Rocketfuel94
|
|
« Odpowiedz #620 : 01 Października 2019, 15:33:29 » |
0
|
Wcinając się w temat, zadam głupie pytanie. Co z odbudową połączenia do Nędzy? Ktoś kupił budynek miało się dziać wiele a chyba nie dzieje się nic. Chyba, że jestem w błędzie?
|
|
|
|
Uczmy się kochać wąskotorówki, tak szybko odchodzą...
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #621 : 01 Października 2019, 19:58:18 » |
0
|
Wszelkie ambitne plany odbudów, muzeów itp. odeszły w przeszłość wraz z poprzednim panem naczelnikiem. Pan ex naczelnik wyprzedaje aktualnie swoją kolekcję, budynek stacyjny w Nędzy też był swego czasu wystawiony na sprzedaż.
|
|
|
|
|
|
|
kemot324
Nowicjusz
Długość toru:: 39 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #622 : 01 Października 2019, 21:26:29 » |
0
|
To i ja się wetnę Słyszałem plotkę i to nawet od pracownika kolejki, że ktoś wykupił spory kawałek terenu gdzieś pomiędzy Stodołami a zalewem i planuje tam stworzyć stadninę koni i coś tam jeszcze. No i ma wizję przedłużenia kolejki wzdłuż drogi 920 celem dowożenia tam turystów. Sory, że to tak bez ładu i składu napisane
|
|
|
|
|
|
|
Rocketfuel94
|
|
« Odpowiedz #623 : 02 Października 2019, 09:05:44 » |
0
|
Wszelkie ambitne plany odbudów, muzeów itp. odeszły w przeszłość wraz z poprzednim panem naczelnikiem. Pan ex naczelnik wyprzedaje aktualnie swoją kolekcję, budynek stacyjny w Nędzy też był swego czasu wystawiony na sprzedaż.
Był chyba wystawiony jako budynek z zasobów PKP. Wydaje mi, się że właśnie ów Pan ex naczelnik go kupił i miało być połączenie z Rudami.Teraz pewnie budynek będzie stał i niszczał dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #625 : 08 Października 2020, 17:34:27 » |
+5
|
Nie chcę gasić nadziei, ale który to już raz słyszę o odbudowie szlaku. A to z ust włodarzy Kuźni, a to z ust wójta Nędzy (ba, nawet powstało stowarzyszenie nazwane Towarzystwo Kolei Górnośląskich), a to z Pilchowic takie głosy słychać. Im bliżej wyborów, tym bardziej to słychać. Z Nędzą problem polega na tym, że to jest 14 km - jest to o 1 km więcej niż do Nieborowic. I jeszcze, o ile mnie pamięć nie myli, po drodze brakuje mostu. Pilchowice wydają mi się nieco bardziej realne - znacznie bliżej, brak znaczących budowli inżynierskich po drodze, zachowany fragmentarycznie tor. Brakuje około 4 km toru, na gruncie, do kapitalki, około kilometra. Zalety: Pilchowice mają charakter miasteczka, są lokalnym centrum, siedzibą gminy. Co więcej: dociera tam komunikacja miejska z Gliwic (autobus nr 60 co godzinę, czas przejazdu: 20 minut z groszem).
Oczywiście każdy odbudowany kawałek by mnie cieszył. Ale realnie, w perspektywie kilku lat (po kilometrze, czy coś, rocznie) to widzę tylko szansę na rzeczone wcześniej Pilchowice.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
Długość toru:: 321 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #626 : 08 Października 2020, 17:40:57 » |
+1
|
Nie chcę gasić nadziei, [...]
Mądrego to i dobrze posłuchać
|
|
|
|
|
|
|
Rocketfuel94
|
|
« Odpowiedz #627 : 09 Października 2020, 08:09:54 » |
0
|
Swoją drogą coś w Nędzy się dzieje? Ktoś kupił budynek dworca i miał go remontować ale od momentu zakupu i hucznie ogłoszonych planów temat ucichł.
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #628 : 09 Października 2020, 16:44:41 » |
0
|
Dworzec w Nędzy kupił dawny naczelnik z Rud, pan Ł. Plany miał wspaniałe - restauracje, ekspozycje taboru, cuda wianki. Ale jakoś tak wyszło, że plany życiowe mu się zmieniły, a budynek trafił na sprzedaż, jak cała reszta jego kolejowej kolekcji.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek Fink-Finowicki
Młotkowy
Długość toru:: 59 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #629 : 10 Października 2020, 21:13:34 » |
0
|
Czyli w Nędzy nędza
|
|
|
|
|
|
|
projectps
Nowicjusz
Długość toru:: 46 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #630 : 11 Października 2020, 16:34:25 » |
0
|
Dworzec w Nędzy kupił dawny naczelnik z Rud, .... a budynek trafił na sprzedaż, jak cała reszta jego kolejowej kolekcji.
Gdzie znaleźć to ogłoszenie ?
|
|
|
|
Myślenie nie boli...
|
|
|
Tw53 Rudy
|
|
« Odpowiedz #631 : 11 Października 2020, 18:13:39 » |
+2
|
Na początku września odbyłem wizję terenową Stacji w Pilchowicach i torowiska na niej (ostatnie zdjęcie), Nieborowicach i Bojkowie. Oto jak się prezentują. Na zdjęciu również miejsce na nasyp pozostawione pod autostradą A4.Zdjęcia zmniejszyłem, żeby się zmieściły jako załączniki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2020, 21:07:07 wysłane przez Tw53 Rudy »
|
|
Wąski tor pod parą ! |13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
Długość toru:: 321 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #632 : 11 Października 2020, 23:22:26 » |
0
|
Wrzuć to na Enkol. Stacje i posterunki GKW juz mają swoje strony
|
|
|
|
|
|
|
Tw53 Rudy
|
|
« Odpowiedz #633 : 11 Października 2020, 23:28:47 » |
+1
|
Wrzuć to na Enkol. Stacje i posterunki GKW juz mają swoje strony
Postaram się w najbliższym czasie wrzucić zdjęcia na poszczególne strony.
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #634 : 12 Października 2020, 03:30:21 » |
+1
|
Z góry dziękuję! Zdjęć archiwalnych trochę jest, a współczesnych, poza samymi stacjami, jakoś niezbyt wiele.
|
|
|
|
|
|
|
czesio
Nowicjusz
Długość toru:: 34 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #635 : 31 Października 2020, 17:09:25 » |
+2
|
Na stacji w Nędzy rozpoczęły sie prace ziemne. Ktoś coś wie?
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #636 : 02 Listopada 2020, 14:36:08 » |
0
|
A jak te prace wyglądają? W torze? Może ścieżka rowerowa? Dojazd do posesji? Rurociąg albo kabel?
|
|
|
|
|
|
|
czesio
Nowicjusz
Długość toru:: 34 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #637 : 02 Listopada 2020, 20:26:20 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #638 : 02 Listopada 2020, 20:52:51 » |
0
|
Budynek stacji jest na innej działce niż torowisko więc sama sprzedaż budynku nie powoduje rozebrania torowiska.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Tw53 Rudy
|
|
« Odpowiedz #639 : 02 Listopada 2020, 22:08:19 » |
+1
|
Budynek stacji jest na innej działce niż torowisko więc sama sprzedaż budynku nie powoduje rozebrania torowiska.
Tak wygląda sytuacja rozparcelowania terenu stacji w Nędzy. Screen z geoportalu w załączniku. W niebieskim kółku budynek stacji. https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?gpmap=gp0
|
|
|
|
|