po 1 jeżeli by sie coś ruszyło i utwozryło by sie stowarzyszenie,towarzystwo
"coś" "się ruszyło" tryb mglisto przypuszczający,
BTW co to za jakaś dziwaczna mania zakładania stowarzyszeń towarzystw federacji etc ?! Wszyscy zakładają a duże G z efektów prac takich tworów. To już nie można na starcie działać bez takiej czapeczki ? Trzeba mieć prezesa, przewodniczącego rady i HannaGronkiewiczWaltz wie co jeszcze ?
itp to byłbym nawet w stanie sie poświęcic "teleportować" sie do Nasielska i jeżeli był by okazja nawet przeprowadzic sie gdzie w tamte strony pod warunkiem znalezienia pracy domu itp
Kpisz, żartujesz czy o drogę na Ostrołękę pytasz ?
Częstochowa-Nasielsk 250km, 5 godzin jazdy samochodem, 80pln na samo paliwo; pociągiem 5h30min 60pln W JEDNĄ STRONĘ ! A gdzie nocleg? Wyżywienie? Narzędzia?
ile razy w roku będziesz w stanie przyjechać? 5? 10?
Przyjedź ze 2-3 razy do Rogowa, poznasz kolej, pogadamy, posmakujesz trudów działania w realu, zweryfikujesz swoje wyobrażenia.
Nasielsk i okolice to rejon jednego z największych bezroboć na mazowszu (województwie z przodującym wskaźnikiem bezrobocia) jak wiec wyobrażasz sobie znalezienie pracy (jaka profesja?) i jeszcze bardziej abstrakcyjnie mieszkania? Ile masz kapitału który mógłbyś w to zainwestować?
po 2 moj pomysl na kolejke to porpostu kolej drezynowa (chyba najtańsza opcja)np jak Grodziska Kolej Drezynowa jazda drezynami.Pisało tu na forum że jest tam turystyka byli nawet chętni ludzie wesprzeć w odbudowe itp:)także uważam ze jest szansa
Szansa owszem jest, zwłaszcza przy połączeni się ofertami z Aeroklubem z Chrcynna. Drezyna ręczna jakieś 5000pln, masz tyle ? Celowo nie wpsominam o górze innych wydatków na które na dzień dobry poleci drugie tyle.
w lokomtywowni albo w pomieszczenia zrobić taki mały skansen o histori NKW zebrać pamiątki zdjecia
Znów nasz przyjaciel tryb gdybalski. Widziałeś budynek lokomotywowni ?
1m3 drewna konstrukcyjnego to 700pln,
1m2 desek 30pln
1m2 papy 6pln
1kg gwoździ 6pln
dach lekko licząc ma jakieś 400m2 co daje nam 7000+12000+2400+600=22000 pln za SAME PODSTAWOWE MATERIAŁY ! dolicz +30% za obróbki blacharskie i jakieś 10 000pln za robociznę. Wychodzi jakieś 40 000pln a moja wycena i tak jest wzięta spod bardzo grubego palucha, obawiam sie ze fachowiec dorzuciłby najmarniej 10-20%.
po 3 jak wiadomo władza się za to nie bierze nikt nie chce sie za to wziąśc chętnie to by to pocieli zrujnowali jak to chciała zrobić PKP na władze to szczerz nie mam pomysłu :(sam nic przecierz nic nie zrobie
O nie kolego ! Przy wrogiej postawie władz i ludności lokalnej nie zrobisz NIC chociażbyś się sklonował razy 100.
Wiem ze gadam jak stary zrzęda ale ale 5 lat w Starachowicach i 2 w Rogowie skutecznie wyleczyło mnie z młodzieńczego hurraoptymizmu. Akceptacja władz lokalnych, kasa, ludzie- jeśli zabraknie któregokolwiek z tych elementów cały plan pada na pysk. Poprostu dla niektórych kolejek skończyła się racja bytu, nawet turystycznego. Smutne to ale to prawda i rzeczywistość. Byłbym (nie tylko ja chyba) w raju gdyby chociaż 80% dawnych wąskich dotrwało do dziś.