Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:31:02 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LKR  (Przeczytany 26933 razy)
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

LKR
« : 20 Września 2008, 20:31:57 »
0

Pamiętacie LKR, pierwszą nieudaną próbę przełamania monopolu PKP?
I pierwsze składy push-pull w Polsce?
To zobaczcie:
Małe | Duże

Małe | Duże

Małe | Duże

Ja zaniemówiłem jak zobaczyłem te filmy. Szczękę zbierałem z 15 minut z podłogi.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Kajetan
Dyrektor
Długość toru:: 560 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #1 : 20 Września 2008, 21:24:37 »
0

Pozwolę sobie rzucić dwoma linkami:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lubuska_Kolej_Regionalna
Spora część powyższego chyba była przepisana stąd:
http://katedr.republika.pl/lubuskie.htm

Pamiętam też artykuł z Parowozika 1/93 (Zawieruszył mi się gdzieś  :sad: ) na ten temat.

A z tematem to żeś wyskoczył w samą porę:
http://www.rp.pl/artykul/193064.html
Chociaż moim zdaniem to pismaki coś poknociły.

EDIT:
Oj poknociły. Według Sejmu ostatnia nowelizacja tej ustawy była w kwietniu:
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20080970624
Czyli bałagan po staremu, PLK ma się dobrze.
Helek
Młotkowy
**
Długość toru:: 146 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #2 : 20 Września 2008, 21:55:49 »
0

Zdaje mi się,że takie składy kursowały do Karpacza w ostatnich latach istnienia linii :sad:

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #3 : 21 Września 2008, 00:03:36 »
0

Cytat: "Helek"
Zdaje mi się,że takie składy kursowały do Karpacza w ostatnich latach istnienia linii :sad:

Dobrze Ci się zdaje. To był pociąg pospieszny Zielona Góra - Karpacz uruchamiany przez LKR oidp...

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
LKR
« Odpowiedz #4 : 21 Września 2008, 14:24:56 »
0

to jeszcze coś takiego dorzucę:
Małe | Duże

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Alois Pietrucha
Nowicjusz
*
Długość toru:: 46 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #5 : 01 Grudnia 2008, 21:36:17 »
0

Jestem niezorientowany w temacie i w związku  z tym zapytam. Na jakich zasadach działała LKR? Czy była spółką w pełni prywatną? Skąd pozyskano tabor? Jak wyglądał RJ? I wreszcie jak zakończyła się "kariera" tego przedsięwzięcia? Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrowienia z nad morza :wink:

PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście  - Mój zakład pracy. The best:)
Nienawidzę Arriva PCC
SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
Kajetan
Dyrektor
Długość toru:: 560 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #6 : 01 Grudnia 2008, 22:36:46 »
0

Czytajże artykuły zalinkowane w poprzednich postach...
A skoro nie czytasz to będę wredny i podam jeszcze jeden link:
http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&q=Lubuska+Kolej+Regionalna&lr=
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

LKR
« Odpowiedz #7 : 01 Grudnia 2008, 22:58:50 »
0

Polecam te trzy linki
http://www.zgrowery.most.org.pl/private/prod03.htm
http://www.fuli.net/komun6.html
http://katedr.republika.pl/lubuskie.htm
A karierę tego "eksperymentu" zakończyła mafia kolejarzyków która obawiała się powstania kolei regionalnych a nad takimi była by większa kontrola i trudniej z takich kradło by się pieniądze. Dzięki temu, że PKP udało się udowodnić, że takowe są złym pomysłem po 20 latach "transformacji ustrojowych" na linii Zielona Góra - Żary zamiast kilkudziesięciu wygodnych pociągów na dobę mamy cztery twojego "the best" zakładu pracy. Do tego pewnie gdy żaden nie będzie mi pasował i pojechałbym autobusem to nazwany byłbym MK-zdrajcą

.
Alois Pietrucha
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #8 : 02 Grudnia 2008, 20:43:44 »
0

