Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Grudnia 2024, 19:34:33 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 34   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzieje się :)  (Przeczytany 504493 razy)
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #600 : 24 Listopada 2017, 03:59:08 »
+4

Ok, Borysie, przekonałeś mnie, że kierunek Nędza nie jest taki bez sensu. Weźmy jednak po uwagę fakt, że do Nędzy jest, według wykazu odległości taryfowych, 14 km. Ze czego trzeba odbudować, jak sądzę, około 11 km. Do Gliwic są, w sumie, 22 km, z czego na gruncie leży:

4 km do Stanicy
1 km za Stanica w kierunku Pilchowic
Około 1 km w obie strony od Pilchowic
Razem: 6 km
Dodajmy do tego owe 11 km, które trzeba by położyć do Nędzy. W sumie mamy 17 km. Czyli docieramy już do granic Gliwic. I, tak fantazjując sobie i marząc: uważam, że należy w pierwszej kolejności kierować się do Gliwic i nad Zalew Rybnicki zostawiając Szymocice i Nędzę na później.

Dlaczego tak uważam? Otóż sądzę, że Gliwice mają znacznie większy potencjał. Poza tym - w kierunku gliwickim jest znacznie większe niebezpieczeństwo zajęcia pasa drogi kolejowej przez jakieś nieprzemyślane i pochopne decyzje, które mogą na zawsze przekreślić możliwość odtworzenia toru.

A to, co napisałeś o Szymocicach tylko wzmocniło moje przekonanie o tym, że rudzka kolej ma wielki potencjał. Bo rzecz w tym, żeby kolej wąskotorowa nie była tylko atrakcją samą dla siebie (a taką jest teraz), a atrakcją, która spełnia też funkcję transportową. Kolej, która jest atrakcją samą w sobie, a dodatkowo jest jak sznurek, na którym są koraliki (tzn. inne atrakcyjne turystycznie miejsca) jest niemal skazana na sukces.

Wyobraźmy sobie teraz optymistyczny rozwój wypadków, tj. mamy odtworzoną linię do Gliwic, zbudowaną linię nad Zalew Rybnicki i odbudowany szlak do Nędzy. Daje to nam jakieś 38 km linii, a na niej takie oto koraliki:

1. Duże miasto Gliwice z tradycjami i zwyczajem podróżowania do Rud
2. Nieborowice - wieś, która stała się zamożnym przedmieściem Gliwic (czyli są tam potencjalni podróżni), ma drobne atrakcje typu piękna stacja, ciekawa gastronomia
3. Pilchowice- formalnie wieś, a w praktyce miasteczko - na razie wiele tam nie ma, ale widzę tam potencjał, który się rozwinie, jak będą tam mogli dotrzeć turyści
4. Rudy - tu nie trzeba niczego wyjaśniać
5. Szymocice z basenami i innymi takimi
6. Nędza - połączenie z koleją normalnotorową, potencjalny cel podróży, możliwy punkt początkowy dla przybyszów z Czech

To wzięte razem do kupy wygląda ciekawie i obiecująco. Teraz tylko trzymać kciuki, żeby samorządowcy z kilku gmin się dogadali. Módlmy się, niezależnie od religii (albo jej braku) do świętej Katarzyny, patronki kolejarzy i świętego Judy Tadeusza, patrona spraw beznadziejnych
Tw53 Rudy
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

WMD Rudy > WMD Bytom Karb Wąsk.

« Odpowiedz #601 : 15 Października 2018, 21:16:19 »
+1

W Rudach się odbyło się małe przemeblowanie.
Wagony sprowadzone z austrii (3 z 4 szt) zostały przetransportowane podobno do Zbierska.
Z lokomotywowni zniknęły WLs50M1 i Unio. Sprzedane też zostały dwie 2Wls40.

