Świat kolejek wąskotorowych SMF
06 Grudnia 2024, 02:13:39 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 34   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzieje się :)  (Przeczytany 504696 razy)
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #60 : 29 Marca 2012, 21:00:11 »
-1

A jak tam w końcu z hamulcem zespolonym w tych rumunach?

ED
Źródło danych o silnicy było z tabor.wąsk.pl.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2012, 21:03:35 wysłane przez Ptr » Zapisane

To jest przekaz.
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #61 : 29 Marca 2012, 21:01:34 »
0

Miły widok. Oby więcej takich zdjęć i fimików.
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4307 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #62 : 29 Marca 2012, 21:12:44 »
0

No przeca napisałem że wszystkie loki takowy mają i sam sprawdziłem że na uruchomionej 09 ten układ działa.

Ale rzeczywistość to zweryfikowała... Spoko

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2694 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #63 : 29 Marca 2012, 21:13:42 »
0

ED

Kucyk już napisał ze jest.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #64 : 29 Marca 2012, 21:32:10 »
+3

@Kucyk: Jak się odniosę? Odniosę się prosto - empiria zweryfikowała teorię i literaturę - to odnośnie hamulca zespolonego.
A co do silnika - informacje zaczerpnąłem z tabor.wask.pl, a autor w/w serwisu wcześniej gromadził je najczęściej osobiście. Są zatem dwa wyjścia - albo szanowny Autor padł ofiarą błędu / pomyłki, albo od czasu, kiedy kompletował swoją bazę danych zaszły zmiany. To wszystko
Musiałbym być idiotą żeby się kłócić z faktami
Łowca
Młotkowy
**
Długość toru:: 134 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #65 : 29 Marca 2012, 22:27:31 »
+1

Strona ta zawiera dużo błędów, informacji jedynie przybliżonych i domysłów.
Daty przydziałów nie zawierają dni i miesięcy, mało tego nie są to podawane oryginalne przydziały a miejsca faktycznego pobytu lokomotyw - nie uwzględniające czegoś takiego jak delegacje etc...
Jednym słowem - nie jest to wiarygodne źródło - ale lepszego nie ma i prawdopodobnie nie będzie - przynajmniej jeżeli chodzi o wagony, motowozy i lokomotywy spalinowe.
Wielka szkoda, że nie jest to już aktualizowane włącznie z przebudową sekcji dat co najbardziej by sie przydało.

W przypadku parowozów - polecam stronę T. Czarneckiego. Informacje na niej ( o ile nie są zaczerpnięte z tabor.wask a w przypadku niektórych maszyn niestety to zauważyłem  ) są wiarygodne i niejednokrotnie sprawdzone, uzyskane z bardzo wiarygodnych źródeł, zawierające faktyczne przydziały, delegacje, etc... wraz z dokładnymi datami ( miesiące i dni ) o ile autor nimi dysponował.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #66 : 30 Marca 2012, 00:32:32 »
-1

No przeca napisałem że wszystkie loki takowy mają i sam sprawdziłem że na uruchomionej 09 ten układ działa.

Opss... przeoczyłem

Ale rzeczywistość to zweryfikowała... Spoko

I bardzo dobrze Chichot Trzeba będzie poprawić źródła.

@Łowca:
Ne enkol.pl powstaje powoli baza taboru. Można tam powpisywać dane jak szczegółowo się tylko chce - niema w zasadzie ograniczeń (poza źródłami informacji oczywiście).
Jak na razie najwięcej opisanych egzemplarzy jest z typu L45H (szczegóły danego egzemplarza po kliknięciu na numer seryjny).

To jest przekaz.
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #67 : 30 Marca 2012, 02:52:52 »
0

Strona ta zawiera dużo błędów, informacji jedynie przybliżonych i domysłów.

Cóż - Paweł (autor) dokładał wszelkich starań aby informacje były precyzyjne. Z przyczyn oczywistych jednak zgromadzenie danych stuprocentowo pewnych i poprawnych nie jest i nigdy nie będzie możliwe. Dokumentacja kolei wąskotorowych, jak by to ująć dyplomatycznie, zasadniczo poszła się kochać, mamy jedynie strzępy, fragmenty i wspomnienia.
Paweł, co prawda, strony już nie aktualizuje, ale jego dzieło jest kontynuowane w serwisie http://enkol.pl (jak już Ptr wspomniał we wcześniejszym poscie) i tam, w miarę możliwości i posiadanych nowych danych, będzie można nanosić poprawki. Na razie najlepiej rozwinięty jest spis Lxd2, wkrótce jednak będzie znacznie więcej taboru (z grubsza to, co jest teraz na tabor.wask.pl).
Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 402 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #68 : 30 Marca 2012, 20:00:11 »
0

A na jakiej podstawie stwierdziliście że jest to silnik Wola 16H12A a nie standardowo montowany w tych maszynach podczas  re motoryzacji (po polsku wymiany silnika)71H12A.Bo jeśli to naprawdę jest to silnik taki jakiego typa kolega podał to jest to w tej chwili najsłabsza L45H w PL gdyż silniki tego typu mają według danych z fabrycznych max moc jedynie 370KM.Proszę o sprawdzenie czy silnik w tej maszynie ma pompę wtryskową  i wtryskiwacze produkcji BOSCH czy WZM.
Bo może być taki przypadek że blok silnika i tabliczka firmowa na nim wskazuje że pochodzi jest to rzeczywiście 16H12A a w rzeczywistości jest dużo mocniejszą odmianą 71H12A.
Kiedyś i zresztą teraz zakłady remontowe nie przywiązują zbytniej uwagi do tabliczek fabrycznych i to co na nich jest.
 Jak dane części po weryfikacji i naprawie są OK to składa się z nich silnik i w rzeczywistości zleceniodawca naprawy nie dostaje tego samego silnika którego oddał do naprawy i tyle.

