Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Października 2024, 19:51:02 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Robierają Nasielską  (Przeczytany 179825 razy)
lxd2bartek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 17 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #120 : 15 Listopada 2010, 15:17:15 »
0

Małe | Duże

filmik nagrany z lokomotywowni oraz widok na nią

nierozumeim TPNKW skoro mieli pozwolenie,maja drezyny albo mogli je mieć to w czym problem??Co to za towarzystwo???
Żenada Żal.pl
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 786 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #121 : 19 Listopada 2010, 21:36:08 »
0

Wtrącę tu i ja swoje 3 (słownie trzy) grosze...
Już pod koniec działalności NKD z kumplami z Technikum Kolejowego zamiast do Grodziska Maz. na szopę  WKD jeździliśmy tu na warsztaty w ramach zajęć.
Może dzięki temu przejechałem ze dwa razy cały szlak, narodziła się sympatia dla wąskiego toru.
Teraz jak człowiek widzi to co się dzieje z wąskimi szlakami to ...(sami wiecie co) i niestety pozostaje w domowym zaciszu i klepie głupoty w klawiaturę, czyta teksty typu wspomnień czar i nie myśli racjonalnie (tu pełen szacun za jakiekolwiek ruchy by próbować ratować co się da) nad ekonomią- to niestety jest obecnie znaczące kryterium w obecnych czasach 
Ale dzięki zapaleńcom takim jak zacna część grona w wielu miejscach cokolwiek jeździ po wąskim torze.
Dla nich pełen SZACUN 

PS.może trochę ta wypowiedz jak flaki z olejem, ale trochę prawdy w tym chyba jest...dzięki za dotrwanie do końca

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Phinek
Gość
« Odpowiedz #122 : 22 Listopada 2010, 00:01:10 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:35:39 wysłane przez Phinek » Zapisane
lxd2bartek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #123 : 22 Listopada 2010, 12:04:53 »
0

właśnie kto uratuje NKW???
TPNKW się za to nie bierze żadne inne towarzystwo,stowarzyszenie też także chyba nikomu już nie zależy na NKW SmutnySmutny
Byłem  w tym roku na NKW i i widze że tam trzeba dużo sił kasy włożyć żeby cos tam jeżdziło:)Ale przecierz nikt sam tego nie zrobi potrzeba jest kilkunastu MK przyjacieli którzy się w końcu wezmą za nią :)Ja jestm jako pierwszy chętny choć mieszkam w Częstochowie:) I trzeba wkońcu założyc jakieś stowarzyszenie NKW i uratować ją bo to już ostatni dzwonek!!!
Mam pewien plan żeby tym co leży na sercu rekatywacja NKW zrobic jakieś spotkanie,zebranie niewiem na NKW obejrzec przejść trase i wspólnie zdecydować co dalej!!!Termin: początek grudnia (najlepiej żeby jeszcze śniegu nie było)
Co myślicie o tym pomyśle??
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #124 : 22 Listopada 2010, 12:15:51 »
0

Powiedz mi proszę co poza płomienną odezwą i chceniem możesz zaproponować?
Czy będziesz teleportował się z Częstochowy, żeby pomachać łopatą i sekatorem?
Jaki masz pomysł na tą kolejkę? Coś więcej niż tylko - ja chcę ....
Jaki masz pomysł na zainteresowanie problemem lokalne władze?

Jeżeli nie odpowiesz sobie na te pytania i nie złożysz konkretnych propozycji to możesz nadal prowadzić agitację wśród kolegów w przedszkolu.

Nawoływanie do reanimacji trupa u którego zauważono daleki postęp rozkładu ciała mija się zwyczajnie z celem.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
lxd2bartek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #125 : 22 Listopada 2010, 12:28:18 »
0

po 1 jeżeli by sie coś ruszyło i utwozryło by sie stowarzyszenie,towarzystwo itp to byłbym nawet w stanie sie poświęcic "teleportować" sie do Nasielska i jeżeli był by okazja nawet przeprowadzic sie gdzie w tamte strony pod warunkiem znalezienia pracy domu itp
po 2 moj pomysl na kolejke to porpostu kolej drezynowa (chyba najtańsza opcja)np jak Grodziska Kolej Drezynowa jazda drezynami.Pisało tu na forum że jest tam turystyka byli nawet chętni ludzie wesprzeć  w odbudowe itp:)także uważam ze jest szansa
w lokomtywowni albo w pomieszczenia zrobić taki mały skansen o histori NKW zebrać pamiątki zdjecia 
po 3 jak wiadomo władza się za to nie bierze nikt nie chce sie za to wziąśc chętnie to by to pocieli zrujnowali jak to chciała zrobić PKP na władze to szczerz nie mam pomysłu :(sam nic przecierz nic nie zrobie
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 423 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #126 : 22 Listopada 2010, 12:41:55 »
0

Eh zrobię OT, ale nie pozostaje nic innego, jak tylko zaśpiewać:
reaktywacje wąskiego toru - never ending storry... la la la la la la  never ending storry...

