Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #80 : 04 Listopad 2011, 10:25:01 » |
+1
|
W pewnym sensie wraz ze śmiercią Jerzego Ch. skończył się pewien rozdział z życia GrKD. Smutne, ale prawdziwe...
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #81 : 04 Listopad 2011, 17:03:32 » |
+7
|
Uprzedzając możliwość zejścia dyskusji na niebezpieczne tory, przypominam: Własność – to najświętsze, podstawowe prawo rzeczowe, pozwalające właścicielowi korzystać z rzeczy i rozporządzać nią z wyłączeniem innych osób i w jego ramach właściciel korzysta z maksimum uprawnień względem rzeczy. Może nią dowolnie dysponować, a szczególnie ma prawo przenieść własność rzeczy na inną osobę. Ma zatem prawo ją sprzedać, i tutaj drugie święte prawo: sprzedać za cenę jaką chce, jeśli zgadza się na nią kupujący. Dowolnie wysoką czy niską. I radzę nie występować przeciw tym świętym prawom zarówno na tym zacnym forum, jak również w życiu... 
|
|
|
|
Naprawa nie będzie tania, ale za to zrobiona najgorzej jak się tylko da. - To podstawowa dewiza zakładów remontujących obecnie tabor wąskotorowy. Pamiętaj o tym!
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #82 : 04 Listopad 2011, 21:23:16 » |
0
|
Tak sobie myślę że to jednak najlepiej podsumowuje całą dyskusję. Stanie się to co się ma stać i trzeba będzie to przyjąć.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #83 : 10 Listopad 2011, 22:30:42 » |
0
|
Dzisiaj, we wczesnych godzinach popołudniowych, doszło na stacji Tarczyn Wąsk. w salonce Wernigerode do podpisania porozumienia pomiędzy gminami Belsk Duży, Błędów, Grójec, Mogielnica, Piaseczno i Tarczyn w kwestii podjęcia współpracy w zakresie propagowania i upowszechniania oferty turystycznej, transportu kolejowego oraz ochrony zabytku techniki kolejowej GrKD.  Złośliwi twierdzą, że w salonowych wagonach kolejowych zazwyczaj podpisywane są kapitulacje, ale...  Coś się stłukło? Niech to będzie "na szczęście"!
|
|
|
|
Naprawa nie będzie tania, ale za to zrobiona najgorzej jak się tylko da. - To podstawowa dewiza zakładów remontujących obecnie tabor wąskotorowy. Pamiętaj o tym!
|
|
|
Jezier
Czytelnik
Długość toru:: 4 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #84 : 19 Styczeń 2012, 17:13:02 » |
0
|
Od podpisania tego porozumienia chyba coś się posunęło do przodu bo np. jutro w Tarczynie na sesji radni zagłosują za "uchwałą w sprawie wyrażenia zgody na nieodpłatne nabycie na własność z innymi gminami mienia Polskich Kolei Państwowych S.A – dawnej Grójeckiej Kolei Dojazdowej".
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #85 : 19 Styczeń 2012, 19:16:00 » |
0
|
Tak, takie głosowania to jest dopiero konkret! Ja jednak wolał bym żeby radni zagłosowali za "uchwałą w sprawie wyrażenia zgody na nieodpłatne nabycie na własność z innymi gminami mienia Polskich Kolei Państwowych S.A – dawnej Grójeckiej Kolei Dojazdowej - i zabezpieczenia środków finansowych na jej dalsze funkcjonowanie i rozwój". Wiecie sami - brać łatwo, ale dawać... polecam lekturę dawnego posta w owej kwestii: od czwartego akapitu.
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #86 : 20 Styczeń 2012, 20:48:59 » |
0
|
Prawdę powiedziawszy to i tak duży sukces, ze w ogóle będzie takie głosowanie. Niestety na takiej ...KD (właściwa litera pominięta celowo) wąskotorówce miało być Sanfrancisco a wyszło zielsko do ...pasa.