Jakub Szadkowski
AmaSoft
Młotkowy
**
Długość toru:: 66 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #69 : 04 Kwietnia 2012, 05:23:02 »
0

Brawo Kolego Avalkiz! Oby więcej takich widoków - od razu jakoś wiosennie się robi i chęć do działania wraca!
Hehehe a na zdjęciu widać dwóch takich Podejrzanych Jegomości Torowych co jeszcze nic nie zrobili, ale zdjęć już narobili.  

EDYCJA: Kolega Avalkiz złapał u mnie kolejnego plusa: najedźcie kursorem na zdjęcie i zobaczcie (na dole ekranu) jak zostało nazwane! Albo kliknijcie tu i zobaczcie na pasek z adresem strony na górze.

Panowie, wrzucajcie na jakiegoś imageshacka lub inny serwer, ledwo miesiąc minął a fotek już się nie da obejrzeć...  Smutny

Żeby takiego off-topa nie walić to napiszę, że się wybieram w wakacje m.in. do Rudy oraz zobaczyć też tereny pożarzyska w okolicznych lasach.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2012, 05:31:27 wysłane przez AmaSoft » Zapisane
Brecht
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็

« Odpowiedz #70 : 04 Kwietnia 2012, 08:25:51 »
0

[...]

Panowie, wrzucajcie na jakiegoś imageshacka lub inny serwer, ledwo miesiąc minął a fotek już się nie da obejrzeć...  Smutny

[...]

Jak już pisałem, wszystkie zdjęcia które wrzucałem na forum można obejrzeć tutaj:
http://avalkiz.minus.com/
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #71 : 04 Kwietnia 2012, 21:16:01 »
-1

Kolego masz jakieś nowe wieści z placu boju na torach w Rudach? Jestem obecnie w Piasecznie do świąt i brak mi aktualności Oczywiście od czwartku po świętach zapraszam do pomocy przy naprawie szlaku do Paproci

POZDRAWIAM !!!
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #72 : 28 Kwietnia 2012, 09:51:20 »
0

Witam. Co się dzieje ciekawego w rudach?
Brecht
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็

« Odpowiedz #73 : 29 Kwietnia 2012, 21:46:04 »
0

Witam, W Rudach ciągle trwa bitwa przy torach.
Zdjęcia: http://minus.com/m4fsM4k9m/

Poza tym w szopie założone jest już częściowo nowe oświetlenie (nie mam zdjęć niestety). Zauważyłem też nowe kamery

Sezon turystyczny w pełni, do Paproci jeździła dzisiaj Wls75 z trzema letniakami pełnymi turystów. Przy bramie pojawiła się też przyczepka z lodami i goframi Chichot

p.s. Odcinek na stacji przy którym męczyliśmy się parę tygodni temu jest juz od jakiegoś czasu ukończony, zdjęcia nie wstawiłem wcześniej.
http://avalkiz.minus.com/m4iIc88LK/13

Pozdrawiam
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #74 : 20 Maja 2012, 16:01:28 »
+6

Jako że widzę iż znów (w innym wątku) zaczyna się pisanie jaki to naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii, który powinno się natychmiast w tej Austrii pociąć na złom aby nie wpadł w brzydkie łapy brzydkiego naczelnika, informuję że brzydki Kucyk wraz z jeszcze brzydszym Buczkiem udali się do Rud aby robić tam różne brzydkie rzeczy. Jedną z brzydkich rzeczy jakie zrobili, możecie zobaczyć na filmiku:

Tak się pali sprzęta! Małe | Duże

Czy pisałem już że naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii?  Spoko
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2012, 16:53:50 wysłane przez agneskate » Zapisane

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
kabzik
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #75 : 20 Maja 2012, 17:52:40 »
0

Jako że widzę iż znów (w innym wątku) zaczyna się pisanie jaki to naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii, który powinno się natychmiast w tej Austrii pociąć na złom aby nie wpadł w brzydkie łapy brzydkiego naczelnika, informuję że brzydki Kucyk wraz z jeszcze brzydszym Buczkiem udali się do Rud aby robić tam różne brzydkie rzeczy. Jedną z brzydkich rzeczy jakie zrobili, możecie zobaczyć na filmiku:

Tak się pali sprzęta!

Czy pisałem już że naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii?  Spoko

brzydka rzecz, bo słaba jakość, za daleko się stało , za mało się nagrało
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #76 : 20 Maja 2012, 19:52:30 »
+2

za mało się nagrało

Zatem daję więcej:

Tak się dymi w Rudach! Małe | Duże

Jeśli jest ktoś ciekaw co tam brzydki Kucyk z jeszcze brzydszym Buczkiem zmajstrowali, to proszę o posta, bo nie wypada pisać jednego pod poprzednim. Spoko

(Edmund Burke)
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #77 : 20 Maja 2012, 20:11:32 »
+1

co tam brzydki Kucyk z jeszcze brzydszym Buczkiem zmajstrowali,
Z tego wynika, że podobacie się sobie 
Mefin
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #78 : 20 Maja 2012, 20:32:40 »
0

Kucyn i Buczek, jak będziecie następnym razem wybierali się do Rud to dajcie wcześniej znać Przywiozę obiecaną cytrynówkę
kabzik
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #79 : 20 Maja 2012, 21:47:39 »
0

Zatem daję więcej:

Ciągle za mało, piękny dzwięk silnika
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 34   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!