Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 01:26:19 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wieczny Konkurs - uwagi, propozycje, dyskusja  (Przeczytany 50811 razy)
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #40 : 30 Grudnia 2010, 14:29:58 »
0

Super!
Osobiście nie jestem wrogiem techniki i muszę przyznać, że dzięki wykładom ekipy silnikowej moja wiedza techniczna (dodam że jestem tylko skromnym humanistą Chichot) sukcesywnie się powiększa. Niemniej Wieczny Konkurs powinien mieć raczej charakter luźno-rozrywkowo-propagatorski i dlatego zgadzam się z opinią Klanu.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Phinek
Gość
« Odpowiedz #41 : 30 Grudnia 2010, 17:37:13 »
0

Też mam pewne pomysły w tym temacie... ale wystartuję z nimi od nowego roku, jak to sobie dokładniej we łbie poukładam.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 30 Grudnia 2010, 17:40:10 »
0

Panowie ale czemu dyskusja toczy w tym temacie?? Do tego jest ten temat. http://750mm.pl/index.php?topic=3046.0

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Phinek
Gość
« Odpowiedz #43 : 30 Grudnia 2010, 17:56:02 »
0

Słusznie prawisz... wyciągnąłem x postów, które wydzieliłem a następnie scaliłem z właściwym wątkiem...

Rozwijając moją myśl z przed postu Andrzejowego... podaję linki:
http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?t=2216
http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?t=2324

Myślę, nad powołaniem czegoś na kształt właśnie tych zabaw... tylko bardziej w klimacie wąskotorowym... bardzo podoba mi się np. możliwość nagradzania więcej jak jednej odpowiedzi... większy luz w wyborze pytającego (brak zastojów) oraz "planszowość" (w przypadku Ekstratrasy sieć tramwajów w Gdańsku)... trzeba mieć Tangensowy zmysł, aby tak fajną zabawę wymyślić 

"Moja" propozycja zapewne będzie bardziej drętwa... dlatego zachęcam do współudziału w tworzeniu nowej zabawy...
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2010, 18:02:17 wysłane przez Phinek » Zapisane
Phinek
Gość
« Odpowiedz #44 : 07 Stycznia 2011, 17:12:55 »
0

Dziś spędziłem dłuuuższą chwilę nad małym podsumowaniem...

Otóż w "Wiecznym Konkursie" zapunktowały 44 osoby (kilka osób niestety brały udział w zabawie nie zdobywając punktów - nie ujmowałem tego w statystykach).
Ku mojemu zdziwieniu 1 miejsce ex aequo po 38 punktów zajmuje janeczek razem ze mną (nie sadziłem, że go kiedykolwiek dogonię).

Ogólny widok na pierwsza ósemkę:

janeczek       38
Phinek         38
Kucyk          22
2xm            17
Kajetan        13
Andrzej 2110   13
Marcin117      10
Ptr             9

Kolejno po 7 pkt zdobyli:
bastion
MichałŁ
OczeQ

Po 5:
AXEL
Bartosz Uryga
gajos
Paweł Niemczuk

Po 4:
Brood.K
Grzegorz Fidler
Romas

Po 3:
Drezyniarz
marekus
Maciek JKD
NTP-13

Po 2:
Adam W
dobrzyn
emibe
feyg
grzegorz_sykut
Jakub Szadkowski
KLAN PALUCHOWSKICH
px48

i po 1:
Bogdan_KRK
buczek_pkp
Dariusz
fortuna
Gryzoń
jacekglm
konrad
ksiezyc_nad_geesem
OnlyBreslau
PAFAWAG
Piotrek
Piottr_tt
tompalec
Ventlan

Zaginęło jedno pytanie nr 11:
http://750mm.pl/index.php?topic=2878.msg36467#msg36467

Były dwa pytania 143 pod rząd.

Nierozwiązane zostało pytanie 154:
http://750mm.pl/index.php?topic=2878.msg40989#msg40989

Po pytaniu 195 nastąpiło znowu 194, zaś potem 195..196..197... i t. d.

Nadal nie znamy odpowiedzi na pytanie 236:
http://750mm.pl/index.php?topic=2878.msg43943#msg43943

Zaś wiele pytań niczym 163:
http://750mm.pl/index.php?topic=2878.msg41380#msg41380
w obliczu kolejnych odkryć zaczyna budzić wątpliwości czy aby nie powinno się go zadać powtórnie.

Dalsze przemyślenia odnośnie konkursu...

Wielokrotnie wręcz notorycznie pojawiały się albo pytania wieloczęściowe, albo odpowiedzi było więcej niż autor przewidział. Wielokrotnie konkurs był reanimowany ze względu na brak pomysłu na dobre pytanie... no i wielokrotnie odbywał się ping-pong  pomiędzy dwoma użytkownikami który jedynie frustrował innych, np.:
W pytaniach historycznych w odbijaniu piłeczki niezrównani byli 2xm i janeczek (głównie pytania 9-14, 29-35). W pytaniach technicznych odbijanie piłeczki nie było tak konsekwentne i zazwyczaj miało miejsce wśród Kajetana, Ptr, MichałŁa, Fidzia i mnie...

