andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #20 : 09 Sierpień 2009, 23:07:12 » |
0
|
Remontowałem torowiska w gorszym stanie wiec ta kolejke też można postawić na koła :wink: Ty to byś i nową kolejkę wybudował tylko kto za to zapłaci i dla kogo jo budować??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #21 : 09 Sierpień 2009, 23:38:39 » |
0
|
Jak to człowiek szybko zmienia stronę barykady: Najpierw pisałem, że czarno to widzę, a teraz: Nie odbierajcie Ogoniastemu zapału do pracy :smile: Doprowadzenie linii Hrubieszów - Werbkowice do stanu kolei drezynowej wydaje się możliwe. Tory leżą - ubytki stosunkowo niewielkie. Remont i odkrzaczanie to głównie robocizna, więc jeśli się znajdzie paru "wariatów" w okolicach Zamościa, to może im się udać (zakładam honorowe, czyli czysto formalne wsparcie samorządu). Jeśliby jeszcze do tego trafił się ktoś "z głową i teczką", to pewnie jakaś kasa z Unii też by popłynęła - w końcu to "ściana wschodnia", "tereny wiejskie" i "rozwój turystyki" do tego. Jakieś "Wild East Town" :wink: No, dobrze. Zaczynam majaczyć, więc dobranoc.
Pozdrawiam
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
MichałŁ
|
 |
« Odpowiedz #22 : 10 Sierpień 2009, 08:36:25 » |
0
|
Ja tez nie mam daleko do hrubieszowa często tam jestem. ale z ruchem turystycznym to tam ciężko na około tylko pola a roztocze czy polesie lubelskie daleko.
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #23 : 10 Sierpień 2009, 09:37:48 » |
0
|
Przejeżdżam tamtędy w wakacje kilka razy. Mieszkańcy z okolic Werbkowic i Gozdowa sie nudzą wiec przynajmniej dla nich można stworzyć coś dla zabicia czasu :wink: Mam swoich znajomków w PLK Zamość wiec pomoc fizyczna pewnie będzie. Ale zobaczymy co czas pokaże :wink: Gdzieś będe musiał wyładowywać swój nadmiar energii :mrgreen:
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #24 : 12 Wrzesień 2009, 23:13:06 » |
0
|
A jest ktoś, kto tam na miejscu poprowadziłby ta kolej drezynową?
|
|
|
|
|
|
|
bobby
Nowicjusz

Długość toru:: 24 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #25 : 11 Kwiecień 2010, 09:43:50 » |
0
|
a tak z mojej srony dodam,że cześć torowiska byla sprzedawana rolnikom ,u dziadka w Modryniu strop obory jest wzmocniony szynami z hkd
|
|
|
|
|
|
|
feldbahn
Czytelnik
Długość toru:: 4 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #26 : 30 Maj 2010, 22:21:47 » |
0
|
"Mają pociąg do wąskotorówki". Rekonstrukcją kilku odcinków zlikwidowanej ćwierć wieku temu wąskotorówki zainteresowane są gminy Hrubieszów i Werbkowice. Torowiska, grunty wraz z budynkami, pozostałe po HKD należą do PKP. Starostwo hrubieszowskie może przejąć ten majątek i przekazać go gminom. Władze powiatu wystąpiły do gmin Werbkowice i Hrubieszów z propozycją przejęcia torowisk i zabudowań pozostałych po HKD. - Gdyby chodziło jedynie o torowiska, nie byłoby problemów. Ale z bydynkami sprawa jest bardziej skomplikowana. Najpierw musimy się zorientować jak dalece są one zdewastowane. Za ewentualne remonty trzeba będzie płacić z gminnego budżetu. Dlatego wciąż rozważamy propozycję starostwa - tłumaczy Lech Bojko, wójt gminy Werbkowice. - My nie mamy takich kłopotów. Na interesujących nas terenie nie zachowały się zadne kolejowe budynki. Na poczatku marca Rada Gminy podjęła uchwałę o gotowości do przejęcia ok. 21 ha gruntów w Husynnem, Koble, Dziekanowie i Brodzicy. Szczególnie nam zależy, aby możliwie najszybciej uruchomić linię wąskotorową z Hrubieszowa do Brodzicy - mówi Jan Mołodecki, wójt gminy Hrubieszów. - Na poczatek chcielibysmy odtworzyć 3-kilometrowy odcinek z Hrubieszowa do Brodzicy. Spalinową drezyną z wagonikami będzie można przewieźć jednorazowo około 15-20 osób - planuje sołtys Sendecki. - Najpierw musimy pozyskać torowiska, potem trzeba przygotować dokumentację pod inwestycje i zdobyć pieniądze na jej realizację. Jeżeli nie będzie większych problemów to za niespełna dwa lata pierwsi turyści przyjadą do nas z Hrubieszowa wąskotorówką. Plany rekonstrukcji wąskotorówki nie kończą się na Brodzicy. Pomysłodawcy chcą ją odtworzyć do Werbkowic (...).
