Ptr
|
|
« Odpowiedz #60 : 29 Marca 2012, 21:00:11 » |
-1
|
A jak tam w końcu z hamulcem zespolonym w tych rumunach? ED Źródło danych o silnicy było z tabor.wąsk.pl.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2012, 21:03:35 wysłane przez Ptr »
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
hjugytf
|
|
« Odpowiedz #61 : 29 Marca 2012, 21:01:34 » |
0
|
Miły widok. Oby więcej takich zdjęć i fimików.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #62 : 29 Marca 2012, 21:12:44 » |
0
|
A jak tam w końcu z hamulcem zespolonym w tych rumunach? No przeca napisałem że wszystkie loki takowy mają i sam sprawdziłem że na uruchomionej 09 ten układ działa. Ale rzeczywistość to zweryfikowała...
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #63 : 29 Marca 2012, 21:13:42 » |
0
|
A jak tam w końcu z hamulcem zespolonym w tych rumunach? ED Źródło danych o silnicy było z tabor.wąsk.pl. Kucyk już napisał ze jest.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #64 : 29 Marca 2012, 21:32:10 » |
+3
|
@Kucyk: Jak się odniosę? Odniosę się prosto - empiria zweryfikowała teorię i literaturę - to odnośnie hamulca zespolonego. A co do silnika - informacje zaczerpnąłem z tabor.wask.pl, a autor w/w serwisu wcześniej gromadził je najczęściej osobiście. Są zatem dwa wyjścia - albo szanowny Autor padł ofiarą błędu / pomyłki, albo od czasu, kiedy kompletował swoją bazę danych zaszły zmiany. To wszystko Musiałbym być idiotą żeby się kłócić z faktami
|
|
|
|
|
|
|
Łowca
Młotkowy
Długość toru:: 134 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #65 : 29 Marca 2012, 22:27:31 » |
+1
|
Strona ta zawiera dużo błędów, informacji jedynie przybliżonych i domysłów. Daty przydziałów nie zawierają dni i miesięcy, mało tego nie są to podawane oryginalne przydziały a miejsca faktycznego pobytu lokomotyw - nie uwzględniające czegoś takiego jak delegacje etc... Jednym słowem - nie jest to wiarygodne źródło - ale lepszego nie ma i prawdopodobnie nie będzie - przynajmniej jeżeli chodzi o wagony, motowozy i lokomotywy spalinowe. Wielka szkoda, że nie jest to już aktualizowane włącznie z przebudową sekcji dat co najbardziej by sie przydało. W przypadku parowozów - polecam stronę T. Czarneckiego. Informacje na niej ( o ile nie są zaczerpnięte z tabor.wask a w przypadku niektórych maszyn niestety to zauważyłem ) są wiarygodne i niejednokrotnie sprawdzone, uzyskane z bardzo wiarygodnych źródeł, zawierające faktyczne przydziały, delegacje, etc... wraz z dokładnymi datami ( miesiące i dni ) o ile autor nimi dysponował.
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
|
« Odpowiedz #66 : 30 Marca 2012, 00:32:32 » |
-1
|
A jak tam w końcu z hamulcem zespolonym w tych rumunach? No przeca napisałem że wszystkie loki takowy mają i sam sprawdziłem że na uruchomionej 09 ten układ działa. Opss... przeoczyłem Ale rzeczywistość to zweryfikowała... I bardzo dobrze Trzeba będzie poprawić źródła. @Łowca: Ne enkol.pl powstaje powoli baza taboru. Można tam powpisywać dane jak szczegółowo się tylko chce - niema w zasadzie ograniczeń (poza źródłami informacji oczywiście). Jak na razie najwięcej opisanych egzemplarzy jest z typu L45H (szczegóły danego egzemplarza po kliknięciu na numer seryjny).
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #67 : 30 Marca 2012, 02:52:52 » |
0
|
Strona ta zawiera dużo błędów, informacji jedynie przybliżonych i domysłów.
Cóż - Paweł (autor) dokładał wszelkich starań aby informacje były precyzyjne. Z przyczyn oczywistych jednak zgromadzenie danych stuprocentowo pewnych i poprawnych nie jest i nigdy nie będzie możliwe. Dokumentacja kolei wąskotorowych, jak by to ująć dyplomatycznie, zasadniczo poszła się kochać, mamy jedynie strzępy, fragmenty i wspomnienia. Paweł, co prawda, strony już nie aktualizuje, ale jego dzieło jest kontynuowane w serwisie http://enkol.pl (jak już Ptr wspomniał we wcześniejszym poscie) i tam, w miarę możliwości i posiadanych nowych danych, będzie można nanosić poprawki. Na razie najlepiej rozwinięty jest spis Lxd2, wkrótce jednak będzie znacznie więcej taboru (z grubsza to, co jest teraz na tabor.wask.pl).
|
|
|
|
|
|
|
Jsz
|
|
« Odpowiedz #68 : 30 Marca 2012, 20:00:11 » |
0
|
A na jakiej podstawie stwierdziliście że jest to silnik Wola 16H12A a nie standardowo montowany w tych maszynach podczas re motoryzacji (po polsku wymiany silnika)71H12A.Bo jeśli to naprawdę jest to silnik taki jakiego typa kolega podał to jest to w tej chwili najsłabsza L45H w PL gdyż silniki tego typu mają według danych z fabrycznych max moc jedynie 370KM.Proszę o sprawdzenie czy silnik w tej maszynie ma pompę wtryskową i wtryskiwacze produkcji BOSCH czy WZM. Bo może być taki przypadek że blok silnika i tabliczka firmowa na nim wskazuje że pochodzi jest to rzeczywiście 16H12A a w rzeczywistości jest dużo mocniejszą odmianą 71H12A. Kiedyś i zresztą teraz zakłady remontowe nie przywiązują zbytniej uwagi do tabliczek fabrycznych i to co na nich jest. Jak dane części po weryfikacji i naprawie są OK to składa się z nich silnik i w rzeczywistości zleceniodawca naprawy nie dostaje tego samego silnika którego oddał do naprawy i tyle.
