Świat kolejek wąskotorowych SMF
24 Wrzesień 2023, 05:09:22 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Antonówka na Ukrainie  (Przeczytany 52391 razy)
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 409 m

W terenie W terenie

« : 05 Marzec 2010, 07:00:40 »
0

Doszły do mnie mało wiarygodne wieści o rzekomej rozbiórce tej linii. Ma ktoś może jakieś informacje?

Pytanie numer 2 .
Kto z Was tam był ? Może jakieś zdjęcia , rozkłady jazdy, wrażenia. Iinteresuje mnie wszystko co związane z tą kolejką , bo mam zamiar w tym roku tam dotrzeć. O ile oczywiście informacja z pierwszego pytania się nie potwierdzi.
luk
Nowicjusz
*
Długość toru:: 11 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 05 Marzec 2010, 09:26:15 »
0

Rozklad masz tutaj

Wszystko wskazuje na to, ze jezdzi. Jest tez druga para ale kursuje na zarządzenie.
Kolej niesamowicie klimatyczna, przez wszystkie te kilometry nie mija się żadnej asfaltowej drogi (wg polskich standardów).
Obsluga miła, pasażerowie sympatyczni.
Pozycja obowiązkowa! Szczególnie, że niedaleko...
Romas
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 05 Marzec 2010, 17:43:07 »
0

Bóg zapłać, dobry człowieku !!!!
Z odpowiedzi wnioskuję żeś tam był. No to pytanko.
Pociąg rusza o 7:coś , więc nie da rady "z marszu" przesiąść się na kolejkę. Jak rozwiązaliście (zakładam że nie byłeś sam) problem noclegu i to raczej dwukrotnego bo powrót dość późno wypada a ja nie cierpię jezdzić po nocy ?
Może jakiś link do zdjęć ?
luk
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 05 Marzec 2010, 18:36:47 »
0

W Sarnach jest hotel, blisko stacji. Chociaz w sumie w Sarnach wszystko jest blisko stacji. Ceny zroznicowane, niedawno placilem 100 hrn za pokoj 2 osobowy i to chyba była najtańsza opcja.
Z Sarn do Antonówki i nazad dojedziesz 'dizel poizdem' , wszystko ładnie skomunikowane.
Albo zamiast hotelu jest fajna opcja z namiotem na miejscu - polecam szczególnie latem
3 lekko przeterminowane fotki z czasów jak jeszcze bylem mlody i nadmiar energii wykorzystywałem na robienie zdjęć rupieciom:

Kucyk
Minister
Długość toru:: 4301 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #4 : 05 Marzec 2010, 18:53:13 »
0

Na pierwszym zdjęciu coś wylazło?

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
AXEL
Minister
Długość toru:: 2016 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #5 : 05 Marzec 2010, 18:59:53 »
0

Mnie też to wygląda na wizytę między szynami
luk
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 05 Marzec 2010, 19:14:02 »
0

Aaa nie, od lokomotywy odkręciła się jakaś sporej wielkosci osłona i waliła po podkładach. Obsługa próbowała to zignorować, ale nie bardzo sie dało, więc w koncu się zatrzymaliśmy i jakaś brechą próbowali urwać toto do końca.
Najlepsze w tym wszystkim bylo to, że z pociągu wyszło jakieś 90% pasażerów z czego połowa w szczególności starszych pań zaczęła doradzać mechanikom jak mają to naprawić
A potem przyszła pani kierownik, ryknęła na babcie i w 30 sekund byl spokoj, porządek i wszyscy w wagonach
Romas
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 05 Marzec 2010, 20:02:16 »
0

Mam kolejnego zapytasa  :wink:
Oni tam jeżdżą codzienie czy tylko w dni robocze ? Jakoś się doczytać nie mogę (3 na maturze, ale to było 1/4 wieku temu  :mrgreen: )
luk
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 06 Marzec 2010, 09:20:06 »
0

ЦІЛИЙ РІК ЩОДЕННО

Czyli ze codziennie
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 869 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 16 Sierpień 2011, 17:38:19 »
0

Pozdrowienia z Antonowki.
Po powrocie do Polski fotorelacja z przejazdu.
Sloneczna pogoda wynagradza trud pokonania 200 km kolejka -bez wagonu z barem.
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 19 Sierpień 2011, 21:13:03 »
+1