Mili jesteście koledzy, nie powiem :cry: .. Ale faktycznie, linki przeczytałem po napisaniu postu. Biję się w piersi. Ale nigdzie nie trafiłem na informację, co stało się z taborem LKR. No chyba że znowu coś przegapiłem :mrgreen:

Nienawidzę Arriva PCC
Szymek
Mechanik
Długość toru:: 235 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #9 : 02 Grudnia 2008, 21:00:37 »
0

Wystarczy poszukać w GOOGLE:
"Lokomotywy zezłomowano na stacji Lubsko, a wagony często są do dzisiaj używane m.in. jako świetlica wiejska we wsi Nowa Rola, szatnie sportowe czy kurniki." (Źródło - Wikipedia)
mw
Gość
LKR
« Odpowiedz #10 : 03 Grudnia 2008, 14:05:27 »
0

Szanowny kolego tabor  zezlomowano  nie w lubsku a czesciowo na stacji czerwiensk ,reszte w  dabrowie gorniczej,a z ta mafia the best kolejarczykow to niestety prawda
LKR znisczylo by pkp pr jak ctl zjada cargo
Phinek
Gość
LKR
« Odpowiedz #11 : 03 Grudnia 2008, 14:39:23 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 03:33:07 wysłane przez Phinek » Zapisane
mw
Gość
LKR
« Odpowiedz #12 : 03 Grudnia 2008, 15:12:17 »
0

Z tym przestarzalym to sie do konca nie zgodze,a charakter odcinka zielona gora- karpacz smialo mozna podciagnac pod dalekobiezny
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #13 : 03 Grudnia 2008, 15:34:16 »
0

Cytat: "mw"
LKR znisczylo by pkp pr

Zwłaszcza na kilka lat przed jego powstaniem... Faktem jednak, że gwoździem do trumny LKR było pozostawienie przewozów towarowych w PKP, co uniemożłiwiło skrośne dotowanie kosztownych przewozów osób... Ale tak to już jest jak każda kolejna ekipa rządowa chroni monopol PKP - ot choćby obecne usamorządowienie. Ale to już lekko OT...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Alois Pietrucha
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #14 : 03 Grudnia 2008, 15:52:09 »
0

A czy ktoś ma może współczesne zdjęcia resztek taboru LKR?

Nienawidzę Arriva PCC
Phinek
Gość
LKR
« Odpowiedz #15 : 04 Grudnia 2008, 03:38:58 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 03:32:52 wysłane przez Phinek » Zapisane
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #16 : 04 Grudnia 2008, 12:01:25 »
0

Cytat: "Phinek"
LKR jak nazwa wskazuje miała być Regionalna

A sprowadzili sobie przestarzały...

W porównaniu ze stanem lokalnego, regionalnego i dalekobieżnego taboru PKP wyglądał co najmniej przyzwoicie.

...tabor dalekobieżny...  

Kuszetki to to nie były. Chociaż na 50km trasie można byłoby się wygodnie przespać (porównując z fullplastikami...). Mnie zdarzało się przekimać w metrze z Ursynowa do Ratusza
Jeśli współcześnie kibel może jechać jako "słoneczny", ruch aglomeracyjny obsługuje tabor... regionalny, czy nawet popularne jeszcze wówczas bipy (chodzi o ilość drzwi na pasażera) obsługiwały trasy lokalne, to też nie jest to jakaś fanaberia.
No i mając na uwadze, że ten tabor byłby idealny na kursy z ZG czy GW w kierunku Szczecina, Poznania, Wrocławia lub Frankfurtu, miałby kilkuletnią przyszłość gdyby.... no właśnie kto? Tu warto się zatrzymać i dokonać małego rozliczenia: lata 1990 - 2000 (do dziś) to zdecydowanie najgorszy okres w historii polskiej kolei (śmiem twierdzić, że II WŚ i wywózka do ZSRR nie dokonały takich zniszczeń). Oprócz PKP winnym były oczywiście rządy i działalność ministrów transportu.

