Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:19:47 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co słychać w Jędrzejowie?  (Przeczytany 323705 razy)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #80 : 26 Marca 2013, 20:57:24 »
0

Tyle, że opcji jest tu kilka. Pytanie, czy inwestor ma prawo dysponowania gruntem?

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Hal9
Mechanik
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #81 : 26 Marca 2013, 21:45:47 »
0

Do terenów kolejowych są troszkę inne przepisy .....
1. Najpierw czy jest to teren kolejowy ?
2. Otwarty czy Zamknięty ?
3. Kto ma prawo dysponować gruntem ?
4. Byłbym zapomniał co na to konserwator, no chyba że na tamtą cześć szlaku położył już "lagę".
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #82 : 26 Marca 2013, 22:06:42 »
+1

Raz - Kiszka! Również do obszaru kolejowego stosuje przepisy prawa budowlanego. Ograniczenia inne, nie ujęte w ustawie prawo budowlane, wynikają z sąsiadowania z obszarem kolejowym.
Dwa - Kiszka! Wąskotorówka na pewno nie jest terenem zamkniętym.
Trzy - Racja! Kto ma prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, gdyż jeśli nieruchomość jest ciągle w użytkowaniu wieczystym PKP to tylko one mogą otrzymać decyzję pozwolenia na budowę lub zgłosić budowę.
Cztery - Racja!

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Wojtek_SZN
Mechanik
Długość toru:: 194 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #83 : 27 Marca 2013, 00:32:24 »
0

Wydaje się że niewielka drezyniarnia załapuje się na art.29.1 punkt 6 ustawy prawo budowlane jako obiekt niewymagający pozwolenia na budowę. Czyż nie w takiej właśnie intencji ustawodawca wykazał się tu zrozumieniem i dobrotliwością ?
andrzej84
Zawiadowca
Długość toru:: 432 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #84 : 27 Marca 2013, 07:13:30 »
0

"3. Pozwolenia na budowę wymagają przedsięwzięcia, które wymagają przeprowadzenia
oceny oddziaływania na środowisko, oraz przedsięwzięcia wymagające przeprowadzenia oceny
oddziaływania na obszar Natura 2000, zgodnie z art. 59 ustawy z dnia 3 października 2008 r. o
udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie
środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko."

Umianowice, Skrzypiów jak i teren w okolicach dworca PKS w Pińczowie jak wynika z map zamieszczonych na stronie Natura 2000 należy właśnie do tego obszaru

6) budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 20 m2
, służących jako zaplecze do
bieżącego utrzymania linii kolejowych, położonych na terenach stanowiących własność
Skarbu Państwa i będących we władaniu zarządu kolei;
o co chodzi z zarządem koleji czy o PKP ?

Pytanie:

"przedsięwzięcia wymagające przeprowadzenia oceny
oddziaływania na obszar Natura 2000"

Kto decyduje i na jakiej podstawie czy dane przedsięwzięcie wymaga tej oceny czy nie, może gdzieś jest jakiś wykaz ?
andrzej84
Zawiadowca
Długość toru:: 432 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #85 : 27 Marca 2013, 07:25:19 »
0

Ciekawostka:

Najbardziej atrakcyjny ( moim zdaniem ) krajobrazowo odcinek kolejki nie jest w obszarze Natura 2000, mimo momentami bliskiego sąsiedztwa z Nidą ( od Jurkowa ).

Odcinek ten to Chroberz - Wiślica ( Koniecmosty)

"Czteroletni program opieki nad zabytkami przyjął Sejmik Województwa Świętokrzyskiego. Dokument określa kierunki i priorytety działań ochrony dziedzictwa kulturowego na terenie województwa do 2016 roku:

Drugim priorytetem będzie nacisk na tworzenie wspomnianych parków kulturowych. - Wyobrażam sobie, że taki park powstanie np. w Tokarni (Muzeum Wsi Kieleckiej) czy na kieleckim Wzgórzu Zamkowym. Wśród pomników historii wymienię Wiślicę czy Sandomierz z całym Starym Miastem "
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2013, 07:32:44 wysłane przez andrzej84 » Zapisane
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #86 : 27 Marca 2013, 12:05:17 »
+1

Teoria:

Kto decyduje i na jakiej podstawie czy dane przedsięwzięcie wymaga tej oceny czy nie, może gdzieś jest jakiś wykaz ?
Wykaz przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko znajduje się w ROZPORZĄDZENIU.

