Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 09:54:24 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace wakacje 2008  (Przeczytany 75854 razy)
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #40 : 20 Sierpnia 2008, 20:34:40 »
0

Cytat: "Phinek"
A co tam OGON z Danusią tak kręcą? przecież niebawem będzie dostawa szyniaczków  :wink:

A tak bardziej serio to czemu łącza szyn są wiszące i dlaczego są równolegle do siebie a nie przemiennie. Wiem, że kiedyś zawsze się dawało równolegle, aczkolwiek przy systemie naprzemiennym jest spokojniejszy bieg pojazdu na torze, bo to tylko jedno kółko leci w dół, a nie cała oś.

Odnośnie szyn to moge powiedzieć tyle że szyny były cięte palnikiem przed załadunkiem i jedna szyna ma 10 m a druga ma 9,90 m. Stąd te nierówności.
 Każde 10 metrowe przęsło torowe jest wypoziomowane wzdłuż szyny jak i w poprzek oraz solidnie podbite.
 Na fotkach widac 10-cio metrowe odcinki toru jeszcze nie wypoziomowane no i bez łubek. Dziś dopiero zacząłem podbijać i niwelować odcinek 20 metrów toru już za ogrodzeniem. Niestety nie posiadam jeszcze śrub do łubek  :roll:  ale Leśny Dziedek obiecał je dowieźć.
 Pytasz dlaczego łubki są wiszące ?
 2 przyczyny.
 Pierwsza jest taka  że szyna jest szyną typu ciężkiego ( S49 ) a tabor jest lekki, więc nacisk osi na szynę jest zbyt mały by powodował naprężenia na stykach.
 Powód drugi jest taki ,że jak podpierałem styk dwoma podkładami to reszta towarzyszy brzęczała mi nad uchem mówiąc " Po co to robisz ? olej to... )  Więc zrobiłem to dla swiętego spokoju  :wink:

Tak to jest jak sie łączy ludzi wykonujących prace "na jakość" z ludźmi którzy wykonują prace "na ilość"

Po zakończeniu odcinka mogę zapewnić że lokomotywa z wagonami nie będzie kołysać sie na torowisku podczas jazdy  :mrgreen:
 U mnie nie ma lipy :mrgreen:

Prace torowe idą wolno ponieważ jestem sam. Nie ma ludzi do noszenia szyn, a jak ktoś sie zjawi to przeniesie
 jedną szyne i tyle go widziano :mrgreen:
 Mile widziane są osoby którym nie straszna jest ciężka praca przy torowisku. Leserom od razu dziękuje z góry za chęci , ale to nie jest robota dla nich. Niech lepiej obserwują postęp prac przez internet :wink:

POZDRAWIAM !!!
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #41 : 20 Sierpnia 2008, 22:06:29 »
0

Phinku, odpowiednia ilość śrub, tych najładniejszych leży zdeponowana w celu wymiany barterowej  :cool:  Ponieważ nie ma na dzień dzisiejszy ani jednego gwoździa, a Ogon, jak to Ogon, coś se poprzytwierdzać musi, no to wkręcają...

Ogon, a Ty się po necie masz siły jeszcze włóczyć wieczorami? Coś mi się wydaje, że dziś za Ciebie Danusia cała pracę odwaliła  !

Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #42 : 21 Sierpnia 2008, 11:11:17 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Mile widziane są osoby którym nie straszna jest ciężka praca przy torowisku.

We wtorek przyjeżdżam razem z Phinkiem więc będą ręce do pracy. Przy okazji przywieziemy co nieco ze sobą  :wink:

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #43 : 21 Sierpnia 2008, 16:27:33 »
0

Jeszcze pare dni i ja zapewne wrócę na Hel wraz z wiadomym sprzętem Ogon szykuj gardło i wcale nie do picia ;P
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 21 Sierpnia 2008, 21:59:29 »
0

Kolejna porcja fotek z bardzo intensywnych prac torowych w Helu.

Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #45 : 21 Sierpnia 2008, 22:40:00 »
0

Krótki raport z prac torowych.

Dziś jak widać na fotkach nie pracowałem sam  :mrgreen:
 Wraz z koleżanką Danusią wycisneliśmy całą energie z siebie :wink:
Ku mojemu zdziwieniu Danusia mogła by zastąpić niejednego z was  :shock:
 Udało nam sie przytwierdzić, wypoziomować i podbić 2 przęsła dziesiecio metrowe toru.
Na dzień dzisiejszy mamy 37m solidnie ułożonego toru od ogrodzenia a ogółem 80m całego torowiska.
 Jutro jak zjawią sie jakieś osoby do noszenia szyn to zaczne profilować łuk i dojdę do pierwszego słupka hektometrycznego :mrgreen:

POZDRAWIAM !!!
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 22 Sierpnia 2008, 23:29:06 »
0

A oto krótki film z pierwszej przejażdżki po nowo wybudowanym torze.

