniowej) pozostaje mieć tylko nadzieje  . Może ktoś z was chciałby sobie za kilka tygodni pojeździć naszą kolejką wystarczy tylko przelać fundusze na transport taboru na nasze konto (GBW S.A. BOR Koszalin 90 1610 1162 7101 1426 2000 0001 ), tabor mamy zarezerwowany dyrektor ZGN Szczecin tylko czeka na hasło „mamy pieniądze na transport". Kto zawinił? ( może pismo które szło 7 dni?)
|
|
|
|
Uruchamiamy Koszalinską Kolej Wąskotorowa
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #64 : 10 Kwietnia 2007, 22:20:17 » |
0
|
Panowie przeglądałem właśnie allegro i znalazłem aukcje na której ktoś sprzedaje podkłady z waszej kolejki. :evil: Nie wierze w to by ten gość dostał je od miasta w prezencie. http://allegro.pl/item184216560_podklady_kolejowe.html Czekam na sygnały od was. jeżeli okaże sie że te podkłady ten gość wykopał wam z przed nosa nielegalnie to wezme go za dupe :evil:
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
kolej koszalin
|
 |
« Odpowiedz #65 : 06 Czerwca 2007, 23:16:01 » |
0
|
Dzisiaj na patrolu torowiska na stacji Świelino stwierdziliśmy samowolny demontaż torów. Rozkręcono wszystkie tory stacyjne, kradzież miała miejsce w zeszłym tygodniu. Prawdopodobnie do Białogardu także zdemontowano wszystkie resztki. W tej chwili trwa wyjaśniania czy ZGN zrobił to za naszymi plecami po cichu, żebyśmy czasem nie zablokowali (od świadków wiemy osoby były w kamizelkach, szyny nie były cięte tylko w całości dźwigami ładowane na ciężarówki i wywożone-na złodziei to nie wygląda). Warto przypomnieć że stacja Świelino jest w rejestrze zabytków. Wkrótce poinformujemy o efektach dochodzenia gdyż zostanie złożone zawiadomienie do prokuratury.
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #66 : 06 Czerwca 2007, 23:24:15 » |
0
|
(od świadków wiemy osoby były w kamizelkach, szyny nie były cięte tylko w całości dźwigami ładowane na ciężarówki i wywożone-na złodziei to nie wygląda) Jak działają zorganizowane gangi złomiarskie w naszym kraju pokaże na tym przykładzie http://www.wm.pl/Index.php?ct=olsztyn&sct=olsztyn&id=847271
|
|
|
|
.
|
|
|
kolej koszalin
|
 |
« Odpowiedz #67 : 07 Czerwca 2007, 08:39:10 » |
0
|
wszystko sie niedługo wyjasni
|
|
|
|
|
|
|
mikus
Młotkowy

Długość toru:: 100 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #68 : 09 Czerwca 2007, 09:17:45 » |
0
|
W taki sam sposób rozkradano parę lat temu torowiska na terenie Gdańskiej KD w okolicach Lisewa, Malborka, Lichnów. Tam posłużono się sfałszowanymi papierami i po złom przyjeżdżały samochody firmowe złomowca !!! Dzisiaj po torach na tych odcinkach czesto nie ma nawet śladu bo rolnicy uradowani z rozbiórki szyn powiększyli sobie pole...
|
|
|
|
|
|
|
marcinsemek
Młotkowy

Długość toru:: 130 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #69 : 09 Czerwca 2007, 13:30:10 » |
0
|
Witam,. Tak w ogóle to trochę wam torowisko zarosło. Jechałem ostatnio do koszlina i tak w manowie sobie popatrzyłem. Nie miałem czasu zajrzec do szopy, a szkoda.
|
|
|
|
Wąskotorowiec
|
|
|
kolej koszalin
|
 |
« Odpowiedz #70 : 04 Lipca 2007, 22:54:48 » |
0
|
Torowiska koło Manowa jeszcze nie kosimy bo nie ma potrzeby (właściwie to są ważniejsze potrzeby np. remont lokomotywowi) na razie jeździmy po stacji i lokomotywowni drezyna która sami zrobiliśmy oraz przebijamy sie w stronę Manowa. Dojechaliśmy na razie do 3 km (potem zastała nas burza i musieliśmy wracać) ale nie długo atak na Kretomino 4,5km. Wiecej informacji na www.waskotorowka.koszalin.pl
|
|
|
|
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #71 : 05 Lipca 2007, 08:25:09 » |
0
|
Na stronie kolejki jest podane że w Dobrej Nowogardzkiej jeszcze stoi jakiś tabor. Czy ten tabor jest sprawny? Czy do remontu?