W przypadku obszaru Natura 2000:
Art. 96.
1. Organ właściwy do wydania decyzji wymaganej przed rozpoczęciem realizacji przedsięwzięcia, innego niż przedsięwzięcie mogące znacząco oddziaływać na środowisko, które nie jest bezpośrednio związane z ochroną obszaru Natura 2000 lub nie wynika z tej ochrony, jest obowiązany do rozważenia, przed wydaniem tej decyzji, czy przedsięwzięcie może potencjalnie znacząco oddziaływać na obszar Natura 2000.
Ustawa z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko
Jednak akurat tą kwestią zbytnio bym się nie przejmował.

Należałoby przede wszystkim sprawdzić, czy istnieje plan zagospodarowania, bo jeśli inwestycja byłaby sprzeczna z jego zapisami, to urząd zgłosi sprzeciw. [Btw. Gmina Kije ma MPZP.]

W naszym przypadku dochodzi problem ochrony zabytków:
Według listy dostępnej w internecie ochronie podlega:
Jędrzejowska Kolej Dojazdowa:
- odcinek linii kolei wąskotorowej w obrębie terytorium Gminy Imielno ze wszystkimi torami, rozjazdami, mostami, przepustami i wiaduktami, nr rej. 1185/1 i 3 z 20.02.1995
- budynki na stacji Jędrzejów Osob.Wąsk (hala napraw wagonów I, hala napraw wagonów II, kuźnia i odlewnia) .ul. Dojazd 1, nr rej.: 1185/4 z 20.02.1995:
- odcinek linii kolei wąskotorowej w obrębie terytorium Gminy Jędrzejów ze wszystkimi torami, rozjazdami i przepustami, nr rej. 1185/1 i 3 z 20.02.1995
- odcinek kolei wąskotorowej w obrębie terytorium miasta i gminy Chmielnik ze wszystkimi torami, rozjazdami, przepustami, nr rej.: 1185/1 i 3 z 20.02.1995
- odcinek kolei wąskotorowej w obrębie terytorium gminy Kije ze wszystkimi torami, rozjazdami i przepustami, nr rej.:1185/1 i 3 z 20.02.1995
- odcinek kolei wąskotorowej w obrębie terytorium miasta i gminy Pińczów ze wszystkimi torami, rozjazdami, wiaduktami, mostami i przepustami, nr rej.: 1185/1 i z 20.02.1995
Teoretycznie nie ma mowy o "układzie przestrzennym" i innych takich, ale nie znając decyzji o wpisie do rejestru ciężko się wypowiadać. Niestety, MPZP mówi:
§ 28. 1. Zachowuje się dobra kultury wpisane do rejestru zabytków, pokazane na rysunku planu, a obejmujące fragmenty Jędrzejowskiej Kolei Dojazdowej:
[...]
4)   w obrębie wsi Umianowice (tory zasadnicze, boczne rozjazdy, mosty, wiadukty i przejazdy kolejowe) w granicach gruntów należących do PKP, modernizowane 1930 r.,1954 r. Nr rej. zabytków 1185/1 i 3,
[...]
3. Przy podejmowaniu wszelkich działań i zamierzeń (w tym budowlanych) na terenach i w obiektach wpisanych do rejestru zabytków, wyznaczonych w ust. 1, obowiązuje uzyskanie zezwolenia Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
[...]
§ 43. 2. Na całym terenie 1KK8 – znajdującym się w rejestrze zabytków, oraz związku z lokalizacją obiektu znajdującego się w rejestrze zabytków obowiązują ustalenia określone w § 28 niniejszej uchwały.
I teraz pytanie, co urzędnicy na to.

Prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane może wynikać w tego typu przypadku albo z tytułu użytkowania wieczystego albo "stosunku zobowiązaniowego" (czyli umowy najmu, dzierżawy, użyczenia...), jednak umowa taka musi zawierać uprawnienie do wykonywania robót i/lub obiektów budowlanych w obrębie nieruchomości.

Praktyka:

Zakładając, że inwestor ma prawo dysponowania nieruchomością (no, bo bez tego nic legalnie załatwić się nie da), należałoby zgłosić budowę do starostwa i zobaczyć co z tego wyniknie. We wniosku opisać obiekt jako budynek gospodarczy do przechowywania narzędzi i materiałów* - nie garaż, bo te z zasady wymagają pozwolenia) doprecyzować, że inwestycja nie będzie ingerowała w układ torowy, nie będzie żadnych instalacji. Teraz pytanie, jaką można przyjąć powierzchnię zabudowy. Czytając przytoczony przez Kuca art. 29 mamy możliwości
Art. 29.
1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki
 6) budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 20 m2, służących jako zaplecze do bieżącego utrzymania linii kolejowych, położonych na terenach stanowiących własność Skarbu Państwa i będących we władaniu zarządu kolei;
12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu;
Ostatnia opcja nie ogranicza powierzchni, ale 4 miechy to trochę krótko... Nie widzę natomiast przeciwwskazań, żeby skorzystać z opcji ogólnej, czyli budynek gospodarczy o pow. zabudowy do 25 m2.

