Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:05:36 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Podzwonne dla Piotrkowskiej KD - a może nie ???  (Przeczytany 84370 razy)
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 27 Maja 2005, 12:53:01 »
0

Cytat: "arti281"
Na dzień dzisiejszy rozbierane jest torowisko od Sulejowa dzięki pełnemu wkładowi ZGN w Łodzi.Obecnie istnieje szansa uratowania 3km szlaku w obrębie miasta Piotrkowa.Może się uda.Czas pokaże.

A po co? Dla kilku MK? Nie ma sensu reanimowac tego trupa, szkoda pieniędzy, czasu etc.

pozdr
Marek
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 27 Maja 2005, 14:20:12 »
0

Cytat: "Marek Sz"
Na dzień dzisiejszy rozbierane jest torowisko od Sulejowa dzięki pełnemu wkładowi ZGN w Łodzi.Obecnie istnieje szansa uratowania 3km szlaku w obrębie miasta Piotrkowa.Może się uda.Czas pokaże.

A po co? Dla kilku MK? Nie ma sensu reanimowac tego trupa, szkoda pieniędzy, czasu etc.

pozdr
Marek

Błąd a może wszystko sobie odpuścimi?
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 27 Maja 2005, 14:38:34 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Podziękowania dla ZGN w Łodzi za sukcesywne doprowadzenie do takiego stanu

Uważam że podziękowania na piśmie to powinieneś słać do Towarzystwa Miłośników Kolei Wąskotorowej Piotrków Sulejów czy jak ich tam kto zwał.
Naprawdę mistrzostwo świata, za uwalenie takiej kolejki, gdzie była frekwencja na 300 osób w pociągu....

Ile ich znasz? Z opowieści?Bynajmniej to nie fanatycy komputerowo - kolejowi. Polecam wnikliwe przeanalizowanie tematu a nie pisanie z nudów.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 27 Maja 2005, 14:45:54 »
0

Ile ich znasz? Z opowieści?Bynajmniej to nie fanatycy komputerowo - kolejowi. Polecam wnikliwe przeanalizowanie tematu a nie pisanie z nudów.

Byłem w Piotrkowie i widziałem, jak się zwykli ludzie zabijali o miejsce w pociągu, tak, że konduktor nie mógł przejść. Widziałem przecinanie wstęgi na stacji Blue Box koło stacji benzynowej i szumne przemówienia, że kolejka będzie się rozwijać.
Potem słyszałem o parowozie Ol49 który stał na transporterach i zniknąl, bo na własne oczy jego cięcia nie widziałem. Słyszałem o sprawie sądowej o ten parowóz.
Słyszałem również o tym, że kolejka więcej nie pojedzie. Widziałem ogłoszenia o rozsprzedawaniu kolejki, w tym lokomotywy z zatartym silnikiem, która to lokomotywa jeszcze nie tak dawno ciągnęła pociąg pełen ludzi, którym jechałem... Wreszcie widziałem ogłoszenie o przetargu na rozbiórkę.
Niestety, wnioski układają się same w logiczną całość. To smutne.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 27 Maja 2005, 14:52:09 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Byłem w Piotrkowie i widziałem, jak się zwykli ludzie zabijali o miejsce w pociągu, tak, że konduktor nie mógł przejść. Widziałem przecinanie wstęgi na stacji Blue Box koło stacji benzynowej i szumne przemówienia, że kolejka będzie się rozwijać.
Potem słyszałem o parowozie Ol49 który stał na transporterach i zniknąl, bo na własne oczy jego cięcia nie widziałem. Słyszałem o sprawie sądowej o ten parowóz.
Słyszałem również o tym, że kolejka więcej nie pojedzie. Widziałem ogłoszenia o rozsprzedawaniu kolejki, w tym lokomotywy z zatartym silnikiem, która to lokomotywa jeszcze nie tak dawno ciągnęła pociąg pełen ludzi, którym jechałem... Wreszcie widziałem ogłoszenie o przetargu na rozbiórkę.

Dokładnie tyle że dzięki ZGN w Łodzi jeśli ktoś chce uratować tabor potrzebne od zaraz 180 tyś netto bo tyle kosztuje.Następna sprawa to poszerzenie ulicy.Oddaje się chołd samochodom i fałszywym deklaracjom władz miasta.Znasz na to sposób?Wreście licencja na 3km. odcinek.Jakie wnioski?
Niestety, wnioski układają się same w logiczną całość. To smutne.

Widzę że jesteś konkretnym człowiekiem.czy jesteś gotowy ratować zabytek techniki kolejowej przed całkowitą likwidacją?
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 27 Maja 2005, 15:33:05 »
0

Widzę że jesteś konkretnym człowiekiem.czy jesteś gotowy ratować zabytek techniki kolejowej przed całkowitą likwidacją?

