Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:11:38 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przejazdy na MKD  (Przeczytany 54725 razy)
kgrid
Młotkowy
**
Długość toru:: 125 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 31 Maja 2009, 11:19:16 »
0

Wczoraj próbowaliśmy się dostać za pomocą lokomotywy Wls150 do Krasnego. Niestety z racji głupoty kierowców oraz złej pogody wyczyn ten nam się nie udał. Do Krasnego zostało nam jakieś 4km. Szlak jest w stanie ogólnym dobrym, wymaga tylko koszenia. Jednak naszą uwagę zwrócił stan jednego z mostków przed Krasnem, nadaje się on do remontu. Jakie będą jego losy pokażą ekspertyzy. Mam nadzieję że wszystko dobrze się zakończy.

A tymczasem:
Małe | Duże
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #21 : 11 Lipca 2009, 22:21:07 »
0

Czy to prawda, że Mława się kończy?

Tylko nie proszę o koncert pobożnych życzeń, tylko o rzeczową odpowiedź:

- Są jakieś działania w celu zachowania kolei?

- Tabor i szlak jakoś ma szanse istnieć?

P.S. Wiem, że to konkretne pytania...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 14 Lipca 2009, 11:01:52 »
0

Co do tematu jaki ruszyłeś to mogę powiedzieć że jest jeden wielki bajzel.
Z tego co chłopaki mówili to już jest brak ok 20 mb szyny (nie pamiętam dokładnie gdzie), że o elementach przytwierdzeń nie wspomnę...
Loki (Lxd2+Wls) stoją poza szopą- chyba w Przasnyszu razem z dwoma Bxhpi i brankardem ( z powodu braku szyny "technicznym" nie ma jak wrócić ).
Podejście władz to w sumie jedna wielka niewiadoma...
Oficjalnie cieszą się, że kolejka jest ale jak przychodzi co do czego to wszystko by chciały za "Bóg zapłać..." :evil: :evil:  :evil:

Z chęcią bym wysłał zapytanie o dalsze losy MKD tylko wiadomo, że mogą zwykłemu zjadaczowi nie odpowiedzieć, dlatego prośba: zna ktoś podstawy prawne dotyczące "dostępu do informacji publicznej".
Z tego co pamiętam zapytanie w tym trybie nie może być bez odpowiedzi...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #23 : 14 Lipca 2009, 12:53:10 »
0

Z rozmowy z pewnym Mastodontem dowiedziałem się o większym ubytku torowiska niż owe 20m. Ponadto chyba stan "lokomotywowni", a raczej pozostałości po niej, raczej świadczy o końcówce działalności niż szansy na rozwój. Zgrupowanie taboru pod chmurką bez możliwości serwisu niezbyt budujące jest też...

Tylko wszystko to wiem z opowiadań, zaś nie widziałem na własne oczy.

Czy któryś z Kolegów mógłby potwierdzić/zaprzeczyć bądź przedstawić stan faktyczny na chwilę obecną??

Z góry dziękuję.

Kuc

Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 14 Lipca 2009, 13:28:39 »
0

Jeśli ten Mastodont o którym myślę to może on mieć aktualniejsze wiadomości...

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 14 Lipca 2009, 15:22:16 »
0

Ale jeśli miało by się kończyć to po co by udrażniali tor do Makowa, ściągali WSL....
Wcześniej było pisane o jakimś mostku który jest do remontu...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 14 Lipca 2009, 15:27:49 »
0

Ubytek toru jest w okolicach 10km. i to jest wiadomość od tego samego osobnika zwanego pieszczotliwie "Mastodontem" :grin:
Natomiast mostek do remontu jest w Grudusku tuż przed stacją przy wjeździe z kierunku Mławy.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 14 Lipca 2009, 15:30:44 »
0

Ale w końcu ile ten ubytek ma?? 20 m czy więcej?? Jaki jest stan lini od Mławy do Przasnysza??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
MK-waskotorowiec
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 14 Lipca 2009, 19:16:01 »
0

A są szanse na jakiś przejazd w obecne wakacje?
kgrid
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 14 Lipca 2009, 19:33:17 »
0

A czy ja jestem Bruce Wszechwiedzący?

Jakie są, powiedzmy że 50/50
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 14 Lipca 2009, 19:34:37 »
0

Cytat: "kgrid"
Za publikowanie takich...