Wąski tor pod parą !
|13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #602 : 17 Października 2018, 19:45:35 »
0

3 wagony austriackie na pewno trafiły do Zbierska. W necie są nawet zdjęcia.
Storch
Młotkowy
**
Długość toru:: 83 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #603 : 22 Października 2018, 21:17:03 »
+1

Mr Gogiel jeszcze nic nie pokazuje. Są jakieś linki do tych zdjęć austriaków w Zbiersku? I ciekawi mnie jedna kwestia - czy owo przemeblowanie to jakiś plan optymalizacyjny czyli "to sprzedamy aby kupić coś ciekawszego" czy też inna wersja tego planu pt. "coś sprzedamy, aby starczyło na jedzenie". Wolałbym pierwszy wariant. Rolboki i kryty normalnotorowy też nie wiem do którego planu należały.
Pozdraw
Storch
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #604 : 25 Października 2018, 20:03:36 »
0

Tylko niewielka część taboru zgromadzonego w Rudach należy do gminy. Reszta jest prywatną własnością. I to tabor będący prywatną własnością jest sprzedawany.
Do gminy należą, z grubsza, dwa faury, klasy rumuńskie, kilka letniaków, Lyd1 ex H1M, jeden z dupków, kilka sztuk taboru towarowego. Być może po drodze gmina odkupiła coś od pana G., czy pana. Ł., ale tutaj jedynie gdybam. Zasadniczo można ustalić, co jest gminy, będąc na miejscu - tabor gminny jest opisany.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2018, 20:08:16 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
Storch
Młotkowy
**
Długość toru:: 83 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #605 : 25 Października 2018, 21:55:06 »
+1

Sytuacja własnościowa w Rudach z grubsza jest mi znana. Co oczywiście nie zmienia faktu że ciekaw jestem przyczyn sprzedania. Powiem tak - gdybym sobie kupił kilka wagonów austriackich i nagle by się okazało że dopuszczenie w UTK przewyższa kilka razy wartość takich wagonów to też bym się zastanawiał czy nie sprzedać, bo po co maja rdzewieć na placu. Oczywiście nie twierdzę że to był powód sprzedaży, bo prawdziwej przyczyny nie znam, natomiast po kilku "smaczkach" które się kiedyś na forum pojawiły wyraziłem po prostu obawę czy Rudy nie zaczynają się zwijać. Z wizji lokalnych w terenie ale bez pytania kogokolwiek, wynika że nie - pociągi jeżdżą, imprezy są, oferta jako-taka jest, Stodoły prędzej czy później wystartują, więc raczej obaw o zwijkę być nie powinno. Ale może forumowicze mają dokładniejsze info, więc pytam po prostu:-)
Pozdraw
Storch
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #606 : 26 Października 2018, 12:12:38 »
0

Rudy jako takie się nie zwijają. Ogranicza zaangażowanie (albo odzyskuje zainwestowane pieniądze) pan Ł.
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #607 : 27 Października 2018, 21:04:19 »
+1

Orety, a co on skazany czy podejrzany, że literka i kropka? Czy nazwisko jest jakieś trefne, czy to jakieś tabu? "Eł" "Gie" no litości..

Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #608 : 30 Października 2018, 15:11:50 »
+4

Zdarzyło się już tutaj, na tym zacnym forum, a także poza nim, że ktoś bardzo się napinał i groził mi sądem (i Bóg wie, czym jeszcze) za to, że napisałem w wiadomości jego nazwisko w pełnej formie. Że niby ujawniam dane osobowe itp. Moim zdaniem zarzut był zupełnie dęty, bezpodstawny i nie do obrony w sądzie, ale od tamtej pory używam inicjałów. Mam lepsze rzeczy do roboty, niż użeranie się.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2018, 15:21:17 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
czesio
Nowicjusz
*
Długość toru:: 34 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #609 : 09 Stycznia 2019, 11:33:30 »
0

https://m.naszraciborz.pl/site/art/1-aktualnosci/0-/70965-trasa-rudzkiej-waskotorowki-lepiej-przygotowana-do-sezonu.html
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2019, 18:46:59 wysłane przez kalito » Zapisane
Tw53 Rudy
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

WMD Rudy > WMD Bytom Karb Wąsk.