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #87 : 20 Styczeń 2012, 20:52:37 » |
+2
|
Fotki Ogoniastego autorstwa. Z okazji podjęcia uchwały również przez Radę Gminy Piaseczno o przejęciu majątku GrKD na współwłasność, oraz z radości że w budżecie przeznaczono 3 i pół miliona złotych na budowę... skejtparku (na kolejkę zarezerwowano 0,00 PLN) miejscowi graficiarze upanierowali nocą dwa wagony:  Na innych kolejkach z pewnością w takim przypadku nie obyło by się bez wezwania policji, straży wiejskiej, prokuratury, NIKu, PiSu i ZUSu a przede wszystkim wykonaniu 12345 zdjęć przez mikoli, które to zdjęcia przewaliły by się przez Internet wraz z falą pomstowań i narzekań na dewastację Niewiarygodnie Zabytkowych Wagonów, po czym nastąpiło by trzymiesięczne śledztwo powiązane z zabezpieczeniem graffiti specjalnymi środkami co by nie wyblakło, kilku artykułach w prasie, programie w lokalnej tivi, itd, a farba by sobie schła... Jednak Piaseczno może się pochwalić ludźmi o praktycznym podejściu do życia: - Hurrra! - zakrzyknął Stanisław - nareszcie mamy graffiti do usunięcia!  Po czym wziął gąbkę, bańkę "nitro" i przystąpił do dzieła, a wraz z nim koledzy.  Po trzech godzinach po malunkach na obu wagonach nie było śladu! Mało tego, przetarte pudła wagonowe lśnią jak nowo malowane! Jeszcze tylko pozostaje przemycie szyb w oknach ze smug, ale to już firma sprzątająca zrobi. Panowie, daliście radę - jestem z Was dumny! Takich konkretnych pracowników z życiowym podejściem do spraw życzę każdej kolei! A teraz rady wujka Kuca: Na graffiti dobra jest szmata i nitro a nie jakaś policja, bo świeże malunki schodzą bez problemu. Zaś najlepszym sposobem jest porządne zamykanie hali - prawda Ogon? 
|
|
|
|
|
|
|
lisiogonek
|
 |
« Odpowiedz #88 : 20 Styczeń 2012, 21:28:48 » |
+1
|
Nawet stare graffiti da się tą metodą zrobić - aczkolwiek zamiast nitro używaliśmy płynu do ściągania farby. A chodziło o ściągnięcie graffiti z wagonu "witaszyckiego". Ostatecznie zapadła decyzja o przemalowaniu (co ujednoliciło kolor i połysk powłoki) ale tą metodą można było przywrócić pierwotny kolor. W waszym przypadku zadanie mieliście o tyle ułatwione, że niska temperatura opóźnia utwardzanie lakierów 
|
|
|
|
TWKP : LKM 26004 - już pod parą!
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #89 : 20 Styczeń 2012, 22:04:05 » |
0
|
OK Lisiogonku, masz rację. Ale jak niektórzy wiedzą lubię używać mowy ezopowej (popatrzeć co to jest w Internecie). W skrócie tłumaczę: Jak Wam wagon posprejują to nie użalać się i nie latać bez sensu jak mikol z aparatem tylko szmata w łapę! Raz - dwa. I po sprawie. Działać konkretnie w konkretnym celu bo farba sama nie zejdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #90 : 20 Styczeń 2012, 23:01:08 » |
+3
|
Kucyk... mowa mową, a tu szczęście w nie szczęściu była w miarę świeża farba. A z tymi foceniem przez mkoli to nie tylko. W wypadku ubezpieczenia dochodzi: zgłoszenie na policję, pomierzenie, (fotki zrobione pewnie przez m-koli - musi być data), poczekanie aż wcześniej wspomniani przyjadą i popiszą papiery( :/) i usuwajcie sobie...o ile się jeszcze da. Jak to wszystko się obrobi to można sobie do ubezpieczyciela po zwrot kosztów wystąpić...a w tym czasie znów zmalują:/
|
|
|
|
|
|
|
MK-waskotorowiec
|
 |
« Odpowiedz #91 : 21 Styczeń 2012, 12:28:27 » |
+1
|
mowy ezopowej (popatrzeć co to jest w Internecie). Jak już to języka ezopowego. 
|
|
|
|
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #92 : 21 Styczeń 2012, 13:05:48 » |
+2
|
OK Lisiogonku, masz rację. Ale jak niektórzy wiedzą lubię używać mowy ezopowej (popatrzeć co to jest w Internecie). W skrócie tłumaczę: Jak Wam wagon posprejują to nie użalać się i nie latać bez sensu jak mikol z aparatem tylko szmata w łapę! Raz - dwa. I po sprawie. Działać konkretnie w konkretnym celu bo farba sama nie zejdzie.