Na naszym forum mamy zapisane, wiele stron pomysłów, rozważań, chcenia, żądania, propozycji stowarzyszeń  (jeden z ciekawszych przykładów: KMPWRZPKL- Klub Miłośników Pleszewskiej Wąskotorówki http://750mm.pl/index.php?topic=1415.0), gorzej z efektami... ile można o tym samym...
Ja chciałbym pojechać znów kolejką z Ozorkowa Wąsk. do Gniezna Wąsk.! tyle, że środków finansowych i czasu nie mam nawet na odtworzenie tego w skali H0.

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #127 : 22 Listopada 2010, 13:01:55 »
0

Hobby ma to do siebie, że kocha się sercem nie rozumem. I za to kolego lxd2bartek nie mam do Ciebie żalu.
Ale Nasielska KD to już niestety realny trup do tego niczyi i Twoje gadanie tutaj na forum tego nie zmieni.
Właściciel tego majątku nie jest zainteresowany reaktywacją.
Samorząd przez tereny którego biegnie tor nie jest zainteresowany reaktywacją.
Włodarze oraz mieszkańcy gdzie leżą tory nie są zainteresowani reaktywacją.
Przedsiębiorcy którzy znajdują się w rejonie kolejki, nie są zainteresowani reaktywacją.
Nie istnieje żadna lokalna grupa która ma realne szanse lobbować za zmianą tego stanu rzeczy
Nieuregulowany stan prawny gruntów i całkowity brak taboru wzmacnia jeszcze całą sytuacje.

Wobec tego zadam pytanie podsumowujące - Czy Twoje mgliste przypuszczenia w stylu "powinno" albo kosmiczne wizje stworzenia skansenu (czego?) i gdzie (mówisz tutaj o zgliszczach szopy) to wizja ratowania kolejki w Nasielsku?

Jeżeli tak - to mnie ona nie przekonała.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #128 : 22 Listopada 2010, 16:38:51 »
0

po 1 jeżeli by sie coś ruszyło i utwozryło by sie stowarzyszenie,towarzystwo
"coś" "się ruszyło" tryb mglisto przypuszczający,
BTW co to za jakaś dziwaczna mania zakładania stowarzyszeń towarzystw federacji etc ?! Wszyscy zakładają a duże G z efektów prac takich tworów. To już nie można na starcie działać bez takiej czapeczki ? Trzeba mieć prezesa, przewodniczącego rady i HannaGronkiewiczWaltz wie co jeszcze ?
itp to byłbym nawet w stanie sie poświęcic "teleportować" sie do Nasielska i jeżeli był by okazja nawet przeprowadzic sie gdzie w tamte strony pod warunkiem znalezienia pracy domu itp
Kpisz, żartujesz czy o drogę na Ostrołękę pytasz ?
Częstochowa-Nasielsk 250km, 5 godzin jazdy samochodem, 80pln na samo paliwo; pociągiem 5h30min 60pln W JEDNĄ STRONĘ ! A gdzie nocleg? Wyżywienie? Narzędzia?
ile razy w roku będziesz w stanie przyjechać? 5? 10?

Przyjedź ze 2-3 razy do Rogowa, poznasz kolej, pogadamy, posmakujesz trudów działania w realu, zweryfikujesz swoje wyobrażenia.