Stąd mam kilka przemyśleń odnośnie zmiany formuły zabawy... więc zanim zadam pytanie.. jeszcze chwilę podumam... rzucę pomysł i jak się spodoba to ruszymy z nowym "regulaminem".
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2011, 18:44:46 wysłane przez Phinek » Zapisane
Phinek
Gość
« Odpowiedz #45 : 07 Stycznia 2011, 19:03:52 »
0

Moja propozycja jest następująca:

A - "Zamykamy" >>Wieczny Konkurs<< tzn. dociekamy pytań nierozwiązanych i nie zadajemy kolejnych.

B - Otwieramy nową >>Zabawę Zamiast Konkursu<< która będzie podobnie polegać na zadawaniu pytań i udzielaniu odpowiedzi jednak nie będzie tak sztywna jak >>Wieczny Konkurs<<

C - Umawiamy się na nowy regulamin, który będzie pasował uczestnikom zabawy a nie im utrudniał miłe rozwijanie erudycji kolejowej.

Propozycja regulaminu:
1 - Zabawa ma trwać, więc jeżeli w ciągu 24 godzin nie pojawi się, żadna odpowiedź na pytanie lub wskazówka pytającego to ten traci kolejkę w zadawaniu pytania zaś zaczyna obowiązywać zasada - kto pierwszy ten szybszy.
2 - "Nagradzamy" każdego kto przyczynił się do rozwiązania zadania... po to zadania mają po 12 punktów.
2a - jeżeli zagadka była trudna i wymagała wielu podpowiedzi (rozwiązana nie wcześniej jak po 24 godzinach) to zadający pytanie ma prawo zatrzymać do 4 pkt. za zadane pytanie dla siebie (wedle uznania i podanego uzasadnienia).
3 - Pytający rozdziela punkty i wyznacza osobę która zada kolejne pytanie.
3a - osoba wyznaczoną nie może być osoba która poprzednio wyznaczyła pytającego (unikamy ping-ponga)
3b - przy rozdzieleniu punktów należy uzasadnić komu ile i za co, tak aby zagadnienie będące przedmiotem zagadki zostało jednocześnie wyjaśnione możliwie do końca.
4 - Wszystkie spory, dyskusje, debaty prowadzimy w osobnym wątku (takim jak ten)
5 - Zadania ciekawe staramy się rozwijać poprzez utworzenie stosownego wątku w odpowiednim dziale (technika w Taborze, historia w dziale danej kolei).

Jak się koledzy na to zapatrują?

Mama nadzieję, że głównie 3a będzie czynił zadość różnorodności dając możliwość przeplatania się pytań technicznych (podwymiar nadwymiarowej panewki...) i historycznych (ile minut opóźnił się pociąg relacji... w dniu...)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 07 Stycznia 2011, 19:49:34 »
0

To ma być zabawa i punktacja jest tylko dla zabawy. Rozdrabiając się na drobne to "wyścig szczurów"

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 08 Stycznia 2011, 07:50:21 »
0

Moim zdaniem wystarczyło  by dać ten punkt 3a do regulaminu wiecznego konkursu i by było dobrze.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #48 : 08 Stycznia 2011, 09:10:24 »
0

Mi w obecnej formie nie podoba się wymóg jednoczęściowych pytań, konieczność znajomości odpowiedzi oraz jeden punk w dyspozycji pytającego.
Efekt jest taki, ze często ktoś zadaje pytanie mając na myśli jedną odpowiedź na co uzyskuje 4 poprawne odpowiedzi, a punkt trafia do tego który był najbliżej tego co myślał zadający. Robi się bałagan który zniechęca do zabawy (vide: http://750mm.pl/index.php?topic=2878.msg37214#msg37214 ) kolejna sprawa, że wymóg ten zniechęca osoby do zadawania pytań.

Stąd propozycja pkt. 2:
Jest 12 punktów... można je rozdzielić np:
jedna prawidłowa odpowiedź - 12 pkt dla zgadującego
dwie prawidłowe - po 6 pkt.
trzy prawidłowe - po 4 pkt.
4 prawidłowe - po 3 pkt.

można też np. dać komuś 6 pkt za to, że opisał co i jak oraz po 2 pkt dla trzech osób, które brały udział w zabawie dając opis pewnych szczegółów...

A właśnie to wywraca cały regulamin WK do góry nogami i sensowniej w moim odczuciu po pierwsze z nowym regulaminem nowy temat... a po drugie jaki to konkurs.. bez nagród... Co? toć to ma być zabawa ... a nie wyścig szczurów...
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 08 Stycznia 2011, 11:50:19 »
0

A właśnie to wywraca cały regulamin WK do góry nogami i sensowniej w moim odczuciu po pierwsze z nowym regulaminem nowy temat...

