|
|
|
feyg
|
 |
« Odpowiedz #41 : 04 Października 2012, 08:28:24 » |
0
|
MBd1-133 jeszcze w EĹku...  Stan: 8 sierpieĹ 1998, EĹk
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2012, 08:44:19 wysłane przez feyg »
|
|
|
|
|
pstefanc
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #42 : 04 Października 2012, 18:06:14 » |
0
|
Moje zdjecie zrobilem w lipcu 2001.
Pozdrawiam
Piotr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RezerwA
MĹotkowy

Długość toru:: 108 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #43 : 02 Grudnia 2012, 13:30:46 » |
0
|
"...sie macie ludzie" czy ktoĹ posiada dokumentacja techniczna pneumatyczna wagonu motorowego MBd1? w kabinie zastosowany jest zawĂłr pomocniczy maszynisty Knorr H1405,czy ten zawĂłr tylko pracuje jako pomocniczy? tak jak na lokomotywie ET21,E3? Jest teĹź zawĂłr rozrzÄ
dczy Knorr H1k5,ktĂłry pracuje jako hamulec zespolony,jest teĹź zawĂłr redukcyjny Knorr. Moje pytanie? czy ktoĹ mĂłgĹby ktoĹ udostÄpniÄ schemat pneumatyczny[luftu] tego wagonu? lub nakierowaÄ jak dziaĹa zespolony hamulec? PS. co do pisowni na forum:przepraszam za pisownie jestem tylko fizycznym!  chciaĹbym przywrĂłciÄ do Ĺźycia MBd1-281! pod wzglÄdem powietrza i hamulca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dimekk
MĹotkowy

Długość toru:: 137 m
W terenie
DyĹźurny ruchu
|
 |
« Odpowiedz #44 : 02 Grudnia 2012, 21:46:33 » |
+1
|
Tak z ciekawoĹci - po co robiÄ "luft" w wagonie, ktĂłry stoi na przekĹadnie osiowe?
|
|
|
|
|
|
Panta rhei a nad tym most 
|
|
|
|
MichaĹĹ
|
 |
« Odpowiedz #45 : 03 Grudnia 2012, 06:14:40 » |
+1
|
Zawsze to jedna rzecz do przodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dimekk
MĹotkowy

Długość toru:: 137 m
W terenie
DyĹźurny ruchu
|
 |
« Odpowiedz #46 : 03 Grudnia 2012, 07:29:33 » |
0
|
No tak, problem w tym, Ĺźe wspomniany wagon czeka na w/w przekĹadnie juĹź kilka Ĺadnych lat i nie zapowiada siÄ, by takowe miaĹ dostaÄ.
|
|
|
|
|
|
Panta rhei a nad tym most 
|
|
|
|
MichaĹ Z
|
 |
« Odpowiedz #47 : 03 Grudnia 2012, 07:54:07 » |
+1
|
w kabinie zastosowany jest zawĂłr pomocniczy maszynisty ... PiszÄ z pamiÄci, wiÄc o szczegĂłĹy proszÄ nie pytaÄ  Tak, oryginalnie MBd1 miaĹ tylko zawĂłr pomocniczy, ktĂłry byĹ zaworem gĹĂłwnym - jednoczeĹnie uruchamiaĹ hamulec w MBd1 i w wag. doczepnych. Praktycznie ukĹad hamulca wag. mot. byĹ poĹÄ
czony z przewodem gĹ jak w wagonach doczepnych (z pkt. widzenia ham. zespolonego byĹ on kolejnym wag. doczepnym). Tak uproszczony pomysĹ wynikaĹ z zaĹ., Ĺźe MBd1 ciÄ
gnie max 2 wag doczepne. CechÄ
tego rozwiÄ
zania byĹo hamowanie jednoczeĹnie wag. mot. i doczepnymi, nie moĹźna byĹo hamowaÄ tylko MBd1. No chyba, Ĺźe najpierw na postoju siÄ wyszĹo i rÄcznie odciÄĹo ham. w wag. doczepnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam W
|
 |
« Odpowiedz #48 : 03 Grudnia 2012, 09:48:47 » |
+1
|
Oraz skutkowaĹo zwĹokÄ
w hamowaniu podczas np. dojeĹźdĹźania do skĹadu, bo musiaĹ zadziaĹaÄ zwĂłr rozrzÄ
dczy w motorĂłwce. BTW porzÄ
dkujÄ
c nazwy fachowe  chodzi o: 1. zawĂłr hamulca pomocniczego, 2. zawĂłr hamulca zespolonego. W MBd1 byĹ tylko ten pierwszy ktĂłry nie wpuszczaĹ powietrza bezpoĹrednio do cylindra ale popeĹniaĹ (ze zbiornika gĹĂłwnego, przez reduktor) lub upuszczaĹ powietrze z przewodu gĹĂłwnego. W zwiÄ
zku z tym wagon motorowy miaĹ instalacjÄ hamulcowÄ
takÄ
samÄ
jak doczepa plus rurka zasilajÄ
co-upuszczajÄ
ca z przewodu gĹĂłwnego. S pozdravem Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RezerwA
MĹotkowy