|
|
|
|
|
|
|
kolej koszalin
|
 |
« Odpowiedz #72 : 05 Lipca 2007, 08:52:15 » |
0
|
Powiem tak zdekompletowany to raczej nie jest jeśli chodzi o remonty to tylko odnowienie
|
|
|
|
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #73 : 05 Lipca 2007, 09:53:30 » |
0
|
Aha. Dziękuje za info. Kilka lat temu miałem okazję jechać tą kolejką akurat pare dni po skróceniu jej trasy ze Świelina do Rosnowa. :mad: Pamiętam tylko, że kolejka kończyła bieg w Rosnowie, a pociąg pracowniczy jechał do Świelina na grzyby. :mrgreen: Mam nadzieje, że kiedyś te czasy powrócą. Mam jeszcze pytanie co do planów trasy, na jakiej miałyby się kiedyś odbywać przewozy turystyczne? Może kiedyś do Białogardu nią da się dojechać...... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
kgrid
Młotkowy

Długość toru:: 125 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #74 : 18 Września 2007, 21:00:55 » |
0
|
Apel
Koszalińska Kolej Wąskotorowa ma szanse powrócić na tory już na początku 2008 roku. Towarzystwo Miłośników Koszalińskiej Wąskotorówki finalizuje podpisanie umowy dzierżawy na cześć taboru który ma znaleźć się na kolejce. W pierwszej kolejności trafią do nas MBxd2 -307 i Lxd2 475 z Dóbr Nowogardzkich. Transport tego taboru będzie dość trudny ze względu na jego rozmiary, jednak znaleźliśmy już firmy które podejmą się tego zadania. Kolejnym problemem okazuje się budżet który niestety nie „domyka się” z powodu nagłego wycofania się jednego ze sponsorów. Brakuje nam kwoty ok. 5 tyś zł dlatego zwracamy się z prośbą do każdego Miłośnika Kolei, każdej osoby, która pamięta naszą kolejkę bądź zależy jej na ponownym funkcjonowaniu, o wsparcie nas choć symboliczną kwotą. Wierzymy, że takich osób jest wiele dlatego sądzimy, że uda się zebrać brakującą kwotę. Jak na razie jesteśmy zdani sami na siebie, jak dotąd nie otrzymaliśmy żadnego wsparcia od UM Koszalin mimo wielokrotnych obietnic samorządowców. Przez okres 2 lat udało nam się przygotować lokomotywownie na przyjęcie taboru – przeprowadzić niezbędne remonty i zabezpieczyć obiekt. Wszystko to wykonaliśmy sami, społecznie po pracy i szkole, bez jakiegokolwiek wsparcia instytucjonalnego. Teraz tabor może stanąć w obiektach lokomotywowni bezpiecznie i już od przyszłego roku wozić ludzi. W tej chwili brakuje tak niewiele aby ożywić naszą kolejkę, dlatego apelujemy do wszystkich życzliwych nam ludzi: nie pozostań obojętny, pomóż nam.
Towarzystwo Miłośników Koszalińskiej Wąskotorówki
GBW S.A. BOR Koszalin 90 1610 1162 7101 1426 2000 0001
Adres: ul. Wenedów 24a/11 75-847 Koszalin
Uwaga jeśli chcesz zareklamować swoja firmę chcesz aby na lokomotywie znajdowało się twoje logo reklama baner prosimy o kontakt.
To jest oficjalny komunikat TMKW.
Ze swojej strony dodam, że jeżeli nie uda nam się do wiosny zabrać pierwszej partii taboru to bardzo możliwe, że PKP wykona ruch znienacka typu wystawienie kolejnej części stargardzkiego taboru na przetarg złomowy. Jak w 2005 roku wchodziliśmy na kolejkę to początkowo deklarowali przekazanie połowy tamtejszego taboru, obecnie dają nam do dyspozycji połowę połowy, bo połowa nagle skończyła w zeszłym roku pod palnikiem. Ta Lxd2 i ten MBxd2 to tylko pierwsza partia, bo mamy zarezerwowane więcej – ale by na obietnicach się nie zakończyło naprawdę potrzebne są pieniądze na jego wywiezienie. Wiecie jak to jest z PKP, a szkoda tego taboru, to czego nie uda nam się od nich wyciągnąć skończy smutno... a jak jest z możliwością pozyskania taboru na tor 1000mm to chyba wszyscy dobrze wiedzą...
