AXEL
|
 |
« : 15 Maja 2006, 19:36:18 » |
+1
|
Wobec sytuacji jaka zapanowała na SKW i planów dalszej działalności FPKW jako operatora chciałbym przedstawić stanowisko wolontariuszy działających na Starachowickiej Kolei Wąskotorowej.
Otóż, po wspólnych ustaleniach telefonicznych, wszyscy stwierdziliśmy, że w przypadku gdyby (na wielkie nieszczęście SKW) FPKW pozostała jako operator na Linii Starachowickiej Kolei Wąskotorowej my, tzn:
Rafał Osiewicz (AXEL) Marcin Rogoziński (Rogoz) Marcin Bednarczyk (emibe) Marcin Przybysz Andrzej Kalitowski (Kalito) Andrzej Cygan Przemek Burek (iłża.info)
Nie będziemy w ŻADEN sposób pomagać FPKW w prowadzeniu ruchu czy odbudowie i naprawach linii SKW.
Jeśli ktoś ma ochotę podpisać się pod powyższym lub wypisać proszę bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 15 Maja 2006, 20:09:55 » |
0
|
Ze smutkiem dodaję, że oznacza to CAŁKOWITY BRAK JAKICHKOLWIEK pracowników, którzy robili cokolwiek na SKW w miarę regularnie. Nie obrażając wolontariuszy, którzy pracowali przy odbudowie SKW dorywczo, oczywiście.
Brak sprzętu do oprysków, do koszenia trawy, brak obsługi pociągów (jak poradzi sobie SAM maszynista? I co na to przepisy? Bo zatrudnienie kogokowliek na SKW przez fundację można między bajki włożyć, brak opieki nad przystankiem (zbudowanym przez wolontariuszy) w Lipiu, brak regularnych prac przy naprawie torowiska, brak plakatów reklamowych, mapek, ulotek, wszytskiego tego, dzieki czemu SKW jakoś sobie radziła w sezonie.
Pozostanie przyjeżdżający raz ma dwa miesiące prezes FPKW - powodzenia.
Aha, tak przy okazji - dzienie odbieram do dwóch telefonów z zapytaniem czy można wynając kolejkę, lub czy w niedzielę pojedzie. Kończą mi się argumenty "lokomotywa w naprawie"
Poza tym, nieśmiało proponuję, mimo wszytsko, przenieść temat na wątek ogólnodostępny. Żeby była jasność.
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #2 : 15 Maja 2006, 20:25:44 » |
0
|
Podpisuje sie pod powyzszym. Niestety Pawel chyba w calosci zamieszania zapomnial, ze to wolontariusze stanowia te kolej.
Oswiadczam, ze gdy FPKW bedzie nadal operatorem SKW ja definitywnie przestaje sie tam jakkolwiek udzielac. (co glupio brzmi, bo i tak perspektyw na moje udzielanie poki co wlasciwie nie ma).
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #3 : 15 Maja 2006, 20:40:19 » |
0
|
Mam skromną nadzieję, że Wy, Wyżej Podpisani Bracia w Wierze w Wąski Tor nie będziecie w ŻADEN sposób również PRZESZKADZAĆ... ...FPKW w prowadzeniu ruchu czy odbudowie i naprawach linii SKW Ufam, że jesteśmy poważnymi ludźmi, którzy odwalili kawał na prawdę dobrej roboty i nikomu z Nas nie przyjdzie do głowy tego sabotować. Powtórka z Rud Raciborskich i "młody Gierucki" w Starachowicach to by była ogólnopolska porażka idei wolontariatu. I wtedy dopiero "fociści przyrośnięci do p.m.k" będą mogli na Nas patrzeć z szyderczym uśmieszkiem i pogardą. Świadomie napisałem "jesteśmy", bo choć ja się na pewno nie podpiszę pod tym oświadczeniem, nie znaczy to, że nie liczą się wspólnie przegadane i przepracowane chwile, że nie liczy się karton wina na drugą rocznicę kolejki, nie liczą się znajomości, które zawarłem dzięki działalności w Starachowicach. Szanuję Wasz wybór, i liczę, że moja decyzja także zostanie uszanowana. Po prostu moja "miłość do ciasnego toru" jest zbyt emocjonalna, żeby mogła się unosić ambicjami... I szczerze ufam, że są wśród Nas również tacy, co czują podobnie, i zachowanie "ciasnego toru" jest dla nich ważniejsze, niż osobiste urazy czy nieporozumienia.
