Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:29:17 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co słychać w Jędrzejowie?  (Przeczytany 323796 razy)
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #140 : 15 Maja 2013, 22:44:02 »
0

Ale chwilka - ten wagon ma mieć zainstalowane z powrotem okna boczne, czy zostanie takim "letniakiem"?

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
BarteG
Młotkowy
**
Długość toru:: 63 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #141 : 15 Maja 2013, 22:56:46 »
+1

Raczej zamontują. Na JKD są często takie krzaczory, że przez uchylony lufcik gałęzie chcą ludzi pozabijać a co dopiero gdyby nie było okien . No, chyba, że pójdzie do Iłży.
Wojtek_SZN
Mechanik
Długość toru:: 194 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #142 : 18 Maja 2013, 19:21:21 »
0

A jakie wrażenia z wąskiego spaceru na odcinku Hajdaszek - Stawiany ? Ciekawym bardzo bo pora zbierać siły na zamiary przed kolejną drezyniadą. Mój spacerek z Andrzejem84 i Zbyszkiem L. w dn. 02.04.2013 z Stawian do Sędziejowic dał niestety powody do smutku z racji stwierdzonych kradzieży odcinków toru między ex bocznicą Gartatowice a Śędziejowicami.
Drezyny rowerowe powrócą przed szczytem sezonu " wyfiokowane" ( ta najnowsza dostanie łatwo instalowane lekkie zadaszenie, dopracowany zostanie najazd na jej pokład dla osoby niepełnosprawnej na wózku ). Omawiałem osobiście te szczególy kilka dni temu u producenta na Kaszubach.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #143 : 18 Maja 2013, 19:55:41 »
0

Dużo toru wyparowało??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
BarteG
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #144 : 18 Maja 2013, 21:37:00 »
0

Tak jak pisałem- dużo roboty nie będzie. Tory kompletne, mostki też. Zaraz za umianowickim trójkątem krzaki trochę wchodzą w skrajnię, dalej tylko wypada skosić trawę. Na pewnym odcinku przed Hajdaszkiem tory były nawet o dziwo świeżo skoszone- razem z resztą przyległego do nich terenu. Za Hajdaszkiem trzeba wyciąć raptem ze dwa krzaki- poza tym oczywiście skosić trawsko, ale nawet nie wszędzie. Myślałem, że będzie bardziej zarośnięte. Jedynie na zjeździe do stacji Stawiany brakuje większości podkładów- zostały wypalone. Dla drezyn nie jest to jednak problem, a nic cięższego i tak tam nie dojedzie z racji zaasfaltowanego przejazdu.

http://www.picshot.pl/pfiles/333144/do%20stawian%20005.jpg

Ciekawostka- Stawiany wczoraj i dziś:

Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #145 : 19 Maja 2013, 01:41:29 »
0

Łącznie brakuje ok. 200 m toru w tym także podkładów. Miło słyszeć że odcinek Umianowice - Stawiany trzyma się jako tako. Ten wykoszony fragment przed stacją w Hajdaszku to teren przed posesją sołtysa, zawsze jest ładnie wykoszony. Od zaasfaltowanego przejazdu  do Stawian odkrzaczyliśmy i wykosili ( jako tzw. grupa szczecińska ) w sierpniu ub. roku. Dokończyli kolejarze jędrzejowscy we wrześniu, tak że III Świętokrzyskie Spotkania Drezynowe mogły zawitać do Stawian. Chciałoby się dotrzeć chociaż do Sędziejowic ....... ( że o Chmielniku nie wspomnę ). Przeuroczą retro-fotkę zapodałeś.
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #146 : 19 Maja 2013, 14:47:31 »
+1

Drezyny przy okazji powrotu można przewieźć do Pińczowa i ustawić na krótki przejazd za dworcem PKS. Podobnie do Przededworza i choć pojechać za wiadukty (jeśli jeszcze jest po czym).
andrzej84
Zawiadowca
Długość toru:: 432 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #147 : 19 Maja 2013, 20:57:18 »
0

Dobry pomysł. Wcześniej można się skontaktować z lokalnymi mediami, choćby pińćzów.com są tam osoby które jeśli sie poinformuje chętnie przyjdą zrobią zdjecia i napiszą artykuł.

Drezyny przy okazji powrotu można przewieźć do Pińczowa i ustawić na krótki przejazd za dworcem PKS. Podobnie do Przededworza i choć pojechać za wiadukty (jeśli jeszcze jest po czym).

Nie wiem czy ktoś czytał ostatni Świat Kolei, jest tam wzmianka o pomniku w Bogorii, pominku Px48 podobno przy okazji odsłonięcia spotakli się starzy kolejarze, autorem pomnika też ejst kolejarz, jeśli dobrze pamiętam pan Żak. Takie moje pytanie czy ma ktoś kontakt z tymi panami, czy kolejka jakoś zrzesza byłych pracowników, choćby w celu powspominania dawnych czasów ?

Na echo dnia pisali że UM Pińćzów przeznaczy 1 osobą do opieki nad stacją w Pińćzowie, jestem ciekawy ewkektów pracy tej osoby. Ale informacja jak najbardziej pozytywna i ofajnie jak będe efekty tej opieki.

Tydzień temu miałem okazje zbadać torowisko od Złotej Pińczowskiej do Jurkowa. Ogólnie: przejazdy zaasfaltowane, tory zakrzaczone mocno w szczególności w Złotej, za Złotą jest już nienajgorzej. Odcinek od Złotej do sadów wydawać by się mogło że torowiska nie ma, 0 śladu, jednak traktory tak rozjeździły tam ziemię że droga polna się przunęła na tory i okazuję się że całkiem spory kawałek torowiska jest, ale pod ziemią. Na stacji w Złotej 3 tory, przy czym jeden zdemolowany.