A co tam jeszcze można uratować? Samą stację i odcinek toru wzdłuż ogródków działkowych?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 27 Maja 2005, 15:52:51 »
0

To mało?Myślę że określając się mianem miłośnika zależało by mi nawet na uratowaniu jednej śrubki.No ale każdy ma swoje zdanie . pozdrawiam.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #27 : 27 Maja 2005, 16:31:20 »
0

prosze tylko bez takich tekstow. Z doswiadczenia wiem ze wlasnie "prawdziwi MK" to pstrykaja zdjecia, paplaja godzinami chwalac sie swoja encyklopedyczna wiedza na temat kolei i krytykujac wszystkich dookola, a zazwyczaj osoby najmniej mowiace robia najwiecej dla kolei. I nie chodzi tylk o o machanie kilofem ale rowniez o wszelka promocje kolejki czy ogolnie pojety marketing czy na przyklad zdobywanie funduszy. Dajmy wiec spokoj takim rozprawom na temat upadku piotrkowskiej kd a zajmijmy sie ratowaniem tego co mamy, bo jutro moze nam zostac naprawde tylko zbieranie srubek po naszych kolejkach.

Pozdrawiam z optymizmem
Grzegorz Sykut

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 27 Maja 2005, 17:11:05 »
0

Wlaśnie staram się wszystkich uświadomić że nadal są chęci i możliwości do uruchomienia tej kolejki .Mój wkład w ratowanie kolejek wąsk. a nie jestem i nigdy nie byłem kolejarzem - czyste hobby. jest już 15 letni i taki w terenie i promocji więc myślę że mogę używać takich słów w stosunku do tzw. miłośników.
Pozdrawiam.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #29 : 27 Maja 2005, 19:17:57 »
0

Mogliby przynajmniej tory zostawić !!!
Jakby zostawili tory to moze w leprzych czasach kolejka ta znowu by staneła na kołach.
Pozdrawiam

POZDRAWIAM !!!
Juliusz Kublik
Nowicjusz
*
Długość toru:: 38 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 27 Maja 2005, 19:26:56 »
0

Tory? A po co? Na nasypie zbudujmy chodnik, ścieżkę rowerową a głupie szyny jakiejś kolejki potnijmy na złom - jest w cenie...

Spokojnie, to nie ja tak myślę, lecz urzędnicy. Smutna prawda...
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #31 : 27 Maja 2005, 19:47:25 »
0

Moje zdanie jest takie - brak w naszych szeregach ludzi ktorzy zajmuja sie kontaktami z urzednikami samorzadowymi, budowaniem wizerunku kolejek na przyklad wsrod lokalnej spolecznosci czy ogolnie dzialaniami marketingowymi. Wiem ze moze brzmi to dla was kosmicznie ale nalezy zrozumiec jedna rzecz - zyjemy w kapitalizmie i szanse ma tylko ten ktory potrafi sie sprzedac. I nie ma tutaj znaczenia jak bardzo kochacie kolejki bo wiekszosc klientow kolejek, urzednikow itp to nie milosnicy - trzeba tak budowac oferte zeby wlasnie ich zainteresowac, a nie mk ktory bedzie mial radoche z samego siedzenia w lokomotywie i nie zwroci uwagi na zardzewialy wagon czy smierdzacy kibel.

Pozdrawiam
Grzegorz Sykut

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #32 : 27 Maja 2005, 20:04:35 »
0

Kolejke mozna zamknąc, ale dlaczeko od razu likwidowac?
Wiem ze szyna kolejowa jest w cenie, bo to stal wyższej jakości. Myśle ze za kase z tych szyn burmistrz czy tam prezydent miasta i reszta tej hołoty na stołkach bedzie sie dobrze bawić.
Nie wierze ze kasa z szyn w całości pójdzie na jakis pozyteczny cel.

Pozdrawiam

POZDRAWIAM !!!
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #33 : 27 Maja 2005, 20:14:57 »
0

Ludzie przestancie byc naiwni w swoich ocenach - dla urzednika, ktory w 99,99999% nie jest MK kolejka nie ma wartosci samej w sobie (poza kasa ze skupu zlomu) Jesli jest inna inwestycja ktora daje kase, to po prostu wybieraja ja. I nie ma co tutaj wyzywac urzedasow, chociaz czasami sa wredni, ale zastanowic sie co mozna zrobic zeby dojsc z nimi do porozumienia. Naprawde obrazaniem sie na nich nic nie zdzialacie, bo mimo optymizmu wydaje mi sie ze srodowisko mk jest zadna sila i nie ma w sobie takiej mocy aby wymoc cos na urzednikach. Przynajmniej narazie.
Tak wiec - mniej krzyku - wiecej realnej pracy.
Mysle ze wiecej dacie kolejkom autentycznie angazujac sie w prace niz biadolac jacy urzednicy sa zli