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #4 : 15 Maja 2006, 20:57:14 » |
0
|
KLAN pozostaje na SKW
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #5 : 15 Maja 2006, 21:54:29 » |
0
|
Ja narazie pozostaje neutralny dlatego ze przez ten konflikt zostałem z małym problemem. Chodzi o to ze grupka ludzi (slusarz, tokarz, oraz osoba prowadzaca punkt złomu który zaopatruje mnie w bezpłatne materiały) którzy pomagali i pomagają mi przy remoncie zwrotników i nie tylko chcą sie ze mną wybrac pod koniec czerwca lub w połowie do Starachowic i do Iłży by zobaczyc w jakiej wierze działam. Na ten moment to nie mam sie czym pochwalic skoro wolontariusze znikają  I co ja im powiem :?: 
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
ilza.info
|
 |
« Odpowiedz #6 : 15 Maja 2006, 22:12:41 » |
0
|
Ja również podpisuję się pod powyższym. Tyle, już nie mam sił pisać dlaczego...przecież to dokładnie widać... Przemek Burek
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #7 : 15 Maja 2006, 22:18:46 » |
0
|
Zaznaczam niniejszym, ze prosze w tym watku nie prac brudow, tylko wpisywac konkretne deklaracje tak/nie. To jest forum publiczne i prosze sie nie przepychac. Chodzi tylko o to, zeby wszystkie strony wiedzialy z czym sie wiaze podpisanie/niepodpisanie umowy z FPKW. Tak wiec prosze o wypowiedzi tylko zainteresowane strony zamieszczone w poscie na samej gorze.
pzdr
|
|
|
|
|
|
|
DD
Nowicjusz

Długość toru:: 18 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 16 Maja 2006, 07:39:25 » |
0
|
Nie zamierzam dyskutować ze stanowiskiem zaprezentowanym na forum. Uważam jednak, że nie obrazicie się na kolejkę. Osobiście bardzo proszę Was o udział w spotkaniu, które planujemy po Jarmarku u Starzecha. Spotkanie to odbędzie się w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach. Myślę, że wtedy poczynimy ustalenia co do dalszej współpracy.
|
|
|
|
Dariusz Dąbrowski
|
|
|
MaciejPrekurat
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : 16 Maja 2006, 12:43:45 » |
0
|
CHOLENDER!!
Nie cierpie takich sytuacji, jak MK z jednej organizacji się kłócą o niewiadomo (przynajmiej mi) co! SKW to bardzo fajna kolejka, uratowana przez FPKW i bardzo nie chciał bym, aby obróciła się w taką ruinę jak kolej koszalińska lub nasielska.
Pogódźcie się na Boga!
|
|
|
|
|
|
|
emcebob
|
 |
« Odpowiedz #10 : 16 Maja 2006, 14:41:49 » |
0
|
CHOLENDER!!
Nie cierpie takich sytuacji, jak MK z jednej organizacji się kłócą o niewiadomo (przynajmiej mi) co! SKW to bardzo fajna kolejka, uratowana przez FPKW i bardzo nie chciał bym, aby obróciła się w taką ruinę jak kolej koszalińska lub nasielska.
Pogódźcie się na Boga! No właśnie widać że nie wiadomo Ci o co mamy pretensje do FPKW. To nie FPKW uratowała SKW tylko ludzie, a teraz fundacja żąda tabor od powiatu za to czego nie zrobiła. Nie zdenerwowałbyś się?
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #11 : 16 Maja 2006, 15:13:32 » |
0
|
Prosilem o nie robienie znowu publicznej przepierki. Last warning.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 16 Maja 2006, 16:23:28 » |
0
|
Nie zamierzam dyskutować ze stanowiskiem zaprezentowanym na forum. Uważam jednak, że nie obrazicie się na kolejkę. Osobiście bardzo proszę Was o udział w spotkaniu, które planujemy po Jarmarku u Starzecha. Spotkanie to odbędzie się w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach. Myślę, że wtedy poczynimy ustalenia co do dalszej współpracy. Nasze działanie zostało podjęte TYLKO I WYŁACZNIE dla dobra Starachowickiej Kolei Wąskotorowej. Jak najbardziej czekamy na konstruktywne rozwiązania, a wszelkie podejrzenia o możliwe sabotowanie jakichkolwiek działań mających na względzie dobro SKW (Piottrze, jak mogła taka myśl narodzić się w Twej głowie?), można potraktować jako niepoważne. Proszę o pozytywne (mimo przykrego wydźwięku naszej decyzji) rozumienie naszych INTENCJI. Marcin Przybysz
|
|
|
|
|
|
|
emibe
|
 |
« Odpowiedz #13 : 16 Maja 2006, 16:23:41 » |
0
|
Żeby było jasne dla osób zaglądających tu po raz pierwszy i nie wtajemniczonych dlaczego to zrobiliśmy. Żeby uciąć wszelkie spekulacje i komentarze. Kolejne problemy - jeżeli będzie trzeba - rozwiążemy we własnym gronie i dziękujemy za wszystkie dobre rady co powinniśmy zrobić. No właśnie widać że nie wiadomo Ci o co mamy pretensje do FPKW. To nie FPKW uratowała SKW tylko ludzie...
