BarteG
Młotkowy

Długość toru:: 63 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #100 : 19 Kwietnia 2013, 14:20:39 » |
0
|
A jest takowe? Jest  . Co prawda w większości są to ludzie, którzy nie odróżniają Lidki od Kaczki (no, poza Kubą z kolejkielecka.pl i mną), ale do wyciągania loka z szopy by się nadali  .
|
|
|
|
|
|
|
Hal9
|
 |
« Odpowiedz #101 : 21 Kwietnia 2013, 19:03:03 » |
+1
|
Jeśli nie będziecie mieli do dyspozycji lokomotywy to zamiast mięśni użyjcie tirfora. Wystarczy wtedy dwóch ludzi jeden do machania wajchą drugi do hamowania lokomotywy. .... czyli głową nie rekami .... 
|
|
|
|
|
|
|
BarteG
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #102 : 22 Kwietnia 2013, 17:44:26 » |
0
|
Jeśli nie będziecie mieli do dyspozycji lokomotywy to zamiast mięśni użyjcie tirfora. Skoro można to załatwić Lidką to nie będziemy się bawić tirforem ani w wypychanie  . A teraz trochę nowości. Wczoraj byłem w Pińczowie. Miałem godzinkę, więc postanowiłem zobaczyć czy przez zimę nie ubyło torowiska. Na stacji chyba wszystko na swoim miejscu, iglice są, wagony również  . Potem w stronę Wiślicy jak wiadomo tor jest rozebrany, pojawia się dopiero za skrzyżowaniem. Odcinek wzdłuż drogi jest nadal kompletny (poza jednym przejazdem). Są wszystkie śruby- ogólnie tor sprawia lepsze wrażenie niż niektóre czynne odcinki  . Niestety dalej nie jest już tak kolorowo. Na odcinku między mostem na Nidzie a tym małym, drewnianym mostkiem: http://www.picshot.pl/pfiles/324273/JKDwiosna%20et42-36%20011.jpgZostały rozkradzione prawie wszystkie śruby: http://www.picshot.pl/pfiles/324275/JKDwiosna%20et42-36%20007.jpgNiektóre jak widać są świeżo powykręcane: http://www.picshot.pl/pfiles/324276/JKDwiosna%20et42-36%20008.jpgSzyny w ogóle nie trzymają się podkładów- tylko patrzeć aż przyjdą dżentelmeni zbierający złom i sobie je wezmą. Już lepiej by było te szyny zebrać i gdzieś przechować. Dalszego odcinka nie przeglądałem, bo nie miałem czasu, ale niebawem tam wrócę. Dzisiaj natomiast jak to ostatnio często bywa przejeżdżałem przez Jędrzejów- coś mnie tknęło żeby zajrzeć na stację. Dawno nie widziałem tam takiego ruchu  . http://www.picshot.pl/pfiles/324280/JKDwiosna%20et42-36%20019.jpgJak widać na załączonym obrazku zabrano się za tą wiecznie rozgrzebaną klasę. Niestety- nie dostanie oryginalnego malowania tylko jakąś czerwono-żółtą pstrokaciznę. Chciałem nagrać jakiś film z manewrów Lidki. Pracownik powiedział, że najwcześniej będą manewrować za 3 godziny. Specjalnie zaczekałem, w międzyczasie skoczyłem do sklepu, ale gdy wróciłem okazało się, że już wszystko pochowane w szopie, choć upłynęły dopiero 2 godziny. Z filmiku więc nici, na pocieszenie jeszcze 3 fotki: http://www.picshot.pl/pfiles/324284/JKDwiosna%20et42-36%20020.jpg http://www.picshot.pl/pfiles/324287/JKDwiosna%20et42-36%20016.jpg http://www.picshot.pl/pfiles/324289/JKDwiosna%20et42-36%20017.jpg
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #103 : 22 Kwietnia 2013, 18:40:39 » |
0
|
Widzę ze wjazd na trójkąt jest zablokowany płotem...