...i bardzo paliwożerny, ...

Są może jakieś wielkości porównawcze?

...więc sami pomogli PKP w unicestwianiu tego przedsięwzięcia.

Pomogli, że musieli w ogóle pertraktować z betonem PKP. Po latach można tylko się zastanawiać, po co to było. Te pieniądze wyrzucone w błoto. Ale jak się przyjrzeć ile się moczy pieniedzy dotując PKP...

Cytat ze strony Adama Fularza:
Jeden z ex-managerów PKP stwierdził iż casus LKR miał dowieść, że żadna kolej poza PKP nie może w Polsce zaistnieć. Miał definitywnie pokazać, iż kolej nie-PKP nie może sie udać i na długi czas odwlec próby reform PKP. Inny ex-manager PKP nie ukrywał, iż LKR budziła nieprzychylne reakcje, posądzano ją o zbytnio prorynkowe nastawienie i jej poczynania były uważnie obserwowane przez niechętne tej inicjatywie grupy nacisku
marcinsemek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #17 : 04 Grudnia 2008, 12:51:46 »
0

Nic dziwnego PKP boi sie konkurencji do tego stopnia że tną na złom pojazdy w asyście jakiegoś palanta który patrzy czy dobrze pocięli, żeby tylko broń boże nie kupiła tego konkurencja. Dowodzi to jasno że przy żłobie siedzą przygłupy które nie mając pojęcia o rynku trzymają się stołków żeby tylko emerytury doczekać i utrudniają to co nieuniknione. W byłych DOKP do dzisiaj siedzą ludzie którzy szkodzą koniunkturze PKP likwidując rentowne odcinki zamiast wpuścic na nie konkurencję, najlepszym przykładem jest linia Bytów - Korzybie.

Wąskotorowiec
Phinek
Gość
LKR
« Odpowiedz #18 : 04 Grudnia 2008, 13:20:54 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 03:32:43 wysłane przez Phinek » Zapisane
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

LKR
« Odpowiedz #19 : 04 Grudnia 2008, 14:46:27 »
0

Ale skoro PKP strzela sobie w kolano "przepalając" kosmiczne ilości paliwa lokomotywą mającą 800 KM....

Jeśli już używamy takich porównań... to raczej PKP strzela polskiej kolei, ale wyżej... Moda na szynobusy nastała kiedy wpływ na finansowanie przejazdów mają województwa. Ale wcześniej to PKP doprowadziło do tego (słynne uwalanie kursów, zamykanie linii), że wzrosło zapotrzebowanie na tego typu jednostki (co nie oznacza, że nie istniało wcześniej). A przecież nie była to nowość jeśli chodzi o pojazdy na PKP (np. SN)

to po co strzelać sobie w stopę tankując ropę do ponad 1000 konego zespołu trakcyjnego. Mało tego tenże wspaniały pojazd jeździł z ułamkową mocą gdyż nie miał możliwości rozwinięcia konstrukcyjnych 160 km/h.

W tym sensie nie było to rozwiązanie stawiające (tym bardziej, że kierpocie zamykali rogatki przed przejazdem pociągu) na ekonomiczność. Zasadniczej różnicy ekonomicznej między PKP a LKR nie było. Za to podróżni różnicę by widzieli.

Rozwiązaniem byłoby sprowadzenie niemieckich czy czeskich motoraczków, które by pochłaniały mniej paliwa i bardziej nadawały się do ruchu REGIONALNEGO.

... które by czekał podobny los. Do regionalnego - duńskie, do lokalnego - motoraczki. Kto wie, gdyby nie było kłód rzucanych prze PKP samorządowi województwa, to i takie pojazdy by się tam wkrótce pojawiły...

Podobnie tutaj. Dla silników trakcyjnych, przekładni, układu biegowego, hamulcowego.. dobrze robi jak sie go przegoni z W-wy do Gdyni trzymając prawie cały czas 100 na szafie.

Czy to było powodem uruchomienia Słonecznego?
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!