@Senda: masz jeszcze jakieś foty z tego zdarzenia i z demontażu pomnika? Ehhh, to była fajna akcja

Możemy się jeszcze pokusić o identyfikację osób widocznych na drugim zdjęciu. Sprawdźmy, naszą pamięć

1. Na pierwszym planie Jarek S. z Gliwic, czynny uczestnik odbudowy GKW w roku 2002. Potem wycofał się z działalności. Praca, dom, takie sprawy.
2. Na betoniaku siedzi Adrian B. Człowiek, który mimo niepozornej postury zastępował wózek widłowy, rugcug, nożyce hydrauliczne oraz zakrętarkę :d
3. Kto stoi bokiem i drapie się po plecach? Nie poznaję.... Może Piotrek P. ? Odbywał u nas praktyki zawodowe jako uczeń Technikum Kolejowego w Gliwicach, obecnie maszynista w DB Schenker (a wcześniej PTKiGK Zabrze). Ale to tylko luźne przypusczenie.
4. Obok stoi człowiek, którego imienia nie pamiętam, ale miał ksywkę IC Kazio
5. W błękitnej koszuli z krótkim rękawem kuca koło wagonu kuca nie wiem kto. Pamiętam, że był parę razy na robotach, ale bij zabij, nie kojarzę ani imienia, ani ksywki (jeśli ją miał) A może to MSZ? Ale chyba nie, na innych zdjęciach go nie ma.
6. Tyłem, z jedną nogą na szynie stoi ten, który zdjęcia zamieścił - Senda

7. W kraciastej koszuli, z opuszczoną głową - nie mam pojęcia kto to. Może któryś z mechaników? Bombowiec??
8. Niebieska koszula, okulary, charakterystyczny bufor - prezes emeritus Andrzej C. w tamtych czasach mózg i serce całego przedsięwzięcia.
9. Następny od lewej, turkusowa bluzka, czarny bezrękawnik, okularki - Święty Mariusz F. Człowiek, który na zbyt często na kolejce się nie pojawia. Ale wiele razy pojawił się wtedy gdy pomoc była na prawdę potrzebna. Święty Mariusz nie raz przybył z odsieczą, jak Sobieski pod Wiedeń

10. Bujna czupryna wiatrem rozwiana - to nie kto inny, jak Moja Kudłatość

To w tamtych czasach nadano mi ksywkę Kudłaty albo Kudlok, która mimo upływu lat i zmiany fryzury na zdecydowanie mniej bujną dzielnie trzyma się do dziś

11. Blondi chudzinka - trudno nie poznać. To kolega Tomek K. aka Kevin
12. Młody chłopak w niebieskiej bluzie. Nie poznaję. Może Patryk od Leszka?
13. Dżentelmen w kraciastej koszuii, całkiem tyłem do nas obrócony dzielnie walczący z kluczem do wkrętów albo brechą - nie mam pojęcia, kto to.