Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:57:44 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: odbudowa torowiska cd.  (Przeczytany 67916 razy)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #100 : 11 Listopada 2007, 22:10:54 »
0

Zaraz, zaraz, Panowie. Nie ma się co licytować. Każdy z partnerów (właściciel - operator) poczynił inwestycje od czasu obowiązywania umów. Na SKW jest taka sytuacja że każdą ze stron (+ trzecią grupę: wolontariuszy) można zarówno chwalić jak krytykować.
Poleciało trochę z uszczypliwościami, ale nie zacząłem :wink:

Bartek, to nie chodzi o kupowanie, nieopatrznie mnie rozumiesz. Dla mnie (i postronnego czytelnika forum, a ja takim jestem w tym przypadku) wiadomym jest, że korzystając z czyjejś dobrej woli, niezręcznym jest krytykowanie kogoś kto tą wolę posiada.

Nie zmieni to zasług wszystkich powyżej piszących i opisywanych w ratowaniu kolejek i odwalaniu dobrej roboty. Nie zawsze tak bywa, że się zgadzamy, bo gdzie dwóch Polaków to trzy wizje - na wąskich torach również.
tomek242
Młotkowy
**
Długość toru:: 56 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #101 : 13 Listopada 2007, 00:22:10 »
0

A w związku z tymi wszystkim problemami i niejasnymi sytuacjami, nie byłaby dobra pomoc prawnika (również fanatyka wąskiego toru), który by bardziej nakrecił temat ( pomógł rozwikłac pewne sprawy)Co?Co?

SKW
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #102 : 13 Listopada 2007, 08:59:29 »
0

Myślę że w sytuacji zaistniałej już nie bedzie takiej potrzeby. poczekajmy na rozwój wypadków.
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #103 : 15 Listopada 2007, 00:38:50 »
0

Więc krótka relacja.

Dziś wraz z przedstawicielami Powiatu Starachowickiego, gminy Iłża, w obecności firmy p. Krzyśka B. - wykonawcy odbudowywanego odcinka oraz inspektora nadzoru - toromistrza, dokonalismy wstepnej oceny i odbioru po dokonaniu drobnych poprawek 600m odcinka do Nadleśnictwa w Marculach.

Torowisko ułożono częściowo na dość dobrze zachowanych podkładach betonowych a częściowo na drewnianych staroużytecznych pozyskanych z PKP PLK Siedlce.

Do ułożenia pozostał około 150m odcinek tuż przed Nadleśnictwem.

Na spotkaniu u Burmistrza ustalono dalszy tok działań na odcinku Iłża - Marcule tj. ekspertyzę i dokumentację linii oraz niezbędny remont.

Pierwszy pociąg - wkrótce

Więc kilka fotek.

Najpierw fotki sprzed kilku tygodni.

Wyjęte ze szlaku spękane podkłady betonowe.

Przygotowany do połozenia toru szlak

Praca wre...

Świeżueńki kawałek toru.

To już zdjęcia z odbioru.

Sprytne przejście z szyny S49 na S32. Śruby łubkowe przed regulacją.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #104 : 17 Listopada 2007, 19:49:57 »
0

Wrzucę fotki, robione dzień przed odbiorem. Widok na świeżo położone torowisko:

Uprzedzam - jak na dziesięciokrotny zoom to i tak dobry wynik

No i jeszcze widok w stronę Iłży

tomek242
Młotkowy
**
Długość toru:: 56 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #105 : 18 Listopada 2007, 09:58:07 »
0

Witam serdecznie. Wspaniała robota. Tylko pytanie: czy nie dało se całkowicie wyeliminować tych wyboczeń?? Ale i tak aż przesympatycznie popatrzeć i wyobrazić sobie, że już wkrótce będą na tym odcinku kursować pociągi  :grin:  :grin:  :smile:  Pozdrawiam serdecznie.

SKW
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #106 : 18 Listopada 2007, 10:10:26 »
0

Wyboczenia będą poprawione. Wzięły się stąd że częściowo podkłady nie zostały wymienione tylko zastosowano stare leżące już w ziemi betonowe. Tor po kilku jazdach ugnieci się i wtedy będzie poprawiany.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #107 : 18 Listopada 2007, 12:05:59 »
0

Jak miło jest popatrzeć jak odbudowywany jest wąski tor  :mrgreen:  Te wyboczenia nie są takie złe. Przy każdym układaniu torowisk metodą ręczną one powstają :wink:
Wielkie uznanie dla kolejarzy.
Teraz na deser poprosimy panów "torowych" o wstawienie rozjazdu na WP :razz:

POZDRAWIAM !!!
Lechok
Czytelnik

Długość toru:: 3 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #108 : 18 Listopada 2007, 17:42:00 »
0

Witam.Dzięki koledze za foty,serce się raduje widząc nowy kawałek torku,kiedy robicie pierwszą jazde ?Dzieci moje nie mogą się doczekać jazdy koło pól dziadkowych.Rozmawiałem z kolejarzem o nie równych połączeniach szyn-stwierdził iż szyny mogą być nie równo zużyte albo z różnych zakrętów zmontowane ile lat mogą mieć takie szyny.Pozdrowienia.

Lechok
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #109 : 18 Listopada 2007, 18:37:53 »
0

To był główny problem. Szyny były różnie zuzyte na główce i stąd różna ich wysokość. Dlatego połączenia nie były idealne ale wszystko można wyregulować. Szyny na SKW są bardzo stare, nawet z XIXw jednak ich główny mankament to materiał ktory był hartowany - dlatego łaltwo się kruszy i pęka.
Pierwszy przejazd oficjalny w maju. Wcześniej zapewne pociąg roboczy.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #110 : 18 Listopada 2007, 18:58:16 »
0

Dla mnie wysokość jest mniej istotna, ważne jest zachowanie wymiaru 750 mm na złączach. Jeśli występuje uskok od wewnątrz, kółka prowadzące drezyny (jest lekka) wyskakują i wypadam z szyn.  Mam nadzieję że nie będzie tego na odcinku do Marcul.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #111 : 18 Listopada 2007, 19:07:35 »
0

Andrzeju, wsiadaj i testuj więc
Czekamy na relację drezynowca, zanim pojadą robocze pociągi.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #112 : 18 Listopada 2007, 19:11:58 »
0

Naprawdę mam zamiar. Czekam na trochę pogody, tylko jak dojadę tym moim "rowerem torowym" do Marcul? Może wstawię na dach mojego auta, bagażnik rowerowy mam.
Nim na pewno sprawdził bym rozstaw 750 mm.
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!