Zanim zaczniemy ze sportami walki, to w okolicach którego kilometra jest ten ubytek?  :wink:

Swoją drogą. Mława pada na dechy i podnosi się już od kilku lat.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
kgrid
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 14 Lipca 2009, 20:07:30 »
0

Wiesz, nie moją winą jest niestety ułomność panujących nam miłosiernie i stwierdzanie że 1000zł to za drogo i się nie opłaca. Mława byłaby naprawdę super wąskotorówką, bo są ludzie, są pomysły, tylko kasy brak... może w sumie nie kasy a umiejętności i chęci samorządów. Jak mi ktoś mówi że mu się nie opłaca wyłożyć 1000zł na organizacje full imprezy to wiecie, ale żygać mi się chce.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #32 : 14 Lipca 2009, 20:33:18 »
0

To takiego off topa Kucyk walnie, mając nadzieję, że z inicjatywy administracji nic czerwonego mu pod awatarem nie urośnie, skoro za Mortal Kombatant z posta wysłanego w tym temacie o 19:06 nic nie wykiełkowało.

Edycja Kucyka: ...a jednak wykiełkowało... :razz:

Kto jest to w składzie zarządu Mławskiej KD?

Jacekglm
Zawiadowca
Długość toru:: 351 m

W terenie W terenie

jacenty.wierzchowski
« Odpowiedz #33 : 14 Lipca 2009, 20:51:43 »
0

Nie wiem jak u reszty ale u mnie link "kadra kolejki" nie działa.

W linku "dane kontaktowe" jedynie jest coś takiego:

L.O.T P.M. Sekcja Mławskiej Kolei Dojazdowej
 ul. Leszno 49
 06-300 Przasnysz

Naczelnik: Piotr Gajkowski
   tel. 0-695-824-598

Asystent ds utrzymania: Paweł Sawiak
   tel. 0-693-668-575

Mława.Wąskotorowa - Portal internetowy
 Mławska Kolej Dojazdowa - Informatyka

Kacper "KGrid" Pawelczyk
   email: kgrid@o2.pl
   GG: 4071283
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #34 : 15 Lipca 2009, 17:45:27 »
0

Swoją drogą. Mława pada na dechy i podnosi się już od kilku lat.

Ja tylko napomknę, że jest to KOLEJ która ma jedną z najlepszych infrastruktur w Polsce. Szyna S49, torowisko w dużo lepszym stanie jak na większości dojazdówek.
I z uporem maniaka będę twierdził, że SKPL rozłożył ręce na MKD nie dlatego, że NIEDASIEJSTWO BETONOWANE ze strony władz samorządowych ucinało jakiekolwiek działania mające na celu doprowadzenie do systematycznego ruchu towarowego. Ot po prostu na miejscu nie było godnych zaufania osób, które mogłyby tym zarządzać. OSOBIŚCIE podjąłem próbę rozejmu pomiedzy rozkrzykanymi wolontariuszami, dla których SKPL i T. Strapagiel byli solą w oku bo ucinali samowolki typu jazdy Lxd2 po stacji bez wiedzy operatora a zarządem SKPL za co z resztą zostałem tym "złym". Moim zdaniem MKD ma potencjał torowy, taborowy, zapleczowo - warsztatowy tylko nie ma kto tym rozsądnie zarządzać w sposób godny koleji a nie kolejki ogrodowej o dość pokaźnym jak na taką kilometrarzu. A posty mówią same za siebie. Tak było tam jest i będzie. Amen.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #35 : 15 Lipca 2009, 18:25:30 »
0

Cytat: "AXEL"
... Moim zdaniem MKD ma potencjał torowy, taborowy, zapleczowo - warsztatowy ...

Niestety ale mam obawy, że powinieneś napisać to w czasie przeszłym... lata lecą, a budynki nie młodnieją, maszyny i tor również ma tendencję do degradacji  :sad:
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #36 : 15 Lipca 2009, 18:34:16 »
0

Ot po prostu na miejscu nie było godnych zaufania osób, które mogłyby tym zarządzać.

Wracam z uporem maniaka do tematu http://750mm.pl/viewtopic.php?t=2529

Tak, moja pierwsza wypowiedź w dziale o MKD jest kolejną prowokacją mającą na celu "otrząśnięcie kamienia kotłowego" ze ścian naszego polskiego kotła wąskotorowego. Ktoś złapał kolej, pobawił się nią, znudziło się (floty zbrakło) to myk z niej.

Tak się kończą właśnie wąskotorówki. Na dobrych chęciach i szybkich nogach...

MKD ma potencjał torowy, taborowy, zapleczowo - warsztatowy

AXEL, błąd! Słowo "ma" zastąpić należy słowem "miała".

Zakończę parafrazą słów Staszewskiego:

Sentymenty lat minionych - to się działo niedawno
W Mławie to było życie - się piło, się jadło
To se ne vrati, ale chociaż tymczasem
Popisać i przypomnieć sobie stare dobre czasy...

