Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 01:02:31 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 17   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: nietypowe układy torowe - sploty, rozjazdy łukowe i podwójne  (Przeczytany 304789 razy)
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 25 Października 2009, 00:42:10 »
0

Sądzę że chłopaki ze śląska powinni się tu wypowiedzieć, infrastruktura torowa jaka tam istniała bądź istnieje jest imponująca, to na GKW pierwszy raz widziałem zdjęcia skrzyżowania toru tramwajowego i wąskiego... Zdjęcia skrzyżowania (co prawda dwupoziomowego) gdzie górą jedzie wąski a dołem tramwaj... Oczywiście jestem młody i wielu rzeczy jeszcze nie widziałem, ale to co tam widziałem zauroczyło mnie, szkoda tylko że wiele z tych niezwykłych miejsc już rozebrali.

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #21 : 25 Października 2009, 00:58:00 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:51:09 wysłane przez Phinek » Zapisane
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #22 : 25 Października 2009, 01:24:16 »
0

W tarnowskich górach są dwa skrzyżowania 785/1435  :wink:

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 25 Października 2009, 02:14:18 »
0

Nasielsk - skrzyżowanie 1435 - 750

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
AdamM
Czytelnik

Długość toru:: 3 m

W terenie W terenie

Odp
« Odpowiedz #24 : 25 Października 2009, 08:18:49 »
0

Do tej pory czytałem tylko to forum no ale dziś postanowiłem napisać.Witam równiez uzytkowników tego forum.Było wspomniane o skrzyzowaniach torów tramwajowych  z kolejowymi w Łodzi.Owszem swego czsu skrzyżowania torowe były na Al.Włokniarzy(2) oraz na Kilińskiego do byłej fabryki Uniontex ,przy bocznicy MPK i obecnie stadionie SMSu Łódź.Obecnie nie ma takich skrzyżowań
Atterdag
Mechanik
Długość toru:: 196 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 25 Października 2009, 10:21:44 »
0

Cytat: "lisiogonek"
Cytat: "andrzej2110"
785 jest w Białośliwiu?? długi ten tor jest??

No L x d 2 to byś nie pośmigał sobie za wiele, ale jest. Obecność tego rozstawu należy wiązać z obecnością wagonów towarowych Ziehla (chyba dobrze piszę?) Wxdh na BWKD

Przypomniało mi się że w Karnowie pod Nakłem była chyba jedyna na sieci BWKD krzyżówka 600/1435mm. Żeby było ciekawiej: kiedyś było tam zderzenie parowozu normalnotorowego z pociągiem 600mm...

W sieci było kiedyś zdjęcie tej krzyżówki. Próbuję właśnie znaleźć. Chyba, że będziesz miał więcej szczęścia

Sploty były powszechne w Białośliwiu i Koronowie w związku z funkcjonowaniem (długoletnim) zakładów kolejkowych. Szkoda, że po Koronowie został już jedynie kawał placu. Sporo ciekawych zdjęć z okresu gdy jeszcze istniały znajduje się na kolej.one.pl

Jeżeli brać pod uwagę skrzyżowania wielopoziomowe to w Białośliwiu również się takowe znajdowało - podobne do tego w Starym Bojanowie. Linia 600 mm przechodziła pod normalnym torze kierując się do portu rzecznego w Notecku. Aktualnie tunel jest zamurowany.

Ha!
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 25 Października 2009, 10:37:44 »
0

Wielo poziomowe było na sieci JKD w Chrastnicy. Tor wąski biegł równolegle do normalnego przez wiadukt po czym wąski odbijał w lewo i obniżając się zataczał pętle i przechodził pod wiaduktem.

Chyba nic nie pokręciłem. Poszukam fotek tego.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 25 Października 2009, 10:52:24 »
0

Taka pętla istniała również  na BKD na stacji w Maksymilianowie. Aktualnie został po tym nasyp, a wiadukt zajęty jest przez drogę. Dodatkowo coś mi się wydaje iż krzyżówki musiały znajdować się na liniach cukrowniczych Kujaw w momencie przekraczania przez nie linii kolejowej Bydgoszcz - Inowrocław.

Ha!
track-and-train
Młotkowy
**
Długość toru:: 111 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 25 Października 2009, 12:32:02 »
0

W pierwszym poście w tym temacie wrzuciłem listę w podstaci zewnętrznej strony html, dodałem linki do fotek, za chwilę będę dopisywał to co się pojawiło niedawno na forum.

Będę bardzo wdzięczny za nowe informacje, linki do zdjęć oraz oczywiście za wszelkie uzupłenienia informacji już tam podanych (w szczególności czy dany splot/skrzyżowanie jeszcze istnieje)

Z czasem stronę zrobię porządnie, na razie to tylko arkusz Excela zapisany w postaci html.

