JanPeter
Młotkowy

Długość toru:: 98 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #40 : 09 Listopada 2008, 15:26:55 » |
0
|
Właściciel na własne życzenie uwalił bądź uwali przewozy towarowe. Możliwe, że mafia samochodowa już też tam sięgęła. Przesyłek transporotowano niewiele, z tego co wiem, ale zawsze przecież nawet kilka wagonów na miesiąc, to coś, zwłaszcza, że tyle lat je wożono.
|
|
|
|
Piotr Janeczko
|
|
|
Piotrek
|
 |
« Odpowiedz #41 : 09 Listopada 2008, 17:35:05 » |
0
|
Ostatni towarowy wyjechał chyba 14 albo 15 sierpnia, właśnie na bocznice niedaleko stacji. Przewozy towarowe zostały zawieszone z powodu protestu mieszkańca(ów) Gniezna (było o tym na forum). Głównie poszło o wstrząsy rzekomo emitowane przez pociągi towarowe, które powodowały pękanie murów budynków. Ekspertyza przeprowadzona przez politechnikę poznańską wskazała, iż nie pociągi a samochody ciężarowe powodują te drgania. Po czym jak się nie mylę nijaki pan Kwiatkowski odnalazł dokumenty potwierdzające udziały w gruncie pod torami kolejki i blokował torowisko, po czym starosta (właściciel) po rozmowach podjął decyzje o zawieszeniu przewozów towarowych. Ot taka historia jak można pogrążyć kolejkę wąskotorową. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wszyscy nie mają nic przeciwko pociągom osobowym.... tu taki artykuł wyszperany szybko: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,9562506,wiadomosc.html?ticaid=16efaP.S. Przesyłek transportowych może wiele nie było, ale przewozy towarów z roku na rok wzrastały.
|
|
|
|
|
|
|
JanPeter
Młotkowy

Długość toru:: 98 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #42 : 09 Listopada 2008, 22:32:37 » |
0
|
Dziękuję za klarowne streszczenie całego problemu, gdyż w tym względzie bałagan panował. Jaki orientacyjnie "haracz" miało z tytułu towarowych starostwo, jeśli w ogóle? Musieli mieć mały, albo wcale, skoro nie zależy im na przewozach.
Pozostaje mieć nadzieję (marne pocieszenie), że jak zmieni się władza, to wrócą towarowe.
Czyli mamy uwalenie z premedytacją.
|
|
|
|
Piotr Janeczko
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #44 : 21 Lutego 2010, 19:37:17 » |
0
|
KLIK Dzisiejsze zdjęcia,jeszcze gorące :mrgreen:
|
|
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
tonsor
Zbanowany
Nowicjusz

Długość toru:: 40 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #45 : 21 Lutego 2010, 19:51:43 » |
0
|
Witam, ma pytanie czy kiedykolwiek mieliście 4 ręczne podnośniki korbowe na 2 transporterach do podnoszenia wykolejonych wagonów w Mlawie
|
|
|
|
audienda et altera pars
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #46 : 21 Lutego 2010, 20:05:57 » |
0
|
Szczerze-nic mi o tym nie wiadomo.
|
|
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #47 : 21 Lutego 2010, 20:53:42 » |
0
|
He, Kolega Tonsor znów "pryzcelował" pytaniem w temat...  Ale do rzeczy! Na zdjęciu poniższym widać wyjeżdżony tor. Mógłby Kolega 102 coś napisać o zimowych ruchach na kolejce??? 
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #48 : 21 Lutego 2010, 21:02:11 » |
0
|
Kolega 102 odpowiada: Co chwilkę mamy wynajęte kursy-najbliższe będą (2) za tydzień w sobotę-więc co chwilę przetaczany jest pług,odśnieżany szlak do Niechanowa.Osobiście brałem udział już w dwóch akcjach odśnieżania.Do tego przepycahne są co chwile wagony-to żeby uformować skład, to żeby przetrzeć nieco tor i tabor,grzany i wodowany jest piec,wyciągamy niektóre wagony z krzaków-lód trzyma w niektórych miejscach tor,który się rozlazł. Roboty troche jest-wkońcu wiosna coraz bliżej!
|
|
|
|
|
|
|
tonsor
Zbanowany
Nowicjusz

Długość toru:: 40 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #49 : 21 Lutego 2010, 21:09:28 » |
0
|
Panie kucyk co ma znaczyć pański post
|
|
|
|
audienda et altera pars
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #50 : 21 Lutego 2010, 21:17:29 » |
0
|
Ale jednak 201 nie trafił do remontu. Jedynie widzę dach pomalowany.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
marekus
|
 |
« Odpowiedz #51 : 21 Lutego 2010, 22:10:21 » |
0
|
Czy do odśnieżania jest używany 802S?
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #52 : 22 Lutego 2010, 14:25:48 » |
0
|
Nie,do odśnieżania używamy drewnianego-802S stoi,aczkolwiek jest w dobrym stanie. Mbxd1 ma pomalowany dach by dalej nie rdzewiał,na remont główny nie ma pieniędzy(na razie).Jest zamiar wykorzystania motorówki w sezonie letnim,ale nie znam szczegółów.
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #53 : 02 Marca 2010, 20:11:07 » |
0
|
KLIK! Zdjęcia z minionego weekendu-konkretniej z soboty.Miłego oglądania!
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #54 : 02 Marca 2010, 21:39:04 » |
0
|
Co tam za dłubanie w dymnicy było?? 
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #55 : 02 Marca 2010, 21:50:50 » |
0
|
Dokładnie to nie wiem-"ja tu ino sprzuntom" :mrgreen: Podobno któryś element jest lekko nadpęknięty-można sprawdzić który na dwa sposoby-wtłaczając powietrze-ale wtedy mogą następne pęknąć-albo wlewając wodę-ale mrozy to uniemozliwiają.Problem nie jest na tyle poważny by unieruchomić pieca.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #56 : 02 Marca 2010, 22:19:58 » |
0
|
Walnął element przegrzewacza. Trzeba będzie spawanko uskutecznić, ale nie jest to jakiś wielki problem.
Natomiast pragnę zwrócić uwagę, że zgodnie z trendem, do gumofilców powinno się zakładać papachę miast zimowej kolejowej czapki z daszkiem! :wink:
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #57 : 03 Marca 2010, 13:52:30 » |
0
|
Tak samo zgodnie z trendem kolejowy człowiek od wszystkiego jakim jestem nie może chodzić w panterce i czapce milicyjnej :mrgreen: A jednak! :cool: Trzeba będzie spawanko uskutecznić, ale nie jest to jakiś wielki problem. Tak,o tym również słyszałem :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
Tomwoj
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
Tomwoj
|
 |
« Odpowiedz #58 : 10 Lutego 2011, 09:57:52 » |
0
|
2010.04.07 środa- Byłem w Gnieźnie przez ok. 3 dni w delegacji w pracy kreśląc na rowerza plan, mapę Gniezna. Jak widać na zdjęciu na stacji odbywały się jakieś manewry była godzina ok. 8:40
|
|
|
|
|
|
|
Tomwoj
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
Tomwoj
|
 |
« Odpowiedz #59 : 10 Lutego 2011, 10:02:42 » |
0
|
2010.04.07.- Potem to co po drodze później spotkałem to nawet się nie spodziewałem- Ptx48. godzina 11;38
|
|
|
|
|
|
|
|