Świat kolejek wąskotorowych SMF
16 Października 2025, 21:06:58 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyróżnik użytkowników 750mm.pl  (Przeczytany 66792 razy)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #80 : 13 Września 2010, 01:26:28 »

yyy... to takie trochę duże... chyba, że jako nadruk na koszulce. Ja myślałem o czymś w granicach 15x15 albo 20x20 mm (maksymalnie).

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #81 : 13 Września 2010, 01:33:33 »

Witam 2xm! To ma być 28mm.x 28mm. Przepraszam za pomyłkę !
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2010, 01:38:27 wysłane przez Bogdan_KRK » Zapisane

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #82 : 13 Września 2010, 01:36:48 »

Mnie się zawsze wydawało, że 28... ale zaczynam się zastanawiać Chichot.

2,8 jest OK

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #83 : 13 Września 2010, 01:43:05 »

Mnie też wydaje się , że trzeba jakiegoś fachowca, który odpowiednio,to wyskaluje.Pozdrawiam! Bogdan!

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #84 : 13 Września 2010, 02:10:40 »

Ja bym tam nic nie skalował tylko zastanowił się jakiej wielkości znaczek chciałbym sobie przypiąć i nosić - no właśnie: na co dzień, czy tylko przy nawiedzaniu zaprzyjaźnionych kolejek / imprez miłośniczych? Zbyt duży znaczek będzie rodzajem pajacowania, zbyt mały - będzie niezauważalny. Osobiście uważam, że znaczek o wymiarach ok 1,5 - 2 cm jest wyjściem kompromisowym. Nie bije zbytnio po oczach, a jednocześnie spotykając się twarzą w twarz jest nie do przeoczenia.
Przyznam, że mam pewne wątpliwości, co do Twojego projektu:
- Krzyż ma być wycięty, czy w formie "tabliczki"?
- Jak ma wyglądać znaczek po wykonaniu? Kontury poczernione, powierzchnie białe wypukłe i przeszlifowane, czerwone jako pośrednie?
- Po przeskalowaniu (nie mogłem się jednak powstrzymać ) wyszło mi, że jeśli całość ma mieć 28 mm, to tekst będzie miał wysokość ok 2 mm, dodatkowo podzielony w dość dziwny sposób. Może w takim razie w ogóle z niego zrezygnować? Ci, co mają wiedzieć napisu nie potrzebują, a reszta i tak nie skuma "o co się rozchodzi".

Przepraszam, że tak się czepiam, ale kiedyś próbowano mi nawkładać do głowy trochę różnych mądrych rzeczy na temat projektowania graficznego (z mizernym skutkiem) i teraz mam problem...
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2010, 02:13:37 wysłane przez 2xm » Zapisane

tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #85 : 13 Września 2010, 08:40:46 »

Hmmm. Nadal będę obstawiał przy wizerunku Px-a z podpisem na dole 750mm.pl. Z bardziej wytłuszczonym 750mm.pl. Jasno i konkretnie. W takim przypadku znaczek miałby dłuższy bok w poziomie i lepiej by wyglądał (byłby bardziej czytelny) chyba niż znaczek proponowany pzrez KLAN, który wisiał by jak order.
Bez obrazy to jest tylko moje zdanie.

Znaczek miał utożsamiać z tym forum a bez na pisu będzie bezimienny, ten znaczek z napisem i wyskalowany do powiedzmy 2,5cm wysokości tez będzie beziminenny bo nikt z lupą nie będzie do Nas podchodził.

konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #86 : 13 Września 2010, 14:54:04 »

utożsamiać z forum owszem ale czy tylko? jak spotkamy kogoś kto nosi w klapie krzyż św. Andrzeja (np kupił go na tym festynie w Chabówce bo mu się podobał i lubi kolej) to wtedy nie spojrzymy na niego? wydaje mi się że taki krzyż ma łączyć miłośników kolei niezależnie od szerokości, czyż nie? widząc gościa z takim znaczkiem np.: na dworcu kolejowym możemy podejść  i powiedzieć "cześć jestem Konrad jedziesz na tą imprezę do Gniezna? bo ja też, możemy usiąść w jednym przedziale. Czy nie o to chodzi? czy właśnie nie po to ma być ten znaczek? By łączyć. Tompalec mówi o bezimienności, tak mało osób posiada ten znaczek, że 90% z nich to pewnie będą ludzie z tego forum, bo tak się umówiliśmy.
Gdybyśmy się umówili że na imprezy/spotkania jeździmy zawsze w fioletowych kurtkach to też było by się łatwo poznać a ryzyko spotkania kogoś kto tak po prostu ma fioletową kurtkę ale nie jest MK jest znikome. Stąd chyba zbędnym jest podpisywanie 750mm.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2010, 14:56:09 wysłane przez konrad » Zapisane

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #87 : 13 Września 2010, 15:31:44 »

Chyba Konrad i 2xm mają rację... i tak MY wiemy o co chodzi, więc po cóż bawić się w szczegóły, które będą widoczne tylko pod lupą, zaś ich wkomponowanie w resztę tylko komplikuje znaczek.
tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #88 : 13 Września 2010, 16:09:21 »

