Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 01:05:36 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Drabinka do naciągania torowiska  (Przeczytany 40660 razy)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 27 Marca 2008, 11:54:46 »
0

E tam nie ma co labidzić. To jest prototyp "beta" zrobiony na podstawie wstępnego szkicu. W praktyce okaże się czy spełnia swe zadanie i co będzie jeszcze można udoskonalić. Zawsze można zrobić lepiej, wyliczyć naprężenia, spawy, wykonać z lepszych materiałów i do tego pomalować na odpowiedni kolor.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #41 : 27 Marca 2008, 12:09:48 »
0

Ludzie to tylko drabinka, a nie most nad Amazonką u ujścia Jak się urwie, to sobie przyspawają lepiej. Phinek czy Ty musisz mieć wszystko wyliczone? Wiesz, moim zdaniem w projekty można się bawić, kiedy konstrukcja ma być odpowiedzialna i niezawodna. Niedługo dojdzie do tego, że będziemy liczyć wytrzymałość siedziska w wychodku, żeby ktoś do szamba nie wpadł.  :mrgreen: To tak oczywiście z przymrużeniem oka. Na serio to nie wiem czy jest sens zastanawiać się czy spaw jest taki czy inny (najwyżej się urwie, nauczą się i pomyślą nad innym rozwiązaniem), czy drabinka ma 20 czy 30cm szerokości (oprócz masy nie ma to właściwie znaczenia, a ma trochę zalet jak ktoś wyżej napisał), kiedy ma się na to takie, a nie inne środki (czasowe, finansowe itp). Inżynieria to sztuka wyważenia odpowiedzialności (projekt), możliwości (pieniądze, czas) i celu przeznaczenia konstrukcji. Powtarzam - to tylko drabinka  :wink:

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 27 Marca 2008, 13:39:38 »
0

Mały OT - ja widzę pewien pozytyw w tym, że chłopaki tak skupulatnie podchodzą do konstrukcji tego w zasadzie prostego narzędzia. Jeżeli w taki sam sposób będą realizowali bardziej skomplikowane projekty, to tylko się cieszyć. Przy okazji nabywają doświadczenia, ucząc się na cudzych błędach.
Mamy więc niepodważalny dowód, że w życie zawodowe wchodzi nowe pokolenie o dużo wyższej kulturze technicznej niż minione, zakorzenione w minionym ustroju.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #43 : 27 Marca 2008, 14:49:09 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:39:37 wysłane przez Phinek » Zapisane
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 07 Kwietnia 2008, 10:50:59 »
0

Drabinka w ostatni weekend przeszła chrzest bojowy, na razie testowaliśmy funkcję naciągania torowiska.  Mogę potwierdzić pełną użyteczność tego narzędzia - dało radę naciągnąć fragment torowiska szerszy o 6cm w stosunku do rozstawu nominalnego.

Aby nie spowodować przesunięcia drugiego toku szynowego należy pod naprawiane miejsce wstawić podkład i przytwierdzić go z jednej strony

Umiejscowienie szczebelków nie jest przypadkowe - musi być być możliwe wsunięcie brechy pomiędzy szczebel a główkę szyny pod kątem umożliwiającym wykonanie przeunięcia szyny

Tu widać, o ile szersze było torowisko
Phinek
Gość
« Odpowiedz #45 : 07 Kwietnia 2008, 19:43:39 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:39:15 wysłane przez Phinek » Zapisane
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 07 Kwietnia 2008, 20:03:18 »
0

Albo to złudzenie optyczne albo na zdjęciu 6.jpg zaczyna giąć sie w łuk, prawda li to ?

klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 07 Kwietnia 2008, 20:58:01 »
0

Obawiam się, że "haki" mogą mieć chęć oderwanie się, ponieważ profile nie zostały wpuszczone w podłużnice... sporo do zyczenia pozostawia również wygląd spoin... zwłaszcza na 3 fotografii.

Haki nie muszą być wpuszczone w podłużnice.

Wygląd spoiny też nie jest najważniejszy.
Ważne jest aby podczas spawania zapobiec tzw.
- odkształceniom spawalniczym,
- naprężeniom rozciągającym
- naprężeniom ściskającym
- naprężeniom podłużnym
- itd

Decydujący wpływ na w/w pozycje ma m.in. sposób budowy (układania) spoiny oraz pozycja spawania.
Na wytrzymałość spawu wpływa też rodzaj złącza spawanego, rodzaj i jakość użytego sprzętu (spawarki), praktyka spawacza, kąt spawania itd. Na podstawie tych zdjęć niewiele mogę powiedzieć ale zostały tu wykorzystane dwa rodzaje złącz spawanych - doczołowe, otworowe.
Ważne też jest odpowiednie ustawienie prądu spawania.

Ze zdjęć widać że było to spawane spawarką elektryczną elektrodą otuloną.

Wygląd spoiny można łatwo zmienić. Nakłada się tzw. "lico" (w języku spawaczy). W ten sposób ukrywa się zażużlenia i inne niedoskonałości złącza spawanego.

Mam kursy spawalnicze robione w Instytucie Spawalnictwa w Gliwicach i co nieco mogę powiedzieć na ten temat mimo iż nie pracuję zawodowo jako spawacz ale zawsze w domu coś się tam dłubie....
W spawaniu gazowym nie czuję się mocny i nie wypowiadam się ale możemy podyskutować na temat spawania elektrycznego oraz tzw. spawania migomatem
Phinek
Gość
« Odpowiedz #48 : 07 Kwietnia 2008, 22:08:45 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:39:03 wysłane przez Phinek » Zapisane
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 08 Kwietnia 2008, 10:28:15 »
0

Cytat: "Phinek"
Sorry ale będę cięty...

Cytat: "klon200"
...
Mam kursy spawalnicze robione w Instytucie Spawalnictwa w Gliwicach i co nieco mogę powiedzieć na ten temat
...

Kłuci się z:

Cytat: "klon200"
...
Na podstawie tych zdjęć niewiele mogę powiedzieć ale zostały tu wykorzystane dwa rodzaje złącz spawanych - doczołowe, otworowe.
...

Wszystki spoiny są PACHWINOWE, a przynajmniej takie być powinny.

A czemuż to się kłÓci? Piszesz tak, jakbyś był co najmniej starszym wykładowcą w Instytucie Spawalnictwa w Gliwicach  :razz:
Czy aby nie zaczynasz się kłÓcić o dwie różne sp(r)awy?

Wg Wikipedii co innego rodzaj złącza spawanego, co innego rodzaj spoiny.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82%C4%85czenia_spawane

Ja, nawet nie amator, widzę (i to po jednym linku w Google), że Jeden z Drugim popełniliście nieścisłości w swych wypowiedziach  :twisted:
Phinek
Gość
« Odpowiedz #50 : 08 Kwietnia 2008, 11:02:13 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:38:50 wysłane przez Phinek » Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!