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
andrzej84
|
 |
« Odpowiedz #104 : 06 Maja 2013, 22:10:52 » |
+1
|
Dodam parę zdjęć z wizyty w Pińczowie w miniony weekend. Zdjęcia zawierają kolejkę z piątku i niedzieli, zawody MTB ( puchar Polski z soboty ) i przykrą niespodziankę z Jurkowa
|
|
|
|
|
|
|
andrzej84
|
 |
« Odpowiedz #105 : 06 Maja 2013, 22:12:16 » |
0
|
2
|
|
|
|
|
|
|
andrzej84
|
 |
« Odpowiedz #106 : 06 Maja 2013, 22:13:31 » |
0
|
3
|
|
|
|
|
|
|
andrzej84
|
 |
« Odpowiedz #107 : 06 Maja 2013, 22:14:42 » |
0
|
4
|
|
|
|
|
|
|
andrzej84
|
 |
« Odpowiedz #108 : 06 Maja 2013, 22:15:30 » |
0
|
5
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #109 : 06 Maja 2013, 22:24:25 » |
+1
|
A na jakiej podstawie on z torowiska zrobił sad?? Czyżby szlak był już pocięty na działki i sprzedany?? Wątpię w to gdyż planują budowę na szlaku ścieżki rowerowej....
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #110 : 06 Maja 2013, 22:37:46 » |
+1
|
I ja się dołączam do pytania Kolegi Andrzeja: gdzie ta rozbiórka ma miejsce i jaka jest jej przyczyna?
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #111 : 06 Maja 2013, 22:41:29 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #112 : 06 Maja 2013, 22:48:40 » |
0
|
A, to jest na odcinku gdzie już nic nie pojedzie. Myślę że owa działka mogła zostać sprzedana przez PKP.
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
BarteG
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #113 : 10 Maja 2013, 16:11:32 » |
+2
|
12 maja (niedziela) po godzinie 8:30 na stacji Jędrzejów Wąski odbędą się niecodzienne manewry (najprawdopodobniej Lyd1- ewentualnie rumunem). Po raz pierwszy od kilku lat zostanie wyciągnięty na zewnątrz cukrowniczy Lyd2-01. Będzie to pierwsza okazja do sfotografowania tej lokomotywy na ŚKD. Następnie Donald zostanie wepchany na swoje miejsce, Lidka zjedzie do lokomotywowni, natomiast wyjedzie Lxd2, który o 10:00 pojedzie do Pińczowa.
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #114 : 10 Maja 2013, 19:31:07 » |
+1
|
Witam. Skoro zostanie wyciągnięty "Donald" to i pług 802S będzie można zobaczyć. A i Px-a odwiedzić w szopie. Więc zapraszamy na niedzielę do Jędrzejowa. Pozdrawiam.Bogdan.
|
|
|
|
"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
|
|
|
BarteG
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #115 : 12 Maja 2013, 12:34:11 » |
+2
|
Miała być fotorelacja, ale będzie tylko relacja- bo fotografować nie było czego. Otóż tak jak pisałem w swoim poprzednim poście dzisiaj miał zostać wyciągnięty Lyd2, który od momentu pozyskania go z Piotrkowa bezużytecznie stoi schowany w ciemnej, zarośniętej kanciapie. Rozmawiałem o tym z Panem Naczelnikiem już zimą. Kilka dni temu ostatecznie ustaliliśmy, że będzie to miało miejsce 12 maja, przed wyjazdem rozkładowego do Pińczowa. Myślałem, że dojazd do tejże kanciapy zostanie oczyszczony. Nic bardziej mylnego. Jakież było moje zdziwienie, gdy po przyjeździe do Jędrzejowa, około godziny 7:00 ujrzałem tor wrośnięty w ziemię, zarośnięty kilkuletnim trawskiem i do tego zablokowany przez gnijącą tam od lat palownicę. Nie miałem przy sobie narzędzi, ale po przeszukaniu stacji znalazłem grubego kija i metalowy pręt, którymi odkopałem 20- metrowy odcinek toru pomiędzy palownicą a miejscem postoju Donalda. Następnie powyrywałem z grubsza trawsko i krzaki. Pojawił się Pan Naczelnik. Powiedziałem, że