Nasielsk i okolice to rejon jednego z największych bezroboć na mazowszu (województwie z przodującym wskaźnikiem bezrobocia) jak wiec wyobrażasz sobie znalezienie pracy (jaka profesja?) i jeszcze bardziej abstrakcyjnie mieszkania? Ile masz kapitału który mógłbyś w to zainwestować?

po 2 moj pomysl na kolejke to porpostu kolej drezynowa (chyba najtańsza opcja)np jak Grodziska Kolej Drezynowa jazda drezynami.Pisało tu na forum że jest tam turystyka byli nawet chętni ludzie wesprzeć  w odbudowe itp:)także uważam ze jest szansa
Szansa owszem jest, zwłaszcza przy połączeni się ofertami z Aeroklubem z Chrcynna. Drezyna ręczna jakieś 5000pln, masz tyle ? Celowo nie wpsominam o górze innych wydatków na które na dzień dobry poleci drugie tyle.

w lokomtywowni albo w pomieszczenia zrobić taki mały skansen o histori NKW zebrać pamiątki zdjecia 
Znów nasz przyjaciel tryb gdybalski. Widziałeś budynek lokomotywowni ?
1m3 drewna konstrukcyjnego to 700pln,
1m2 desek 30pln
1m2 papy 6pln
1kg gwoździ 6pln
dach lekko licząc ma jakieś 400m2 co daje nam 7000+12000+2400+600=22000 pln za SAME PODSTAWOWE MATERIAŁY ! dolicz +30% za obróbki blacharskie i jakieś 10 000pln za robociznę. Wychodzi jakieś 40 000pln a moja wycena i tak jest wzięta spod bardzo grubego palucha, obawiam sie ze fachowiec dorzuciłby najmarniej 10-20%.

po 3 jak wiadomo władza się za to nie bierze nikt nie chce sie za to wziąśc chętnie to by to pocieli zrujnowali jak to chciała zrobić PKP na władze to szczerz nie mam pomysłu :(sam nic przecierz nic nie zrobie
O nie kolego ! Przy wrogiej postawie władz i ludności lokalnej nie zrobisz NIC chociażbyś się sklonował razy 100.

Wiem ze gadam jak stary zrzęda ale ale 5 lat w Starachowicach i 2 w Rogowie skutecznie wyleczyło mnie z młodzieńczego hurraoptymizmu. Akceptacja władz lokalnych, kasa, ludzie- jeśli zabraknie któregokolwiek z tych elementów cały plan pada na pysk. Poprostu dla niektórych kolejek skończyła się racja bytu, nawet turystycznego. Smutne to ale to prawda i rzeczywistość. Byłbym (nie tylko ja chyba) w raju gdyby chociaż 80% dawnych wąskich dotrwało do dziś.

pawel.adamczyk
Mechanik
Długość toru:: 261 m

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #129 : 22 Listopada 2010, 19:35:12 »
0

W tej sytuacji jedno racjonalne wyjście.
Legalna rozbiórka resztek torów,podkładów, zwrotnic,rozjazdów. Smutny
Legalna sprzedaż bądż przekazanie na inne czynne kolejki.

Uchroni to przed dalszą dewastacją ,inwazją stalowych grabieżców. 

Cena sprzedaży do negocjacji  Z politowaniem

Na wielu kolejkach wystąpiły kradzieże i nie ma czym załatać dziur. Niezdecydowany

Pozdrawiam

UNITRA z.r.k    Diora,  Tonsil.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #130 : 22 Listopada 2010, 19:40:32 »
0

To się może stać niedługo tylko ze na innej kolejce i na dużo dłuższym odcinku.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4304 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #131 : 22 Listopada 2010, 21:44:24 »
0

W tej sytuacji jedno racjonalne wyjście.
Legalna rozbiórka resztek torów, podkładów, zwrotnic, rozjazdów. Na wielu kolejkach wystąpiły kradzieże i nie ma czym załatać dziur.

I mamy wreszcie rozsądny głos w całej sprawie.

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #132 : 22 Listopada 2010, 21:49:52 »
0

Tyle, że po ewentualnej rozbiórce jest tylko jedna droga: licytacja ze złomiarzami...

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #133 : 22 Listopada 2010, 21:56:19 »
0

Ja proponuję kończąc temat...

Forum istnieje już dosyć długo (6 lat) i zapewne będzie istnieć jeszcze co najmniej drugie tyle. Zróbmy więc ankietę, której wyniki (nasze przewidywania) skonfrontujemy z rzeczywistością powiedzmy za 5 lat. A pytanie może brzmieć:

"Ile działów będzie miała sekcja "Koleje czynne" na forum 750mm.pl w dniu 1.1.2016?"

bądź

"Ile kolejek wąskotorowych będzie prowadzić ruch w roku 2015?"

bądź coś podobnego.

