Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Października 2024, 23:02:16 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wąski MSTS  (Przeczytany 202823 razy)
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« : 19 Lutego 2009, 09:17:07 »
0

Ponieważ temat wąskiego toru do Microsoft Train Simulatora w wydaniu polskim praktycznie nie istnieje, postanowiliśmy z Mike Russem nie oglądać się na innych i wziąć sprawy w swoje ręce.
Zapraszamy na Bukowiecką Kolej Dojazdową (trąby, fanfary, orkiestra dęta, uroczyste otwarcie w stylu międzywojennym, bankiet później )  :mrgreen:
Jeśli ktoś coś dłubie do MSTS-a (nie tylko tabor, także elementy otoczenia, cokolwiek, byle możliwe do zastosowania na wąskim) to także kontaktować się, jako żywo.. Każdy, byle dobrej jakości, dodatek ma szanse na publikację  :grin:

102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #1 : 19 Lutego 2009, 19:07:54 »
0

Ahhh już nie mogę się doczekać aż uruchomię mojego MSTSa, ścięgnę wszystko co potrzebne i ujrzę motyw Przybrodzina;) Brawo!Świetny pomysł!

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
Jacekglm
Zawiadowca
Długość toru:: 351 m

W terenie W terenie

jacenty.wierzchowski
« Odpowiedz #2 : 14 Września 2009, 23:35:28 »
0

Gratulacje dla autorów.Wykonaliście kawał dobrej roboty.
Mapa bardzo klimatyczna.

Ale mam jedno pytanie:jak do gry wrzucić zadania?
Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 16 Października 2009, 23:38:56 »
0

uuu, sorry, dopiero teraz zauważyłem że w tym temacie coś się dzieje:
1) Jeśli już poinstalowany jest tabor wtedy
2) ściągamy i instalujemy MSTS Activity Unpackager FIX - link doń jest na stronie w dziale zadań, niestety oryginalna instalka MSTs ma buga i to jest konieczna poprawka.
3) I wtedy wystarczy dwuklik na plik apk każdego z zadań, aby zadanie rozpakowało się w prawidłowe miejsca w MSTS-ie.
Nio. :-)

Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 09 Października 2010, 11:07:05 »
0

Mam pytanko. W bólach powstaje model Mbxd1-16x - i właśnie okazało się że 168 ma na innej wysokości dolną linię okien w kabinie "A" niż pozostałe egzemplarze - w których tylko okno środkowe ( za chłodnicą) było od dołu krótsze. Zresztą zobaczcie:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/MBxd1_168_Ostrowy.jpg
pozostałe numery mają (miały...) okna na tej samej linii co wszystkie boczne:
http://www.kleinbahn.pl/gr/st/16_24a.jpg

Wynik naprawy w trakcie eksploatacji, czy on tak od początku?

Phinek
Gość
« Odpowiedz #5 : 09 Października 2010, 14:36:54 »
0

Odpowiedzi na to nurtujące pytanie już kiedyś udzielał Michał Zajfert w poście: http://750mm.pl/index.php?topic=2800.msg34556#msg34556
Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 10 Października 2010, 18:00:36 »
0

No tak, przeoczyłem mimo że czytałem ten temat. Ale powiem tylko tyle, że jeśli tak było, to mi znakomicie ułatwia robotę,a model będzie szybciej

Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 23 Grudnia 2010, 02:53:38 »
0

A póki co, popełniłem 1Aw w malowaniu oliwkowym - jak zwykle trochę fikcji, piszę pro forma bo mimo kasacji w 1981 może są tu tacy którzy widzieli Bxhpi 1650 na żywo...  ;-)
http://www.bkd.trainsim.pl/tabor/bkd_1aw1650.jpg

Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 12 Listopada 2011, 10:24:38 »
0

