Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 15:50:04 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zbiórka pieniędzy na transport lokomotywy Lyd1 z Krośniewic  (Przeczytany 35454 razy)
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 28 Grudnia 2004, 10:44:23 »
0

Cytat: "Rogoz"
Oczywiście organizacją tego typu imprez zajmowałaby sięnie FPKW ale firmy zewnętrzne.

Czy masz już konkretną firmę i konkretne ustalenia?

Oczywiście "nie strzelać do lokomotywy" i za lokomotywą wagon ochronny w postaci długiej platformy.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 28 Grudnia 2004, 12:11:18 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Oczywiście organizacją tego typu imprez zajmowałaby sięnie FPKW ale firmy zewnętrzne.

Czy masz już konkretną firmę i konkretne ustalenia?

Oczywiście "nie strzelać do lokomotywy" i za lokomotywą wagon ochronny w postaci długiej platformy.

Proponuję nawet dwie platformy coby napastnicy mniej kryli się za lokiem. Strzałów w loka nie da się uniknąć, ale wystarczy kubeł wody aby zmyć farbę.

Plany są nastepujące:
1. Przygotowujemy liste firm zajmujących się organizacją imprez integrcyjnych dla firm, oragnizacją paintballa, klubów painbolowych
2. Do przygotowanych firm wysyłamy ofertę zawierajacą: usługi przewozowe, możliwość przygotowania skłądu do paintbola, informacjęo okolicznych atracjach oraz bazie hotelowo-cateringowej.
3. Czekamy na odzew

W związku z pozwyższym będą potrzebni chętni ktrórzy:
- pogrzebią po necie i znajdą firmy wyszczególnione w pkt. 1
- przygotoują treść oferty z pkt. 2

Ja osobiście czasowo nie jestem w stanie temu zadaniu podołać.
Panowie proszę o deklarację w tym temacie. Ktoś siętego podejmie?
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 28 Grudnia 2004, 13:33:52 »
0

Czyli typowo: "Niech ktoś zrobi".
Palcem po wodzie pisane.
Michał Zajfert chyba najlepiej ujął ten problem w punkcie 2:
http://www.kalito.martel.pl/forum/viewtopic.php?t=215&postdays=0&postorder=asc&start=18
Dopóki problem osoby prowadzącej Starachowice na miejscu (kierownika kolejki) pozostanie nierozwiązany, dużo więcej oprócz pisania na Forum, coby tu można zrobić, się nie wydarzy. Myślałem, że masz już gotową firmę która zainteresowała się wynajmowaniem kolejki na mecze paintballowe, a tak, to zupełnie nie ma o czym rozmwaiać.
I nie jest to bynajmniej tak, że mam Ci za złe że nie masz możliwości czasoprzestrzennych. Ja sam wkrótce będę uziemiony na dość długi czas.

Pozdrawiam, Piottr
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 28 Grudnia 2004, 15:04:57 »
0

Cytat: "Piottr_tt"

Czyli typowo: "Niech ktoś zrobi".
Palcem po wodzie pisane.
Michał Zajfert chyba najlepiej ujął ten problem w punkcie 2:
http://www.kalito.martel.pl/forum/viewtopic.php?t=215&postdays=0&postorder=asc&start=18
Dopóki problem osoby prowadzącej Starachowice na miejscu (kierownika kolejki) pozostanie nierozwiązany, dużo więcej oprócz pisania na Forum, coby tu można zrobić, się nie wydarzy. Myślałem, że masz już gotową firmę która zainteresowała się wynajmowaniem kolejki na mecze paintballowe, a tak, to zupełnie nie ma o czym rozmwaiać.
I nie jest to bynajmniej tak, że mam Ci za złe że nie masz możliwości czasoprzestrzennych. Ja sam wkrótce będę uziemiony na dość długi czas.

Piottrze,

Z całym szacunkiem dla twojej wypowiedzi trochę od rzeczy gadasz.

Jak doskonale wiesz ludzie gromadzą się w grupy tworząc różne stowarzyszenia i fundacje po to aby działając zespołowo osiągnąć cel którego w pojedynkę byś nie uzyskał. Wyobraź sobie jedną  osobą zajmującą się całą rewitalizacją SKW. Może i by się udało, ale ile by to lat trwało. Dlatego takie pracy wykonuje się zespołowo.
Mając moim zdaniem sensowny pomysł z wykorzystaniem Mbd1 opisałem go na forum publicznym w celu przedyskutowania go. Przy okazji przekazałem moją prośbę o pomoc w realizacji tego pomysłu którego nie mam czasu dalej ciągnąć z uwagi na pilniejsze sprawy – nie jako spychologię ale współpracę w realizacji zadania