udrożniłem większość toru i że muszę się uporać jeszcze z rozjazdem po czym trzeba będzie przestawić palownicę. W tym czasie wyjechał Lxd2-332- było przed 9:00- myślałem, że zgodnie z umową podjedzie zabrać palownicę i wyciągnąć Donalda. Jednak nie. Podjechał, Pracownik stwierdził, że zajmą się tym dopiero po wyjeździe rozkładowego. No cóż, nie tak to miało wyglądać, ale trudno- daruję sobie jazdę do Pińczowa. W międzyczasie odkopałem i odchwaściłem rozjazd- brakowało przeciwwagi, oraz iglica była przybita w jednym miejscu do podkładu. Rozkładowy odjechał, Naczelnik także. Wtedy Pracownik oznajmił, że sam tego robił nie będzie, bo boi się jechać Lidką po tych rozwalonych rozjazdach- wcale Mu się nie dziwię. Też bym się tego sam nie podjął. Chociaż tyle dobrze, że nikt poza mną nie przyjechał, chociaż gdyby było nas kilku to może wspólnymi siłami dalibyśmy radę tam podjechać- wystarczyłoby żeby były osoby, które patrzyłyby czy nic się nie dzieje z niekompletnymi rozjazdami i pomalutku by się podjechało. Cóż, dzisiaj wróciłem zawiedziony do domu, ale ja tak łatwo nie odpuszczam- musimy się latem zebrać w kilka osób i dopiąć swego  . Pozdrowienia dla tych, którzy dotrwali do końca tej litanii  .
|
|
|
|
|
|
|
Hal9
|
 |
« Odpowiedz #116 : 12 Maja 2013, 19:31:14 » |
0
|
Nie chciałem robić nowego tematu .... Dzisiejszy spacer, szyn dawno już nie ma, podkłady też znalazły nowe zastosowanie, podsypka jeszcze jest .... Przyroda bierze się do roboty, mrówki budują .... Przy okazji wygrzebały:    Wszystko ok. 100 m do DK 78.
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #117 : 12 Maja 2013, 22:15:31 » |
+1
|
Witam. Szkoda Bartku,że się nie udało. Ale tak zazwyczaj jest w Jędrzejowie. Za drugim,lub trzecim razem musi się udać! Trzeba się tylko wybrać większą grupą,wszystko przygotować i wtedy może... I pomyśleć, że początkowo śmiałem się z Twojego pomysłu odnośnie wypychania "donalda" ręcznie  Chyba byłoby szybciej. Pozdrawiam. Bogdan
|
|
|
|
|
|
|
BarteG
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #118 : 12 Maja 2013, 22:22:06 » |
+5
|
Skleroza- miałem jeszcze napisać o trzech sprawach: Remontowana klasa rumuńska jak można się tego było spodziewać została pomalowana w typowo jędrzejowskim stylu- jest żółta z czerwonym prostokątem, granatowymi trójkątami i zielonymi paskami- przypomina trochę wyposażenie placu zabaw z lat '90. Dzisiaj rozkładowy miał najgorszą frekwencję jaką kiedykolwiek widziałem- jechały ze 4 osoby- przynajmniej Jędrzejów jedzie zawsze a nie odpieprza dziadostwa jak w Starachowicach- i za to im chwała. Wracając osobowym Sławków- Kielce w pewnym momencie (jeszcze w Jędrzejowie) na terenie ogródków działkowych mignął mi przed oczami wąskotorowy pług- wie ktoś coś więcej na jego temat?
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #119 : 12 Maja 2013, 22:37:05 » |
+4
|
Witam. Pług stojący na działkach jest już "obfocony" ze wszystkich stron. Jestem w posiadaniu zdjęć,ale musi trochę potrwać nim je odnajdę. Większość zdjęć mam na płytkach,a jak ma ich się wiele to trudno odnaleźć. Ale spoko,zdjęcia są i coś o historii tego pługa od sąsiada też jest. A odnośnie malowania klasy rumuńskiej... Ja już dawno znalazłem określenie na takie malowanie: To jest klasa Cygańska  I zakończmy wątek malowania taboru w Jędrzejowie,bo znowu zacznie się jakaś"akcja" Pozdrawiam. Bogdan
|
|
|
|
|
|
|
|