Długość toru:: 108 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #49 : 08 Grudnia 2012, 09:30:51 » |
0
|
...sie macie ludzie... bardzo dziÄkuje za wyczerpujÄ
cÄ
informacje.  ChciaĹem siÄ tylko upewniÄ co do dziaĹania hamulca zespolonego. W byĹym PTK na oddziale WNTK Ruda ĹlÄ
ska tylko naprawiaĹem DREZYNY! tego typu wagonĂłw nie. Pozdrawiam Lufciosz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacob
Nowicjusz

Długość toru:: 21 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #50 : 30 Maja 2015, 08:16:28 » |
0
|
Mam pytanie: czy ktoĹ na forum wie moĹźe, jakie zmiany konstrukcyjne wprowadzono w silniku S530B w stosunku do S530A1?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacob
Nowicjusz

Długość toru:: 21 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #52 : 23 Lutego 2016, 16:49:36 » |
+2
|
Czy ktoĹ ma jakieĹ informacje o osobach wymienionych w artykule (Zygmunt Stosik, Bernard Szczeblewski, CzesĹaw MichaĹowski, Brunon Morawski, majster naprawy Henryk Chojnacki oraz zawiadowca parowozowni Marian Sikorski)? Czy ĹźyjÄ
, lub czy ktoĹ ma jakiĹ kontakt z ich potomkami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marar
Nowicjusz

Długość toru:: 34 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #53 : 03 Kwietnia 2016, 20:57:32 » |
0
|
PodeĹlij na PW adres e-maila.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #54 : 22 Lutego 2021, 19:49:11 » |
+4
|
Przy okazji wykopania takiego oto zdjÄcia w swoich archiwaliach:  naszĹo mnie pytanie - ile jest obecnie zachowanych wagonĂłw MBd1 "Lisewo", gdzie, i ktĂłry z nich jest czynny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #55 : 22 Lutego 2021, 20:39:24 » |
+4
|
naszĹo mnie pytanie - ile jest obecnie zachowanych wagonĂłw MBd1 "Lisewo", gdzie, i ktĂłry z nich jest czynny?
Policzmy: - Sochaczew 3 sztuki - czynny, odstawiony i wrak + 2 Ebermany - RogĂłw 2 sztuki - w remoncie i wrak - Bytom 1 sztuka po remoncie zewnÄtrznym - EĹk - 1 sztuka - eksponat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #56 : 22 Lutego 2021, 21:20:50 » |
0
|
Ja nie chce siÄ czepiaÄ, ale dla czego jest na nim PKPE?
|
|
|
|
|
|
PRĂĹť / ĹAD
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #57 : 22 Lutego 2021, 21:45:43 » |
+1
|
Znaczy, Ĺźe czynny pozostaĹ tylko jeden, w Sochaczewie... Ja nie chce siÄ czepiaÄ, ale dla czego jest na nim PKPE?
Bo tak wyglÄ
daĹo logo PKP sprzed "trumienki".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paskud
|
 |
« Odpowiedz #58 : 09 Marca 2021, 15:16:42 » |
0
|
Ja nie chce siÄ czepiaÄ, ale dla czego jest na nim PKPE?
To nie "E", a stylizowane skrzydeĹko, ktĂłre pojawiĹo siÄ w latach 70. Tak raczkowaĹa identyfikacja wizualna w Ăłwczesnych PKP - logo to zdÄ
ĹźyĹo siÄ pojawiÄ m.in. na tablicach dworcowych czy mundurach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam! Mateusz
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #59 : 09 Marca 2021, 15:52:28 » |
0
|
Tak raczkowaĹa identyfikacja wizualna w Ăłwczesnych PKP - logo to zdÄ
ĹźyĹo siÄ pojawiÄ m.in. na tablicach dworcowych czy mundurach. ... i na firankach w wagonach. Druga poĹowa - koniec lat 80-tych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|