Jeśli nie będzie sprzeciwu - można budować. Tyle, że sprzeciw jest prawdopodobny, ze względu na ochronę konserwatorską. Wtedy urząd powinien jednak sprecyzować swoje oczekiwania: czy należy uzyskać "jedynie" zgodę konserwatora, czy uzyskać zgodę i przejść procedurę pozwolenia na budowę. Jeśli chodzi o boje z samym konserwatorem, to są tu inni, mający większe doświadczenie.

*  Pytanie, czy precyzować, że o utrzymanie linii kolejowej chodzi? Urząd może tego oczekiwać, ale z drugiej strony może to wymusić ograniczenie powierzchni do 20m2.

PS
Zwykle nie zajmuję się kwestiami formalnymi, więc mogę się mylić.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2013, 13:58:13 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #87 : 27 Marca 2013, 15:43:37 »
0

- odcinek kolei wąskotorowej w obrębie terytorium miasta i gminy Chmielnik ze wszystkimi torami, rozjazdami, przepustami, nr rej.: 1185/1 i 3 z 20.02.1995
To już nieaktualne...

Na stacji wybudowano scenę i zadaszenie już po wpisaniu do rejestru. Czy było na to potrzebne jakieś zezwolenie??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #88 : 28 Marca 2013, 12:03:29 »
+6

@Axel (krótko i niezjadliwie): wiem, pisać nie możesz chwilowo, możesz odpisać jak Ci ban minie, albo na pw.

Za "ciepłego mokasyna" wyrazy uznania. Szczerze podziwiam Twoją kreatywność w zakresie wymyślania epitetów. Szczerze się uśmiałem.
Co do handlu - nie boli mnie fakt, że odnosisz sukces biznesowy. Sam jestem biznesmenem, doskonale wiem, że interesów nie prowadzi się dla fanu, a dla kasy. Zastrzeżenia miewam do sposobu, w jaki je prowadzisz - niekoniecznie zawsze elegancki. Nie zarzucam Ci w żadnym miejscu łamania prawa. Nie masz się zatem o co unosić.

Zastrzeżenia moje budzi to, w jaki sposób traktujesz innych ludzi. Fakt, że prowadzisz biznes i robisz pieniądze nie nobilituje Cię, nie czyni Cię arystokratą uprawnionym do pomiatania nieprowadzącym (a może i prowadzącym) działalności gospodarczej plebsem. Zastrzeżenia mam też do tego, że choć masz korzenie pasjonackie, to chyba robienie interesów całkowicie oślepiło Twoje "pasjonackie oko". Idea ochrony kolei gdzieś całkowicie Ci zaginęła zastąpiona przez ideę bycia biznesmenem. Dziwi mnie też, że nie dostrzegasz tego, o czym w tym wątku napisało wiele osób: to, co dziś jest powszechne i nudne, kiedyś stanie się rzadkie i pasjonujące. Dziś lidek masz jeszcze kilkadziesiąt, faurów też wiele. Ale ich ilość nieuchronnie się zmniejsza. Tego już nikt nigdy nie wyprodukuje. Dbajmy zatem o to, co mamy teraz, a w przyszłości nie będziemy płakać nad naszą niefrasobliwością.

I ostatnie - uprzejmie proszę o odwołanie wygłoszonych przez Ciebie słów jakobym złomował jakiekolwiek zabytki. Nie oczekuję przeprosin, pieniędzy, czy co. Starczy stwierdzenie, że nerwy Cię poniosły i napisałeś o jedno zdanie za dużo.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2013, 12:54:59 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #89 : 28 Marca 2013, 20:42:44 »
+2

Wybaczcie post pod postem, ale jest to poniekąd humorystyczne rozwinięcie wątku z mokasynami.
Otóż mokasyn to silnie jadowity i agresywny wąż. Jego ukąszenia często powodują konieczność amputacji kończyny, w którą wąż wbił swe zęby jadowe. Zatem rada i wskazówka dla samego Autora epitetu: nie drażnij, Waść, mokasyna Chichot
I na jakiś czas dość na ten temat.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mokasyn_b%C5%82otny
BarteG
Młotkowy
**
Długość toru:: 63 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #90 : 03 Kwietnia 2013, 16:18:57 »
+1

Dzisiaj przejeżdżałem przez Jędrzejów i postanowiłem w końcu dostać się do małej szopki na uboczu stacji w której od 5 lat stoi CK Lyd2-01. Bez problemu udało się znaleźć klucz do kłódki i razem z pracownikiem wszedłem do środka:

