Świat kolejek wąskotorowych SMF
07 Grudnia 2024, 05:59:49 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Powitania  (Przeczytany 292245 razy)
Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #60 : 27 Lipca 2010, 20:19:02 »
+2

Witam wszystkich użytkowników forum 750mm.pl

Jestem czytelnikiem owego forum od 2005 roku, jednakże chcąc wziąć udział w jakiejkolwiek dyskusji, czuję się niejako w obowiązku najpierw przedstawić swoją osobę.

A więc...
Mieszkam w Łodzi, mam 24 lata i na chwilę obecną jestem studentem turystyki i rekreacji na uniwerku. Interesuję się kolejnictwem, zwłaszcza tym położonym na obszarze Polski, z dużym naciskiem (!) na koleje wąskotorowe użytku publicznego, przez wiele lat określane mianem „KD”. Jak widać w podpisie jestem członkiem Stowarzyszenia Kujawskich Kolei Wąskotorowych. Przez wiele lat byłem tzw. miłośnikiem nieaktywnym, ograniczając się jedynie do kompletowania kolejnych numerów  „Świata Kolei”. Swoją przygodę z kolejką w Krośniewicach zacząłem w 2008 roku, kiedy zbierając materiały do swojej pracy licencjackiej na temat właśnie kolejki krośniewickiej, spotkałem na stacji ekipę z ówczesnego SKOKW, którzy zaprosili mnie do prac na szlaku.

Mam nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wziąć udział w poważnych dyskusjach bądź na podstawie swoich informacji nieco uzupełnić i tak już bogatą na tym forum wiedzę na temat kolejek wąskotorowych.

Pozdrawiam Kamil P.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2010, 20:22:11 wysłane przez Kamil » Zapisane
Mario
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #61 : 22 Sierpnia 2010, 00:03:19 »
0

Miło mi powitać wszystkich forumowiczów!
Chociaż od ponad roku tu zaglądam, chciałbym się jakoś przedstawić.
Mam na imię Mariusz, jestem z Mławy i od najmłodszych lat interesuję się kolejnictwem, a w szczególności kolejami wąskotorowymi (w moim przypadku Mławską). Z zawodu elektronik, zainteresowania rozległe, jednak możliwe do połączenia właśnie dzięki tej kolejce, której cieszę się że mam zaszczyt jakoś służyć. Prywatnie zajmuję się muzyczną oprawą imprez, konserwacją starych sprzętów, zwiedzaniem kolei wąsko i normalnotorowych, sprawami technicznymi - konstruowaniem... Myślę że to wszystko da się połączyć na tej kolejce i za razem jakoś ją wspomóc czego bardzo chcę podobnie jak koledzy, którzy ją odwiedzają wkładając w to swoją pracę.

Pozdrawiam!
michciu22
Zbanowany
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #62 : 24 Sierpnia 2010, 13:36:16 »
0

Witam wszystkich 

Nazywam się Michał jestem z Pruszkowa pod Warszawą mam 14 lat, interesuje się Koleją a w szczególności wąskotorówkami ( bardzo mnie interesuje Mławska KD ) , i Autobusami. Z zapaleniem fotografuje wąskotorówki od kilku lat.
Pragnę wszystkich tu powitać.
Pozdrawiam !
Phinek
Gość
« Odpowiedz #63 : 24 Sierpnia 2010, 20:29:16 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 03:01:23 wysłane przez Phinek » Zapisane
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #64 : 24 Sierpnia 2010, 21:45:06 »
0

Witam. Na forum jestem już od jakiś 2 lat a mnie tu zabrakło. Może dlatego że nie ma na razie możliwości czasowych na udowodnienie miłości do wąskich torów. Mam na imię Tomek mieszkam niedaleko Łodzi. Niestety nie miałem żadnych związków z koleją od lat dziecięcych oprócz oczywiście dojazdów w celach edukacyjnych. Ale wtedy myśli na temat kolei były takie jak 999 osób na 1000 czyli: "K...a znowu się spóźnił". Ale kiedy od kiedy z mojej miejscowości zaczął jeździć autobus prywatnej firmy dowożącej ludzi do pracy spadły znacznie ilości ludzi podróżujących koleją. Muszę wprost powiedzieć że stworzenie konkurującego przewoźnika autobusowego z Gałkowa do Łodzi miało znaczący wpływ na późniejsze wycinanie pociągów z rozkładu na trasie Z koluszek do Łodzi. I wtedy zacząłem po woli czuć mięte do kolei. Musiałem przez jakies 4 lata jeździć autobusem do pracy bo mi pociągi powycinali z rozkładu i nie miałem jak dojechać. I powiem jedno jak kiedykolwiek rozmawiałem z kimkolwiek o moim dojeździe do pracy to zawsze mówiłem jedno: Szkoda że nie mogą wprowadzić autobusów szynowych zabierających mniej ludzi ale mogły by częściej kursować (ekonomia). Ale szczerze mówiąc to wina ludzi, bo to Oni sami rzucili się na autobus który był nie wiele tańszy ale równie zapchany. Pamiętam czasy szkolne jak na pociąg czekało z 50-100 osób, teraz jak podjeżdża pociąg wsiada góra 5 osób. Od tamtych czasów ciągnęło mnie w stronę kolei co raz bardziej. Wzięło mnie jakieś 2-3 lata temu jak pierwszy raz pojechałem na Rogowską wąskotorówkę. Od tamtej pory czuję ściskanie w żołądku na widok wąskotorowego taboru.  Niestety moje zycie nie pozwala mi na zbyt częste zaglądanie na kolejki. Od 4 lat pracuję sam na rodzinę a za jakiś miesiąc oczekuje przyjścia na świat drugiego dziecka  . Pierwsza i najważniejsza jest dla mnie rodzina, druga wąskotorówka. Wielkim przeżyciem dla mnie był średzki dzień pary z nocnym przejazdem. Do tej pory jak wspominam tamten dzień mam w uszach tylko cudowny dźwięk Px-a  .

