Świat kolejek wąskotorowych SMF
29 Maj 2023, 14:31:53 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hrubieszowska Kolej Dojazdowa  (Przeczytany 153244 razy)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2692 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 09 Sierpień 2009, 23:07:12 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Remontowałem torowiska w gorszym stanie wiec ta kolejke też można postawić na koła :wink:

Ty to byś i nową kolejkę wybudował tylko kto za to zapłaci i dla kogo jo budować??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
2xm
Minister
Długość toru:: 1556 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 09 Sierpień 2009, 23:38:39 »
0

Jak to człowiek szybko zmienia stronę barykady: Najpierw pisałem, że czarno to widzę, a teraz: Nie odbierajcie Ogoniastemu zapału do pracy  :smile:
Doprowadzenie linii Hrubieszów - Werbkowice do stanu kolei drezynowej wydaje się możliwe. Tory leżą - ubytki stosunkowo niewielkie. Remont i odkrzaczanie to głównie robocizna, więc jeśli się znajdzie paru "wariatów" w okolicach Zamościa, to może im się udać (zakładam honorowe, czyli czysto formalne wsparcie samorządu). Jeśliby jeszcze do tego trafił się ktoś "z głową i teczką", to pewnie jakaś kasa z Unii też by popłynęła - w końcu to "ściana wschodnia", "tereny wiejskie" i "rozwój turystyki" do tego. Jakieś "Wild East Town"  :wink:
No, dobrze. Zaczynam majaczyć, więc dobranoc.

Pozdrawiam

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 10 Sierpień 2009, 08:36:25 »
0

Ja tez nie mam daleko do hrubieszowa często tam jestem. ale z ruchem turystycznym to tam ciężko na około tylko pola a roztocze czy polesie lubelskie daleko.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #23 : 10 Sierpień 2009, 09:37:48 »
0

Przejeżdżam tamtędy w wakacje kilka razy. Mieszkańcy  z okolic Werbkowic i Gozdowa sie nudzą  wiec przynajmniej dla nich można stworzyć coś dla zabicia czasu :wink:
 Mam swoich znajomków w PLK Zamość  wiec pomoc fizyczna pewnie będzie. Ale zobaczymy co czas pokaże :wink:  Gdzieś będe musiał wyładowywać swój nadmiar energii :mrgreen:

POZDRAWIAM !!!
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 12 Wrzesień 2009, 23:13:06 »
0

A jest ktoś, kto tam na miejscu poprowadziłby ta kolej drezynową?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
bobby
Nowicjusz
*
Długość toru:: 24 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 11 Kwiecień 2010, 09:43:50 »
0

a tak z mojej srony dodam,że cześć torowiska  byla sprzedawana rolnikom ,u dziadka w Modryniu strop obory jest wzmocniony szynami z hkd
feldbahn
Czytelnik

Długość toru:: 4 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 30 Maj 2010, 22:21:47 »
0

"Mają pociąg do wąskotorówki".
Rekonstrukcją kilku odcinków zlikwidowanej ćwierć wieku temu wąskotorówki zainteresowane są gminy Hrubieszów i Werbkowice. Torowiska, grunty wraz z budynkami, pozostałe po HKD należą do PKP. Starostwo hrubieszowskie może przejąć ten majątek i przekazać go gminom. Władze powiatu wystąpiły do gmin Werbkowice i Hrubieszów z propozycją przejęcia torowisk i zabudowań pozostałych po HKD.
     - Gdyby chodziło jedynie o torowiska, nie byłoby problemów. Ale z bydynkami sprawa jest bardziej skomplikowana. Najpierw musimy się zorientować jak dalece są one zdewastowane. Za ewentualne remonty trzeba będzie płacić z gminnego budżetu. Dlatego wciąż rozważamy propozycję starostwa - tłumaczy Lech Bojko, wójt gminy Werbkowice.
     - My nie mamy takich kłopotów. Na interesujących nas terenie nie zachowały się zadne kolejowe budynki. Na poczatku marca Rada Gminy podjęła uchwałę o gotowości do przejęcia ok. 21 ha gruntów w Husynnem, Koble, Dziekanowie i Brodzicy. Szczególnie nam zależy, aby możliwie najszybciej uruchomić linię wąskotorową z Hrubieszowa do Brodzicy - mówi Jan Mołodecki, wójt gminy Hrubieszów.
     - Na poczatek chcielibysmy odtworzyć 3-kilometrowy odcinek z Hrubieszowa do Brodzicy. Spalinową drezyną z wagonikami będzie można przewieźć jednorazowo około 15-20 osób - planuje sołtys Sendecki. - Najpierw musimy pozyskać torowiska, potem trzeba przygotować dokumentację pod inwestycje i zdobyć pieniądze na jej realizację. Jeżeli nie będzie większych problemów to za niespełna dwa lata pierwsi turyści przyjadą do nas z Hrubieszowa wąskotorówką. Plany rekonstrukcji wąskotorówki nie kończą się na Brodzicy. Pomysłodawcy chcą ją odtworzyć do Werbkowic (...).