Biorąc pod uwagę to jak długo stoi to i tak można powiedzieć, że jest w świetnym stanie. Niestety nie mogłem mu zajrzeć "w bebechy", bo wszystkie drzwiczki (poza drzwiami do kabiny) są zaspawane. Wiem tylko, że nie ma silnika. Dzięki temu, że szopka jest szczelnie zamknięta nie mają do niego dostępu debile kolekcjonujący tabliczki, oraz jędrzejowska młodzież, której główną rozrywką jest wybicie każdej napotkanej szyby. Niech sobie tam stoi, bo to dla niego najlepsze miejsce, ale gdy w końcu zrobi się ciepło planuję "odchwaszczyć" kawałek toru przed szopką i w kilka osób spróbowalibyśmy go wypchnąć na dwór- po to by zrobić mu w końcu jakieś ładne zdjęcia- a potem wepchać go na swoje miejsce i zamknąć . Niestety na stację raczej się go nie zaciągnie, bo na torze łączącym tą szopkę ze stacją latami stoją jakieś wrośnięte w ziemie transportery i inne badziewie którego nikomu nie będzie się chciało ruszyć .
Nie będzie on robiony do jazdy. Może kiedyś, kiedyś zrobią z niego pomnik.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #91 : 03 Kwietnia 2013, 16:27:35 »
0

Co tam jeszcze stoi oprócz S802??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #92 : 03 Kwietnia 2013, 16:51:28 »
0

Dzisiaj przejeżdżałem przez Jędrzejów i postanowiłem w końcu dostać się do małej szopki na uboczu stacji w której od 5 lat stoi CK Lyd2-01. Bez problemu udało się znaleźć klucz do kłódki i razem z pracownikiem wszedłem do środka:
Niech sobie tam stoi, bo to dla niego najlepsze miejsce, ale gdy w końcu zrobi się ciepło planuję "odchwaszczyć" kawałek toru przed szopką i w kilka osób spróbowalibyśmy go wypchnąć na dwór- po to by zrobić mu w końcu jakieś ładne zdjęcia- a potem wepchać go na swoje miejsce i zamknąć . Niestety na stację raczej się go nie zaciągnie, bo na torze łączącym tą szopkę ze stacją latami stoją jakieś wrośnięte w ziemie transportery i inne badziewie którego nikomu nie będzie się chciało ruszyć .
Nie będzie on robiony do jazdy. Może kiedyś, kiedyś zrobią z niego pomnik.
Mamy zamiar przyjechać jak się zrobi cieplej i ją ruszyć jak na razie do fotek. Potem bedziemy kombinować serducho .Ps. myślę że jednak bedzie maszyną w ruchu 
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #93 : 03 Kwietnia 2013, 17:00:44 »
0

Witam! Prócz tych dwóch "wydmyszek" nic się tam więcej nie zmieści. A to"badziewie" to palownica zrobiona na transporterze, która stała kiedyś wewnątrz. Jako mniej cenna została wyciągnięta aby zrobić miejsce dla "Donalda". A co do wypchnięcia w kilka osób... powodzenia Z politowaniem Pozdrawiam.Bogdan

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #94 : 03 Kwietnia 2013, 17:04:24 »
0

. A co do wypchnięcia w kilka osób... powodzenia Z politowaniem Pozdrawiam.Bogdan
Jeśli chodzi o mnie to preferuję minimum lidke 
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #95 : 03 Kwietnia 2013, 17:16:02 »
+2

Myślę,że sprawa jest do załatwienia w którąś sobotę, ale dopiero w maju po rozpoczęciu sezonu przez kolejkę. No i najważniejsze,jak się pogoda wyklaruje.

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
BarteG
Młotkowy
**
Długość toru:: 63 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #96 : 03 Kwietnia 2013, 17:27:51 »
0

Ja miałem zamiar zebrać całe kieleckie mikolstwo + jeszcze kogoś z Jędrzejowa w któryś dzień i spróbować go ruszyć tylko przed budynek, ale i tak byłby to karkołomny wyczyn, więc jeśli dałoby radę przenieść całą rupieciarnie z tego toru i podjechać po niego lidką to byłby luksus Spoko. A gadałeś już z kimś na ten temat? Koniecznie napisz wcześniej na forum kiedy będziecie go wyciągać to wpadniemy z kielecką ekipą .
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #97 : 03 Kwietnia 2013, 20:38:30 »
0

Koniecznie napisz wcześniej na forum kiedy będziecie go wyciągać to wpadniemy z kielecką ekipą .
Jak wszystko bedzie uzgodnione info będzie podane na forum 
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #98 : 18 Kwietnia 2013, 00:13:54 »
+3

andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #99 : 18 Kwietnia 2013, 23:47:28 »
+2

Ja miałem zamiar zebrać całe kieleckie mikolstwo

A jest takowe?
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2013, 23:50:42 wysłane przez andy » Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!