Pamiętaj , że jako jedyny z  naszej ekipy jestem na SKW co tydzień. Ciebie widziałem ostatnio 23 października (bez urazy  - oczywiście rozumiem twoją sytuację rodzinną)
Nie mam czasu na wyszukiwanie film paintbolowych i pisanie ofert gdyż dużo działam w realu. Zauważ, że wspólnie z innymi wolontariuszami mamy trochę zaplanowanej roboty pilnej jak:
- zakończenie prac na przedłużaniem przedłużanie torowiska na st. 1(na razie przedłużenie jest prowizoryczne)
- przedłużenie st. nr 2
- odkrzaczenie torowiska w miejscu
- przygotowanie ekspozycji kolejowej (musimy jak najszybciej przygotować ekspozycję razem z przemeblowaniem hali lejniczej)
- renowacja 1Aw

To są prace do wykonania „na teraz”.

Moja prośba o pomoc w przygotowaniu ofert była kierowana do osób takich jak Ty czyli tzw. wirtualnych wolontariuszy. Całkowicie rozumiem twoją sytuację, że jesteś uziemniony na długi czas w domu. Sądzę jednak, że znalazł byś parę godzin czasu na posiedzenie przed kompem, wyszukaniu w goglach firm organizujących painballa i przygotowaniu ofert. W wyniku takich wirtualnych działań  możemy znaleźć całkiem realne zatrudnienie dla Mbd1.
Z uwagi na skalę popytu na oferowaną przez na bardzo specyficzną usługę pt. „Udostępnienie pociągu do tego aby grupa gości z karabinami na kulki z farbą napadła go, a druga grupa napaleńców go broniła” nie możemy poprzestać na współpracy z jedną z firmą. Dopiero nawiązanie współpracy z wieloma partnerami da wymierny efekt w postaci sensownej liczby zleceń.
W temacie tym mam pewne doświadczenie jako uczestnik tego typu imprez, mam też kontakty w firmami które organizowały takie zabawy dla mojego pracodawcy.

Podsumowując:
Szanowni panowie krytykanci
Zauważyłem, że tzw. doradztwem i krytykanctwem zajmuję się głównie grupa tzw. wirtualnych wolontariuszy których część nie była w ogóle na SKW lub pokazuje się sporadycznie. Zanim zaczniecie pisać swoje wynurzenia weźcie pod uwagę, że w czasie kiedy siedzicie w ciepełku przed kompem ktoś zasuwa z kilofem na szlaku. I tu chciałem podziękować koledze w wybrzeża który w drugi dzień świąt opuścił swą rodziną i zasuwając kilofem oczyścił kawałek szlaku na torach stacyjnych.
Rozumiem, że z rozmaitych przyczyn chcielibyście a nie możecie pokazać się na SKW. Dzięki zdobyczom techniki możecie jednak pomóc w budowaniu przyszłości SKW.
Pamiętajcie, że odbudowa i utrzymanie szlaku oraz zapewnienie taboru to nie wszystko. Trzeba mianowicie mieć kogo wozić czyli zapewnić popyt na oferowane przez SKW usługi.
I tu byłoby duże pole do popisu dla Was:. Trzeba bowiem:
- uaktualnić foldery SKW na przyszły sezon
- przygotować niemiecko i angielsko języczne materiały informacyjne
- znaleźć zatrudnienie dla Mbd1 – organizacja imprez paintbolowaych o czym było powyżej
- przygotować wykaz szkół z bliższego i dalszego regionu, przygotować i rozesłać do nich oferty przejazdów w ramach wycieczek szkolnych
- przygotować listę firm z regionu i nie tylko które mogły być potencjalnymi sponsorami SKW, przygotować dla nich ofertę
- przygotować inwentaryzację lokomotywowni – głownie przygotowanie planu budynku
- i wiele innych

I na tym polu szanowni „wirtualni wolontariusze” może  się do woli wykazać.

Pozdrawiam
Marcin
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 28 Grudnia 2004, 15:38:35 »
0

Ja moge poszukać takowych firm w necie, co do pisania oferty raczej się nei podejmuję ale jezeli ktoś by mi dostraczyl materiały a potem okiem fachowym zerknał to czemu nie  :lol:  :lol:

Szkoły tez moge znaleźć

Tylko przed pisaniem błogosławieństwo od Pawła !!

Zaczynać szukać ??

Pozdrawlaju

P.S. PMK Zlinczuje nas ale mam ich GŁĘBOKO W DUPIE !  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 28 Grudnia 2004, 15:54:15 »
0

Jak doskonale wiesz ludzie gromadzą się w grupy tworząc różne stowarzyszenia i fundacje po to aby działając zespołowo osiągnąć cel którego w pojedynkę byś nie uzyskał. Wyobraź sobie jedną  osobą zajmującą rewitalizacją SKW. Może i by się udało, ale ile by to lat trwało.

