sinyou135
MĹotkowy

Długość toru:: 85 m
W terenie
|
 |
« : 13 Marca 2019, 02:10:20 » |
+4
|
Witam, zakĹadam wÄ
tek ogĂłlny poniewaĹź, nie ma sensu zakĹadaÄ odzielnych tematĂłw dla kaĹźdego pojazdu lub skĹadĂłw. BudujÄ modele kolejowe i nie tylko, w skali 1/250. Mam juĹź doĹÄ sporÄ
kolekcjÄ, zaczynaĹem za dzieciaka od 1/25, krĂłtko 1/87 by juz ostatecznie poprzestaÄ na skali obecnej. GĹĂłwny powĂłd, to brak miejsca, mieszkanie w bloku. BÄdÄ tutaj zamieszczaĹ foty wraz z opisami. Jestem osobÄ
niestety posiadajÄ
cÄ
maĹo wolnego czasu na hobby, wiÄc i buduje pojazdy zabierajÄ
ce niewiele roboczogodzin. W swoich pracach idÄ na kompromisy ale staram siÄ zachowaÄ szczegĂłĹowoĹÄ i klimat pojazdĂłw i dioram. Jestem fanem kolejek 1000mm, ale inne tematy teĹź chce mieÄ w mieszkaniu na pĂłĹce, miedzy innymi autobusy komunikacji miejskiej z mojego miasta. Na poczatek dioramka kolei torfowej.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2019, 02:13:52 wysłane przez sinyou135 »
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #1 : 13 Marca 2019, 09:35:00 » |
0
|
WidzÄ na dolnym zdjÄciu, Ĺźe zajmowaĹeĹ siÄ rĂłwnieĹź architekturÄ
. MĂłgĹbyĹ przybliĹźyÄ nico swĂłj warsztat warsztat, jeĹli chodzi o budynki?
|
|
|
|
|
|
PRĂĹť / ĹAD
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #2 : 13 Marca 2019, 10:38:35 » |
0
|
Ile toto ma rozstawu szyn w takiej skali? 600 ->2,5mm, 1000 -> 4mm?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
MĹotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 13 Marca 2019, 19:40:49 » |
+2
|
Rozstawy szyn sÄ
wedĹug skali, czyli 1000mm to 4 mm. Te budynki to brama sĹupska, niestety dopiero zauwaĹźyĹem teraz jak przeskalowaĹem okna kamienicy. Ale to siÄ poprawi, bedzie wiÄcej piÄter. Tramwaje sÄ
wykonane na podstawie rysunkĂłw z ksiÄ
Ĺźki. Jeden to typ ''Cieszyn'' z Ĺodzi, skĹad obok to pierwsze sĹupskie z lirowymi odbierakami.
|
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
MĹotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 17 Marca 2019, 18:36:22 » |
+1
|
SkĹad cystern MON, na dole towos z lxd2 i wagonem opolskim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #5 : 18 Marca 2019, 09:15:28 » |
0
|
Przy takiej skali to chyba nawet druk 3D by nie wyrobiĹ, chociaĹź, taki lepszej rozdzielczoĹci to moĹźe i daĹ by radÄ. A tory to moĹźna zrobiÄ trawione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #6 : 18 Marca 2019, 17:12:00 » |
0
|
WidzÄ, Ĺźe dobra drukarka to podstawa. Mam masÄ pytaĹ: - Te wagony to coĹ a'la warsztaty GostyĹskiego, a towos przypomina 2W. - Czy ĹwiatĹa to nie czasem odciÄte plasterki kabla? MoĹźe lepiej zrobiÄ krÄ
Ĺźki z kartonu ĹciÄtÄ
igĹÄ
od strzykawki 0,5 mm? - Jak zrobiĹeĹ koĹa w Napoleonie? - PokaĹźesz te wagony w czarnym pudeĹku w poĹowy XIX wieku? - Statki w butelkach pet. Tutaj juĹź zupeĹnie odpĹynÄ
ĹeĹ... Twoje prace sÄ
naprawdÄ kapitalne!
|
|
|
|
|
|
PRĂĹť / ĹAD
|
|
|
sinyou135
MĹotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 18 Marca 2019, 21:23:48 » |
+1
|
WÄglary to typowe 1000mm, pewnie goerlitz lub HAVA, opolski to wagon z koszaliĹskiej na skasowanym Beuchelt. Tak to cieniutki kabelek. Masz na mysli Neoplana, obok jest DAB, opony to rurki od butelek z dozownikiem, jako piasta tylna obciÄty kabelek, felga z przodu tez kabel ale szerszy, koĹpak DABa, to kawaĹek folii do pieczenia, wyciÄty wykrojnikiem. PaĹÄtaĹy mi siÄ latami te okrÄty, wiÄÄ postanowiĹem je jakoĹ zabudowaÄ.
|
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
MĹotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 29 Czerwca 2019, 12:56:00 » |
+2
|
Diorama stacji Gorzkowice, w trakcie budowy, wls40 ze skĹadem cystern z melasÄ
. PociÄ
g porusza siÄ po wydzielonej nitce torĂłw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #9 : 01 Lipca 2019, 10:22:49 » |
0
|
Jak to jest technicznie zrobione Ĺźe pociÄ
g siÄ "porusza"? Magnes na pasku zÄbatym pod spodem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
MĹotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #10 : 02 Lipca 2019, 21:55:28 » |
0
|
MiaĹem taki pomysĹ,ale z powodu iĹź to mĂłj pierwszy taki projekt, zrobiĹem proĹciej. Wagony i lokomotywka sa w poĹowie swojej dĹugosci osadzone na szpilce przyklejonej do paska zebatego. Nie mam jeszcze pomysĹu jak wykonaÄ napÄd na magnesy, a przydaĹo by sie bo mam teĹź miniatury autobusĂłw. Z dioram statycznych, mam jeszcze lxd2 z ostatnik pociÄ
giem do Bobolic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #11 : 02 Lipca 2019, 22:18:08 » |
0
|
Czyli te "obrotnice" z pudeĹek po pĹytach CD to nie zalÄ
Ĺźki budynkĂłw lokomotywowni wachlarzowej, tylko ukĹad zawracania taĹmy napÄdowej?
|
|
|
|
|
|
Na peronie zostaĹo wszystko to CiÄ mÄczy. PatrzÄ
c z kabiny FAURa* Ĺwiat wydaje siÄ lepszy.
*) tu moĹźna wstawiÄ kaĹźdÄ
seriÄ lokomotywy.
|
|
|
sinyou135
MĹotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #12 : 03 Lipca 2019, 00:56:52 » |
0
|
DokĹadnie, ukĹad posiada tylko 2 koĹa zÄbate, w tym jedno z korbkÄ
. Pasek jest ukryty we wnÄce pomiedzy szynami z ĹźyĹki do naszyjnikĂłw. PozostaĹa czÄsÄ paska zÄbatego zakrÄca, w tych Ĺukach i ukrywa siÄ pod trawÄ
, ukĹad mimo Ĺźe prymitywny dziaĹa bardzo gĹadko i jak dla tej wielkoĹci dioramy sprawdza siÄ, oczywiĹcie ogranicza to zabawÄ do pojedynczej nitki toru. Zaleta proste i tanie w budowie oraz namiastka ruchu. a nie tylko statyczny model.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|