Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Października 2024, 15:43:37 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wrocławska KD  (Przeczytany 176524 razy)
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 09 Lutego 2009, 22:36:56 »
0

W ferie, w czasie podróży tramwajem linii 74 na Osobowice, zatrzymałem się na Placu Staszica, by zerknąć na dawny Wrocław Główny Wąskotorowy (adres: Wrocław, pl. Staszica 2A).
Zachowany kawałek toru wygląda (póki co) dość przyzwoicie:

Interesuje mnie natomiast widoczna na tym zdjęciu bruzda, zaczynająca się  przy końcu lewej szyny i idąca w stronę dworca wąskotorowego (po po niedługim czasie pojawia się także przy niej druga - "od drugiej szyny" - jednak jest ona dużo krótsza) (kończąca się jednak zaraz za wejściem na teren, gdzie teraz parkują samochody a gdzie kiedyś było torowisko i rozjazdy Wrocławia Głównego Wąsk.). Ktoś to zrobił celowo, czy to jakiś efekt pracy drogowców (nie może być to"wyłażenie szyny spod asfaltu", bo szyna została przecież odcięta)?...

EDIT: Bruzda, nie "brudna".

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
OnlyBreslau
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #21 : 09 Lutego 2009, 23:03:52 »
0

Mam takie pytanko dlaczego te szyny są szynami tramwajowymi(chodzi mi o profil)

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 10 Lutego 2009, 00:44:41 »
0

Zapewne dlatego ze przecinają w tym miejscu drogę.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
marcin sds
Mechanik
Długość toru:: 152 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 10 Lutego 2009, 11:47:36 »
0

Cytat: "OnlyBreslau"
Mam takie pytanko dlaczego te szyny są szynami tramwajowymi(chodzi mi o profil)

A od tej stacji az za Most Osobowicki tory kolejki były w splocie z torami tramwajowymi.
Juras XR4Ti
Młotkowy
**
Długość toru:: 103 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 10 Lutego 2009, 18:07:58 »
0

Bogiem a prawdą (mogę sie mylić) ale ja jeszcze nie widziałem na wąskim szyn tramwajowych.
 pozdrawiam - Juras
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 10 Lutego 2009, 18:21:23 »
0

Na Mławskiej są w przejeździe z DK

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 10 Lutego 2009, 23:29:18 »
0

Cytat: "Juras XR4Ti"
Bogiem a prawdą (mogę sie mylić) ale ja jeszcze nie widziałem na wąskim szyn tramwajowych.
 pozdrawiam - Juras

A tramwaj wąskotorowy widziałeś? Są w Łodzi, w Elblągu (1000mm) a na Górnym Śląsku były szerokości 785mm.
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 11 Lutego 2009, 12:32:27 »
0

Cytat: "marcin sds"
A tramwaj wąskotorowy widziałeś? Są w Łodzi, w Elblągu (1000mm)

Koledze chyba chodzi o szyny tramwajowe zastosowane na sieciach wąskotorowych, ale nie tramwajowych (tzn. które od początku działalności były systemami tramwajowymi); więc Elbląg bym wykluczył. Co do Górnego Śląska bym się zgodził, i co do Łodzi w zasadzie też (przed ŁWEKD kursowały tam pociągi).
Cytat: "andrzej2110"
Zapewne dlatego ze przecinają w tym miejscu drogę.

I pewnie także dlatego, że tory ułożone z tych szyn nie były jakimiś torami bocznicowymi, tylko stacyjnymi, a do Trzebnicy raczej pojedyncze wagony nie jeździły.
Cytat: "marcin sds"
A od tej stacji az za Most Osobowicki tory kolejki były w splocie z torami tramwajowymi.

No i trudno wyobrazić sobie, że szyny w splocie będą o różnych profilach (przynajmniej o profilach dość znacznie różniących się od siebie).
Cytat: "andrzej2110"
Na Mławskiej są w przejeździe z DK

Zresztą tak jak cały przejazd.

A co do Wrocławia Towarowego - znajdują się tam dwie hale, z których jedna została przerobiona na jakiś kościół chyba. Co się tam mieściło za czasów wąskotorówki? Warsztaty, wagonówka?...