Relacja z Antonówki będzie zamieszczana na:
www.poleskitramwaj.bloog.pl
Zapraszam
bastionn
Mechanik
Długość toru:: 171 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 22 Październik 2011, 20:45:53 »
+1

Na początek chciałbym pogratulować a cyganowi za super blog i podziękować za miłe wspomnienia, jakie nawiedziły mnie przy oglądaniu zdjęć i czytaniu opisów.
My byliśmy tam w maju tego roku (czyli 2011), spaliśmy w tym samym miejscu czyli u Ludmiły, miejscówka super jeżeli chodzi o bliskość stacji i depo, entuzjazm gospodarzy (nieskażona niczym wiara że kolejka stanie się magnesem turystycznym regionu) i ewentualne extrasy (np. przyjazd wagonów 3AW z Lwowskiej Dziecięcej na platformach z  Beregowe); minusem lekki brudek, śmierdząca woda i wszechobecne muszki rano i wieczorem.
Dojazd do Antonówki jest prosty jak prosta jest droga  na Kijów - gdy samochodem. Główne drogi są znośne, jeżeli ktoś wybiera się w teren - przydałoby się auto w teren. Z uwagi na częste długie  kolejki w Dorohusku na wjazd do Polski, proponuję od razu kierować się na Hrubieszów.
Dla tych co jeżdżą koleją, najprościej jest wsiąść w pociąg do Kijowa o 16.06 z Wa-wy, wysiąść w Sarnach o 3.52. Poleski Tramwaj jest doskonale skomunikowany Sarnami, jest kilkanaście minut na przesiadkę zarówno rano jak i wieczorem. Nocny do Warszawy odjeżdża z Sarn o 21.46, więc cały Ukraiński projekt można zrealizować w jeden dzień i 2 noce - jeżeli komuś się spieszy.
Sama kolejka i podróż nią to kwintesencja tego co najbardziej lubimy w wąskotorówkach. Wprawdzie wykonuje tylko jedna parę połączeń  dziennie ale za to daje zatrudnienie kilkunastu osobom: maszyniści, mechanicy, konduktorzy, zawiadowcy stacji. Mnie najbardziej ujął starszy pan podający sygnał przejazdu przez most uniesioną ręką z chorągiewką – wykonuje tą czynność dokładnie 2 razy dziennie.  Proponuję na podróż zaopatrzyć się w świetne żywe piwo (czyli niepasteryzowane) którego szeroki wybór oferują miejscowe spożywczaki. Wielką zaleta jest również możliwość nabycia piwa lub kwasu z nalewaka w sklepie i jego konsumpcja na ławeczce lub przy stoliku pod sklepem. Podczas jazdy  można popatrzeć na miejscową młodzież surfująca na stopniach wagonów  i napić się z innymi podróżnikami za „Drużbę mieżdu narodami”.
Kolejka dociera do wiosek o których, jak to barwnie ujął mąż Ludmiły, wszyscy zapomnieli. Faktycznie - dojazd tam samochodem wymaga wielkiej cierpliwości i dobrych warunków pogodowych.  Na trasie jest wielki  drewniany most na rzece Styr a w dalekiej oddali widać parę z chłodni kominowych elektrowni jądrowej w  Nowokuzniecowsku.  Mimo swych 106 km nie może się jednak szczycić mianem najdłuższej w Europie: dłuższe są chociażby  koleje Harzeńskie,  koleje szwajcarskie (Glacier Express pokonuje na wąskim torze 290km), Septemvri–Dobrinishte w Bułgarii ma 125km a FEVE w Hiszpanii … też ma się dobrze
W zasadzie Poleski Tramwaj mógłby się stać kolejną „polską” wąskotorówką (podobnie jak np. Osoblaha w Czechach), a to z uwagi na łatwość  dojazdu (przynajmniej dla tych ze ściany wschodniej), polski akcent historyczny i klimat
Kto zmotoryzowany może się w drodze powrotnej wybrać do nieodległego Manewiczi a w zasadzie Prilisne, gdzie działa torfowa kolejka dowożąca urobek do kopcącego Torfzawodu.
I tyle ode mnie, kończę swą przydługą wypowiedź, zdjęcia można obejrzeć pod
https://picasaweb.google.com/101264624687458094068/Ukraina2011#
na koniec dziękuję Marcinowi za udostępnienie swoich zdjęć.
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 07 Listopad 2011, 21:14:20 »
0