W chwili obecnej /13.02/ nad zacytowanym postem widnieje liczba punktów / - 2/ Co jest w tym wpisie tak niedobrego? Co się nie podoba? Zachęta do prawidłowego działania? A może jakiś spreyowiec punktuje ujemnie?
|
|
|
|
|
|
|
Seku
Nowicjusz

Długość toru:: 15 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #93 : 21 Styczeń 2012, 13:53:27 » |
-1
|
@Kucyk: A co ma do tego robienie zdjęć przez jak to nazwałeś "mikoli" ? Ja fotografuje kolej, ale szukam jakiś ciekawych inspiracji , motywów itp. Osobiście nie chciałoby mi się tyłka ruszyć żeby obfotografować tak oszpecony wagon.
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #94 : 21 Styczeń 2012, 17:29:17 » |
0
|
jeszcze nie poznałes kolego prawdziwych mikoli Ja ich poznałem i bez kija do nich nie podejdę  )) bo deklarują pomoc , a tłuką zdięcia do wyczerpania dwuch kompletów baterii  Oczywiście nie możemy wrzucać wszystkich do jednego wora 
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #95 : 21 Styczeń 2012, 19:46:14 » |
0
|
@Kucyk: A co ma do tego robienie zdjęć przez jak to nazwałeś "mikoli" ? Ja fotografuje kolej, ale szukam jakiś ciekawych inspiracji , motywów itp. Osobiście nie chciałoby mi się tyłka ruszyć żeby obfotografować tak oszpecony wagon.
Ano zdziwił byś się ile tyłków żądnych krwi przybyło by do Piaseczyńskiej stajenki. 
|
|
|
|
|
|
|
lisiogonek
|
 |
« Odpowiedz #96 : 21 Styczeń 2012, 21:27:11 » |
+3
|
Styl wypowiedzi Kucyka jest bardzo charakterystyczny i trzeba czasem czytać między wierszami. Przecież Kucyk ułożył małą opowieść na kanwie prawdziwych wydarzeń  . A "mowa ezopowa" czy też "język ezopowy"...jak by nie zwać znany jest mi z literatury reprezentowanej głównie przez "Bajki" Jean de La Fontaine'a. A MK-focistów nie sposób wrzucić wszystkich do jednego worka 
|
|
|
|
|
|
|
E583.002
|
 |
« Odpowiedz #97 : 22 Styczeń 2012, 13:47:29 » |
+1
|
Po trzech godzinach po malunkach na obu wagonach nie było śladu! Mało tego, przetarte pudła wagonowe lśnią jak nowo malowane!
Ale rzadki czas. Brygada Grochowska usuwa grafitti w czasie 15 min / cały wagon. Może twoi krasnale chcą przyjśc do mojego zakładu na korepetycje? 
|
|
|
|
Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
|
|
|
buczek_pkp
|
 |
« Odpowiedz #98 : 22 Styczeń 2012, 19:49:09 » |
-1
|
Dobra dobra, ale wy macie powłoki anty-grafiti.
|
|
|
|
|
|
|
lisiogonek
|
 |
« Odpowiedz #99 : 22 Styczeń 2012, 20:14:30 » |
+1
|
Z tą powłoką antygraffiti to jest dość złożona sprawa - spotkałem się kiedyś z takim wymogiem klienta, okazało się że wymagane jest podejście dwuetapowe. Pierwszy etap to właściwy lakier, a druga - specjalna powłoka na wierzch. O ile dobrze pamiętam to cały ten proces nie należał do tanich - przynajmniej w wersji lakieru proszkowego...
|
|
|
|
|
|
|
|