Kolego posener, wiesz coś może na temat tych wagonów
Ogrodzony teren na którym znajduje się tabor KMK należy do Zarządu Zieleni Miejskiej w Poznaniu.
W zeszłym roku jako (jeszcze wówczas) pracownik MPK P-ń prowadziłem rozmowy z Zielenią na temat dalszej dzierżawy terenu. Był plan, żeby na ten teren doprowadzić bocznicę umożliwiającą wjazd i wyjazd taboru klubowego, gdyż szopa Maltanki jest dla niego za ciasna. Niestety Zarząd MPK nie poszedł "za ciosem" i pomysł jest tylko na razie pomysłem.
Piszę niestety, ponieważ co chwilę słyszę o przepełnieniu w weekendy pociągów na kolejce i jeżdżeniu poza rozkładem jazdy, gdyż kolej posiada tylko 6 małych dziecięcych wagoników, a porządny pojemny tabor stoi za płotem i rdzewieje.
Na wspomnianym terenie znajdują się:
- wagon osobowy - z pomostami - po pełnym remoncie wykonanym na 30-lecie Maltanki (łącznie z wnętrzem), - ex Jarocińska KD
- wagon osobowy - typ ZNTK Ostrów (przebudowa w latach 60-tych) - poprawcie mnie jak to był inny ZNTK co robił takie "obłe" pudła - ex Jarocińska KD
- 2 wagony kryte - 4 osie - ex Jarocińska KD
- 1 mała węglarka, 1 duża węglarka - 4 osie - ex Jarocińska KD,
- drezyna mała - 2 osiowa ex Opalenicka KD - czynna
- drezyna duża - 2 osiowa ex Jarocińska KD - czynna
- wagon cysterna - przerobiony z platformy - czynny
- wagon kryty - warsztatowy z piecem (koza) - czynny po remoncie.
Do tego dużo rozjazdów i szyn z Witaszyc i kolejki leśnej w Trzcielu.
Jest też obrotnica z Witaszyc, na której niegdyś był obracany Ryjek.
Żeby tam wejść - brama od ul. Świętojańskiej można się zaanonsować u portiera (jak akurat będzie), i powiedzieć że jest się MK i chce się trochę pofoczyć.
Zarząd Zieleni Miejskiej pozostałą część terenu dzierżawi prywatnej firmie, zajmującej się utrzymaniem zieleni wokół Malty, stąd kręci się tam trochę ludzi (tam składowane są materiały no i sprzęt - traktory, przyczepy itd).
Jak chcesz to możemy się kiedyś umówić na wejście razem.
A skoro piszesz to kiedy ten przejazd dla MK na Gnieźnieńskiej KD.