sinyou135
Młotkowy
Długość toru:: 85 m
W terenie
|
|
« : 13 Marca 2019, 02:10:20 » |
+4
|
Witam, zakładam wątek ogólny ponieważ, nie ma sensu zakładać odzielnych tematów dla każdego pojazdu lub składów. Buduję modele kolejowe i nie tylko, w skali 1/250. Mam już dość sporą kolekcję, zaczynałem za dzieciaka od 1/25, krótko 1/87 by juz ostatecznie poprzestać na skali obecnej. Główny powód, to brak miejsca, mieszkanie w bloku. Będę tutaj zamieszczał foty wraz z opisami. Jestem osobą niestety posiadającą mało wolnego czasu na hobby, więc i buduje pojazdy zabierające niewiele roboczogodzin. W swoich pracach idę na kompromisy ale staram się zachować szczegółowość i klimat pojazdów i dioram. Jestem fanem kolejek 1000mm, ale inne tematy też chce mieć w mieszkaniu na półce, miedzy innymi autobusy komunikacji miejskiej z mojego miasta. Na poczatek dioramka kolei torfowej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2019, 02:13:52 wysłane przez sinyou135 »
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #1 : 13 Marca 2019, 09:35:00 » |
0
|
Widzę na dolnym zdjęciu, że zajmowałeś się również architekturą. Mógłbyś przybliżyć nico swój warsztat warsztat, jeśli chodzi o budynki?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #2 : 13 Marca 2019, 10:38:35 » |
0
|
Ile toto ma rozstawu szyn w takiej skali? 600 ->2,5mm, 1000 -> 4mm?
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #3 : 13 Marca 2019, 19:40:49 » |
+2
|
Rozstawy szyn są według skali, czyli 1000mm to 4 mm. Te budynki to brama słupska, niestety dopiero zauważyłem teraz jak przeskalowałem okna kamienicy. Ale to się poprawi, bedzie więcej pięter. Tramwaje są wykonane na podstawie rysunków z książki. Jeden to typ ''Cieszyn'' z Łodzi, skład obok to pierwsze słupskie z lirowymi odbierakami.
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #4 : 17 Marca 2019, 18:36:22 » |
+1
|
Skład cystern MON, na dole towos z lxd2 i wagonem opolskim.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #5 : 18 Marca 2019, 09:15:28 » |
0
|
Przy takiej skali to chyba nawet druk 3D by nie wyrobił, chociaż, taki lepszej rozdzielczości to może i dał by radę. A tory to można zrobić trawione.
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #6 : 18 Marca 2019, 17:12:00 » |
0
|
Widzę, że dobra drukarka to podstawa. Mam masę pytań: - Te wagony to coś a'la warsztaty Gostyńskiego, a towos przypomina 2W. - Czy światła to nie czasem odcięte plasterki kabla? Może lepiej zrobić krążki z kartonu ściętą igłą od strzykawki 0,5 mm? - Jak zrobiłeś koła w Napoleonie? - Pokażesz te wagony w czarnym pudełku w połowy XIX wieku? - Statki w butelkach pet. Tutaj już zupełnie odpłynąłeś... Twoje prace są naprawdę kapitalne!
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
sinyou135
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #7 : 18 Marca 2019, 21:23:48 » |
+1
|
Węglary to typowe 1000mm, pewnie goerlitz lub HAVA, opolski to wagon z koszalińskiej na skasowanym Beuchelt. Tak to cieniutki kabelek. Masz na mysli Neoplana, obok jest DAB, opony to rurki od butelek z dozownikiem, jako piasta tylna obcięty kabelek, felga z przodu tez kabel ale szerszy, kołpak DABa, to kawałek folii do pieczenia, wycięty wykrojnikiem. Pałętały mi się latami te okręty, więć postanowiłem je jakoś zabudować.
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #8 : 29 Czerwca 2019, 12:56:00 » |
+2
|
Diorama stacji Gorzkowice, w trakcie budowy, wls40 ze składem cystern z melasą. Pociąg porusza się po wydzielonej nitce torów.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #9 : 01 Lipca 2019, 10:22:49 » |
0
|
Jak to jest technicznie zrobione że pociąg się "porusza"? Magnes na pasku zębatym pod spodem?
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #10 : 02 Lipca 2019, 21:55:28 » |
0
|
Miałem taki pomysł,ale z powodu iż to mój pierwszy taki projekt, zrobiłem prościej. Wagony i lokomotywka sa w połowie swojej długosci osadzone na szpilce przyklejonej do paska zebatego. Nie mam jeszcze pomysłu jak wykonać napęd na magnesy, a przydało by sie bo mam też miniatury autobusów. Z dioram statycznych, mam jeszcze lxd2 z ostatnik pociągiem do Bobolic.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #11 : 02 Lipca 2019, 22:18:08 » |
0
|
Czyli te "obrotnice" z pudełek po płytach CD to nie zalążki budynków lokomotywowni wachlarzowej, tylko układ zawracania taśmy napędowej?
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
sinyou135
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #12 : 03 Lipca 2019, 00:56:52 » |
0
|
Dokładnie, układ posiada tylko 2 koła zębate, w tym jedno z korbką. Pasek jest ukryty we wnęce pomiedzy szynami z żyłki do naszyjników. Pozostała częsć paska zębatego zakręca, w tych łukach i ukrywa się pod trawą, układ mimo że prymitywny działa bardzo gładko i jak dla tej wielkości dioramy sprawdza się, oczywiście ogranicza to zabawę do pojedynczej nitki toru. Zaleta proste i tanie w budowie oraz namiastka ruchu. a nie tylko statyczny model.
|
|
|
|
|
|
|
|