35 sztuk transporterów poszło pod palnik na miejscu, cięto je na pół na stacji, potem wożono na skup złomu i pakowano do kruszarki. Więc nawet zawory rozrządcze poszły się ... dziwny złomiarz, po mojemu to nie rynkowe podejście...
Przepraszam wszystkich, jeżeli stwierdzicie, że zadaje głupie pytanie, ale ile dokładnie liczyły sobie lat transportery sprzedane złomiarzowi i natępnie pocięte na złom ? Z którego mniej więcej były roku produkcji ? Chodzi mi o to czy Wojewódzki Konserwator Zabytków w Poznaniu nie powinien zainteresować się całą sprawą ?
2. Okazanie przed przystąpieniem do przetargu Świadectwa Bezpieczeństwa dla przewoźnika kolejowego w rozumieniu ustawy o transporcie kolejowym.
Jak w końcu złomiarzowi udało się obejść wymóg posiadania Świadectwa Bezpieczeństwa dla przewoźnika kolejowego, aby móc w ogóle przystąpić do tego przetargu i nabyć transportery ? Czy przypadkiem nie doszło tu do złamania prawa

Jakoś nie słyszałem, żeby inne koleje wąskotorowe w Polsce choć nie prowadzą już ruchu towarowego, pozbywały się na gwałt niepotrzebnych transporterów, bo potrzebują pilnie pieniędzy na bieżące utrzymanie

Np. Krośniewice, Gniezno, Środa Wlkp., Piaseczno, Rogów. A w Śmiglu wręcz przeciwnie nie zostawiono ani jednego transportera na pamiątkę

Dlaczego Śmigielska Kolej Wąskotorowa, choć zarządzana przez podmiot samorządowy, to kompletnie nie ma on pomysłu na dalsze funkcjonowanie tej kolejki

Dlaczego też lokalni włodarze gminy Śmigiel w ogóle nie korzystają z dobrego przykładu np. gminy Kuźnia Raciborska, która cały czas ściąga nowy tabor do Skansenu w Rudach i myśli o dalszym rozwoju kolejki ?
http://750mm.pl/index.php?topic=3775.0W Śmiglu działa też Stowarzyszenie Śmigielskiej Kolei Wąskotorowej, ale od czasu wyrzucenia dotychczasowego przewoźnika, czyli SKPL i przejęcia zarządzania kolejką przez ZGKiM Śmigiel, nikt od nich nie chce udzielać głosu na tym forum
http://www.kolejka.smigiel.pl/index.php/stowarzyszenieStąd właśnie brakuje nam wszystkim najświerzchych informacji co dzieje się aktualnie na kolejce