Ludzie, którzy działali - jako wolontariusze FPKW. W skrócie: wg naszej oceny bezład organizacyjny poszedł "od góry" - zarządu Fundacji. Prace były organizowane przez samych wolontariuszy, bez pomocy specjalistów od ratowania kolejek. Na zorganizowane prace i działania - a nie mające nijak się do wcześniejszych obietnic (i nie chodzi o umowy, bo w ich nierealność nie wątpiliśmy) - przez zarządającego SKW (lub z jego udziałem) czekaliśmy ponad pół roku. Wolontariusze czuli się coraz bardziej odosobnieni w swoich działaniach, przez co fundacja nie zaskarbiała sobie ich sympatii. I tak sobie czas płynął do kolejnego sezonu (a ten sam czas miał wpływ na przekazywanie majątku SKW na rzecz FPKW zgodnie z umową z włascicielem - Powiatem). Szala goryczy SKW została przechylona, kiedy odczytaliśmy, że Fundacja jest dobrej woli, w przeciwieństwie (w domyśle) do Powiatu (stanowiska są dostępne w internecie), w obronie którego staneliśmy w swoistej obronie. Ogólnie jest taka obecnie sytuacja. Oczywiście, zdania każdego z nas różnią się szczegółami. Podczas narastania sporu, odczuliśmy, że Zarząd problemami - w końcu wyciągnietymi (przez siebie z resztą) na światło dzienne niezbyt się przejął - jak na opiekuna (samej kolejki i opiekuna wolontariuszy pod jej szyldem pracujących) przystało. Poza tym - w przypadku dalszego operatorstwa Fundacji - dostaliśmy propozycję by nie pokazywać się na SKW (to dla tych z resztkami honoru) lub się nie włączać w działania fundacji w tym sezonie. I dodam, że wszyscy byliśmy pełni szacunku i podziwu dla działań i poświęcenia Fundacji, a przede wszystkim jej Prezesa, Pawła Szweda. Kiedy były regularne spotkania na wąskom torze, kiedy był start kolejki i pierszy sezon. Identyfikowaliśmy się z Fundacją. Nie raz mieliśmy za złe wszystkim tym, którzy choć trochę krytykowali FPKW. Nie wspominając o władzach samorządowych. Naprawdę, trzeba było dużo zrobić by nasze zdanie tak się zmieniło... Prawda?
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Szwed
Czytelnik
Długość toru:: 8 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 16 Maja 2006, 18:12:50 » |
0
|
Ze strony Fundacji można pobrać ustalenia ze spotkania przedstawicieli Powiatu Starachowickiego z Zarządem FPKW. Link do dokumentu poniżej : http://fpkw.pl/obrazki/Informacja_SKW.pdfPaweł Szwed
|
|
|
|
|
|
|
emcebob
|
 |
« Odpowiedz #15 : 18 Maja 2006, 18:36:36 » |
0
|
Chciałem powiedzieć, że na razie będę się zajmował kursowaniem drezyny na odcinku iłżeckim i drobnymi pracami umożliwiającymi to kursowanie. Czy współpraca będzie szersza - tego nie wiem, czas pokaże..
|
|
|
|
|
|
|
maszynista
Czytelnik
Długość toru:: 8 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 22 Maja 2006, 08:36:03 » |
0
|
Drodzy koledzy..czytajac wasze wypowiedzi nie bardzo wiem o co w tym całym sporze chodzi..moze znalazł by sie jeden odważny ,który okresli sie konkretnie o co chodzi ..poza rzadzeniem na SKW... bo prezesa to My juz mamy...uważam , że niektórzy błędnie interpretują działanie wolontariatu... z powazaniem Maszynista..
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : 22 Maja 2006, 09:11:15 » |
0
|
Powiem Ci jedno - nikt z nas nigdy nie myślał o "rządzeniu" - nie chodzi na pewno o to.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #18 : 22 Maja 2006, 23:21:00 » |
+1
|
Chodzi o to że WSZYSCY mamy dośc olewczego stosunku FPKW do Kolejki (Andrzej T i Zajfert mają Rogów, Paweł ma Pionki a Starachowica jakoś też mają tyle że troche poniżej pasa z tyłu). Dość mamy proszenia o cokolwiek, dość "nieobecności usprawiedliwionych castingiem" Pawła jak trzeba by był, dość słuchania co "trzeba" zrobić, dość wreszcie mamy rządów kogoś kto nie ma szans najmniejszych na odbudowę lini.
A już na pewno dość mamy kłamstw, obietnic bez pokrycia, niezwracanych długów, oszczerstw wobec nas i powiatu...
Tylko sprawa honorowego odejścia z SKW jakoś naszej ulubionej OPP sie gdzieś zapodziała i pomimo wszystkich tych bzdur i kłamstw jakie nawypisywali na Powiat (oh jaki on niedobry, przez niego sie sezon nie zaczął !!!) postanowili jednak skruszeni zacząć jeździć... Nikt nie miał odwagi po męsku się rozstać. O to chodzi...
|
|
|
|
|
|
|
atajchert
Nowicjusz

Długość toru:: 23 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #19 : 23 Maja 2006, 07:21:49 » |
0
|
Fundacja porozumiala sie z Powiatem a wszyscy zainteresowani mogą przeczytac nasze (Powiatu i fundacji) wspolne stanowisko na http://www.fpkw.pl/obrazki/Informacja_SKW.pdf (lub przez www.fpkw.pl zakladka Starachowice / Aktualnosci) Powyzsze ataki sa tylko przykladem zapiekłej złości z tego powodu. pozdrawiam a
|
|
|
|
|
|
|
|