Kucyk
|
|
« Odpowiedz #620 : 01 Marca 2014, 12:06:08 » |
+5
|
Kolego Pyzacz, uważam że przetargi na remont obu maszyn były szeroko pojętym sondowaniem rynku. Po pierwsze, to zastanawia mnie celowość napraw obu maszyn na raz, druga sprawa, to pamiętajmy że maszyna 16 (w odróżnieniu od 13) nie jest własnością gminy Rewal. Na sam koniec należy przypomnieć sobie w jakiej niekorzystnej sytuacji jest cała rewitalizacja Nadmorskiej: infrastruktura niedokończona, część taboru lewituje gdzieś po Polsce z okazji przejścia PHU Karpa w stan upadłości, zobowiązania względem firm inżynieryjnych pozostały... I ogólnie w gminnej kasie pomarańczowa żarówka "ostrzeżenie przed niskim poziomem pieniędzy" już dawno przepaliła się od nadmiernej eksploatacji... Myślę że w tych okolicznościach przyrody kwestia posiadania sprawnych parowozów schodzić może na plan dalszy.
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #621 : 01 Marca 2014, 16:38:35 » |
0
|
|
|
|
|
.
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #622 : 02 Marca 2014, 09:50:08 » |
0
|
Dowiedziałem się gdzie znajdują się Lxd2, 473 i 478 znajdują się w Koluszkach, jedna z lokomotyw jest ukończona w 80%. Wie ktoś czy znajduje się tam jakaś firma zajmująca się takimi rzeczami?
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
|
|
pyzacz
Nowicjusz
Długość toru:: 44 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #625 : 11 Kwietnia 2014, 23:44:05 » |
0
|
Kasy brak, budżet nie zatwierdzony. Px48 jeden bez rewizji od 2013 roku, drugi Niemiec jeszcze bez naprawy głównej. Słowem pozostaje trakcja spalinowa. Rok temu odbyłem ciekawy wyjazd - 6.30 ze Szczecina do Gryfic, potem kurs wąskim torem bus z Rewala ok 14 i na 15.30 w Szczecinie
|
|
|
|
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #626 : 16 Kwietnia 2014, 20:29:55 » |
0
|
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
ronnie861
Młotkowy
Długość toru:: 82 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #627 : 17 Kwietnia 2014, 10:04:35 » |
0
|
Jak nie zaglądał !!!! Był i to 2 razy przy próbie wodnej.
To w końcu czajnik ma papiery, czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #628 : 17 Kwietnia 2014, 13:40:00 » |
+3
|
Czajnik odszedł do krainy wiecznych gwizdów, gdyż próba przedłużenia rewizji nie udała się ze względów formalno-prawnych - nie ma możliwości przesuwania terminu remontu kotła ze względu na długotrwałe wyłączenie z pracy. Obecnie trwają przygotowania do startu na majówkę, jednakże ze względu że dwie lokomotywy krążą w częściach gdzieś po Polsce, w swej podróży zwanej Neverending Repair Story, zaś dwie pozostałe mają kłopoty ze swymi silnikami Mybacha, sezon 2014 dla służby mechanicznej zapowiada się pod znakiem mocnych wrażeń.
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #630 : 17 Kwietnia 2014, 17:03:07 » |
0
|
Pójdzie spalinówka - angole się nie poznają.
|
|
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy
Długość toru:: 86 m
W terenie
Brudno! Rozpuścił was Mechanik!
|
|
« Odpowiedz #631 : 25 Kwietnia 2014, 20:22:23 » |
+2
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2014, 20:26:04 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #632 : 26 Kwietnia 2014, 09:25:20 » |
+1
|
Dokładnie nie Gryficka ekipa tylko Bytomska, ponieważ są zainteresowani kupnem motowozu, oprócz nich na muzeum byłem od nas tylko ja, po dwóch godzinach prób się udało, usłyszeć MBxd2 po tylu latach postoju, coś niesamowitego, dziadyga ma w sobie jeszcze krzepę
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
pyzacz
Nowicjusz
Długość toru:: 44 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #633 : 26 Kwietnia 2014, 10:00:13 » |
0
|
Świetna sprawa. Swoją drogą - ciekawe dlaczego maszyna została kiedyś odstawiona
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #634 : 26 Kwietnia 2014, 11:48:10 » |
0
|
Cytując cennik natrafiłem na takiego potworka instruktażowego : Przejazd tam i z powrotem jednym kursem rozumiany jest jako przejazd w trybie zapętlonym, tj. wyjazd ze stacji A poprzez punkt pętlowy (Trzęsacz lub Pogorzelica, gdzie nawracana jest lokomotywa) i powrót do punktu wyjazdu A, bez przerwania podróży. Bilet tam i z powrotem nie funkcjonuje na ogólnie przyjętych zasadach jak w środkach komunikacji, gdzie można przyjechać jednym kursem i powrócić dowolnym kursem do końca dnia.
|
|
|
|
|
|
|
OczeQ
SGKW
Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
|
« Odpowiedz #635 : 26 Kwietnia 2014, 12:24:59 » |
0
|
Punkt Pętlowy - dobry tekst; wkleimy do regulaminu a co do 311: proszę mi tu, widocznego na filmie, Stanleya nie podpinać pod gryfice, bo kto nam będzie rumuny naprawiał...
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #636 : 26 Kwietnia 2014, 14:21:42 » |
0
|
A tymczasem gryficka ekipa odpala 311-stkę Po 13 latach postoju. Zobaczyć, jak silnik zagrał po tylu latach od odstawienia - bezcenne...
|
|
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy
Długość toru:: 86 m
W terenie
Brudno! Rozpuścił was Mechanik!
|
|
« Odpowiedz #637 : 26 Kwietnia 2014, 15:40:00 » |
0
|
a co do 311: proszę mi tu, widocznego na filmie, Stanleya nie podpinać pod gryfice, bo kto nam będzie rumuny naprawiał...
A to przepraszam Już myślałem, że w związku z problemami taborowymi, w Gryficach sięgają do rezerw A czy zainteresowanie ww. maszyną, powstało w celu przywrócenia jej na szlak?
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2014, 16:56:58 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #638 : 26 Kwietnia 2014, 17:54:58 » |
0
|
prawdopodobnie tak, zmienią wózki, wymienią blachy, zregenerują układ jezdny i w drogę
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
prof_klos
|
|
« Odpowiedz #639 : 26 Kwietnia 2014, 19:15:59 » |
0
|
Maszyna zagrać zagrała, ale w dość niepokojąco "metalicznym" brzmieniu. 311 to, o ile pamiętam, egzamplarz wystawiony niedawno przez PKP na sprzedaż? Niechaj podąża jeszcze naszymi, wąskimi szlakami! Ahoj!
|
|
|
|
Filozofia sztuką życia...!
|
|
|
|