I nasuwa się jednoznaczne pytanie: Dlaczego?  Będzie prościej czy sensowniej? Dlaczego proste sprawy nie mogą zostać prostymi, dlaczego je komplikować? Można jeszcze dodać punkty: za styl, czas udzielenia odpowiedzi, za długość odpowiedzi, za sprzyjający powiew, za nieutrudnianie  rywalowi .... a i obowiązkowo należy przeprowadzić próbę antydopingową.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #50 : 08 Stycznia 2011, 11:59:15 »
0

A no właśnie dlatego, że ma to nas bawić a nie frustrować... Wszak obecna forma jest 0-1 czyli nie ważne że się starałeś i udzieliłeś poprawnej odpowiedzi... skoro ktoś udzielił poprawniejszej...

A tak, to i za dobry humor przy zabawie punkt się może trafić - wszystko zależy od pytającego, gdyż to on będzie jurorem swojego zadania i to on będzie 12 punktami dzielił.
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #51 : 08 Stycznia 2011, 12:51:20 »
0

Phinek, weź może wyprowadź jeszcze wzór z zastosowaniem liczb zespolonych i uwzględnieniem przyspieszenia Coriolisa...
Nie widać, że wśród nas (no raptem kilkunastu userów) tematy zadań się po prostu wyczerpały? Nie ma pomysłów, stąd lęgną się wspomniane przeze mnie pierdy w dupach i pytania na które tylko dwie osoby na świecie znają odpowiedź. I żadne regulaminy tego nie zmienią.
Wiesz co było motorem WK na początku, gdy pytania były mocne i prędkość też niczego sobie? Otóż było to pragnienie zadania WŁASNEGO pytania. Aby je zadać trzeba było wyprzedzić konkurencję i to dawał wspaniały sport. Ale jak pomysły na pytania się zakończyły, to i napędu zabrakło. I końkurs zwolnił, zatem stał się mniej ciekawy, ilość odwiedzin w czasie zmalała, co dało kolejne zamulenie... Z rwącej rzeczki powstało zastoisko które próbuje się za pomocą sztucznych metod znów poruszyć. Tylko te pół metra mułu nie chce się zamienić w kamieniste dno.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #52 : 08 Stycznia 2011, 13:39:31 »
0

...Tylko te pół metra mułu nie chce się zamienić w kamieniste dno.

Dlatego myślę o nowym temacie...

A dlaczego WK nie jest Wieczny.. bo tak jak napisałeś formuła sztywna szybko się wyczerpała... choćby ostatnie 5 pytań o tym świadczy...
Zabawa Zamiast Konkursu ma tą zaletę, że wówczas można się bawić bez posiadania własnego pytania (co wiele osób krępowało) oraz daje możliwość wprowadzenia zadania, które nie jest rozwiązywalne wprost.

... pytania na które tylko dwie osoby na świecie znają odpowiedź. I żadne regulaminy tego nie zmienią.

jeśli pytania są regulaminowo zadane wedle regulaminu WK to właśnie tak jest.. jeśli zaś podejdziemy do tematu luźniej to właśnie i więcej pytań się pojawi.. i do tego pytań otwartych, ciekawych... a nie sztywniackich jak połowa z WK.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2011, 13:41:57 wysłane przez Phinek » Zapisane
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #53 : 08 Stycznia 2011, 13:44:36 »
0

Mi się ciągle wydaje, że jednak nas jest za mało aby końkurs rwał galopem...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #54 : 08 Stycznia 2011, 13:57:30 »
0

hee.. he... w : http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?t=2324 - bierze udział 15 osób.. co jest niczym wobec 44 uczestników WK... a mimo tego jest o wiele żywiej. Więc to chyba nie o liczbę, ale o zadęcie* chodzi.

* - stąd się piardy biorą Chichot
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #55 : 08 Stycznia 2011, 19:15:29 »
0

Pytanie pierwsze i już jakieś "picie" do jakiejś instytucji. Czy to jest zabawa?

Jacek ja się podpisuję pod zdaniem Kucyka. Jeśli formuła konkursu się wyczerpała to się wyczerpała i wskrzeszanie trupa nic nie da. Zmiana punktacji też nic nie da, bo ludzie się raczej nie bawili dla punktów...

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #56 : 08 Stycznia 2011, 19:50:41 »
0

Dlatego nie chodzi o to aby zmienić liczbę punktów za zadanie... chodzi o to aby wywrócić skostniały ustrój WK... Zabawy WK i podobne były na tym forum już poprzednio (więc i samo WK można nazwać wskrzeszaniem trupa) i mimo kilkukrotnego "umierania" jakoś to idzie... czy nowa zabawa się przyjmie czy nie nie zależy od tego ile osób poprze Kucyka, ale ile osób zacznie się bawić.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #57 : 08 Stycznia 2011, 20:18:27 »
0

No to patrzymy i powodzenia życzymy

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!