Dziękuję i jeszcze raz proszę wszystkich o informacje
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 25 Października 2009, 12:44:44 »
0

Cytat: "track-and-train"

Warszawa, ul. Stalowa - Kolej Jabłonowska / Kolej Marecka - 750/800

Jeśli już by istniał to w postaci splotu czteroszynowego i z całą pewnością zapis powinien brzmieć: Kolej Marecka/Jabłonowska 750/800.
Ale takiego splotu nie było. Dla taboru z linii Warszawa-Jabłonna był po prostu oddzielny kanał.
Przez zapomnienie pozostał tylko nieużywany kawałeczek toru 800 mm z jednym rozjazdem. Tor około 15 m długości i znajdował się na terenie Stalowej od strony ulicy Solidarności, w pobliżu dawnej bramy kolejowej na teren Stalowni. Drugi kawalątek toru 800 mm , o długości równej szerokości ul. Stalowej prawdopodobnie znajduje się tam do dnia dzisiejszego,przykryty warstwą asfaltu.
Skrzyżowania toru 750 mm Kolei Radzymińskiej z torem 1435 mm:
- stacja W-wa Targówek /wąsk/-  z łącznicą  W-wa Wil. Marki -  post. Targówek,
- odc. W-wa Targówek - W-wa Targowa - z bocznicą do Zakł. "Uroda" d. Schicht i odgałęziającą się od niej bocznicą na rampę czołową WMD W-wa Stalowa.
Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 25 Października 2009, 13:17:30 »
0

Jeszcze jedna uwaga. Nie Koronów, a Koronowo. Tak nazywa się miejscowość.

Jeśli chodzi o skrzyżowania na BWKD to niestety, ale nawet znane powszechnie w Karnowie zostało usunięte podczas rozbiórki linii w połowie lat 90tych. Ostatecznie znikło po remoncie torowiska do Mroczy.

Sploty w Białośliwiu istnieją, w Koronowie z oczywistych względów już nie.

Ostatnie zdjęcia z Koronowa - wnętrze zakładu - zdjęcie z kolej.one.pl (Dariusz Krzyżelewski)

No i znalazłem zdjęcie krzyżówki w Karnowie z Klimatów Wąskotorowych.

Fot. by Piotr Staszewski 1985

Ha!
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 25 Października 2009, 17:09:54 »
0

A co do skrzyżowań 1000mm - 1435mm (niestety tramwajowych), to w Toruniu w "szczytowym okresie" były 2, a może nawet 3? takowe. Obecnie nie ma ani jednego, ostatnie skrzyżowanie rozebrano jakieś 6 lat temu. Fotka jednego z nich (nie moja): http://wind.lap.pl/Photo/W14_34XS.JPG
Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 25 Października 2009, 17:17:34 »
0

Faktycznie. Pamiętam takowe. Podobne znajdowało się również w Bydgoszczy na ulicy Gdańskiej (1000mm - 1435mm).

Ha!
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 25 Października 2009, 17:24:53 »
0

Jeszcze co do tramwajowych w Toruniu, to było takie do 1976r. tuż obok Dworca Północnego, potem linia miała pętlę przed dworcem. A owo skrzyżowanie było podwójne, ponieważ wzdłuż toru do Unisławia biegł jeszcze przez kawałek tor do Czarnowa. Oba tory 1435 w owym miejscu istnieją do dziś, lecz nie ma śladów po skrzyżowaniu.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #34 : 25 Października 2009, 19:34:48 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:50:09 wysłane przez Phinek » Zapisane
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #35 : 25 Października 2009, 19:58:25 »
0

Poznań, ul Głogowska:
http://parowozy.net/zdjecie/2856

EDIT:
I jeszcze znalazłem przed chwilą:

Sosnowiec, ul Wojska Polskiego:
Zaraz za przystankiem osobowym Dańdówka w km. 3,809 od 1954 roku na ul. Wojska Polskiego znajdowało się skrzyżowanie torów kolejowych z siecią tramwajową. Ponieważ linia kolejowa była również zelektryfikowana było to bodaj jedyne w Polsce skrzyżowanie się sieci trakcyjnej tramwajowej i kolejowej. Niestety w marcu 2000 roku sieć została zdjęta.

http://cupik.podkarpackakolej.net/technika/bocznice/linie/kwksos/2d.jpg
http://cupik.podkarpackakolej.net/technika/bocznice/linie/kwksos/kwksos.htm

To jest przekaz.
OnlyBreslau
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #36 : 25 Października 2009, 20:19:41 »
0

We Wrocławiu są napewno takie 2 skrzyżowania tj. ulica Krakowska i Żmigrodzka

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 25 Października 2009, 20:45:58 »
0

Cytat: "Phinek"
W Warszawie przy rondzie Daszyńskiego też było spotkanie toru tramwajowego z kolejowym

I na ulicy Targowej.
track-and-train
Młotkowy
**
Długość toru:: 111 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 25 Października 2009, 20:59:09 »
0

@Atterdag
Na mojej liście Białośliwie występuje 2 razy: splot 600/1435? oraz 600 / 785 - czy mam rozumieć że oba istnieją?

Wszystkim dzięki za informacje. Oczywiście każde kolejne miło widziane.
Podobny wątek zapodałem na forum modelarskim i też mam kilka ciekawych informacji, m.in o skrzyżowaniu 1435 / 1435 tzn postrunek ochronny Olszynka. Wszystko staram się wpisywać do listy, muszę jeszcze uzupełnić kilka tematów tramwajowych i skrzyżowania wielopoziomowe. Ale zaktualizowana lista jest dostępna pod linkiem w pierwszym poście w tym temacie.
Hal9
Mechanik
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 25 Października 2009, 21:02:53 »
0

Za czerwoną tarczą wjazd na splot 1435 / 1520

http://km.lhs.pl/LHS/g/270.4/

Stacja LHS Gołchów (właściwie Wola Żydowska)

http://km.lhs.pl/LHS/s/270.3/

Widok z drugiej strony, tor 1435 prowadzi do stacji przepompowni gazu.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 17   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!