Powitać wszystkich.

Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #65 : 02 Października 2010, 23:54:59 »
0

PANOWIE NA KOLANA!   Jeśli dobrze kombinuję na TZF zagościł P. Andrzej Mastalerz! Mistrz dokumentu wąskotorowego! To dzięki Jego pasji, możemy z łezką w oku oglądać filmy z tego co kiedyś było, a teraz się tym golimy. Witamy Panie Andrzeju!   Bogdan

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #66 : 03 Października 2010, 12:51:01 »
0

PANOWIE NA KOLANA!   Jeśli dobrze kombinuję na TZF zagościł P. Andrzej Mastalerz! Mistrz dokumentu wąskotorowego! To dzięki Jego pasji, możemy z łezką w oku oglądać filmy z tego co kiedyś było, a teraz się tym golimy. Witamy Panie Andrzeju!   Bogdan

Człowieku nie ziej tu sekciarstwem. Każdy kto miał do czynienia z twórczością Andrzeja zna jej wartość, zaś sam autor nie oczekuje od nas wiernopoddańczej postawy i hołdów na kolanach. Takie przynajmniej odnoszę wrażenie.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #67 : 03 Października 2010, 15:37:57 »
0

Grzesiu Tobie to już narzekanie wszelkie rzuciło na głowę. Wszędzie widzisz firmy krzak, onanizm zabytkami, oryginalnymi barwami, zaścianek czy też teraz sekciarstwo. Weź wrzuć na luz, zajmij się swoim podwórkiem i nie oceniaj wszystkiego wokół.

Ja tu sekciarstwa nie widzę, nie widzę też wiernopoddańczych postaw. Co najwyżej miłe powitanie, ot tyle.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
emzi
Nowicjusz
*
Długość toru:: 17 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #68 : 03 Października 2010, 19:05:47 »
0

Teraz ja! 

Marek - Legionowo koło Warszawy (wcześniej Warszawa koło Legionowa). Absolwent warszawskiej Kolejówki z roku 1984 - eksploatacja i naprawa taboru kolejowego. Rzemieślnik, pomocnik maszynisty, maszynista - lokomotywownia Warszawa Odolany, od 1984 do 1997. Następnie - o czym pewnie nie wszyscy wiedzą - motorniczy Tramwajów Warszawskich (!). Od 2006 maszynista Kolei Mazowieckich, kojarzony z internetowymi "Zapiskami maszynisty". Miłośnik przede wszystkim normalnotorowy (to co on właściwie tu robi, hę?) - o czym świadczy tytuł mojej książki, chociaż w latach 2006 - 2008 dłubałem co nieco w Mławie (za wiele się nie dało wydłubać więc przestałem dłubać). Członek PSMK działający w Sierniewicach, kierowca Prezesa (grzecznościowy bo grzecznościowy, ale zawsze), trochę marzyciel, trochę kolejowy fotograf, raczej małomówny więc na nadmiar moich postów cierpieć nie będziecie. Moja rodzina to: ja, komputer i samochód.

Najlepszego wszystkim!  Chichot
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #69 : 03 Października 2010, 21:25:03 »
0

Witamy, witamy. Może Cię zaskoczę ale ja już Cię znam, chociaż do tej pory tylko z widzenia. Raz nawet miałem okazję jechać pociągiem który prowadziłeś Świat w końcu nie jest taki duży, szczególnie jak dojeżdża się pociągiem do pracy.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #70 : 04 Października 2010, 08:12:52 »
0

Członek PSMK działający w Sierniewicach, kierowca Prezesa (grzecznościowy bo grzecznościowy, ale zawsze)
No ładnie to my zbieramy w Rogowie żeby koniec z końcem związać a w Skierniewicach prezes ma swojego kierowcę, ot różnica nie tylko w szerokości toru.  Chichot

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #71 : 04 Października 2010, 20:20:39 »
0

Ja już się modle do św. Andrzeja by na tym forum pojawił się wreszcie jakiś toromistrz lub drogowiec aktywny Chichot Może być bez papierów ale z głową i praktyką w torze
Ament.