Poza tym im szybciej uda nam się „wystartować” tym szybciej uda nam się wyciągnąć z UM Koszalin przewidziane już oficjalnie w budżecie miasta pieniądze na dotację dla kolejki. Niestety kilku osobom bardzo to jest nie na rękę, dlatego skutecznie te pieniądze jak na razie nam blokują, jak tylko ruszymy – będzie większa szansa by wreszcie je wyciągnąć, a jest ich dużo i szkoda by przepadły...
Łowca
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #75 : 17 Grudnia 2007, 20:00:41 » |
0
|
Witajcie.
Niniejszy tekst załączam na prośbę znajomka NIE ZAREJESTROWANEGO na niniejszym forum. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po zamieszczeniu tego apelu chyba na wszystkich możliwych forach dyskusyjnych o kolejkach - jako odzew wpłynęło na nasze konto kilka stów. Generalnie trzeba liczyć tylko na siebie, zawsze tak było i chyba zawsze tak będzie, ale już się z tym po 2 latach działalności pogodziliśmy. Wszystkim co wpłacili nam chociaż złotówkę - gromkie Bóg zapłać, bo się to nie zmarnuje. Każda złotówka, każdy worek papiaków, worek cementu i kawałek drutu nas ratuje.
Obecnie udało się nam już uzbierać na załadunek, transport i rozładunek w Koszalinie wagonu MBxd2 - 307. Nie mogę jeszcze zdradzić terminu kiedy się to stanie - w każdym razie będzie to niebawem.
Obecnie jesteśmy na finiszu załatwiania doprowadzenia prądu - jak tylko się to zrealizuje ( także niebawem - ale terminu nie podam, by nie zapeszyć ) to będziemy chcieli założyć na lokomotywowni czujki alarmowe. Koszt tego razem to ok. 2 tysiące złotych.
Tak więc znów prosimy o... "pilną pomoc finansową", bo obecnie nie zdołamy sami w szybkim tempie uzbierać tej kwoty ( po wykosztowaniu się na MBx-a ).
Zapraszam do pomocy co sobota na lokomotywowni. Roboty jest zawsze mnóstwo - zaczęliśmy remont drezynowni, trwają prace przy drezynie, ciąg dalszy remontu lokomotywowni, oraz drobne roboty na torach - więc ten kto wpadnie pomóc nie zawiedzie się na pewno, bo robota dla niego się znajdzie.
Łowca ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,HP
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Silgrin4D
|
 |
« Odpowiedz #76 : 18 Grudnia 2007, 11:05:02 » |
0
|
Gratulacje! Wagon świetny, mam nadzieję, że dacie radę go uruchomić i zobaczymy go na Waszych torach...
|
|
|
|
|
|
|
Bernard
Młotkowy

Długość toru:: 86 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #77 : 28 Lutego 2008, 17:19:30 » |
0
|
Wagon zawitał już do Koszalina?
|
|
|
|
"Jutro to dziś, tyle, że jutro" 81'
|
|
|
kolej koszalin
|
 |
« Odpowiedz #78 : 29 Lutego 2008, 16:16:42 » |
0
|
MBxd2 jeszcze nie zawitał do Koszalina (negocjacje umowy sie trochę przedłużały jak to bywa prawie zawsze ) umowa zacznie obowiązywać dopiero od 1 kwietnia 2008r. Teraz ciągniemy jeszcze miedzy innymi prąd na lok. (a są niezłe problemy bo Energa wydała warunki że podłączy nas dopiero za 18 miesięcy !!! czekamy jeszcze na odpowiedz od PKP Energetyki, a jeżeli nie to zostaje nam tylko przyłącze budowlane). A właśnie dziś mieliśmy dosyć nagłą usterkę na przejeździe A11 gdzie tiry wyrwały mocowanie szyny i zrobiły 30 centymetrowa dziurę wzdłuż szyny. Z pomocą Zarządu Dróg Miejskich dokonaliśmy doraźnej naprawy (my zajęliśmy sie torem oni asfaltem) Poniżej zdjęcie jeszcze przed naprawą .JPG)
|
|
|
|
|
|
|
|
|