Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 07:20:25 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace wakacje 2008  (Przeczytany 75837 razy)
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #60 : 05 Września 2008, 21:08:59 »
0

Ech te rebusy, ja stary jestem i nie na moją głowę łamańce kilkujęzyczne. Do dziś byłem przekonany, że przyjechałeś do nas z Wrocławia...
A ta wls'ka jeszcze w zeszłym roku stała pod cegielnią, wraz z takim jednym cudakiem z silnikiem od malucha i kolebami. Na złomie wylądowała, mówisz, szkoda. Ktoś jest psem ogrodnika -puścił na złom (max 1 zł za kilo?)  a nie chciał sprzedać w podobnej cenie na kolejkę....
Czy mogę Ci nadać bojowe zadanie: zadaj pytanie o możliwość demontażu paru istotnych części, i o cenę za złom staroużyteczny.

Dobra, wracamy do głównego wątku. Wciąż nie mam kabelka, w aparacie kilkadziesiąt zdjęć: Ogon z Sergiuszem jest kilkadziesiąt metrów dalej, koparka przygotowała wjazd do "trójki" i wzmocniła nadwątlone starotorze, jutro rano reszta szyn ląduje na platformie i jedzie na miejsce montażu.

OnlyBreslau
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #61 : 06 Września 2008, 09:45:44 »
0

hmmm... no dobra jak będe w Inowrocławiu to podskocze do tego faceta co ją ma i się zapytam. W okolicach inowrocławia dużo tego stoi nie używanych na bocznicach cukrowni i złomach więc może i by dało rade coś załatwić  :cool:

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #62 : 06 Września 2008, 17:12:14 »
0

U mnie sie spaprały plany wyjazdowe na Hel. Mam nadzieje że nadrobimy w październiku albo jeszcze pod koniec września. Póki co czekam na fotorelację

Inowrocław to Ty Co???  :shock:
OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #63 : 06 Września 2008, 20:13:50 »
0

no dokładnie jak ty to poznałeś  :lol: jutro jade na poszukiwania lokomotyw na złomach i zobaczyć linie Psie Pole - Trzebnica  :razz:

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #64 : 06 Września 2008, 20:54:29 »
0

Jak to jak?

Leser jest jeden :mrgreen:
OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #65 : 07 Września 2008, 18:13:56 »
0

ale jaki  :cool:  2 takiego lesera nie ma PS axel ta linia psie pole-trzebnica to masakra jakaś jest !! dziś tam śruby rękoma wyciągałem!!  :twisted:

za tydzień będe u faceta od tej WLS i zobacze co da rade  :smile:

Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #66 : 07 Września 2008, 20:03:12 »
0

Cytat: "OnlyBreslau"
a linia psie pole-trzebnica to masakra jakaś jest !! dziś tam śruby rękoma wyciągałem

To je kochany zmagazynuj w odpowiednim miejscu, przywieź na Hel, a w nagrodę my Cię nie zadenuncjujemy, że sprowadziłeś niebezpieczeństwo katastrofy w ruchu lądowym...

A poważnie to za parę dni przetarg na kompleksowy remont (de facto odbudowę) linii trzebnickiej powinien być rozstrzygnięty. Zamawiającym jest samorząd, nie żadne PKP.

Koniec offtopów (od Trzebnicy jest np dział "tor szerszy niż wąski", polecam umieszczanie tematów tam gdzie ich miejsce) - za chwilkę wrzucam hurtem zdjęcia z Helu.

OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #67 : 07 Września 2008, 20:21:15 »
0

no spoko  :mrgreen: a właśnie jak tam postępny na HELU?

Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #68 : 07 Września 2008, 20:50:37 »
0

Tadaram! Długo oczekiwane, warte obejrzenia, fotki z rewelacyjnych prac rewelacyjnych wolontariuszy, czyli 75% pracy włożonej to Ogoniasty (!)

Przybyłem z rana pierwszego września, zastając ekipę rogowską przy zabezpieczaniu kolejowej część betonowanego właśnie przejazdu na torze wystawowym.

Po czym udałem się na uroczystości upamiętniające wybuch II wojny światowej

Kwiaty pod pomnikiem Obrońców Helu składa delegacja Muzeum Obrony Wybrzeża

Szybki powrót na tory, ekipa w tym czasie przemieściła się w miejsce zwane "w połowie pierwszego zakrętu"

Następnego dnia prace posunęły się znacznie dalej, a na miejsce przybyła platforma załadowana do granic ładowności (nawet nieco powyżej owych) ładunkiem szyn

Nie posiadam niestety fotek obrazujących technikę transportu na miejsce przeznaczenia (Kasia, Phinek? Wasz aparat chyba zawiera takie?)

Wózek torowy jako koleba

... oraz jako platforma

Ostania sekunda przed katastrofą...  Prędkość wózka jakieś 15km/h .... Marny byłby ze mnie anioł stróż - nie ostrzegłem .... TAKA katastrofa to poezja ....   :twisted:

Ładujemy kolejną partię szyn na platformę

Dzień później na pomoc Ciasteczkowemu Potworowi przybywa ... Potwór Szynowy....