Widzę, że nie do końca zrozumiałeś wypowiedź zarówno moją jak i Michała. Brak jest osoby, która koordynowałaby sprawy w Starachowicach tak, jak w Rogowie robią to Michał na spółkę z Andrzejem. Brak jest osoby, która miałaby czas zajmować się takimi niewdzięcznymi sprawami jak chodzenie po firmach i urzędach. I ani ja, ani Ty tym się nie zajmiemy.
Myślałem, że skoro piszesz o takim pomyśle, to już masz coś ugrane, co trzebaby poprowadzić dalej. Ale zaraz czytam, "kto się tego podejmie" i mnie coś bierze.

Dopiero nawiązanie współpracy z wieloma partnerami da wymierny efekt w postaci sensownej liczby zleceń.
W temacie tym mam pewne doświadczenie jako uczestnik tego typu imprez, mam też kontakty w firmami które organizowały takie zabawy dla mojego pracodawcy.

A wiec jednak - masz jakieś przełożenie na rzeczywistość. Trzeba było tak od razu. Jeżeli masz jakiekolwiek rozeznanie w tym środowisku to - od tego trzeba było zacząć. Wystarczy, że uruchomisz proces, poprzez odnowienie kontaktów i przekazanie ich osobie która to dalej poprowadzi.
Same podzwonienie i popisanie mejli nie wystarczy, trzeba po tych firmach niestety będzie fizycznie pochodzić. To samo się tyczy niestety wszelkich tego typu działań pozyskujących stałych klientów i sponsorów. I o ile chętnych do wycinania krzaków i machania kilofem na szczęście nie brakuje, o tyle chętnych do całowania klamek w urzędach po prostu nie ma, bo to niewdzięczna robota.

Proszę, nie bierz mojej wypowiedzi do siebie, zdaję sobie sprawę że bardzo dużo robisz dla kolejki i chwała Ci za to, ale jak przeczytałem wypowiedź "niech ktoś coś zrobi" to mnie po prostu trafiło. Przepraszam.

Ja mogę wydrukować pocztówki z kolejką, 1000 sztuk, za własne pieniądze, bo spłynie mi parę groszy. Tylko czy będzie komu je dystrybuować? I co ma być na takiej pocztówce? No wiem że kolejka, ale co na rewersie? do kogo kontakt w sprawie zamawiania pociągów? A może rozkład jazdy umieścić? 1000 pocztówek spokojnie zejdzie w jeden sezon. Też mam sprawę w której potrzebuję pomocy, ale nie piszę "niech ktoś mi zaprojektuje pocztówkę"...

Pozdrawiam, Piottr
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 28 Grudnia 2004, 16:07:05 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Ja moge poszukać takowych firm w necie, co do pisania oferty raczej się nei podejmuję ale jezeli ktoś by mi dostraczyl materiały a potem okiem fachowym zerknał to czemu nie  :lol:  :lol:

Szkoły tez moge znaleźć

Tylko przed pisaniem błogosławieństwo od Pawła !!

Zaczynać szukać ??

Pozdrawlaju

P.S. PMK Zlinczuje nas ale mam ich GŁĘBOKO W DUPIE !  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Odnośnie wykorzytania MBd1 do imprez paintbalowych to mamy zielone światło od Pawła. Dowiedziałem się także, że zamierza się pokazać na SKW w drugą sobotę stycznia tj. 15.01 weraz z P. Wieśkiem i planikiem.
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #27 : 18 Stycznia 2005, 13:49:42 »
0

Ja mam calkiem inny pomysl.

Sluchajcie uważnie, bo nie będę powtarzal !

Wagon motorowy serii MBd1 można wykorzystać na cele reklamowe.

Chodzi mi tu o powierzchnie reklamową tego wagonu, licząc także okna.

Tak jak to teraz można zobaczyć na autobusach miejskich, tramwajach,

Bezplatnych liniach hipermarketowych (cale autobusy obklejone reklamą -- siedziąc w środku po prostu nic nie widać)

A pamiętacie wielką czerwoną lapę reklamującą firmę "Heyayh".

Sterczy ona na dachu kiosków ruchu, na wagonach metra, itd.

Następnie postawić taki wagon, pomalowany w jakąś reklamę, np. przy drodze krajowej, stacji benzynowej lub Macdonald'csem.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 18 Stycznia 2005, 14:21:24 »
0

Cytat: "HF-ka"

Bezplatnych liniach hipermarketowych (cale autobusy obklejone reklamą -- siedziąc w środku po prostu nic nie widać)

Następnie postawić taki wagon, pomalowany w jakąś reklamę, np. przy drodze krajowej, stacji benzynowej lub Macdonald'csem.