Jestem w potrzebie. Poszukuję sensownej jakości nagrania silnika Lxd2 ( nie musi być Maybach ) - równomiernie pracującego tak np. na pierwszej pozycji oraz tego charakterystycznego dźwięku dodawania gazu.
Może być link do filmiku na YT jeżeli ktoś ma namierzony już - grunt żeby nie wiało w mikrofon i nie było dźwięków otoczenia, tylko sam silnik. Mam zamiar wreszcie zrobić porządne dźwięki a nie klecone z niewiadomoczego. A trochę nie mam czasu na poszukiwania, bo kończę traskę w wersji 2.0. Z góry dzięki, myślę że na święta już będzie i trasa i poprawka do Lxd2 

tadek14nfs
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 12 Listopada 2011, 21:28:32 »
0

Wedle życzenia:
Pracujący silnik lokomotywy Lxd2 Małe | Duże
buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #10 : 13 Listopada 2011, 11:52:22 »
0

Ja proponuje to:
Tak się dymi! Lxd2-465 Małe | Duże
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #11 : 14 Listopada 2011, 00:23:59 »
0

Może coś z tego filmiku się przyda:
http://youtu.be/8yfXO8wjS_Y

To jest przekaz.
Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 21 Listopada 2011, 20:03:44 »
0

ok, pomiksowane, powybierane - jeszcze tylko wyprawa 3 XII do Piaseczna po dwie rzeczy i będzie na święta Lxd2 z lekko poprawionym 3d oraz poważnie poprawionymi dźwiękami. A do tego trasa w wersji 2.0 - zarazem ostatecznej, bo czas wziąć się za poważniejsze modelowanie do naszego symulatorka, przestać tworzyć fikcję a zacząć odwzorowywać rzeczywistość.. Ale o tym później, a na razie dzięki wszystkim za odzew.

Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 25 Kwietnia 2012, 08:52:07 »
+1

No, więc ze sporym opóźnieniem z powodów różnych (łącznie z awarią mojego niezwykle zasłużonego dla polskiej sceny MSTS Pentium4 HT - wziął i się usmażył) jest nowa wersja trasy. Prócz poprawienia chyba już wszystkich błędów, doszło prawie 20km linii stylizowanej na Kujawy środkowe, złowrogiej kopalni węgla brunatnego też nie zabrakło.. Mała wycieczka, przyjemne z pożytecznym, bo przy okazji i węgiel się dowiózł na miejsce

1.

Przejazd w Wielkopolu jest wyjątkowo niebezpieczny. Swego czasu był to jeden z argumentów które przesądziły o zlikwidowaniu ruchu pasażerskiego na tej linii..

2.

W sumie, to zawsze chciałem mieszkać przy wąskotorówce, ale skoro w realu nie wyszło, to warto chociaż pokusić się o model własnego domu do MSTS  Chichot

3.

Widoczek wiejski..
4.

Widoczek polny..

5.

Wytęż wzrok i znajdź pociąg..

6.

Widoczek polny drugi..

7.

Mogilnik przy przystanku w Sowicach.  A i Marcin był na GG i się załapał

8.

Niestety, kopalnia niedługo pochłonie ten odcinek BKD.Powtórka ze Sławoszewka.

9.

Napis jest groźny i bezkompromisowy..

10.

Tych domów za 2 tygodnie już tu nie będzie...

11.

.. z powodu tej maszyny w tle..

12.

Ruszkowo - wieś w cieniu koparek. Tu na szczęście odkrywka nie sięgnie,wykop kończy się na skraju wsi.

13.

Za to kukurydza w tym roku wyjątkowo udana  Chichot

14.

Widoczek polny drugi

15.

Kowalewice Kolonia - z dedykacją dla Ulricha Thorhauera
http://750mm.pl/index.php?topic=2137.msg43275#msg43275

16-17-18
i na koniec manewry w PGR Zieleniew

"Stworzywszy w tydzień* rajski świat
Odpoczywałem przez cały dzień siódmy"  

No i cóż - prac przy tej trasie koniec. Będzie jeszcze kilka nowych modeli i zadań do wykonania, ale czas przejść na wyższy stopień trudności. Fikcja fikcją, czas na real...  
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2012, 17:10:02 wysłane przez Brood.K » Zapisane

Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #14 : 25 Kwietnia 2012, 11:39:53 »
0

Świetna robota!

