Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Grudnia 2024, 20:23:21 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowości w Internetowej Encyklopedii Kolejnictwa  (Przeczytany 238814 razy)
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #100 : 19 Lipca 2016, 13:48:28 »
+2

Zaktualizowałem artykuł o wagonie Mxx 189

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Tw53 Rudy
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

WMD Rudy > WMD Bytom Karb Wąsk.

« Odpowiedz #101 : 08 Sierpnia 2016, 10:19:29 »
0

Czy artykuł o rozstawach szyn :
http://enkol.pl/Rozstaw_szyn
Byłby odpowiednim miejscem na wpisanie wszystkich rozstawów użytkowanych w Górnośląskich kopalniach ?
Czy może utworzyć nowy artykuł ?

Wąski tor pod parą !
|13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #102 : 08 Sierpnia 2016, 15:18:44 »
0

Myślę, że można. Jak się zrobi tego za dużo, to albo się podzieli artykuł na sekcje typu "koleje użytku publicznego" i "koleje przemysłowe" albo w ogóle wydzieli się artykuł typu "koleje kopalniane". Ale to czas pokaże. Działaj śmiało.
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #103 : 08 Sierpnia 2016, 16:22:54 »
+1

W artykule rozstaw szyn wypiszę tylko po kilka kopalń i zakładów ,bo tego wszystkiego jest naprawdę dużo . (4 strony A4)
Trzeba będzie zrobić nowy artykuł : "Zakłady i kopalnie w Polsce"

Wąski tor pod parą !
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #104 : 08 Sierpnia 2016, 16:46:30 »
0

Zamieściłem trochę informacji o zakładach lecz nie wiem czy te wszystkie rozstawy są nadal używane w tych kopalniach. Proszę o sprawdzenie 

Wąski tor pod parą !
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #105 : 09 Sierpnia 2016, 04:21:54 »
+4

Nietypowo dla Enkolu opublikowaliśmy artykuł o historii zakładu przemysłowego, a konkretnie o historii kopalni rud cynku i ołowiu "Nowy Dwór" w Bytomiu. Dlaczego? Otóż wpadł mi w ręce regulamin ruchu kolejowego i schemat bocznicy tejże kopalni. Pomyślałem sobie, że fajnie by było gdbyby ludzie wiedzieli, co oglądają - kopalnię zlikwidowano w roku 1978, budynki rozebrano, a w miejscu, gdzie była obecnie jest węzeł autostradowy. Nie pozostało po niej nic, żadnego śladu. Nawet ruin, czy kupki gruzu. Nawet hałdę rozebrano podczas budowy autostrady. Postanowiłem napisać krótki wstęp historyczny. No i zaczęły się schody - otóż okazało się, że w internecie informacji o kopalni, w zasadzie, nie ma. Ot, wiadomo, że była, że zlikwodoano ją może w 1978, może 1979, nie wiadomo nawet kiedy powstała. Stwierdziłem, że szkoda, że nic nie wiadomo o kopalni, która zniknęła nie tak dawno temu, że nie ma nic o ważnym składniku historii Bytomia - toż górnictwo rudne w Bytomiu trwało przez 800 lat. I zniknęło. Pamięć po nim też. Dlatego postanowiłem zmienić plan i zamiast krótkiego opisu historycznego do materiału archiwalnego napisać artykuł o kopalni. Szczęśliwie udało mi się trafić na kilka niezbyt obfitych, ale w miarę wiarygodnych źródeł i jest. Zapraszam do lektury:

Kopalnia rud cynku i ołowiu "Nowy Dwór".

A dla tych, których historia kopalni nie interesuje, chcieliby od razu zobaczyć regulamin i schemat bocznicy link bezpośrednio do zasobu archwialnego:

Regulamin bocznicy kopalni "Nowy Dwór"

Dodam, dla zachęty, że bocznica była zelektryfikowana prądem stałym o napięciu 500 V, sieć napowietrzna. Dodatkowo na planie, jak się kto przyjrzy, wypatrzy też fregmenty sieci kolei kopalnianej o rozstawie szyn 500 mm. Bocznica sama w sobie odgałęziałą się od stacji Buchacz Górnośląskich Kolei Wąskotorowych i, oczywiście, miała tor o szerokości 785 mm, a powstała, najprawdopodobniej, w roku 1853. Oczywiście nie służyła wtedy kopalni "Nowy Dwór", która powstała w roku 1881, a jakiejś wcześniejszej, o której niewiele wiadomo (jeszcze, ale mam nowe źródła, być może wkrótce będzie wiadomo więcej).

Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #106 : 11 Stycznia 2017, 12:22:13 »
0

Chciałbym napisać artykuły o wąskotorowych parowozach na tor 785 mm ,czy mogę użyć gotowego artykułu z wikipedii podając autora ?

Wąski tor pod parą !
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #107 : 11 Stycznia 2017, 21:00:26 »
0

Tak, wykorzystanie treści pochodzących z Wikipedii jest możliwe - oba serwisy działają w oparciu o tę samą licencję, czyli Creative Commons CC-BY-SA. Sprawa oznaczenia źródła i autora jest nieco bardziej zawiła, ale do rozwiązania. Jeśli będziesz pisał w oparciu o jeden artykuł, to konieczne będzie wykorzystanie szablonu "Wikipedia". Jeśli będziesz pisał w oparciu o więcej artykułów, to będziemy musieli znaleźć inne rozwiązanie. W każdym razie można.
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #108 : 29 Stycznia 2017, 22:33:18 »
0

http://enkol.pl/Tw53
Artykuł już powstaje. Czy któryś z forumowiczów ma może kompletny spis wszystkich parowozów Tw53? A było ich 20 .

