Alois Pietrucha
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #60 : 10 Listopada 2008, 13:08:17 » |
0
|
Tak, ale z Kujawskich KD zostały przynajmniej Gniezno i Krośniewice.. A z Nasielskiej zostaną wspomnienia, jak tak dalej pójdzie :sad:
|
|
|
|
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście - Mój zakład pracy. The best:) Nienawidzę Arriva PCC SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #61 : 12 Listopada 2008, 01:23:43 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:32:49 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Alois Pietrucha
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #62 : 12 Listopada 2008, 11:14:48 » |
0
|
Ale było chyba jakieś Towarzystwo Miłosników NKD? Czy umarło już śmiercią naturalna?
|
|
|
|
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście - Mój zakład pracy. The best:) Nienawidzę Arriva PCC SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
|
|
|
kmarc
Czytelnik
Długość toru:: 2 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #63 : 12 Listopada 2008, 18:21:57 » |
0
|
Dziś na linii pracowała ekipa wycinająca krzaki. Ktoś wie co to za prace ?
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #64 : 13 Listopada 2008, 00:25:31 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:32:58 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Bart
Młotkowy

Długość toru:: 132 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #65 : 13 Listopada 2008, 21:51:51 » |
0
|
Wczoraj jak wracałem z Mazur to wstąpiłem na stację w Pułtusku porobić fotki. Może to ja zostałem wzięty za tę ekipę... :mrgreen: :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #66 : 13 Listopada 2008, 22:35:42 » |
0
|
To czekamy na fotki 
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Misiek_K
|
 |
« Odpowiedz #67 : 14 Listopada 2008, 07:56:55 » |
0
|
Ale było chyba jakieś Towarzystwo Miłosników NKD? Czy umarło już śmiercią naturalna? Założyło się i... odeszło do krainy wiecznych objazdów.
|
|
|
|
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #68 : 14 Listopada 2008, 15:35:46 » |
0
|
Wiem, że gdzieś w warszawie mieli siedzibę, ale raczej nie jest dobry pomysł, gdy nikogo na miejscu nie ma. No i zresztą zaangażowania w sprawie kolejki nie było.
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #69 : 14 Listopada 2008, 18:00:12 » |
0
|
A można wiedzieć na jakim odcinku to wycinanie miało miejsce? Jutro będę przejeżdżał wzdłuż prawie całej trasy NKD (Nasielsk Miasto - Pułtusk) to bym spróbował coś dokładniej zaobserwować. Ocalała od rozbiórki trasa też nie jest niestety już kompletna - w kilku miejscach są kilkudziesięcio metrowe ubytki szyn, a w dwóch miejscach jest też zniwelowany cały nasyp (odcinki o długości około 10 i 5 metrów). W jednym miejscu widać że to dzieło gospodarza mieszkającego tuż za torami - chciał sobie wyrównać dojazd do domu. Druga przerwa w nasypie jest w miejscu krzyżowania się z drogą polną - przed samym Pułtuskiem.
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #70 : 14 Listopada 2008, 19:16:10 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:33:09 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #71 : 15 Listopada 2008, 21:20:43 » |
0
|
Widziałem linie i widziałem wycięte krzaki. Myślę jednak że te prace z kolejką niewiele mają wspólnego - tak jak co roku po prostu drogowcy ogarniają pobocze drogi.
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Alois Pietrucha
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #72 : 16 Listopada 2008, 22:43:51 » |
0
|
A mi się wydaję że jeszcze nie wszystko stracone. Ale zbyt wielu MK spisało Nasielską na straty. Powinno powstac stowarzyszenie z prawdziwego zdarzenia, najlepiej o charakterze ponadregionalnym, z jasno określonym celem. W Koszalinie udało się wyciągnac kolejkę z podobnej agonii, może uda się w Stargardzie, kilka lat wcześniej ŻKD była w podobnym stanie co Nasielsk dziś. Jak będą jakieś konkrety albo przynajmniej pomysł - zapisuje się od razu. Nie zostawiajmy tej kolejki na pastwę losu i złomiarzy..
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #73 : 16 Listopada 2008, 23:25:57 » |
0
|
Ale Koszalin ŻKD są nad morzem czyli jest sporo turystów. Czemu ŻKD jeździ tylko nad morze?? Przecież są tory w drugą stronę. Stargard nie jeździ (miejmy nadzieje ze to się zmieni). Co w nasielsku można zaoferować?? trasa wzdłuż drogi asfaltowej, mało ciekawy widok dla turysty... Przewóz towarów  Jest asfalt. Może przewóz ludzi do pracy/szkoły ale czy ktoś będzie chciał jechać w porywach 25km/h mając do wyboru autobus co jedzie ponad drugie tyle szybciej tako samo traso?? To by mogło zdać egzamin przy prędkości 50-60 km/h i wagonach z miękkimi siedzeniami i ciepłymi w zimę. Czy wogulę na 750 jest możliwy kurs osobowy z tako prędkością??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #74 : 16 Listopada 2008, 23:39:03 » |
0
|
Czy wogulę na 750 jest możliwy kurs osobowy z tako prędkością?? Nie. Prędkość max dla 750mm to o ile dobrze pamiętam 40km/h
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #75 : 16 Listopada 2008, 23:53:23 » |
0
|
zdaje się że dla autobusu szynowego może być ona podniesiona o 20 (10?) %
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #76 : 17 Listopada 2008, 00:14:48 » |
0
|
Przy 20% było by 48km/h to i tak nie za wiele.....
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #77 : 17 Listopada 2008, 00:19:35 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:33:20 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #78 : 17 Listopada 2008, 00:19:53 » |
0
|
A jaka to różnica, i tak w nasielsku nie można jechać nawet 20km/h. Remont? Nieuregulowany stan prawny gruntów po których przebiegają tory. Chętni do przewozów czegokolwiek? Brak. Inicjatywy społeczne na rzecz kolejki? Podobno jakiś mądry gość pomaga rolnikom z pisaniem podań o odszkodowania za zabraną bezprawnie ziemię pod budowę kolejki.
Jako miłośnik wszelkich wąskich torów trudno mi to powiedzieć, ale w tą kolejkę trzeba by włożyć tyle sił że nie wyobrażam sobie żeby jeszcze kiedykolwiek tam pojechała jakaś lokomotywa. Myślę że najlepiej będzie jeżeli skierujemy nasze siły na ratowanie pozostałych kolejek w Polsce.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #79 : 17 Listopada 2008, 01:04:14 » |