Fragment tekstu z "Kroniki Tygodnia", nr 14 (902), 7 kwietnia 2009 r.
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #27 : 30 Maj 2010, 23:13:01 »
0

Szkoda że na pomysł nie wpadli2 lata temu zanim zburzyli lokomotywownie w Werbkowicach.
 Będe za miesiąc w tych rejonach to przejde szlak i zbadam go pod względem technicznym. Jak sie okaże że plany będą realizowane, jako pierwszy wpisze sie na liste torowych to prac na szlaku, a wiem że będzie tam od pyty roboty.  :mrgreen:
 :mrgreen:  :mrgreen:
 Zaraz, zaraz .... a ty nie 1 kwietnia?  :wink:

POZDRAWIAM !!!
feldbahn
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 30 Maj 2010, 23:31:01 »
0

Nie, nie 1 kwietnia. Jeżeli chodzi zaś o budynek lokomotywowni...
Cóż. Z tego co mi wiadomo, to budynek ten był w takim złym stanie technicznym (grzyb od fundamentów po dach), że jego zabezpieczenie, odgrzybienie oraz dalsza konserwacja wyniosłaby koszt postawienia go od nowa. A budynek trzeba było rozebrać z uwagi na bezpieczeństwo ludzi.
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 31 Maj 2010, 06:59:36 »
0

Trzeba mieć nadzieje że może coś z tego będzie przynajmniej tor jeszcze jest. Ale pewnie będzie tak jak w Janowie Lubelskim że pomysł upadnie.
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 914 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #30 : 31 Maj 2010, 08:27:56 »
0

Cytat: "feldbahn"
7 kwietnia 2009 r.

A datę Panowie widzieli? Minął rok z okładem.

feldbahn
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 31 Maj 2010, 11:07:58 »
0

Spokojnie, nie na hurrrrra.
Niedawno słyszałem program w lokalnej rozgłośni radiowej, że prace nad przejęciem kolei już trwają, jednakże procedury, procedury, procedury....
Faktem jest, że lokalne władze chcą przejąć kolej, trwa to już dłuższy czas - nie zniechecają się i myślę że nie jest to jednorazowy powiew euforii.
Z tego co wiem, to widzą w niej szanse. Uczulono także miejscową ludność na dewastacje i kradzieże. W ubiegłym roku skradziono kilka słupów teletechnicznych w Brodzicy. Sprawę zgłoszono Policji, tylko nie wiem, czy złapano "kolekcjonerów".
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #32 : 31 Maj 2010, 13:38:18 »
0

Stan techniczny poznam za miesiąc ,góra półtora I wtedy będzie wiadomo jaki sprzęt i mniej więcej ile srebrników bedzię potrzebnych na przedsięwzięcie  :wink:  Licze że część ludności miejscowej bezinteresownie pomoże przy udrażnianiu szlaku. :wink:

POZDRAWIAM !!!
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 01 Czerwiec 2010, 00:19:46 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Licze że część ludności miejscowej bezinteresownie pomoże przy udrażnianiu szlaku.

Żeby tylko nie była to "pomoc" takich osóbek, po których działalności nawierzchnia torowa dziwnym trafem zacznie się kurczyć...

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 01 Czerwiec 2010, 20:17:49 »
0

Pomoże... O, na przykład w TAKI sposób...

andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 01 Czerwiec 2010, 20:20:50 »
0

Za sprowadzenie bezpośredniego niebezpieczeństwa katastrofy sprawcom grozi do 10 lat pozbawienia wolności.

Taki dopisek powinien być w "liście gończym" po kradzieży w Rogowie.

konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 01 Czerwiec 2010, 21:58:23 »
0

kurcze jaka taniocha 500 wkrętów za 450 zł? jak oni to wyceniają?

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 01 Czerwiec 2010, 22:02:47 »
0

Po cenie złomu....

Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 01 Czerwiec 2010, 22:07:43 »
0

Ale jakiego? Ja za wkręty staroużyteczne płaciłem złomiarzowi 2 zł/sztuka (i była to wielka  łaska z jego strony)

andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 01 Czerwiec 2010, 22:13:36 »
0

Użytkowy to tak 1-1,5 zł/kg (u mnie) a w skupie to pewną ze 30 gr...

Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!