POZDRAWIAM !!!
lisiogonek
Zawiadowca
Długość toru:: 305 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #72 : 04 Października 2010, 23:33:09 »
0

Toromistrzem nie jestem - ale temat w tym sezonie wybitnie aktualny na WKP. A że na naszym "podwórku" 600mm - to zapewne rozstaw bardzo dobrze znany Ogonowi  , więc coś wspólnego może mamy poza "ogonami" w nickach Chichot

TWKP : LKM 26004 - już pod parą!
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #73 : 19 Października 2010, 01:43:21 »
0

No ładnie to my zbieramy w Rogowie żeby koniec z końcem związać a w Skierniewicach prezes ma swojego kierowcę, ot różnica nie tylko w szerokości toru.  Chichot

A w sobotę z Rogowa, to Prezes odwoził mnie

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
agneskate
Global Moderator
Długość toru:: 77 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #74 : 13 Stycznia 2011, 23:18:33 »
0

Witam wszystkich,
w końcu i chyba czas przyszedł na mnie (szczególnie, że moderacją od dziś też się zajmuję)...,a że nie lubię o sobie mówić..., a co dopiero pisać...to w kilku zdaniach o sobie.

Nie którzy z was już mnie znają osobiście.  Co by nie było to na innym forum adminem jestem (tak, tak chwalę się).
Na większość pytań odpowiem: "nie wiem".  Spoko
Co lubię? Spokój, ciszę, a w każdym razie tak powinnam odpowiedzieć po 8 godzinach w pracy. Jednak jestem raczej osóbką co lubi żeby się działo.
Lubię nieznane, lubię szukać odpowiedzi na temat tego czego nie wiem i lubię być tajemnicza. I tyle.
P.S.
Mam nadzieję, że za skórę wam za bardzo nie wejdę.

Pozdrawiam
Aga
Szymon_TKO
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #75 : 28 Lutego 2011, 15:14:05 »
0

Witam wszystkich. Od dość dawna zaglądam na forum, a niedawno zarejestrowałem się. Mam na imię Szymon.
Moje główne zainteresowania to wąskotorówki i motocykle. Od jakiegoś czasu staram się łączyć obie te pasje.
Moje zainteresowanie wąskim torem wynika chyba z sentymentu do wąskotorówki mojego dzieciństwa, czyli Kolejki Opalenickiej.
Myślę, że forum jest najlepszym sposobem na poszerzenie wiedzy o polskich wąskotorówkach i wymiany informacji.
Pozdrawiam użytkowników  .
Arclight
Nowicjusz
*
Długość toru:: 32 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #76 : 03 Kwietnia 2011, 10:54:59 »
+1

Witam wszystkich!

Mam na imię Michał. Rocznik 1985, urodzony w Łęczycy, wychowujący się w Dęblinie, obecnie pracuję i mieszkam w Lublinie.
"Za młodu" podchwyciłem "wąskiego" bakcyla (Krośniewicka KD), następnie zainteresowania przeszły na szersze tory i przez pewien czas tak zostało.
Od jakiegoś czasu zacząłem powolny "powrót" do korzeni, bez odrzucania zainteresowania torami szerszymi i szerszymi niż szersze.
Zbieram literaturę około tematyczną, fotografuję, interesuję się sprawami kolei.
Nie posiadam dużej wiedzy na temat kolei wąskotorowych, dlatego też będę raczej czytelnikiem niż aktywnie udzielającym się użytkownikiem.

Pozdrawiam!
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #77 : 03 Kwietnia 2011, 11:21:47 »
0

Serdecznie witamy!

Ze swojej strony, dodam, że jeśli masz ochotę nadal chwytać "wąskiego" bakcyla to z Lublina do Karczmisk daleko nie jest więc tym bardziej serdecznie zapraszam. W razie pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Tp4
Nowicjusz
*
Długość toru:: 34 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #78 : 03 Kwietnia 2011, 22:03:09 »
0

Witajcie!

Mam na imię Konrad. Pochodzę i mieszkam w Poznaniu. Obecnie uczę się w Technikum Logistycznym. Jestem wolontariuszem na Maltance. Tam nadano mi ksywę ,,Karton'' (od modeli kartonowych). Prowadzę nieoficjalną stronę Maltanki.

SPM Maltanka
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #79 : 03 Kwietnia 2011, 22:17:27 »
0

Ciebie "Maltański Kartonie" również witamy na forum.
Piszcie, dzielcie się spostrzeżeniami i czujcie się jak u siebie.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!