To jest przekaz.
Kaczor
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 31 Lipca 2012, 18:59:27 »
0

W końcu udało mi się uruchomić tę trasę - paluszki lizać

PS. Czy planowana "rzeczywista" trasa też będzie w naszych czasach czy w klimacie PRL?

Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 01 Sierpnia 2012, 08:08:34 »
+1

Chciałem ją zrobić nie tyle na PRL "ścisły" co na mniej więcej początek lat 90tych - już nie PRL, ale jeszcze PKP. Ale to jest jeszcze wszystko płynne, bo póki co mam tylko wygenerowany teren i kuupę zdjęć, ale za poważniejsze prace jeszcze się nie zabrałem. Tyle że jest to plan gdzieś może na 2014, BKD ma jeszcze póki co tu piorytet - trzeba dokończyć tematy taborowe, a sporo tego jest..
--------------------------
Niestety padło forum msts.org.pl i nie wygląda jakby ktokolwiek miał chęć je reaktywować (żal.pl, panowie administracja, tyle powiem...) - wobec czego pozwolicie,że z relacjami z postępów prac przeniosę się tutaj, bo literalnie nie mam gdzie nawet o tym popisać..Obiecuję nie zasypywać i nie pisać o każdej wykonanej pierdółce. 

Póki co mam daleko zaawansowane prace przy obiecanej na święta [tak, wiem wiem...] nowej wersji packu lokomotyw Lxd2, premiera może jeszcze w tym tygodniu, a na pewno już w następnym.

Lista zmian:
- uruchomienie manometrów w kabinie (wreszcie...)
- poprawa i urealnienie właściwości trakcyjnych ( 4 Maybachy o różnym stopniu "zajechania", jeden Henschel - wyraźnie silniejszy niż reszta, po wyglądzie też będzie widać, która w miarę nowa, a która wyeksploatowana)
- nowe, wreszcie realne dźwięki -  profesjonalny rejestrator ZoomH2N + Lxd2-465 - powiem tylko, że jest miodzio, wreszcie to gada jak Rumun, a nie jak nie wiadomoco
- porządny repaint numeru 282 przy użyciu fototekstur, a nie słabego kombinowania "na oko" z odcieniem. Stoi w Przeworsku pod szopą takie biedactwo, to ją chociaż wirtualnie uruchomiłem...
- poprawki mapowania tekstur w celu łatwiejszego przemalowywania modelu.
- postać mechanika w kabinie - przełączana odpowiednio do kierunku jazdy, oczywiście także wersja statyczna, nieobsadzona
- i jeszcze kilka drobiazgów w modelu 3d ważnych dla symulatorowców, niewidocznych dla normalnego użytkownika, służących optymalizacji pod kątem płynności ruchu, coby leciwy już silnik graficzny MSTS-a dawał radę.

No, tyle z nowości póki co. A po niej w przygotowaniu jest pack 3 sztuk Wls50  -ale to może na koniec wakacji..bo nie ja robię model, a tylko koordynuję działania  
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2012, 08:49:25 wysłane przez Brood.K » Zapisane

CinekX0
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 01 Sierpnia 2012, 11:36:40 »
0

Cześć, ładnie to wszytko zrobiłeś ja też mam pewne przygody ale z TRS2004 i nie publikowałem swoich map mimo że troche nasakrobałem przez rok pracy
Odnośnie forum i pisania o swoich "wypocinach" to zapraszam tu o ile Kolego nie zna tego forum:

http://www.trainz.pl/_forum/index.php?sid=1aeec65f2abe5f8577aab0a8f6b98a25

Pozdrawiam
Brood.K
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 01 Sierpnia 2012, 11:56:16 »
0

Yy.. to na PTT można o MSTSie?  Nie wiedziałem.

CinekX0
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 01 Sierpnia 2012, 12:50:05 »
0

Myślę, że Cie nie wywalą jak założysz nowy temat i pokażesz co masz Swoją drogą trochę się dziwię że nie pracujesz na jakimś TRS'ie... Chyba jest bardziej rozpowszechniony wśród przyszłych użytkowników Twojej mapki  Tak czy inaczej robota ładna, klimat też!
Powodzenia w dalszej pracy!
Strony: [1] 2 3 ... 11   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!