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 27 Maja 2005, 21:21:41 »
0

[Trochę w tym prawdy tyle że nie do końca.Podaję przykład Piotrkowa.Kolejke się likwiduje bo jest taki kaprys serio.Z rozmów z Władzami nic nie wynika i jak tu zachować zimną krew?Są za a nawet przeciw.Jeśli chodzi o krzyk to popieram tak wlaśnie uratowano to co jeszcze zostało.Gdyby nie on moglibyśmy teraz tylko powspominać jak to wyglądało.Zawsze możecie zasypać gradem listów prezydenta miasta w którego gestji są dalsze losy kolejki.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #35 : 28 Maja 2005, 21:22:30 »
0

.Mój wkład w ratowanie kolejek wąsk. a nie jestem i nigdy nie byłem kolejarzem - czyste hobby. jest już 15 letni i taki w terenie i promocji  

Czy mogę Kolegę zapytać, gdzie, kiedy, na jakiej kolejce Kolega spędził te 15 lat? Bo tak się składa, że grono MK wąskotorowych jest w sumie tak wąskie jak same tory , a nie mogę jakoś Kolegi "przypasować" do żadnego z  aktywistów ?
Bardzo proszę o konkretną odpowiedź
Pozdrawiam
Marcin
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 28 Maja 2005, 21:25:25 »
0

Piotrków Tryb. Od samego początku czyli 15 lat temu.Pozdrawiam.
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 28 Maja 2005, 21:45:04 »
0

To moze wyjaśnisz dlaczego Piotrkowska KD została tak rozpier......?
Rozwalenie kolejki turystycznej ze wszystkimi jej atutami to nie lada sztuka.
I drugie pytanie jak to było z pocięciem Ol49 i co za kretyn to zarządził?
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #38 : 28 Maja 2005, 21:50:35 »
0

O cholera... Tu mnie przytkało. I Ty zniosłeś to wszystko, co sie tam działo? Dziwne jest też to, że tak jakoś mam wrażenie, że omijasz temat pt "DLACZEGO" ( dlaczego tak Piotrkow wygląda teraz  - kto za to ponosi odpowiedzialność)
Sorry, ale ( było takie przysłowie staropolskie "każda pliszka swój ogonek chwali" - będę zaraz tu chwalił Starachowice) dla mnie Piotrków jest klasycznym przykładem na to, (tu się powtórzę za Piottrem) jak wzorowo można uwalić biznes, który mógłby stać się najbardziej dochodową (bo mającą bardzo sensowną trasę, zgodną z potokiem podróżnych, czy jak to tam się fachowo nazywa) wąskotorówką w PL.
10 lat temu Starachowice - zero taboru, rozkradziony szlak. Brak sensownego celu podróży (no bo nie oszukujmy się, Lipie do tego lata było pozbawione atrakcji - dopiero teraz wprowadzamy np jazdy drezyną na nieużywanym odcinku w las - notabene zakupioną właśnie z Piotrkowa)
10 lat temu Piotrków - spokojnie można było (nie było chyba jeszcze dziury drogowej w połowie trasy?) dowozic Piotrkowian do Sulejowa, nad zalew. TŁUMY, TŁUMY co weekend do dzisiaj.
I co, pytam, po tych 10 latach??
Jak jeżdżę do Starachowic trasą Piotrków - Sulejów, mijam ze 3-4 busy osobowe, pełne. W smrodzie, wolno, na niebezpiecznej drodze (czarny punkt). Dlaczego zamiast/obok nich nie jedzie wąskotorówka, z 3 wygodnymi wagonami? Dlaczego nie jeździ w weekendy nad sulejowski zalew?
Arti, bez urazy, ale na twoim miejscu nie przyznawałbym się publicznie do odpowiedzialności za Piotrkowską KD. No chyba, że byłeś po prostu bezsilny, bo "miłośnicy inaczej" robili swoje (brudne interesy, zaprawione nieudacznictwem - rozbawiło mnie zdanie "prezesa" z zeszłego roku - że jak miasto nie da dotacji do kosztów biurowych i administracyjnych, to "towaqrzystwo miłośników" zawiesi działalność)?
Cóż, smutne to, ale prawdziwe.
Pozdrawiam\
Marcin
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 28 Maja 2005, 21:57:19 »
0

Już pisałem jest to zasługa ZGN w Łodzi oraz Urzędu Miasta W Piotrkowie.Pierwsi wstrzymywali wszelkie możliwości przenia dalej drudzy chcieli rozebrać jeszcze istniejące torowisko w obrębie miasta tj.3km jednakże narazie wstrzymali się z rozbiórką po interwencji Towarzystwa już był wyłoniony złomiarz.Posądza się Towarzystwo o doprowadzenie do takiego stanu.Nie mieliśmy wpływu na decyzje jakie były podejmowane przez ZGN w Lodzi i UM w Piotrkowie za naszymi plecami.
Co do nieszczęsnej ol49 to nazwijmy że to było coś przypominające parowóz.Przyjechała w stanie całkowitego rozkładu.Decyzję podjął Zarząd a pieniąszki przeznaczono na zakup LYD2 z Kruszwicy.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!