Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Grudnia 2024, 19:55:37 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 34   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzieje się :)  (Przeczytany 504640 razy)
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #540 : 16 Listopada 2016, 22:16:56 »
-1

A byłeś na tym przejeździe? Jeśli tak , to co stwierdziłeś? Czy według Ciebie profil przejazdu dopasowujemy do drogi? Czy drogę do przejazdu? No i ostatnie moje pytanie. Czy w przejazdach na długości 18m można jednocześnie wyginać szynę w poziomie i w pionie? Prześwit na przejeździe jest poprawny
  Ale mam jeszcze takie małe pytanko do Ciebie kolego Storch Chodzi o Twój nick, a pytam dlatego, bo wykonawcą przejazdu była firma STOR
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 22:32:47 wysłane przez Ogoniasty » Zapisane

POZDRAWIAM !!!
Szymek
Mechanik
Długość toru:: 235 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #541 : 17 Listopada 2016, 11:42:29 »
+8

Będąc na Śląsku wpadłem na parę chwil do Rud i przy okazji wykonałem dwa zdjęcia omawianego przejazdu:

Storch
Młotkowy
**
Długość toru:: 83 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #542 : 17 Listopada 2016, 23:23:15 »
+3

Ale super sobie poradzili z tym kawałkiem toru co przy resztkach peronu był- po prostu go wycięli! A ja myślałem że jak już taki przejazd robią to go wyprofilują (ten tor przy peronie znaczy), bo był wyżej niż szyny przejazdu.
Do Ogona: o taką info mi właśnie chodziło. W kwestii profilu pionowego i poziomego linii kolejowych jestem laikiem, dla przeciętnego laika przejazd wygląda super. Co do ew. przejazdu przez niego lokomotywy, to tak "na oko laika" przejedzie, bo na rozmaitych wąskotorówkach widywałem już tory pokrzywione w każdym kierunku i na Lxd2 nie robiły wrażenia. Owszem, Tw53 Lyd1 i laska bym tam nie puścił, bo ma to więcej niż 2 osie posadowione sztywno w ostoi (tak, oczywiście - są luzy i przesuwy, podcięcia obrzeży itp, ale na taki profil przejazdu to raczej za mało). Myślę że Lxd2, wszystkie wlski i MBxd2 dałby radę, jakby co. Ale to tylko oko laika. Póki co nie sprawdzimy, bo jak na razie nikt ruchu w tamtym kierunku nie przewiduje zdaje się. (Chociaż pociąg do Stodół byłby atrakcją zapewne - tabor mogący z ludźmi do kilometra jechać jest przecież. Nie ma tylko toru)
Pozdraw
Storch
Ps. Nie zajmuje się naprawami i budową infry kolejowej (chyba że jako mikol pod okiem kogoś kto się na tym zna). Nie mam wykształcenia kolejowego, nawet średniego. Jestem tylko zwykłym mikolem.
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #543 : 18 Listopada 2016, 08:41:33 »
+1

Doszukać się trzeba pozytywu. Zawsze mogli rozebrać i dać asfalt nie myśląc o przyszłości kolejki. Macie pewnie sporo racji, ale wiem jedno, że są ludzie za to odpowiedzialni nie wspomnę a Prezesie lub nawet jego pracowników którzy chyba wiedzą lub mają sygnał, że coś idzie nie tak. Skoro faktycznie nie jest to dobrze zrobione to pewnie zainterweniują.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2694 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #544 : 18 Listopada 2016, 09:43:19 »
+1

Ale jak to wycieli tor przy peronie?? Przecież firma ma robić przejazd kolejowy anie nie rozbierać torowisko.
Co do ruchu na tym odcinku to Ogon pisał wcześniej ze trwają prace na tym odcinku więc jest planowane wznowienie. Jeden MBxd jest sprawny i jeździ wiec nie będzie problemu z brakiem toru do oblotu składu. Jak wyremontują drugiego MBxd to będzie można tam prowadzić większe pociągi.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Storch
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #545 : 18 Listopada 2016, 23:30:22 »
+1

Spójrz na fotkę z posta powyżej. Za przejazdem miedzy drzewami widać tabliczkę "Stodoły". Jeszcze niedawno był tam kawałek toru (do krawędzi peronowej chyba sięgał. Używano go chyba do tego żeby tor na przejeździe trzymał szerokość podczas budowy. Tam gdzie ta splantowana ziemia jest rów, wymieniali przepust pod tym kawałkiem toru i pewnie z tej okazji zrobili wycinkę i nie złożyli toru z powrotem do kupy. Być może miał tylko kilka metrów (dalej krzaczory więc nie widać czy tor jest) to pewnie uznali że to "plankton" i nie trzeba się bawić w takie "drobiazgi".
Co do prac na tamtym odcinku to Ogon wspominał tylko o postawieniu To i D1, o innych pracach nic nie jest napisane.
Pozdraw
Storch
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #546 : 20 Listopada 2016, 21:52:33 »
0

Panowie już wszystko wyjaśniam.
Patrząc na zdjęcie, przejazd wygląda ładnie ale jak ktoś by zrobił zdjęcie 10cm nad szyną zobaczył by tzw patologię przejazdu, która kwalifikuje go do przebudowy. Tory w peronie na stacji Stodoły zostały odcięte, by nie można było dostrzec przewinień jakich dopuściła sie firma budująca przejazd. Oczywiście szyny pocieli pewnie i zezłomowali. Żyje na tym świecie 36 lat i takiego patologicznego przejazdu jeszcze nie widziałem. Pochylenie toru w przejeździe wynosi 10cm na 4,7m dł. tak że toru w peronie nie moge wybudowac bez łamania pewnych standardów budowy. Tylko kto mi to później odbierze?