Wąski tor pod parą !
dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #109 : 01 Lutego 2017, 06:25:28 »
0

Całkiem spoko. Zmień tylko zdjęcie, bo to które jest jest bardzo mało reprezentacyjne. Enkol to encyklopedia, a żółty parowóz...
Kolejna sprawa to geneza Tw53, czyli wszystkie Tw9, 29, 47. Warto o nich wspomnieć. Listę zachowanych można rzucić w tabelkę.

Romet 100 '83 "Henio"
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #110 : 01 Lutego 2017, 19:46:26 »
0

Wszystko po kolei. Tabelka się tworzy a ja potrzebował bym informacji o wszystkich wyprodukowanych . Przynajmniej oznaczenia , rok budowy , data złomowania, jak by były archiwalne zdjęcia to jeszcze lepiej .

Wąski tor pod parą !
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #111 : 05 Lutego 2017, 20:16:26 »
0

Radzę szukać w monografii Soidy. Można też pobuszować po archiwalnych numerach "Świata kleju".
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 21:10:30 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #112 : 05 Lutego 2017, 21:02:18 »
0

Trochę rzeczy się w tzw.  międzyczasie popublikowało, a tu jakoś zapomniałem o tym wspomnieć. Niniejszym nadrabiam zaległości.
Zacznijmy od najnowszej:

* Plan pracy WMD Maciejkowice (GKW) z roku 1975
* Przepisy o naprawie parowozów normalnotorowych Mtp 32 z roku 1962]
* Służbowy rozkład jazdy Górnośląskich Kolei Wąskotorowych z roku 1975
* Plan schematyczny stacji Lazarówka (GKW) z roku 1981

Na razie to tyle, ale szykują się kolejne rzeczy, np. "Tymczasowe przepisy o naprawie parowozów normalnotorowych PKP M32" z roku 1952, "Służbowy rozkład jazdy Górnośląskich Kolei Wąskotorowych" z roku 1952, "Regulamin radiołączności GKW" oraz dwa regulaminy pracy dyspozytury GKW z lat 80. oraz 90. Tym razem będę informował na bieżąco!
dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #113 : 05 Lutego 2017, 22:29:08 »
0

Wszystko po kolei. Tabelka się tworzy a ja potrzebował bym informacji o wszystkich wyprodukowanych . Przynajmniej oznaczenia , rok budowy , data złomowania, jak by były archiwalne zdjęcia to jeszcze lepiej .
Ja bym najpierw zebrał dane, a później publikował. W Kolejach Wąskotorowych na Górnym Śląsku znajdziesz wszystkie potrzebne dane. Jest zestawienie z PKP, z zakładów trzeba zebrać do kupy

Romet 100 '83 "Henio"
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #114 : 18 Lutego 2017, 23:01:10 »
+2

Tym razem komunikat techniczny.

1. Po 3 latach wyłączyliśmy stary serwer. Dobrze służył, ale się przeżył.
2. Strony powinny się wyraźnie szybciej wczytywać
3. Zaktualizowaliśmy oprogramowanie do najnowszej wersji
4. Last but not least - ponownie umożliwiliśmy edytowanie artykułów użytkownikom niezarejstrowanym. Znaczy się - nie trzeba zakładać konta, żeby edytować Enkol. Stało się to możliwe dzięki zainstalowaniu nowego, megaskutecznego zabezpieczenia blokującego spamboty
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #115 : 20 Lutego 2017, 21:38:20 »
+2

Opublikowalśmy służbowy rozkład jazdy Górnośląskich Kolei Wąskotorowych (a właściwie to dodatki I, V i VII do srjp) z roku 1981:

Dodatek I, V i VII do służbowego rozkładu jazdy GKW z roku 1981]

Moim zdaniem na szczególną uwagę zasługuje załączona do artykułu mapa ukazująca sieć GKW w tamtym czasie oraz wszystkie bocznice.
Mapę tę opracował na podstawie w/w rozkładu jazdy oraz innych dostępnych źródeł jeden z użytkowników TZF - Mariusz Herchold.
Chciałbym w tym miejscy wyrazić Mariuszowi swoje wyrazy uznania i podziękowania za kawał świetnej roboty.

LInk do mapy:

http://enkol.pl/Plik:Gkw-mapa-1981.png

Zgroza
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #116 : 20 Lutego 2017, 21:51:58 »
+1

Jest absolutny cymes - faktograficznie, kartograficznie i estetycznie.
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #117 : 24 Kwietnia 2017, 12:51:59 »
+1

Właśnie skończyłem tworzyć tabelę z ilostanem . Artykuł ukończony. 
http://enkol.pl/Tw53

Wąski tor pod parą !
WIĆUŚ
Mechanik
Długość toru:: 241 m

W terenie W terenie

kolejkowy zawrót głowy

« Odpowiedz #118 : 24 Kwietnia 2017, 13:24:59 »
0

Tw53-3995 KWK Zabrze-Bielszowice przekuty z 785 mm

Nie był przypadkiem od razu zbudowany na 1000mm? Gdzieś czytałem że właśnie był, ale nie pamiętam gdzie.

Blog o mojej kolei ogrodowej: http://kolejogrodowa.blogspot.com/
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #119 : 24 Kwietnia 2017, 15:09:15 »
0

u Bogdana Pokropińskiego pisze ,że był przekuty

Wąski tor pod parą !
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!