Małe | Duże
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 25 Sierpnia 2008, 00:42:39 »
0

Kilka fotek oraz film z pierwszego przejazdy lokomotywki po nowym torowisku.

Małe | Duże

Nie obyło się niestety bez malej kraksy. Podczas przetaczania pierwszej lokomotywki nie zauważyliśmy druty napinającego płot. Efektem tego niedopatrzenia jest złamanych 6 słupków ogrodzeniowych oraz stłuczona lampa WLS-ki.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #48 : 25 Sierpnia 2008, 18:00:18 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:04:06 wysłane przez Phinek » Zapisane
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 28 Sierpnia 2008, 00:17:56 »
0

Dzisiaj nadal trwały prace przy torowisku. Ze względu na wydłużający się dystans od miejsca składowania szyn do miejsca ich przeznaczenia postanowiliśmy sprowadzić sprzęt ciężki. Ładowaliśmy szyny na wagonik koparką  a potem niestety jak w ubiegłym wieku pchaliśmy wagonik na miejsce przeznaczenia szyn i ręcznie rozładowaliśmy.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #50 : 03 Września 2008, 17:46:46 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:02:19 wysłane przez Phinek » Zapisane
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 03 Września 2008, 21:58:11 »
0

Szyny zrzucone wczoraj z wagonu w 90% już na miejscu, w 70% przytwierdzone. Zaobserwowana ciężka praca przybyłego niespodziewanie Sergiusza. Wiadomości z dalekiego oglądu, bo ja dziś krążyłem po sklepach i hurtowniach - mamy już regały w magazynku na "trójce" oraz komplet mocowań do łubek - jutro pojawią się namiary na producenta śrub wszelakich w dobrej cenie.
W letnim domku został drucik do aparatu, więc z moich zdjęć dziś nici (a przyjechać sobie pooglądać, hue, hue

OnlyBreslau
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #52 : 03 Września 2008, 22:08:57 »
0

witam ! z tego co czytam to nieźle wam idzie
ps. nie przydadzą wam się części do WLS 40 bo znalazłem ową na złomie i podobno jest na chodzie... jak bym wiedział jak się zdjęcia wkeja to bym wam je podesłał :mrgreen:

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #53 : 03 Września 2008, 23:39:13 »
0

wrzuć fotki na fotosik a potem daj linka

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #54 : 04 Września 2008, 16:56:06 »
0

http://img395.imageshack.us/my.php?image=wlsug9.jpg

coś takiego,  :twisted:

Marcin117
Minister

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #55 : 04 Września 2008, 18:05:19 »
0

Wls'ka fajna, ale widać że jest nie kompletna. Na chodzie to może silnik jest, ale bez wiązarów to i tak nie pojedzie. Zapytaj się ile złomiarz by chciał za nią.

OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #56 : 04 Września 2008, 21:53:34 »
0

no dobra zapytam się jak będe za ile póści ...  :mrgreen: wiązary może by się znalazły ... a jak tam postępy w pracach ?

Marcin117
Minister

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #57 : 05 Września 2008, 00:22:33 »
0

Problem w tym że z tego co się orientuje to wiązar jednej z lokomotywek helskich wymagałby wymiany, dlatego jak byś taki znalazł to skontaktuj się z kolegą Leśnym dziadkiem gdyż to on obecnie jest na helu i może porozmawiać na ten temat z kim trzeba.

Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #58 : 05 Września 2008, 01:01:38 »
0

Akurat TA wueleska jest znana od paru lat, stoi nie na złomie,  i jest niezbyt atrakcyjna cenowo.  Ostatnio (hehe 2 lata temu) namierzył ją OK 333...

PS - Adam, łobuzie, to TY byłeś na Helu  pod koniec sierpnia, zwabiony przez forum Odkrywcy  :?:  :lol:

OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #59 : 05 Września 2008, 07:39:21 »
0

A jak(nick na to wskazuje) a WLS stoi na złomie w pod Inowrocławskiej wsi Krusza... u mojego kolegi wujka więc, to chyba nie ta sama. PS. nieznaleźliście może gdzieś mojego telefonu?  :cry:

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!