Mallet
|
|
« Odpowiedz #40 : 22 Grudnia 2015, 21:00:19 » |
+4
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogumił
Nowicjusz
Długość toru:: 28 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #41 : 23 Grudnia 2015, 00:16:37 » |
+1
|
No, to żeś Pan dał popis zdolności modelarskich .... nie ma co! Pamiętam takie "Ursusy" w Pruszkowie, które z mozołem przewoziły węgiel i materiały budowlane. Nieopodal Pruszkowa w Komorowie takim Ursusem dowożono beczkowane piwo... kto to dzisiaj pamięta? Jako dzieciak z podstawówki patrzyłem z zachwytem na drzemiącą moc w tej bestii. Podziwiam i pozdrawiam Bogumił
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #42 : 13 Stycznia 2016, 17:18:22 » |
+5
|
A po świętach lud roboczy ruszył do pracy . Traktorzysta skoczył na małe piwko a Ursus pyrka
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #43 : 09 Lutego 2016, 18:59:59 » |
+2
|
Raczej z kronikarskiego obowiązku bo zapewne i ta wersja znajdzie miejsce na makiecie . Długo się do tego przymierzałem bo niby proste ,ale pod warunkiem że wie się jak zrobić . I tak było w przypadku stalowych kół ,okazały się dość pracochłonne ale cóż ,pomału byle do przodu . Chciałem aby modle matki były metalowe ponieważ tylko dość sztywne elementy przetrwały by formowania . Trzeba więc było najpierw wykonać formy do piast ,wyciąć szprychy i całość polutować aby nie rozpadło się przy wyciąganiu z formy . A potem już poszło .
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #44 : 09 Lutego 2016, 21:09:04 » |
+3
|
Po udanych bojach o wykonanie kół do Ursusa trochę czasu poświęciłem też na dioramę . Na tyle na ile czas pozwala wykonałem drogę z płyt betonowych , trochę też ogarnąłem boki dioramy ,teraz zapewne przyjdzie czas na mechanizm zsypu urobku , drzwi i okna , no i na Stara 20 co by z koleb miano gdzie urobek wsypywać . W tak zwanym między czasie podszykowałem i figurki do dioramy . No ale wszystko po kolei Trylinka zakupiona z taj stronki ,polecam bo fachowy wyrób . http://sklep.hugwa.pl/pl/c/145-0/14I na koniec mały dodatek w rogu będzie małe złomowisko przedmiotów zbytecznych z minionej epoki :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #45 : 15 Lutego 2016, 18:58:39 » |
+2
|
Czasami trzeba do modelu wykonać szereg takich samych detali , w takich przypadkach najlepiej wykonać jakiś pomocny przyrządzik aby detale były powtarzalne . W Ursusie ze stalowymi kołami występują nakładane ostrogi do jazdy w polu , jest ich razem 48 sztuk . Wykonałem więc takie małe coś co pozwoliło mi wykonać owe elementy . Aby nie brać go w łapki za każdym razem wydłubałem niewielką podstawkę której wystrój będzie w formie wystawy podobnej jak na zdjęciu z początku tematu . Pozostało malowanko i wykonanie napisu . A kolejny będzie pracował w polu tuż przy szlaku wąskotorowym ,ot taki mały klimacik .
|
|
|
|
|
|
|
micho
Młotkowy
Długość toru:: 136 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #46 : 16 Lutego 2016, 00:02:16 » |
0
|
Cholewka! Wciąż trza cię chwalić. Super robota. Pozdrawiam.
|
|
|
|
Langsam, langsam, aber sicher. (Pomału, pomału, ale zawsze do przodu.)
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #47 : 18 Lutego 2016, 20:36:52 » |
+6
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogumił
Nowicjusz
Długość toru:: 28 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #48 : 19 Lutego 2016, 11:08:37 » |
0
|
Witam. Nie będę silił się na wzniosłe słowa podziwu, ale pragnę zwrócić uwagę na "warsztat" kolegi "Malet`a". Jego prace są swoistym rękodziełem - prawdziwa ręczna robota. Nie znajdziemy tu elementów wycinanych laserem, czy obrabiaych CNC - dotyczy to zarówno małych, jak i wiekich modeli - tych w skali 5" (widziałem i dotykałem). Innymi słowy - modelarstwo bez LIPY! Pozdrawiam Bogumił
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #49 : 21 Lutego 2016, 20:46:01 » |
0
|
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #50 : 26 Lutego 2016, 17:13:49 » |
+3
|
Dzięki za komentarze wszak nie tylko dla siebie ale i po to aby innych uradować się robi No ale do rzeczy po podrobieniu trochę Ursusa przyszła kolej na dioramę i tu już zaczynam klimaty typowo wąskotorowe . Trochę stolarki ,no i to co dość ważne tutaj zsyp urobku . Jeszce prace przy zsypie zapewne potrwają bo sporo detali brakuje ,ale jest już do czego doczepiać detal a to najważniejsze. A w tak zwanym między czasie tnę podkłady na makietę , i przygotowuję gwoździe do przybijania .
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #51 : 26 Lutego 2016, 18:41:09 » |
0
|
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #52 : 10 Marca 2016, 19:50:05 » |
+9
|
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #53 : 12 Marca 2016, 18:08:51 » |
+1
|
Ej, no, to już wygląda jak zdjęcia z rzeczywistości...
|
|
|
|
|
|
|
Cordylus
|
|
« Odpowiedz #54 : 13 Marca 2016, 15:37:36 » |
0
|
Ja naprawdę myślałem że to są zdjęcia z rzeczywistości!
SZACUN!
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #55 : 24 Marca 2016, 20:44:12 » |
+5
|
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #56 : 24 Marca 2016, 21:29:22 » |
0
|
Silnik dolniak?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Ptr
|
|
« Odpowiedz #57 : 24 Marca 2016, 21:51:38 » |
0
|
Wygląda raczej jak z tego ursusa co był wyżej. W ogóle to chciał bym powiedzieć że jestem pod ciągle wzrastającym dużym wrażeniem jakości wykonania modeli i ich waloryzacji
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #58 : 24 Marca 2016, 22:00:26 » |