Karol
|
|
« Odpowiedz #20 : 09 Grudnia 2005, 17:18:55 » |
0
|
Ta fotka przecierz nie przedstawia stopnia dewastacji tylko niestety resztki wagonu. Byłem w NDG na początkach akcji złomowania. Wagony przeciągali traktorem po torach. Cała stacja zawalona wagonami, przewaźnie węglarkami. Na stacji straszyły dwa wraki Lxd2 i Faury które najwidoczniej bardzo komuś przeszkadzały. Wszystkie szyby były potłuczone, siedzenia powyrywane a wszystkie metale kolorowe znikneły. czy ptmkż planuje w przyszłosci jescze jakieś sprowadzenie taboru na żkd?? Nie wypowiadam się w imieniu PTMKŻ ale publicznie się mówi o sprowadzeniu Px'a. Ponadto informacje o taborze ze strony są nieaktualne. W NDG są trzy letniaki (jeden stary który trafił puźniej do Nasielska gdzie nawet mniał jeszcze tablice Jantar Expresu z tego co pamiętam a puźniej trafił spowrotem do Nowego Dworu) i jak ostatnio byłem przed lokomotywownią był szkielet brankarda czyli robią jeszcze jednego letniaka.
|
|
|
|
.
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #21 : 09 Grudnia 2005, 18:29:07 » |
0
|
czy ptmkż planuje w przyszłosci jescze jakieś sprowadzenie taboru na żkd?? A jak myślisz, mają wystarczający ilostan taboru do planowanych w przyszłości przewozów?
|
|
|
|
|
|
|
mikus
Młotkowy
Długość toru:: 100 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #22 : 09 Grudnia 2005, 20:08:18 » |
0
|
Ta fotka przecierz nie przedstawia stopnia dewastacji tylko niestety resztki wagonu. Byłem w NDG na początkach akcji złomowania. Wagony przeciągali traktorem po torach. Cała stacja zawalona wagonami, przewaźnie węglarkami. Na stacji straszyły dwa wraki Lxd2 i Faury które najwidoczniej bardzo komuś przeszkadzały. Wszystkie szyby były potłuczone, siedzenia powyrywane a wszystkie metale kolorowe znikneły. Myślałem że te wraki faurów zastano w takim stanie po wizycie złomiarzy... Nie wiedziałem ze to sa skutki "akcji" złomowania ale pozostaje pytanie: "co można zrobić z faurem" jeden ze skutków egzekucji przedstawia ów fotka
|
|
|
|
|
|
|
Piotr Jurewicz
Nowicjusz
Długość toru:: 12 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #23 : 09 Grudnia 2005, 20:10:08 » |
0
|
MBxd2-304 (czy może już 230?) Na razie (stan na 1 listopada) stoi w lokomotywowni w NDG oznaczony wciąż jako MBxd2-304 i czeka na remont. Są jednak, a przynajmniej były, plany zmiany oznaczenia na MBxd2-230. Ja osobiście jestem za, gdyż trochę by mnie to raziło, gdyby po torach 750mm jeździł pojazd z oznaczeniem sugerującym rozstaw 1000mm. czy ptmkż planuje w przyszłosci jescze jakieś sprowadzenie taboru na żkd?? Dużo mówiło się o Px'ie, miał być nawet sprowadzony na 100-lecie ŻKD w sierpniu, ale jak powiedział mi prezes PTMKŻ, żądano za dużo. Ale kto wie, całkiem możliwe, że doczekamy się jeszcze parowozu.
|
|
|
|
|
|
|
mikus
Młotkowy
Długość toru:: 100 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #24 : 09 Grudnia 2005, 20:17:08 » |
0
|
MBxd2-304 (czy może już 230?) Ja nic nie sugeruje, ale wg mnie tabor najlepiej jak ma swoje pierwsze oznaczenie. Co z tego że nr sugeruje jego 1000mm przeszłość ale niech by został- przecież ludzie nie zmieniaja imion po przeprowadzce... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #25 : 09 Grudnia 2005, 21:42:11 » |
0
|
W nasielsku ostał się jeszcze tylko jeden brankard należący do Stowarzyszenia Dzieci Zamojszczyzny. Jego los jest właśnie rozważany.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #26 : 09 Grudnia 2005, 22:34:04 » |
0
|
W nasielsku ostał się jeszcze tylko jeden brankard należący do Stowarzyszenia Dzieci Zamojszczyzny. Jego los jest właśnie rozważany. Do Iłży na wagon narzędziowy?