Trzeba znależć jakiś znaczek,odznakę,symbol, aby uczestnicy tego Zacnego Forum odznaczali się w tłumie. Bogdan

To jest jeden z pierwszych postów w tym temacie, więc jest w nim mowa o forum. Ale się nie będę czepiał, przyjmę każdą formę która zostanie wybrana większością głosów. Tylko gdyby mógł ktoś przygotować coś jak ja myślę, tzn. obrys Px-a z profilu z napisem 750mm.pl na dole byłbym wdzięczny.   
Tak jak napisałem to jest tylko moje zdanie.
Pozdro.

agunia
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #89 : 13 Września 2010, 16:19:14 »

Mnie osobiście bardziej podoba się znaczek z motywem parowozu   w kształcie trójkąta z Px em i nawet nie będzie konieczny napis 750 (bo przecież jesteśmy z różnych kolejek a nie tylko o takim rozstawie)
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #90 : 14 Września 2010, 19:12:15 »

Na forum zamieści się ostateczny wzór i będzie wiadomo że my to my. Wodę lejecie trochę jednak już, zamiast przejść do konkretów.. ;-)

2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #91 : 14 Września 2010, 23:52:32 »

Tylko gdyby mógł ktoś przygotować coś jak ja myślę, tzn. obrys Px-a z profilu z napisem 750mm.pl na dole byłbym wdzięczny.   

Chodziło Ci o +/- o coś takiego?

A może po prostu wywiesić sobie WW1/WW2 na piersi (oczywiście w odpowiednio pomniejszonej wersji?)
Wskaźnik ten oznaczałby, że miłośnik lub miłośnik przetaczany powinien stanąć i może jechać dalej dopiero wówczas, gdy osoba umieszczona za wskaźnikiem została odpowiednio pozdrowiona? 
Ruszając miłośnikiem spod wskaźnika WW 1, maszynista powinien podać sygnał "Baczność".
Wysokość ok 2,5 cm.

Zgłaszam wniosek formalny:
Proponuję, aby dać jeszcze ok. 2 dni na przedstawianie pomysłów i ewentualne doprowadzenie ich do możliwie docelowej formy  (proponowany kształt samej zawieszki, wymiary itp.). Potem myślę, że należałoby wywiesić ankietę i wtedy okaże się, czy to tylko kilka osób się tematem podnieciło, czy faktycznie ktoś jeszcze chciałby coś takiego nosić.

grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #92 : 15 Września 2010, 00:33:43 »

A może zacząć od spraw które do tej pory nie zostały poruszone:

1. Do kogo skierowany jest ten produkt i jaki cel ma spełniać?
2. Kto zajmie się logistyczną stroną tego projektu - będzie zarządzał wykonaniem, dystrybucją znaczków?

Podstawowe pytanie na które nie znalazłem niestety odpowiedzi.
Z jednej strony słychać głosy, że chcecie identyfikacji uczestników forum, tak aby móc się poznać na imprezach.
Zapytam więc wprost, ilu jest chętnych realnie coś takiego nosić? Mówię o realnym zamówieniu.
Z drugiej jest pomysł aby zrobić z tego gadżet, pamiątkę. Tutaj znów pytanie - gdzie? dla kogo?
Druga sprawa to projekt. Dotychczasowe jak dla mnie uderzają w zbyt szablonowy i patetyczny ton. Osobiście nie przypiąłbym sobie takiej zawieszki zarówno do t-shirta jak i do marynarki.
Może pójść trochę w nieszablonowy ton i odejść od sztampowego bufającego parowozika albo kolejowego znaku. Pierwsze jest moim zdaniem trochę zbyt banalne drugie zbyt mało kojarzące się z koleją - ten WW1 dla laika skojarzy się z Krzyżakami
Podsumowując więc - zbyt mało powiedziano do tej pory o całej idei. Czyli co, po co i dla kogo? Kto tak naprawdę będzie odbiorcą tego znaczka i co miałby wyrażać?Może jakaś ankieta?

Drugą sprawą jest logistyka. Czyli kto będzie tym zarządzał, zamawiał, zajmie się dystrybucją itd. Jest na razie kilka pomysłów graficznych, kilka potencjalnych głosów chęci zakupu i na tym się wszystko kończy.

Żeby nie być oczywiście tylko że biadole i narzekam, to mam kilka pomysłów. Niestety z braku czasu nie mam kiedy przerzucić ich do wersji elektronicznej. Niestety jestem człowiekiem poprzedniej epoki i z rysowaniem radzę sobie nie najgorzej niestety przede wszystkim na kartce papieru.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Phinek
Gość
« Odpowiedz #93 : 15 Września 2010, 00:43:27 »

Więc narysuj na kartce i dokonaj skany lub zrób foto...