Fragment tekstu z "Kroniki Tygodnia", nr 14 (902), 7 kwietnia 2009 r.
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #27 : 30 Maj 2010, 23:13:01 » |
0
|
Szkoda że na pomysł nie wpadli2 lata temu zanim zburzyli lokomotywownie w Werbkowicach. Będe za miesiąc w tych rejonach to przejde szlak i zbadam go pod względem technicznym. Jak sie okaże że plany będą realizowane, jako pierwszy wpisze sie na liste torowych to prac na szlaku, a wiem że będzie tam od pyty roboty. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Zaraz, zaraz .... a ty nie 1 kwietnia? :wink:
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
feldbahn
Czytelnik
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #28 : 30 Maj 2010, 23:31:01 » |
0
|
Nie, nie 1 kwietnia. Jeżeli chodzi zaś o budynek lokomotywowni... Cóż. Z tego co mi wiadomo, to budynek ten był w takim złym stanie technicznym (grzyb od fundamentów po dach), że jego zabezpieczenie, odgrzybienie oraz dalsza konserwacja wyniosłaby koszt postawienia go od nowa. A budynek trzeba było rozebrać z uwagi na bezpieczeństwo ludzi.
|
|
|
|
|
|
|
MichałŁ
|
 |
« Odpowiedz #29 : 31 Maj 2010, 06:59:36 » |
0
|
Trzeba mieć nadzieje że może coś z tego będzie przynajmniej tor jeszcze jest. Ale pewnie będzie tak jak w Janowie Lubelskim że pomysł upadnie.
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
 |
« Odpowiedz #30 : 31 Maj 2010, 08:27:56 » |
0
|
7 kwietnia 2009 r. A datę Panowie widzieli? Minął rok z okładem.
|
|
|
|
|
|
|
feldbahn
Czytelnik
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #31 : 31 Maj 2010, 11:07:58 » |
0
|
Spokojnie, nie na hurrrrra. Niedawno słyszałem program w lokalnej rozgłośni radiowej, że prace nad przejęciem kolei już trwają, jednakże procedury, procedury, procedury.... Faktem jest, że lokalne władze chcą przejąć kolej, trwa to już dłuższy czas - nie zniechecają się i myślę że nie jest to jednorazowy powiew euforii. Z tego co wiem, to widzą w niej szanse. Uczulono także miejscową ludność na dewastacje i kradzieże. W ubiegłym roku skradziono kilka słupów teletechnicznych w Brodzicy. Sprawę zgłoszono Policji, tylko nie wiem, czy złapano "kolekcjonerów".
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #32 : 31 Maj 2010, 13:38:18 » |
0
|
Stan techniczny poznam za miesiąc ,góra półtora  I wtedy będzie wiadomo jaki sprzęt i mniej więcej ile srebrników bedzię potrzebnych na przedsięwzięcie :wink: Licze że część ludności miejscowej bezinteresownie pomoże przy udrażnianiu szlaku. :wink:
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
PAFAWAG
|
 |
« Odpowiedz #33 : 01 Czerwiec 2010, 00:19:46 » |
0
|
Licze że część ludności miejscowej bezinteresownie pomoże przy udrażnianiu szlaku. Żeby tylko nie była to "pomoc" takich osóbek, po których działalności nawierzchnia torowa dziwnym trafem zacznie się kurczyć...
|
|
|
|
"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
|
|
|
Leśny Dziadek
|
 |
« Odpowiedz #34 : 01 Czerwiec 2010, 20:17:49 » |
0
|
Pomoże... O, na przykład w TAKI sposób...
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #35 : 01 Czerwiec 2010, 20:20:50 » |
0
|
Za sprowadzenie bezpośredniego niebezpieczeństwa katastrofy sprawcom grozi do 10 lat pozbawienia wolności.
Taki dopisek powinien być w "liście gończym" po kradzieży w Rogowie.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #36 : 01 Czerwiec 2010, 21:58:23 » |
0
|
kurcze jaka taniocha 500 wkrętów za 450 zł? jak oni to wyceniają?
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #37 : 01 Czerwiec 2010, 22:02:47 » |
0
|
Po cenie złomu....
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
 |
« Odpowiedz #38 : 01 Czerwiec 2010, 22:07:43 » |
0
|
Ale jakiego? Ja za wkręty staroużyteczne płaciłem złomiarzowi 2 zł/sztuka (i była to wielka łaska z jego strony)
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #39 : 01 Czerwiec 2010, 22:13:36 » |
0
|
Użytkowy to tak 1-1,5 zł/kg (u mnie) a w skupie to pewną ze 30 gr...
|
|
|
|
|
|
|
|