Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Października 2024, 23:04:29 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 38   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gmina Rewal - Rewitalizacja kolejki  (Przeczytany 576753 razy)
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #480 : 01 Lipca 2013, 19:02:19 »
+2

O ja pierniczę! Pentaconta!
Majaczysz. To jest typowe złącze Hartinga stosowane bardzo powszechnie w taborze kolejowym.

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4304 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #481 : 01 Lipca 2013, 19:08:03 »
0

Cofam zatem z wypowiedzi frazę "Pentaconta". Co nie zmienia faktu że dalej sypię piernikami jak inżynier Tadeusz moherem.

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #482 : 01 Lipca 2013, 20:39:05 »
+1

Nie słyszałem aby ktoś "prywatnie" zainwestował w jakąś kolej choćby 100 tysi.

Ja kojarzę co najmniej dwi osoby ze środowiska, które mogły zainwestować w mienie NGO's podobne kwoty...

A ja znam jedną taką która w rozwój pewnej kolejki, na któej jest tylko operatorem, włożyła w bieżącym sezonie ot tak sobie coś koło  35 kPLN  

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #483 : 01 Lipca 2013, 20:48:27 »
+2

No, żeby wyjąć trzeba wsadzić.
Co nie zmienia faktu że nie znam kolei będącej zarządzaną przez nie-właściciela w którą ów zarządca kładł by pieniądze tak by potem (gdy nastąpił by czas rozstania) nie móc ich odzyskać, oczywiście z solidną szkodą dla kolei, a dokładniej ewentualnego następcy...

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #484 : 01 Lipca 2013, 21:10:53 »
+1

Na kolejkę brakło ale na pomnik wystarczyło ... http://radioszczecin.pl/index.php?idp=1&idx=100994

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
ZyGa
Młotkowy
**
Długość toru:: 109 m

W terenie W terenie

...

http://www.facebook.com/p
« Odpowiedz #485 : 04 Lipca 2013, 20:12:03 »
-2

Ale Rewalowi zawsze śpieszno, nie mogli robić 1 dworca na rok ? Mogli !!!!  to samo tabor, nie mogli robić go po sezonie i to partiami ? Mogli !!! To samo co z budynkami to z torami, od stacji do stacji co roku, no ale za biurkami siedzą mądrzejsi od nas.

NKW ZyGa
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #486 : 04 Lipca 2013, 20:27:48 »
+7

Tylko że:
- Byłoby więcej projektów unijnych, co wiązało by się z większą ilością ich obsługi formalnej, oraz niepewności czy zostaną przyznane środki na poszczególne części
- Co roku kolejka była by rozgrzebana i nawet jak by to było poza sezonem to nie jest powiedziane że prace kończyły by się przed rozpoczęciem planowanych kursów.
- Co chwila trzeba by robić przetargi po których było by zawsze 175 uwag i odwołań.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2013, 20:38:48 wysłane przez Ptr » Zapisane

To jest przekaz.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #487 : 04 Lipca 2013, 20:37:04 »
+1

Miało być raz, a dobrze. Konkretnie - od A do Z. Bez półśrodków. Bez bylejakości. Dziś ściernisko, jutro San... Sandomierz.

Nie udało się: czy to w związku z kryzysem, załamaniem pogody w sezonie letnim 2011, złym planowaniem sprzedaży gruntów - to nie istotne. Ważne że jak inwestycja zostanie dokończona, to będzie służyła latami bo nikt jeszcze tak w Polsce nie modernizował żadnej wąskotorówki. Nawet za czasów gdy koleje wąskotorowe były kolejami a nie sprzętem rozrywkowym.

(Edmund Burke)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #488 : 04 Lipca 2013, 20:49:29 »
+1

Gdyby robili tak na raty było by drożej. Ja jedynie bym to podzielił na remont linii kolejowe i dworców. Najpierw linia i tabor a jak to będzie działać to po sezonie remont dworców. Obecnie wiadomo że na dworce brakło by kasy  no ale kolejka by już jeździła a dworce mogły by poczekać z rok, dwa...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #489 : 07 Lipca 2013, 23:59:42 »
+5

Ja jestem raczej spokojny - projekt z poślizgiem, ale zostanie dokończony. Zbyt wiele pieniędzy w to włożono, zbyt wiele trzeba by oddać. A i pozostawienie tego w takim stanie oznaczałoby polityczny zgon dla wójta, rady i całej reszty. Kolejna rzecz - sądzę, że ci, którzy żyją tam z turystyki po prostu za doprowadzenie do zamknięcia kolejki by jednego z drugim żywcem i na surowo zeżarli. Tam kolejka, to nie fanaberia samorządowców, która, jak jest, to fajnie, a jak jej nie ma, to nie szkodzi (vide Śmigiel. czy Przeworsk). Tam kolej, to ważny element przemysłu turystycznego. Bo w takich miejscowościach turystyka to nie dodatek, uzupełnienie, upiękrzenie. To podstawa egzystencji.
werner18
Młotkowy
**
Długość toru:: 86 m

W terenie W terenie

Brudno! Rozpuścił was Mechanik!