@Phinek
Czy Ty zawsze musisz być pół kroku przed moimi postami!?? :wink:

gagarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 77 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 15 Lipca 2009, 21:57:52 »
0

Oj trochę widzę, że się poruszyło coś o Mławie;) Jako wolontariusz obecny/były ( bo sam już nie wiem co jest i będzie, pozostawiam to w geście innych z przyczyn osobisto- czasowo-bytowych, miło mi z tego powodu że się zainteresowaliście tym owym tematem. Na zarządzanie kolejka my jako my nie mamy wpływu jak to kolega Kacper powiedział mieliśmy w tym roku wielkie plany, ale na planach się skończyło, Dlaczego? Brak zainteresowania ze strony Lot-u, jak wiecie z powyższego miejsca operatora kolejki. Miały być pociągi zamówione przez Urząd Miasta w Mławie z okazji obchodów Dni Mławy, dlaczego nie pojechały? Nie miał kto odebrać pieniędzy. Miała być naprawiana Lxd2-323, która ma drobne usterki (drobne usterki o których jak na razie wiemy) bo jak to w życiu bywa wszytko wychodzi w czasie, ale bez pieniędzy z Lot-u nic nie darady  zrobić, a mój portfel też nie jest bez dna. A więc czekamy a może coś się w końcu zacznie dziać i może znów jeszcze tam pojadę.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #38 : 15 Lipca 2009, 22:24:13 »
0

Cytat: "gagarek"
Na zarządzanie 1 kolejka my jako my 2 nie mamy wpływu...
Brak zainteresowania ze strony Lot-u 3

Nie grypsujmy, bo pod celą nie jesteśmy, ale rzeczowo piszmy, tak aby to było zrozumiałe:
1. Kto jest zarządcą MKD;
2. Kto jest sympatykiem - wolontariuszem, który robi, a zarząd zdania jego nie szanuje;
3. Ło co tu Lot to?

Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 16 Lipca 2009, 08:16:33 »
0

No to zacznę na opak:
ad3)
na  tej stronie znajdziesz odpowiedz co to jest LOT PM:  http://www.mazowszeturystyka.org.pl/
ad2)
wolontariuszami są: kgrid( on zrobił tą stone na którą jest przekierowanie na ww stronie,
gagarek który z jeszcze jednym kolegą ( wspominam bez osobowo bo nie wiem czy chciał by bym wspominał o nim z imienia) dbali o 323,
Harry Potter (owszem pojawiałem się rzadko ale starałem się zawsze coś dowieźć na kolejkę)
Łowca ( od s.... roboty włożył w tor i w papiery- szacunek dla niego)
ad1)
Pytania do Burmistrza:
Pytanie od: Rafał Sasiak
Witam serdecznie. Panie Burmistrzu, co z mławską wąskotorówką? Przecież to jest prawdziwy skarb, infrastruktura jest gotowa, wystarczy wyremontować szlak i w drogę do Przasnysza albo nawet Makowa. To nie lada atrakcja zarówno dla mieszkańców Mławy i miejscowości położonych na trasie wąskotorówki,ale też dla przyjezdnych. Widziałem jaką furorę wywołała wąskotorówka przejeżdżająca przez E7 w sierpniu 2008, ludzie wychodzili z aut żeby kręcić filmy i robić zdjęcia. To prawdziwy unikat i nie wolno go zaniedbać tym bardziej że połączenie z szerokim torem i stacja znajdują się na terenie Mławy.
Odpowiedź:
Witam,
Wąskotorówka niestety nie jest naszą własnością – jej właścicielem jest wciąż PKP, dzierżawcą Gmina Krasne. Aby mieć wpływ na stan i ewentualne funkcjonowanie kolejki przystąpiliśmy do Lokalnej Organizacji Turystycznej Północnego Mazowsza, która planuje w tym roku złożyć wnioski o pozyskanie funduszy na odnowę kolejki. Sytuacja nie wydaje się jednak prosta. Szukamy wciąż możliwości by wspomóc kolejkę. Chcemy skierować tam do prac porządkowych ludzi zatrudnionych w ramach robót publicznych oraz osoby skazane przez sąd.
Cieszy mnie, że po wielu zaaranżowanych przeze mnie spotkaniach i rozmowach obecny zarządca majątku – wójt Gminy Krasne chce odnowić fragment mławskiej trasy. Tak jak Pan wspomina, będzie to z pewnością ciekawostka dla turystów i dodatkowa atrakcja dla mieszkańców naszego Miasta. Mam nadzieję, że wkrótce będziemy wspólnie mogli się cieszyć kolejką.
Pozdrawiam

Data aktualizacji:11-05-2009r.
Data wpisu:02-05-2009r.
Źródło:http://www.mlawa.pl/index-120-545.html

Mam nadzieje ze w miarę dokładnie odpowiedziałem...
Pozdrawiam

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!