A wtedy prace nabierają rozpędu

Szyny lądują w zasadzie na całym ułożonym z podkładów odcinku

I pozostaje jedynie przykręcenie łubek (tam gdzie można, gdzie chociaż jedna z szyn ma otwory - bo reszta to październik)

Ogonowóz w akcji...

Krótki przegląd prac z ostatniego tygodnia. "Pierwszy zakręt" :

"Między pierwszym a drugim zakrętem"

"Drugi (i ostatni) zakręt"

Widok z końca trasy na wykonane prace:

Krótkie podsumowanie: przez 32 dni pracy Ogona,  + ekipy "przede wszystkim rogowskiej" + ekipy "pierwotnie starachowickiej, obecnie uniwersalnej" + OnlyLesera , (a także moim incydentalnym, efemerycznym udziale) położyliśmy nieco ponad 200 metrów torów, zabezpieczyliśmy obydwa przejazdy na terenie MOW, położyliśmy podkłady na pozostałych 100 metrach, rozpoczęliśmy remont obu lokomotyw, które od przyszłego sezonu będą woziły turystów między obiektami Muzeum.

... i nawet Kapral nie zdołał nam zbytnio przeszkodzić ...

Kolejna edycja prac (domek już zarezerwowany) to końcówka września - początek października. Wstępnie, ZTCW piszą się obie wyżej wymienione ekipy (hę?) , a także Marek z Czarnej Białostockiej (od dziś pracującym samotnie przez kolejny tydzień)

OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #69 : 08 Września 2008, 07:12:17 »
0

nie no widać postępny  :cool:  no i wzmianka o mnie  :oops:

Phinek
Gość
« Odpowiedz #70 : 09 Września 2008, 02:29:49 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:01:14 wysłane przez Phinek » Zapisane
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #71 : 09 Września 2008, 09:10:23 »
0

Domek ma być w międzyczasie docieplony (pozostałe dwie ściany), ale w razie czego nie powinno być problemu z przeniesieniem łóżeczek do bunkra. No a wtedy to choćby i bomba atomowa  :cool:  .....

Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #72 : 09 Września 2008, 16:06:18 »
0

Temperatury rzędu 14 st Cycjusza są dla mnie całkiem dobre :razz:  a od grzania to nie są docieplone ściany, tylko podbijaki torowe i KOBIETY  :mrgreen:  a wtedy robota aż sie w łapach pali.
 A tak poza tym to dziękuje wszystkim którzy pomogli ciasteczkowemu Ogonowi przy odbudowie torowiska w Helu i zapraszam też to współpracy przy serwisie torów na innych ciasnotorowych kolejkach  :wink:

POZDRAWIAM !!!
OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #73 : 09 Września 2008, 18:05:06 »
0

najfajniejszy to tam jest bunkier :cool:  a domek... hmmm ja nie miałem okazji się w nim zakwaterwać bo musiałem jechać, a wrócić już nie dało rady :cry:  

Powiem wam takich w "Inowrocławiu" nie mamy takich fajnych ciasteczkowych potworów...

PS. kiedy rusza ciufcia od MOW do bunkra?

konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #74 : 09 Września 2008, 19:54:46 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
 a od grzania to nie są docieplone ściany, tylko podbijaki torowe i KOBIETY

to macie kobiety na wyposażeniu domków? to jade na hel

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #75 : 09 Września 2008, 20:59:26 »
0

Podbijaki - tak, kobiety - no trzeba sobie przywieźć, niestety.... Ale ostrożnie - ja przywiozłem aż trzy, no i narzekam na brak czasu dla kolejki...

A dziś Marek inwentaryzował materiały na terenie MOW, a od 16.00 przez cztery godziny jeździliśmy wojskowym składem po wszystkich zakątkach helskiej wąskotorówki, łącznie z najbardziej zapomnianymi bocznicami, dojazdem do bunkra ziemniaczanego, itp  ...

Żałujcie nieobecni   :cool:

Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #76 : 09 Września 2008, 21:14:37 »
0

Cytat: "konrad"

to macie kobiety na wyposażeniu domków? to jade na hel

Niestety trzeba przywieść swoje. Ale i tak było fajnie.

OnlyBreslau
Mechanik

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #77 : 09 Września 2008, 21:30:03 »
0

Będą jakieś prace przy wąskotorówce w październiku? Jak by były to bym z chęcią pomógł(jestem już po operacji :roll: ) więc zero LESEROWANIA...

Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #78 : 09 Września 2008, 21:33:42 »
0

Cytat: "Marcin117"
Ale i tak

A Kinga czytuje to forum? No to współczuję Ci, co się będzie działo po tym "i tak"  :lol:

Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #79 : 09 Września 2008, 22:06:28 »
0

Kurde, nie to chciałem powiedzieć :razz: Chodziło mi o to że fajnie było mimo że dziewczyny (przynajmniej moja) miały problemy ze znalezieniem jakiegoś zajęcia na ich siły i ogólnie odniosłem wrażenie że się nudzą patrząc na nas jak targamy szyny i wykonujemy inne prace wymagające tężyzny fizycznej.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!