« Odpowiedz #610 : 10 Stycznia 2019, 21:46:31 »
+1

link nie działa  Niezdecydowany

Wąski tor pod parą !
|13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #611 : 09 Lutego 2019, 09:32:14 »
+2

Od zawsze mi się tam wydawało coś dziwnego. Kiedyś już pisałem, że chciałem zasponsorować remont wagonu i myślałem, że to bardzo dobry pomysł i w Rudach przywitają mnie z otwartymi rękami, jak się okazało olali mnie hehehehe  Niby ten Pan x się ucieszył, ale ogólnie później dzwoniłem i prosiłem się itp. Olali mnie po prostu. To z czasem ja olałem ich.
stoker
Młotkowy
**
Długość toru:: 98 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #612 : 21 Lipca 2019, 18:14:32 »
0

Czy gdzieś w necie znajdę aktualny spis taboru z Rud Raciborskich ?
Chyba ostatnio tam trochę taboru ubyło, głównie Gls30 itp. - raczej lokomotyw w stanie "złom".

Stoker
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #613 : 23 Lipca 2019, 02:42:38 »
0

Wyjeżdża tabor należący do byłego naczelnika. Jak już wyjedzie wszystek, to będzie co nieco pusto.
sarna
Zawiadowca
Długość toru:: 319 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #614 : 23 Lipca 2019, 08:40:37 »
0

Co się tak właściwie stało z byłym naczelnikiem? Może ktoś przybliżyć?
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1984 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #615 : 23 Lipca 2019, 10:55:02 »
+1

Też proszę o przybliżenie. Czyżby powtórka z akcji sprzed lat kilkunastu?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
boris-cz
Młotkowy
**
Długość toru:: 50 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #616 : 26 Lipca 2019, 10:04:10 »
0

Też proszę o przybliżenie...

Chyba zagroźenie źe kolejka mogłaby pod jego władzą być stopniowo odbudowywana, bo takie miał wizje. Miał równieź zapał do pracy, zdolności organizacyjne i kasę...
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1984 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #617 : 26 Lipca 2019, 10:25:50 »
0

Boris, to kto teraz zarządza kolejką w Rudach? Gdzie trafi prywatny tabor byłego naczelnika?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #618 : 26 Lipca 2019, 13:44:43 »
+2

Też proszę o przybliżenie. Czyżby powtórka z akcji sprzed lat kilkunastu?

Podobieństwo jest czysto powierzchowne i obie sytuacje trudno porównywać.
Tabor obecnie wyprzedawany jest prywatną własnością nabytą za prywatne pieniądze. Z kolei pan G. wyprzedawał lub złomował tabor nienależący do niego (np. gminny) albo przekazany w niejasnych okolicznościach stowarzyszeniu, któremu szefuje (tabor przekazany przez DKD gminie Racibórz, a następnie przekazany hurtem w darowiźnie stowarzyszeniu).
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #619 : 26 Lipca 2019, 13:50:39 »
+1

Też proszę o przybliżenie...

Chyba zagroźenie źe kolejka mogłaby pod jego władzą być stopniowo odbudowywana, bo takie miał wizje. Miał równieź zapał do pracy, zdolności organizacyjne i kasę...

Wizje wizjami, a pieniądze pieniędzmi. Bez zaangażowania finansowego samorządów o jakiejkolwiek poważniejszej odbudowie nie ma mowy. A zaangażowania samorządów, jak nie było, tak nie ma.
Jarosław, oczywiście, miał pieniądze, ale raczej nie takie by poważnie myśleć o odbudowie kilometrów toru i obiektów inżynieryjnych.
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 34   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!