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #27 : 09 Grudnia 2005, 22:38:18 » |
0
|
Ehh... chciałbym. Plany sa inne. Niestety wagon ma uszkodzoną oś i nie nadaje sie do jazdy... Wyląduje zapewne na pomniku w Siedlcach.
|
|
|
|
|
|
|
gkw
|
|
« Odpowiedz #28 : 11 Grudnia 2005, 13:11:03 » |
0
|
ciekawe co przyniesie przyszłość dla nasielskiej kd, raczej dla jej szczątek...
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
Długość toru:: 321 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #29 : 11 Grudnia 2005, 13:28:39 » |
0
|
ciekawe co przyniesie przyszłość dla nasielskiej kd, raczej dla jej szczątek... Hutę
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #30 : 11 Grudnia 2005, 13:35:09 » |
0
|
ciekawe co przyniesie przyszłość dla nasielskiej kd, raczej dla jej szczątek... Hutę I zaoranie.
|
|
|
|
.
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #31 : 11 Grudnia 2005, 16:26:49 » |
0
|
ciekawe co przyniesie przyszłość dla nasielskiej kd, raczej dla jej szczątek... Hutę I zaoranie. ... przez okolicznych rolników na których ziemi położono tory bez wywłaszczenia....
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #32 : 11 Grudnia 2005, 20:34:53 » |
0
|
Niebyłbym taki pewien
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #33 : 11 Grudnia 2005, 22:33:58 » |
0
|
To się podziel swoją niepewnością.
|
|
|
|
.
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #34 : 11 Grudnia 2005, 22:52:18 » |
0
|
Słyszałem że ma jeździć tam coś... Nie jestem do końca pewien ale nie będzie to tak od razu zaorane. Są duże szanse...
|
|
|
|
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
|
« Odpowiedz #35 : 11 Grudnia 2005, 22:54:15 » |
0
|
Był rok temu jeden koleś który twierdził że zrobi kolej drezynowa - jeśli to to - to sajens fikszyn
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #36 : 11 Grudnia 2005, 22:57:08 » |
0
|
Nie na pewno nie to. Przepraszam wszystkich ale nie mogę więcej ujawniać szczegółów by nie zaszkodzić. Z resztą to jeszcze niec pewnego.
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #37 : 11 Grudnia 2005, 23:14:56 » |
0
|
Fajnie by było ale niewidzi mi się aby szanse były aż tak duże. Niektórzy rolnicy porozbierali to co uwarzali, że jest na ich terenie, stacja wąskotorowa sąsiaduje ze skupem złomu, lokomotywownia zdewastowana a tabor wywieziono no i na dodatek niewyjaśniona sprawa gruntów.
Byłem w Nasielsku pare razy ale nigdy niemiałem okazji sie przejechać. Tylko raz miałem aparat ale tylko jedno zdjęcie zostało do zbobienia więc cyknołem Skierniewickiego Lasa (wtedy już zimnego).
|
|
|
|
.
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
|
« Odpowiedz #38 : 12 Grudnia 2005, 12:42:17 » |
0
|
No to stan taki jak starachowicach 4 lata temu a co jest teraz?? Więc spokojnie Panowie, Panie nadzieje jeszcze są:)
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #39 : 12 Grudnia 2005, 15:59:06 » |
0
|
Jakby wszyędzie byli tacy ludzie jak w Starachowicach to moglibyśmy mieć Ostrowite, Hrubieszów czy Pleszew. A historia już nauczyła np. na przykładzie Piotrkowa czy tej firmy co się kręciła na Opalenickiej w 2001, że byle kto niemoże się zajmować wąskotorówką.
|
|
|
|
.
|
|
|
|