Zdaję sobie sprawę że raczej nigdy tam nic nie pojedzie, ale ja każdemu będę podkreślał ( i po każdych odwiedzinach tej części szlaku coraz bardziej chyba ), odcinek od Pińczowa do Koniecmost to najbardziej atrakcyjny krajobrazowo odcinek z istniejącej sieci ( czynnej i nieczynnej JKD), najbardziej się "samopromujący", przecina wsie a nie wije się uboczami; wspaniałe sady, mnogość upraw i te górki coś wspaniałego. No i najwięcej atrakcji po drodze: Pińczów, Młodzawy ( kościół, ogród ), Chroberz (przystań, Pałac - Muzeum ),Nieprowcie( z dawnej dyskoteki LasVegas tuż naprzeciw torów powstaje dom weselny ) Złota ( 2 strugi bagna, podobno za rok zalew) i Wiślica; Niemal co stacja jakaś atrakcja. Az dziwne że przez głupi mostek w skrzypiowie zrezygnowano z tej części podczas gdy dziś w starachowicach da się prowadzić ruch na jednej sieci na dwa odrębne pociągi, więc tymbardziej tu się dało tylko chęci zabrakło.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #148 : 19 Maja 2013, 21:37:11 »
0

Już kiedyś pisałem ze szlak do Wiślicy to jest największa atrakcja turystyczna tej kolejki. Niestety lokalne władze wolo ścieżkę rowerową zamiast szyn... Najwięcej winy jest po stronie Pińczowa gdzie włada od dawna niszczy szlak za stacją. Najpierw brak pomocy w odbudowie mostku zaraz po powodzi, później rozebranie fragmentu aby zrobić dojazd na budowę a niedawno przez remont ulicy udało im się zniszczyć spory fragment zabytkowego torowiska (po drodze jeszcze przekonali konserwatora zabytków że to nie jest zabytek...)
Gminy nad Nidą rozwijają turystykę tylko jakoś nie widzą w niej kolejki;/

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #149 : 20 Maja 2013, 21:49:26 »
0

Ciekawostka- Stawiany wczoraj i dziś:

W 2004 roku był jeszcze zachowany mechanizm korbowy obsługi przejazdu

Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #150 : 20 Maja 2013, 21:51:39 »
0

Łącznie brakuje ok. 200 m toru w tym także podkładów.

Pozwolę sobie przesłać zdjęcie Wojtka

* 2013-04-02 12.34.06.jpg (378.38 KB, 1024x768 - wyświetlony 937 razy.)

Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #151 : 23 Lipca 2013, 22:59:22 »
0

Prokuratura Rejonowa w Busku-Zdroju poinformowała o umorzeniu śledztwa w sprawie powyższej kradzieży torów wobec niewykrycia sprawcy przestępstwa.
BarteG
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #152 : 28 Lipca 2013, 23:59:11 »
+2

http://www.picshot.pl/pfiles/356947/umianowice%20001.jpg

Heh, nie żebym coś mówił, ale czy nie lepiej było puścić dzisiaj 258 zamiast tego zaszpachlowanego strupa ? Co do samego malowania- coś już wiem, ale póki co nic nie mówię- raz, że to nic pewnego, dwa- nie chcę psuć niespodzianki . Powiem tylko, że jak można się było domyślić nie będzie to moja propozycja (zielony z pomarańczowym pasem- a`la Piotrków). Nie będzie to także standardowe czerwone/bordowe z żółtym/pomarańczowym pasem. Wracam za tydzień i wtedy też postaram się o zdjęcia po malowaniu .
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #153 : 29 Lipca 2013, 00:23:36 »
+1

Pomaluję osobiście na fioletowo i dostanie oznaczenie Lxd2-666
andrzej84
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #154 : 29 Lipca 2013, 14:38:47 »
0

"Heh, nie żebym coś mówił, ale czy nie lepiej było puścić dzisiaj 258 zamiast tego zaszpachlowanego strupa ?"

Nasuwa mi się to samo pytanie. Też wydaje mi się że byłoby lepiej, no i zawsze to jakaś odmiana byłaby dla miłośników kolejki świętokrzyskiej.
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #155 : 29 Lipca 2013, 14:59:47 »
-1

Zawsze to jakaś odmiana taka łaciata 
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #156 : 29 Lipca 2013, 15:56:54 »
0

A czy czerwona 258 to w ogóle jest na tyle sprawna że nadaje się do pracy liniowej. Coś tam słyszałem że uszczeleczka jakaś pękła...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #157 : 29 Lipca 2013, 16:24:19 »
0

Coś tam słyszałem że uszczeleczka jakaś pękła...
W przyszłym tyg będzie okazja podłubać 
Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #158 : 30 Lipca 2013, 00:44:22 »
+2

Tymczasem wielkimi krokami zbliża się II edycja imprezy " Wagonowe Tra -La -La". Znów ożyje hala wagonowni a i kuźnia swym niepowtarzalnym nastrojem ugości i to na całe 2 dni ( 06-07.09.2013 ). Już w miniony wtorek ruch na stacji był niecodzienny. Kręcono zajawki-spoty TV z udziałem samowarka, drezyn i wagonów. Do oglądania w telewizorni po 20.08. br ( chyba program I ). Więcej szczegółów na www.wagonowe.pro-persona.pl
andrzej84
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #159 : 30 Lipca 2013, 09:10:11 »
+2

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130729/POWIAT0102/130728876
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!