POZDRAWIAM !!!
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #547 : 20 Listopada 2016, 22:16:19 »
0

A jak było narysowane w dokumentacji?? Jeśli w papierach jest prawidłowo to sprawa prosta. Wystarczy nie odebrać roboty a dodatkowo oskarżyć o zniszczenie dalszej części zabytkowego (no bo linia jest wpisana do rejestru zabytków) torowiska.

Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #548 : 21 Listopada 2016, 09:14:14 »
0

Drogowcy którzy kładli asfalt też stwierdzili nietypowość tego przejazdu Rozmawiałem nawet z kilkoma toromistrzami, którzy też stwierdzili patologie. Przejazd został spieprzony już na papierze bo kierowniczka robót stwierdziła że musi byc wykonany według planu Smutny Tyle że oryginalny przejazd był położony poprawnie a nowy nie. Zastanawiam sie jak musiały być wypchane koperty skoro przeszedł odbiór, mimo że fachowcy stwierdzają rażące błędy.
Czy jest jakiś nadzór nad projektami? I czy jest jakaś uczciwa firma torowa w polsce która widząc błędy w projekcie zgłosi to wyższej instanci? (Poza Ogonem oczywiście:) )

POZDRAWIAM !!!
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #549 : 21 Listopada 2016, 12:12:33 »
0

Czyli jak juz w papierach spieprzone to będzie problem. Tylko czy w tych papierach nie jest nakazane podłączyć przejazd z torowiskiem przy peronie?? Bo od strony Rud to chyba torowiska nie było??

Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #550 : 21 Listopada 2016, 17:43:36 »
0

Promien łuku został zmieniony z 50 na 75m , A tor jest urwany z jednejstony, i od dwuch tygodni z drugiej strony

POZDRAWIAM !!!
Storch
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #551 : 22 Listopada 2016, 00:45:32 »
0

A jest jakaś możliwość poprawy stanu rzeczy? Np przez podłożenie między betonowy monolityczny podkład a szynę podkładek różnej grubości? Czy żeby naprawić to trzeba pruć do gleby i wszystko od nowa robić? Pomijam fakt że do takiej roboty trzeba zapewne przebrnąć górę papierów i urzędasów, uzgodnienia, zajęcie pasa drogowego itp....
Pozdr
Storch
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #552 : 22 Listopada 2016, 14:25:16 »
0

Dobre pytanie.
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #553 : 23 Listopada 2016, 03:35:38 »
+6

Lepszym pytaniem jest: a kto uzgodnił projekt? A kto sprawował nazdór branżowy? Gdyby tych dwóch spraw nie pokpiono, to nie byłoby problemu. Skoro ktoś zaprojektował schrzaniony przejazd, ktoś uzgodnił dodupny projekt, ktoś zaniechał nadzoru, to kwestia odebrania kaszany to detal.
Gdyby projekt został prawidłowo uzgodniony, to projektant wykonałby projekt zgodny ze sztuką. Gdyby wykonawca opierał się na prawidłowym projekcie, ale źle go wykonywał, to jego błędy zostałyby wychwycone podczas sprawowania nadzoru branżowego. A skoro zlekceważono oba etapy, to nie było podstaw do nieodebrania rozbót. W informatyce określa się to jako GIGO - garbage in, garbabe out. Czyli: gówniane dane wejściowe owocują gównianymi danymi wyjściowymi. A w tym wypadku: spaprany projekt + brak nadzoru = taki, a nie inny efekt.
Storch
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #554 : 05 Grudnia 2016, 00:34:51 »
0

Heyka
Na oficjalnej stronie kolejki pojawił się rozkład jazdy na grudzień. Pytanko jaki skład będzie jeździł - lok+wagony czy MBxd2?
Pozdraw
Storch
Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #555 : 27 Grudnia 2016, 12:24:32 »
+3

Lokalna prasa informuje, że już w sezonie 2017 ma być czynna linia do przystanku Rybnik-Stodoły, a potem w nowym śladzie do ul. Polan.
Dziennik Zachodni.
Czyli dokładnie przez ten przejazd.
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #556 : 27 Grudnia 2016, 19:27:11 »
+1

Prezydent Rybnika to bardzo fajny człowiek Rozmawiałem z nim osobiście o tym odcinku, kiedy odwiedził mnie wraz z delegacją kiedy odkrzaczałem odcinek Szkoda tylko że nie mógł skontrolować patologii jaka została zrobiona w przejeździe  kolejowym. Odcinek ten wykona pewnie jakaś wyłoniona firemka Życze im by udało sie wreszcie udrożnić ten odcinek o który walczyłem tam 4 lata
 Moja działalność na tych torach dobiegła końca więc nie będe miał już wglądu do jakości wykonanych prac, i mam nadzieje że kolejka podczas odbudowy odcinka nie stanie się bohaterem programu "USTERKA"

POZDRAWIAM !!!
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #557 : 27 Grudnia 2016, 19:43:49 »
0

Ogoniasty a znasz plany jak dokładnie ma przebiegać nowy tor do Rybnika??

Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #558 : 27 Grudnia 2016, 19:50:25 »
0

Starotorzem tam brakuje teraz 200m toru

POZDRAWIAM !!!
Tw53 Rudy
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

WMD Rudy > WMD Bytom Karb Wąsk.

« Odpowiedz #559 : 27 Grudnia 2016, 21:31:38 »
0

A jak mają zamiar poprowadzić torowisko ?
Skoro starotorzem to najlepiej byłoby dać zwrotnicę na wysokości przejazdu z ulicą prostą .Albo ciągnąć tory wzdłuż drogi

*  (40.79 KB, 817x856 - wyświetlony 812 razy.)

Wąski tor pod parą !
|13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 34   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!