Znajomość z mieszkańcem Sarn zaowocowała ponownym wyjazdem na "Poleski Tramwaj" - zdjęcia na blogu http://poleskitramwaj.bloog.pl
Na Ukrainie w Równem, ogłoszono konkurs - na "7 cudów" (7 чудес Рівненщини) . Wśród nagrodzonych znalazła się też kolejka wąskotorowa. Warto posłuchać pierwszej piosenki z relacji telewizyjnej o "Poleskim Tramwaju".
  http://rivne1.tv/Info/?id=3794
Ptr
Minister
Długość toru:: 1105 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #13 : 07 Listopad 2011, 22:52:01 »
0

Jakaś znajoma ta melodia

To jest przekaz.
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 12 Sierpień 2012, 21:34:43 »
0

Nieplanowana "wizyta" 9 sierpnia na tej kolejce.
Będąc we Lwowie po bilety kolejowe na koniec sierpnia, zaplanowałem ponowny wyjazd na kolejkę w Hajworonie. Niestety, w kierunku Odessy nie było biletów, podobnie jak i do Kijowa(kolejka dziecięca). Był za to bilet do Antonowki. Od czwartej rano czekać trzeba było na stacji do 7:05.
Tym razem zaplanowałem zobaczyć jezioro Białe, mające "podobno" bardzo dużą zawartość gliceryny.
Na stację podstawiono skład tylko z dwoma wagonami, ale tłoku nie było. Po dotarciu do wioski Bilja, miłe zaskoczenie - tor i stacja bardzo dobrze utrzymane. Odnowiono semafory, wymieniono część podkładów, widać "gospodarską rękę". Spacer na jezioro trochę zaskakuje - jedynie droga przelotowa przez wioskę ma asfalt, pozostałe to "drogi gruntowe". Jezioro zachwyca bardzo czystą wodą - niestety, gliceryny nie widziałem. Widziałem złowione okazałe ryby i zastawione liczne sieci.
Powrót zaplanowałem busem przez Kuzniecowsk, mając nadzieję na kupno biletów w kierunku Odessy. Niestety, nie było i nawet przejazd kolejnym busem do Równego na inną linię kolejową nic nie dał. Musiałem wracać do Lwowa "elektriczką" z sąsiedniego Zdołbunowa.
Pozostaje planować przejazd na kolejkę hajworońską jesienią.

* sklad.jpg (31.38 KB, 770x580 - wyświetlony 1057 razy.)

* napinacz.jpg (51.35 KB, 580x770 - wyświetlony 1087 razy.)

* podklad.jpg (54.48 KB, 770x580 - wyświetlony 1096 razy.)
buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #15 : 23 Czerwiec 2014, 18:39:07 »
0

A wiecie czy w tym roku kolejka jeździ?? Mamy plan wyruszyć tam ekipa ale nigdzie nie możemy znaleźć informacji czy kolejka jeździ. Z góry dzięki za pomoc:)
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 23 Czerwiec 2014, 22:07:31 »
0

Planowałem wyjazd do Antonowki, ale wybrałem wyjazd na Zakarpacie. Jak tylko dostanę informację z Kijowa, napiszę na forum.
bastionn
Mechanik
Długość toru:: 171 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 24 Czerwiec 2014, 13:23:55 »
+1

Wg rozkładu jeździ codziennie i to chyba się długo nie zmieni bo dróg tam brak

Antoniwka - Zaryczne  7:02 - 11:07
http://rasp.yandex.ua/thread/6391A_9617657_g14_af/?station_to=9623187&point_from=c23145&departure=2014-06-24&point_to=c23149&station_from=9617657

i z powrotem 12:55 - 17:00
http://rasp.yandex.ua/thread/6392A_9623187_g14_af/?station_to=9617657&point_from=s9623187&departure=2014-06-24&point_to=s9617657&station_from=9623187

buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #18 : 24 Czerwiec 2014, 13:56:45 »
0

W takim razie wielkie dzięki za informację:)
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 24 Czerwiec 2014, 22:23:38 »
0

Ja też dziękuję.
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!