Co Wy na to? Do takiej ankiety będzie można odsyłać ewentualnych proroków i salomonowych cudotwórców.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #134 : 22 Listopada 2010, 22:10:31 »
0

Bardzo dobry pomysł - myślę że oprócz gdybania na poziomie "...zróbcie... , ...należałoby... , ...uruchomię..." pojawi się też ciekawa dyskusja o modelach finansowych rożnych kolejek.

Jestem jak najbardziej za.

Gryzon
Młotkowy
**
Długość toru:: 51 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #135 : 22 Listopada 2010, 22:15:44 »
0

Tyle, że po ewentualnej rozbiórce jest tylko jedna droga: licytacja ze złomiarzami...

Jeśli będzie dobra wola po stronie sprzedającego i widoczne zainteresowanie ze strony kupujących można ogłosić przetarg z zakazem złomowania oraz wywozu z RP (bo inaczej pojadą np. na Ukrainę i tam będą złomowane). Oczywiście podkreślam słowo JEŚLI.
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #136 : 22 Listopada 2010, 22:18:54 »
0

W Piotrkowie tez był zakaz złomowania...

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #137 : 22 Listopada 2010, 22:44:16 »
0

Jeśli będzie dobra wola po stronie sprzedającego i widoczne zainteresowanie ze strony kupujących można ogłosić przetarg z zakazem złomowania oraz wywozu z RP
Tylko czym taki zakaz byś uzasadnił? O ile wiem sam materiał torowy nie ma jakichś wybitnych wartości zabytkowych. Nikt z "dobrej woli" się nie podłoży, bo jeśli kontrol będzie miała złą, to wykaże, że taki zakaz obniżył zysk przedsiębiorstwa, czyli był działaniem na szkodę. Na to z kolei są paragrafy...
Ewentualnie konserwator mógłby spróbować zrobić tego typu deal (wydaję zgodę na rozbiórkę, ale materiał musi pójść na odbudowę innych linii). Też trochę naciągane, ale bardziej realne.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Gryzon
Młotkowy
**
Długość toru:: 51 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #138 : 22 Listopada 2010, 23:14:41 »
0

Tylko czym taki zakaz byś uzasadnił? O ile wiem sam materiał torowy nie ma jakichś wybitnych wartości zabytkowych.
Wydaje się, że tylko z dużą pomocą konserwatora. Nasze prawo jest dość nieostre i mocno uznaniowe w określaniu co zasługuje na status chroniony a co nie - i daje to jakąś furtkę. Zwykle konsekwencje tej prawnej dowolności są mało zabawne -co okazuje się, gdy próbujecie legalne wywieźć z Polski np. kartkę pocztową wysłaną z Berlina do Wrocławia w 1928 i kupioną w antykwariacie za 5 zeta; ale być może tym razem czemuś dobremu mogłyby posłużyć?
Generalnie oparłbym się na interpretacji punktu 3 artykułu 3 Ustawy o Ochronie... czyli określeniu "zabytek ruchomy - rzecz ruchomą, jej część lub zespół rzeczy ruchomych, o których mowa w pkt 1" i uznał szyny za część ruchomą Kolei;
dokonał wpisu zabytku ruchomego na mocy pkt. 2 art. 10 ("Wojewódzki konserwator zabytków może wydać z urzędu decyzję o wpisie zabytku ruchomego do rejestru w przypadku uzasadnionej obawy zniszczenia, uszkodzenia lub nielegalnego wywiezienia zabytku za granicę albo wywiezienia za granicę zabytku o wyjątkowej wartości historycznej, artystycznej lub naukowej.) - zauważ, że łącznik "albo" w art. znajduje się w takim miejscu, że nie musi to być zabytek o wyjątkowej wartości... To ważne!
Na koniec samą ochronę uzasadnić można pkt.3 art 4, który stanowi, że "Ochrona zabytków polega, w szczególności, na podejmowaniu przez organy administracji publicznej działań mających na celu: (...) udaremnianie niszczenia i niewłaściwego korzystania z zabytków".

(Z nadzieją, choć bez pewności)
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2010, 23:45:59 wysłane przez Gryzon » Zapisane
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #139 : 01 Marca 2011, 19:11:31 »
0

http://750mm.pl/index.php?action=media;sa=album;in=20
Kilka zdjęć ze stacji Winnica.  Zdjęcia wykonał mój znajomy.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!