« Odpowiedz #490 : 21 Lipca 2013, 02:23:53 »
+2

Trzeci sezon bez ciuchci

Powstały piękne dworce, wyremontowano wagony, zakupiono drugą lokomotywę węglową – do szczęścia brakuje tylko torów. Mowa o rewalskiej kolejce wąskotorowej, która przez wiele lat była atrakcją turystyczną tego rejonu Wybrzeża. Być w Rewalu i nie przejechać się kolejką? Wielu turystów tego sobie nie wyobrażało. Dziś jest inaczej – już trzeci rok ciuchcia nie jeździ.
Plany były ambitne. Władze gminy liczyły, że uda się inwestycję wykonać w ciągu roku. Stało się jednak inaczej i dziś turyści mogą jedynie podziwiać nowe dworce w Pogorzelicy, Niechorzu (koło latarni morskiej), Śliwinie i Trzęsaczu. Ciuchcia nie kursuje, bo nie ma torów, głównie podwójnych, na stacji w Pogorzelicy, gdzie następowało przestawianie lokomotywy. Brakuje także kilkuset metrów torów w samym Niechorzu, gdzie torowisko przebiega przez ulicę wjazdową do miasteczka. Rozkopanie jej w trakcie sezonu letniego nie wchodzi w rachubę.

Inwestycja realizowana jest w dużej mierze z dotacji unijnych (ok. 40 mln zł), które muszą być wykorzystane do końca przyszłego roku. Do zakończenia inwestycji potrzeba jeszcze ok. 4 mln zł.

– Moją winą jest, że nie dopilnowałem firmy wykonawczej. Także moim błędem było to, że najpierw wybudowałem dworce, a potem torowiska – dodaje samokrytycznie wójt Skraburski.

To jest właśnie zarzut, który usłyszeć można od wielu mieszkańców gminy. A także jeden z głównych argumentów dla inicjatorów referendum w sprawie odwołania wójta.

Tekst i fot. M. KWIATKOWSKI
ZyGa
Młotkowy
**

W terenie W terenie

...

« Odpowiedz #491 : 29 Lipca 2013, 17:57:26 »
+1

są zdjęcia letniaków http://naprawataboru.pl/modernizacja-nadmorskiej-kolei-waskotorowej/

NKW ZyGa
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1483 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #492 : 29 Lipca 2013, 18:50:30 »
0

Fiu fiu jakie stylowe lampy oświetlenia wnętrza

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
ZyGa
Młotkowy
**

W terenie W terenie

...

« Odpowiedz #493 : 29 Lipca 2013, 20:09:08 »
+1

Już się nie mogę doczekać przyjazdu do Gryfic

NKW ZyGa
pawel.adamczyk
Mechanik
Długość toru:: 261 m

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #494 : 29 Lipca 2013, 21:53:20 »
0

Cześć.

A co się stało ze starymi szynami po demontażu, czyżby były tak zużyte i krzywe, że nie nadają się do powtórnego
użycia?. Co?

UNITRA z.r.k    Diora,  Tonsil.
Juras XR4Ti
Młotkowy
**
Długość toru:: 103 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #495 : 30 Lipca 2013, 13:30:41 »
0

Matko Boska !

Jaki piękny kolor tej SM - ki...

Czy to jest manewrówka inaczej?
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #496 : 30 Lipca 2013, 13:45:58 »
0

Matko Boska !

Jaki piękny kolor tej SM - ki...

Czy to jest manewrówka inaczej?

Ten kolor ostatnio jest w modzie    Mały przykład :
http://www.epiotrkow.pl/news/Kolarze-z-Piotrkowa-wezma-udzial-w-Tour-de-Pologne,15759
ZyGa
Młotkowy
**

W terenie W terenie

...

« Odpowiedz #497 : 31 Lipca 2013, 19:33:18 »
+3

Namorska Kolej Wąskotorwa Reaktywacja !!! Pierwsze od 3 lat rozpalanie Px48-3916. Małe | Duże
    Gryficki Parowóz Px48-3916 po trzech latach postoju bez rozpalania znów ożył, parowóz został rozpalony o 5 rano, a o 11 miał już 13 atmosfer. Podczas pobytu pod parą zostały sprawdzone wszystkie urządzenia niezbędne do jazdy. Oficjalnie potwierdzam '' Parowóz sprawny bez żadnych komplikacji ''

NKW ZyGa
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #498 : 31 Lipca 2013, 19:57:23 »
0

Piękna sprawa 
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #499 : 31 Lipca 2013, 21:38:35 »
0

Trzy lata bez rozpalania i nagle jedziemy ? Coś mi to kryminałem zajeżdża. Żaden inspektor tam nie zaglądał ?
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 38   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!