|
|
|
|
Jakub Szadkowski
|
|
|
AmaSoft
Młotkowy
Długość toru:: 66 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #69 : 04 Kwietnia 2012, 05:23:02 » |
0
|
Panowie, wrzucajcie na jakiegoś imageshacka lub inny serwer, ledwo miesiąc minął a fotek już się nie da obejrzeć... Żeby takiego off-topa nie walić to napiszę, że się wybieram w wakacje m.in. do Rudy oraz zobaczyć też tereny pożarzyska w okolicznych lasach.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2012, 05:31:27 wysłane przez AmaSoft »
|
|
|
|
|
Brecht
Młotkowy
Długość toru:: 130 m
W terenie
ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็
|
|
« Odpowiedz #70 : 04 Kwietnia 2012, 08:25:51 » |
0
|
[...]
Panowie, wrzucajcie na jakiegoś imageshacka lub inny serwer, ledwo miesiąc minął a fotek już się nie da obejrzeć... [...] Jak już pisałem, wszystkie zdjęcia które wrzucałem na forum można obejrzeć tutaj: http://avalkiz.minus.com/
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #71 : 04 Kwietnia 2012, 21:16:01 » |
-1
|
Kolego masz jakieś nowe wieści z placu boju na torach w Rudach? Jestem obecnie w Piasecznie do świąt i brak mi aktualności Oczywiście od czwartku po świętach zapraszam do pomocy przy naprawie szlaku do Paproci
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
hjugytf
|
|
« Odpowiedz #72 : 28 Kwietnia 2012, 09:51:20 » |
0
|
Witam. Co się dzieje ciekawego w rudach?
|
|
|
|
|
|
|
Brecht
Młotkowy
Długość toru:: 130 m
W terenie
ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็
|
|
« Odpowiedz #73 : 29 Kwietnia 2012, 21:46:04 » |
0
|
Witam, W Rudach ciągle trwa bitwa przy torach. Zdjęcia: http://minus.com/m4fsM4k9m/Poza tym w szopie założone jest już częściowo nowe oświetlenie (nie mam zdjęć niestety). Zauważyłem też nowe kamery Sezon turystyczny w pełni, do Paproci jeździła dzisiaj Wls75 z trzema letniakami pełnymi turystów. Przy bramie pojawiła się też przyczepka z lodami i goframi p.s. Odcinek na stacji przy którym męczyliśmy się parę tygodni temu jest juz od jakiegoś czasu ukończony, zdjęcia nie wstawiłem wcześniej. http://avalkiz.minus.com/m4iIc88LK/13Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #74 : 20 Maja 2012, 16:01:28 » |
+6
|
Jako że widzę iż znów ( w innym wątku) zaczyna się pisanie jaki to naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii, który powinno się natychmiast w tej Austrii pociąć na złom aby nie wpadł w brzydkie łapy brzydkiego naczelnika, informuję że brzydki Kucyk wraz z jeszcze brzydszym Buczkiem udali się do Rud aby robić tam różne brzydkie rzeczy. Jedną z brzydkich rzeczy jakie zrobili, możecie zobaczyć na filmiku:
Czy pisałem już że naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii?
|
|
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2012, 16:53:50 wysłane przez agneskate »
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
kabzik
Młotkowy
Długość toru:: 90 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #75 : 20 Maja 2012, 17:52:40 » |
0
|
Jako że widzę iż znów ( w innym wątku) zaczyna się pisanie jaki to naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii, który powinno się natychmiast w tej Austrii pociąć na złom aby nie wpadł w brzydkie łapy brzydkiego naczelnika, informuję że brzydki Kucyk wraz z jeszcze brzydszym Buczkiem udali się do Rud aby robić tam różne brzydkie rzeczy. Jedną z brzydkich rzeczy jakie zrobili, możecie zobaczyć na filmiku: Tak się pali sprzęta!Czy pisałem już że naczelnik Rud jest brzydki, bo kupił (o zgrozo!) wagon z Austrii? brzydka rzecz, bo słaba jakość, za daleko się stało , za mało się nagrało
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #76 : 20 Maja 2012, 19:52:30 » |
+2
|
za mało się nagrało Zatem daję więcej:
Jeśli jest ktoś ciekaw co tam brzydki Kucyk z jeszcze brzydszym Buczkiem zmajstrowali, to proszę o posta, bo nie wypada pisać jednego pod poprzednim.
|
|
|
|
|
|
|
janeczek
|
|
« Odpowiedz #77 : 20 Maja 2012, 20:11:32 » |
+1
|
co tam brzydki Kucyk z jeszcze brzydszym Buczkiem zmajstrowali, Z tego wynika, że podobacie się sobie
|
|
|
|
|
|
|
Mefin
Nowicjusz
Długość toru:: 19 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #78 : 20 Maja 2012, 20:32:40 » |
0
|
Kucyn i Buczek, jak będziecie następnym razem wybierali się do Rud to dajcie wcześniej znać Przywiozę obiecaną cytrynówkę
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
Długość toru:: 90 m
W terenie
|