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 30 Kwietnia 2009, 00:02:02 »
0

No i konec :neutral: Choć może nie całkiem...
www.kleinbahn.pl/reaktywacja
Cytat: Głos Milicza - 08.04.2009
po trasie dawnej kolejki ze Sułowa do Milicza powstanie ścieżka rowerowa; w Miliczu prezentowana będzie plenerowa ekspozycja taboru kolejki wąskotorowej (wagony, parowóz, spalinowy szynobus),
:shock: To WrKD onegdaj szynobusy eksploatowała? :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2011, 22:50:25 wysłane przez PAFAWAG » Zapisane

Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #29 : 30 Kwietnia 2009, 07:35:21 »
0

Wiesz, ja sobie tylko przypomnę,jak w Wolsztynie kiedyś słyszałem mamę mówiącą do dziecka:"A tu masz taki inny parowóz" na widok naszej SU45-220  :cool:

marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 30 Kwietnia 2009, 19:36:39 »
0

Niedługo rozpocznie się remont drogi krajowej nr 5 na odcinku Wrocław - Trzebnica. W związku z tym znikną ślady po kolejce która biegła wzdłuż szosy. Dziś w okolicy przyszłego skrzyżowania "piątki" z jedną z obwodnic widziałem przewrócony słupek hektometrowy z dawnej kolejki. Ci którzy chcą "obfocić" resztki Wrocławskiej KD niech się spieszą. A co do kolei w Trzebnicy, to niebawem wróci ale torem normalnym. Widziałem dziś zaawansowanie prac rewitalizacyjnych w okolicy Siedlca Trzebnickiego. Tor z wymienionymi podkładami leży bez podsypki, remontowany jest również w Siedlcu tor dodatkowy i rozjazdy. Trzymajmy kciuki za inicjatywę Kolei Dolnośląskich S.A. Oby tak dalej...
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 03 Maja 2009, 00:31:08 »
0

Co do kolei normalnej do Trzebnicy, to remontowana jest cala linia. Zerwano tor i polozono go od nowa, przywrocenie ruchu pociagow planowane jest na wrzesien. Kursowac beda wagony motorowe Kolei Dolnoslaskich.
Helek
Młotkowy
**
Długość toru:: 146 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 30 Czerwca 2009, 20:53:35 »
0

Fotka znaleziona w necie, rzekomo z wrocławskiej KD. Jaka to stacyjka, nie wiem? Może ktoś ma jakiś pomysł.

A tak przy okazji. Zawsze się zastanawiałem czy na Różance ostały się jakieś ślady wąskiego. I ot, proszę

http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=2005&okno=galeria&zakres=-1&od=0&do=0&photoid=43085

http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=2005&okno=galeria&zakres=-1&od=0&do=0&photoid=43086

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 409 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 01 Lipca 2009, 07:02:33 »
0

To zdjęcie było juz gdzieś publikowane, tylko w tej chwili nie pomnę gdzie. Wedle opisu to Sulmierzyce.
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1483 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #34 : 02 Lipca 2009, 21:54:57 »
0

Na wagonach sprzęgi lejkowe. To by się zgadzało że Wrocławska

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 02 Listopada 2009, 20:57:35 »
0

Zna ktoś może adres budynku stacyjnego w Prusicach (ulica chyba Wrocławska albo Żmigrodzka...)?

marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 03 Listopada 2009, 09:24:19 »
0

Stacja tzn układ torowy był w takim klinie między ulicami Kolejową i Kaszycką. Tor kolejki w stronę Przedkowic szedł prawą stroną ulicy Kolejowej a budynek był po stronie lewej.
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 23 Listopada 2009, 09:43:11 »
0

Jak wyglądało zawieszenie ruchu na WrKD, kursowanie zawieszono jednego dnia na całej sieci 331/331a czy też wyłączano z ruchu odcinek po odcinku (gdzieś w necie się spotkałem z taką informacją)?

Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 23 Listopada 2009, 09:55:28 »
0

Cytat: "PAFAWAG"
Jak wyglądało zawieszenie ruchu na WrKD, kursowanie zawieszono jednego dnia na całej sieci 331/331a czy też wyłączano z ruchu odcinek po odcinku (gdzieś w necie się spotkałem z taką informacją)?

Informacja błędna. 14.09.1991 obsłużono wszystkie pociągi wg rozkładu (czyli 331 i 331a), w międzyczasie o 15 zrobiono małą fetę na stacji w Miliczu. Odwołano tylko ostatni poc z Milicza do Sulmierzyc, który wg rozkładu miałby tam nocować a wag.mot.(MBxd1-204), który miał go obsłużyć późną nocą wrócił z Milicza do Trzebnicy. Wagon MBxd1-203 obsługujący drugi obieg normalnie skończył służbę w Trzebnicy, zgodnie z rozkładem. Następnego dnia (w niedz.) ruchu już nie prowadzono.
pozdr M
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 30 Stycznia 2010, 11:04:41 »
0

Nie wiem czy ten filmik już tutaj był ale jest zacny i komentarze ciekawe.
Małe | Duże

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!