A tak bardziej serio.
Wykonanie - może to być mój znajomy, co ma dojścia do niedrogich technologii w tej dziedzinie
Dystrybucja - to trzeba jeszcze ustalić
Dla kogo - dla nas czyli dla użytkowników 750mm.pl
Do kogo - dla nas... abyśmy mogli się znajdować w tłumie
Dlaczego mały znaczek, a nie transparent "Jak oni Lubią Rp1" - dla tego, że poręczniejszy i jak będzie ładny wybrany to po prostu będzie można go nosić częściej niż rzadziej promując tym samym forum

W razie kolejnych pytań służę potencjalnymi odpowiedziami... jeśli ktoś ma ciekawsze propozycje odpowiedzi... też chętnie poznamy.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #94 : 15 Września 2010, 01:04:49 »

Może pójść trochę w nieszablonowy ton i odejść od sztampowego bufającego parowozika albo kolejowego znaku. Pierwsze jest moim zdaniem trochę zbyt banalne drugie zbyt mało kojarzące się z koleją - ten WW1 dla laika skojarzy się z Krzyżakami

To może taka modyfikacja wskaźnika ww1?

A tak na marginesie:
Jeżeli chcecie żeby w symbolu był kontur jakiejś lokomotywy to może Lyd2 - były spotykane na niemal każdej szerokości torów wąskich 
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2010, 01:11:18 wysłane przez Ptr » Zapisane

To jest przekaz.
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #95 : 15 Września 2010, 08:53:54 »

Rozumiem, że Phinek został niniejszym demokratycznie mianowany na ochotnika

ten WW1 dla laika skojarzy się z Krzyżakami.
Zdemaskowałeś nas... Ciężko powiedzieć - mohery pewnie wezmą nas za "szatanistów", okultystów (a może to celtycki, bo jakiś taki dziwny) czy innych cyklistów, ale tak to już z masońskimi symbolami bywa...

Sztampa i szablon to by były, gdybyśmy zaczęli sobie przypinać patki, orzełki i inne takie żywcem zdjęte z mundurów. Znaczków, o jakim my myślimy na razie nie widziałem, więc o sztampie ciężko mówić. Można co najwyżej szukać ciekawszych skojarzeń, ale nie jest to takie proste. Zawsze wychodzi albo zbytni bajzel graficzny (trzeba pamiętać o wymiarach całości - dużo się nie zmieści), albo "buchający parowozik" albo coś, co niewielu się z czymkolwiek kojarzy. Dlatego forma wskaźnika charakterystycznego dla wąskiego toru (niekoniecznie musi być to WW1) wydaje mi się całkiem rozsądna. Sam znak został już odpowiednio dopracowany przez jego twórcę, powinien też być czytelny dla każdego, szanującego się miłośnika. Nie upieram się jednak... Jak na razie trwa burza mózgów i jeśli coś Ci chodzi po głowie, to wrzucaj. Moim zdaniem pomysł im prostszy, tym lepszy. Ktoś już zresztą pisał, że nie projektujemy orderu, tylko zwykły znaczek...

tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #96 : 15 Września 2010, 09:07:31 »

Tylko gdyby mógł ktoś przygotować coś jak ja myślę, tzn. obrys Px-a z profilu z napisem 750mm.pl na dole byłbym wdzięczny.   

Chodziło Ci o +/- o coś takiego?

Dla mnie super. Dzięki.   

Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #97 : 15 Września 2010, 09:25:31 »

Dla mnie też!

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #98 : 15 Września 2010, 10:48:32 »

W takim razie zbierzmy do kupy wszystkie propozycje i róbmy wybory. Z dwóch znaczków najczęściej wybieranych zrobi się II turę wyborów.

Przewodniczący Forumowej Komisji Wyborczej - phinek - ogłosi wyniki, a Prezydent - kalito - zatwierdzi wybór.

PS. Można ewentualnie wybrać jury z osób aktywnie uczestniczących na forum, ale nie uczestniczących w konkursie, osób które się zgodzą w nim zasiadać oraz czują się na siłach   i ocenią "prace konkursowe".
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #99 : 15 Września 2010, 10:54:27 »

Halo, ziemia !

Chciałbym tylko delikatnie zauważyć, że taki przypinany znaczek nie może mieć zbyt dużego rozmiaru bo będzie wyglądał jarmarcznie. Niestety wraz ze zmniejszeniem rozmiaru musi iśc zacieranie kolejnych detali (wymogi technologii wykonania) i to co duże na ekranie monitora wygląda atrakcyjnie,w akceptowalnych rozmiarach w rzeczywistości może wyglądać źle lub może być technicznie nie do wykonania. Aby moje słowa nie pozostały puste w załączniku lecą 3 pliki graficzne, ten sam znaczek w rozmiarze 1:1 z forum (w realu będzie miał aż 6x10 cm !) potem 1:2 (w realu 3x5 cm, wydaje się być nadal przyduży) i 1:4 (2x3cm moim zdaniem optymalny). Aby sobie uzmysłowić jak to w rzeczywistości będzie wyglądać proponuję każdemu eksperyment w postaci narysowania na kartce papieru prostokątów o takich wymiarach.

Dlatego wnoszę o umieszczanie projektów w docelowych (lub najbardziej zbliżonych do docelowych) wymiarach !

10x6cm

5x3cm

3x2cm

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!