Ho, ho! Ale się kuc-kurs zrobił! No, ale żeby nie zaspamić wątku czas na rozwiązanie.
Licytacja rozpoczęła się od 10, potem było 9, jeszcze potem 8… A, i jeszcze jeden kolega stwierdził poprzez głosowanie SMS że 1.
No, myślę sobie - niedługo pojawi się na foremce info (inspirowane z wiadomych źródeł) że w ogóle żadnego rozkopywania torów nie było, za to są ślady trotylu na szynach.
Zacznijmy od najniższej wartości, tej z SMS’a – 1. Tu odpowiadającemu Koledze zapewne chodziło o różnicę między szpadlem a szuflą, ale zwrócę uwagę iż pytałem o łopaty, które to pojęcie określa wszelkie koparki ręczne. Nie jest to zatem właściwa odpowiedź.
Kolega Jacekglm pisze:
Pięć z lewej, trzy z prawej i sprawiedliwej czyli w ruch poszło OSIEM łopat
Pięć z lewej -> ***** *** <- trzy z Prawej i Sprawiedliwej
Kolega Jacek stoi tam, gdzie było -15*C. Odpowiedź nieprawidłowa.
Kolega Paweł N. (bo RODO) twierdzi:
Z lewej jest na pewno co najmniej sześć: 5 stojących na sztorc wbitych w ziemię i jedna leżąca, oparta jednym końcem o główkę szyny.
Tu można było by się spodziewać że to ta leżąca jest podpuchą, w znaczeniu iż ktoś potraktuje ją jako np. łom. Ale nic z tego! Jak Kuc zadaje zagadkę, to pułapka jest zastawiona w miejscu, w którym się nie tak łatwo jej spodziewać.
Teraz przerwa na dowcip tematyczny.
Obóz dla anorektyków, instruktor wychodzi na plac i woła podopiecznych na obiad. Nie widać nikogo, tylko na placu stoi wbita łopata za którą chowa się jeden z obozowiczów. Zdenerwowany instruktor podchodzi do niej, zagląda za stylisko i mówi:
- Aaa… to więcej was tu jest! O! I jeszcze w karty gracie!Wracamy do tematu. Kolega MBd1 szacuje:
10
No i to jest dobra odpowiedź!
Na zdjęciu z poprzedniego posta na pierwszy rzut oka widać 9 łopat. Ale popatrzmy na zbliżenie. Strzałką zieloną oznaczyłem rękojeść szufli Fiskars, strzałką czerwoną – dolną część jej styliska. Jedna łopata schowała się za drugą i stąd mój k-kurs.

Dla porównania (i aby nie było zaspamienia wątku) pokazuję takową łopatę, a dokładniej szuflę, oznaczoną takimi samymi strzałkami celem dokładniejszego wyjaśnienia.

Powyższe zdjęcie zostało wykonane dziś – 1 lutego 2021 r., przy temperaturze -13*C, co ponownie udowadnia że i w takich warunkach można podkłady wymieniać.
Zwycięzca kuc-kursu otrzymuje nagrodę: 3
bezpłatne możliwości poprowadzenia pociągu w obie strony (+ manewry) na wyremontowanej trasie.
Serdecznie gratuluję!
P.S.
Andrzeju, ‘wszystkie’ to są do wymiany podkłady za wiadomo jako rampo.