Ten własnie wagon stał już sobie latem 2003 przed szopą, co skończyło się jego totalną dewastacją. Wolęnie myśleć co by było gdyby sobie stał przy drodze krajowej - stałoby się jak z torowiskiem przy tejże trasie, czyli pocięli by go na złom w tydzień, może dwa. Pomysł z reklamą miałby zastosowanie jedynie dla taboru używanego aktualnie do celów przewozowych. Idealnie się do tego nadają letniaki.
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 18 Stycznia 2005, 17:45:19 »
0

Cytat: "HF-ka"

Ten własnie wagon stał już sobie latem 2003 przed szopą, co skończyło się jego totalną dewastacją. Wolęnie myśleć co by było gdyby sobie stał przy drodze krajowej - stałoby się jak z torowiskiem przy tejże trasie, czyli pocięli by go na złom w tydzień, może dwa. Pomysł z reklamą miałby zastosowanie jedynie dla taboru używanego aktualnie do celów przewozowych. Idealnie się do tego nadają letniaki.

Do mnie dotarło, nie musisz powtarzać.
Co do reklamy, proponuje zacząć od pana Kasperskiego. Zauważyłem że jego reklama jest na kalendarzu, więc czemu nie na wagonach?
polo
Młotkowy
**
Długość toru:: 145 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 18 Stycznia 2005, 17:49:17 »
0

na Bieszczadach tez jezdzily wagony pomalowane na Żółty RMF
wraz z napisami nazwy satcji radiowej
strasznie sie wszyscy na to krzywili bo wygladalo paskudnie
i od 2004 wszystkie wagony sa znowu zielone

Nie Lubię Fotografów Kolejowych
Przemek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 18 Stycznia 2005, 18:20:03 »
0

nie muszą być całe w reklamie ale jakiś fragment. jakiś plakat reklamowy rozwiesić na boku czy cos.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 21 Stycznia 2005, 08:41:38 »
0

Super świetnie !

Tylko pozostaje nam poinformować reklamodawców o naszym istnieniu i ofercie co się wiąże jak zwykle ze znalezieniem chętnego do tej roboty...

Poświęciłem kilka wieczorów na konstrukcję bazy adresowej firm paintbalowych, natomiast po sponsorach trzeba będzie pochodzić

więc kto jest chętny i się tego podejmie ??

Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 15 Lutego 2005, 22:41:15 »
0

Ja odpadam na jakiś czas, bo dziś rano urodziło mi się dziecię...

Pozdrawiam, Piottr
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 16 Lutego 2005, 08:39:15 »
0

Cytat: "Przemek"
nie muszą być całe w reklamie ale jakiś fragment. jakiś plakat reklamowy rozwiesić na boku czy cos.

W przypadku letniaków przewiduje się moduły reklamowe 140x70. Miesięczny koszt 2-ch takich modułów (po obu stornach wagonu) to 80zł netto. Moduł należy wykoupić na cały sezon 2005 czyli 5 miesięcy.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 16 Lutego 2005, 08:42:38 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Super świetnie !

Tylko pozostaje nam poinformować reklamodawców o naszym istnieniu i ofercie co się wiąże jak zwykle ze znalezieniem chętnego do tej roboty...

Poświęciłem kilka wieczorów na konstrukcję bazy adresowej firm paintbalowych, natomiast po sponsorach trzeba będzie pochodzić

więc kto jest chętny i się tego podejmie ??

W marcu mam zamiar odbyć wycieczkę do strachowickich przedsiębiorcach. Musimy mieć do tego czasu przygotowane oferty
Przemek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 16 Lutego 2005, 21:56:52 »
0

Moduł należy wykoupić na cały sezon 2005 czyli 5 miesięcy.

Kto ma go wykupić?? Kolejka?
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #37 : 16 Lutego 2005, 22:13:42 »
0

Cytat: "Przemek"
Moduł należy wykoupić na cały sezon 2005 czyli 5 miesięcy.

Kto ma go wykupić?? Kolejka?

Ja rozumiem, że Przemuś ma antypatię na forum, ale "podchwytliwe pytania" zadawać trzeba z sensem. Bo inaczej, to wyjdzie jak w dowcipie o Klaunie Szydercy.
Nie znacie? Było na pmk ostatnio. Jak ktoś nie czytał, to jutro rano napiszę
nikdo
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 22 Marca 2005, 21:19:25 »
0

hej ludkowie!

Jak wygląda sprawa? Ile jeszcze potrzeba złota? Chciałbym się dorzucić

nikdo
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #39 : 26 Marca 2005, 21:40:09 »
0

Witajcie!
Ja oczywiście też się do rzucam.
Mam nadzieje że numer konta sie nie zmienił  :wink:
POZDRAWIAM!

POZDRAWIAM !!!
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!